Povești și zâmbete la Casa Memorială Ion Creangă din Humulești

Moldova Românești România

De câte ori nu am fost fermecați de Poveștile, Povestirile și Amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă? O vizită la Casa Memorială din Humulești este o bucurie pentru toți și o pildă de viață. Când talentul dă pe dinafară, faptul că te-ai născut și ai crescut într-o căsuță mică micuță, unde trăiau 10 suflete într-o singură cameră modestă nu te împiedică să devii unul dintre cei mai mari povestitori din România. Cu multă muncă, desigur, marele povestitor dovedind o mare sârguință la învățătură.

casa-memoriala-ion-creanga-humulesti-16
Casa Memorială Ion Creangă din Humulești

Este luna decembrie, luna veseliei, a zăpezii, a brazilor împodobiți și a cadourilor. Copii îi așteaptă cu nerăbdare și înfrigurare pe Moșii bucuriilor: Moș Nicolae și Moș Crăciun, dar și alte surprize. Bucuria colindatului, a poveștilor ascultate la gura sobei sau chiar a unui calorifer.

Ce ar fi să creăm în fiecare seară o atmosferă magică, cu ceai cu esență de rom, lapte fierbinte, gogoși, plăcinte, cornulețe, fursecuri și alte bunătăți, colinde în surdină și lumină difuză?

Adulții pot să se delecteze și cu un vin fiert cu fructe și scorțișoară și toți, cu mic cu mare, să asculte netulburați câte o poveste? Citită de talentatul familiei, sau în fiecare zi de altcineva, prin rotație? Sau și mai bine, să le ascultați împeună. Am găsit aici colecția Ion Creangă, puteți să le ascultați gratuit. Dar cred că puteți găsi și CD-uri sau DVD-uri, cu o calitate a sunetului superioară.

Ieri am ascultat pe linkul amintit colecția ”Povești audio Ion Creangă”  și m-am întrebat dacă totuși poveștile ”Soacra cu trei nurori” și ”Capra cu trei iezi” nu sunt cam dure pentru prichindei. Însă pe linkul acela găsiți multe povești minunate, potrivite pentru fiecare vârstă.

De unde aceste idei? De la:

O vizită la Casa Memorială Ion Creangă din Humulești

casa-memoriala-ion-creanga-humulesti-3

Unde: în Humulești, pe strada Ion Creangă nr. 8. Este casa unde marele nostru povestitor Ion Creangă (1837-1889) a locuit, de când s-a născut până în anul 1846 permanent și în continuare, până în 1855 cu întreruperi.

Casa a fost ridicată de către bunicul scriitorului, Petrea Ciubotariul, în anul 1830 (consemnată în 1833). Acesta a dat casa zestre fiului Ștefan, atunci când a luat-o în căsătorie pe Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig.

Casa este construită pe bârne de lemn, cu acoperiș din șindrilă și fost locuită până în 1959 de către descendenții familiei. A fost restaurată de câteva ori, ultima oară în anul 1988. Aceasta are două camere (camera familiei și cămara) și o tindă. Toate sunt lipite cu lut pe jos.

Încăperea ”mare” este camera în care practic locuia întreaga familie Creangă: tatăl, mama, Smaranda și cei 8 copii. Aici vedem soba mare cu cuptor de dormit, covata, hainele de sărbătoare atârnate pe culme, lada și masa de zestre, lavița, icoane vechi, uneltle de țesut și tors ale mamei, ceaslovul (cartea după care a învățat Ion Creangă să citească). Camera aceasta are dimensiuni foarte modeste și aici stateau, dormeau, învățau, lucrau toți membrii familiei. În tindă sunt afișate diferite panouri cu informații despre poivestitor și în cămară se află intrarea în pod.

Din nefericire, o parte dintre fotografiile pe care le-am realizat la Casa Memorială sunt de neutilizat (sunt negre efectiv), pentru că am setat greșit aparatul foto (încă nu m-am împrietenit bine de tot cu DSLR-ul).

Parcul tematic ”Ion Creangă”

Chiar lângă Casa Memorială se află parcul tematic ”Ion Creangă”. Realizat cu mare grijă la detalii, odată ce pășim aici dăm față în față cu personajele din poveștile copilăriei. Totodată, putem admira o colecție minunată de costume populare. Privind iile bogat decorate am realizat încă o dată că suntem un popor vesel, care mereu a căutat frumosul.

casa-memoriala-ion-creanga-humulesti-5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *