Din Băile Herculane cu dragoste: avem de toate, să le comunicăm <3

Românești România Uncategorized

Care sunt primele lucruri care vă vin în minte atunci când vă gândiți la stațiunea Băile Herculane? Mie ceva acum un an de zile, altceva acum. Anul trecut am luat cunoștință cu bogăția mediului înconjurător și cu frumusețile din imediata vecinătate. Anul acesta i-am vizitat centrul și vă spun că m-a fermecat. Cu totul. Între timp am învățat mai multe despre calitatea apelor termale și despre cât de benefice sunt curele de aici.

Este uimitor cât de mult s-a dezvoltat, s-a realizat și s-a îmbunătățit stațiunea, într-un singur an. 

Frumusețea stă în ochii privitorului

Așa că vreau să vă arăt cum văd stațiunea Băile Herculane și potențialul său de dezvoltare, prin prisma unui optimist dar nu incurabil. Vă invit să vedeți cât de romantică poate fi stațiunea azi, deși este în renovare, ceea ce vedem în multe locuri de pe glob. Dar primim pliante cu imaginile frumoase, cu ce este frumos. Și după această galerie, am prezentat motivele pentru care acest loc mă cucerește din ce în ce mai mult, puțin câte puțin, pe parcurs ce îl cunosc.

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura1

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura2

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura3

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura4

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura5

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura6

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura7

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura8

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura9

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura10

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura11

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura12

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura13

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura14

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura15

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura16

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura17

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura18

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura19

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura20

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura21

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura22

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura23

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura24

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura25

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura26

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura27

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura28

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura29

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura30

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura31

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura32

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura33

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura34

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura35

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura36

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura37

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura38

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura39

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura40

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura41

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura42

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura43

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura44

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura45

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura46

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura47

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura48

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura49

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura50

Oamenii, localnicii sunt extrem de prietenoși

Mergând pe străzi și făcând fotografii, singură fiind (pierdusem autocarul și am luat-o pe jos până în centru) mulți trecători m-au îndemnat să le fac fotografii și lor. Fete tinere, oameni mai în vârstă, nu a existat o tipologie. Faptul că poți fotografia oamenii într-un loc este un punct extrem de important pentru un blogger de călătorii, sau în general pentru fotografi. Când am cerut indicații,oamenii au fost foarte amabili.

Mii de cățărători din toată lumea la Herculane în 2014

Iar doamna de la un bar din centru a fost de-a dreptul încântătoare. Intrasem inițial acolo deoarece aveam nevoie să merg la toaletă. Am întrebat dacă există, dacă o pot folosi și mi s-a spus că da, contra unei taxe de 1 leu. Am dat, am mulțumit, am zâmbit.

Când am ieșit de la toaletă, am spus că vreau și vin fiert (văzusem că există). Am fost informată că nu mai trebuie să achit decât doi lei, că fiind client scade taxa de toaletă, nu mai trebuie să o achit. Deoarece am primit vinul într-o căniță, nu într-un pahar de plastic (nu știu de ce îmi imaginasem că așa vor sta lucrurile și că voi continua plimbarea) am stat de vorbă un pic cu doamna.

Mi-a povestit că stațiunea este din ce în ce mai vizitată, că îi place mult, că este frumos și că au mulți călători care vin pentru trasee, din străinătate, de când s-a desfășurat evenimentul ,,Petzl Roc Trip” în 2014. Mii de participanți din zeci de țări, cățărători pasionați și profesioniști, au luat parte la un festival care a promovat turismul sportiv și de aventură. Am aflat că mulți veniseră cu corturile, că a fost plin centrul de oameni de peste tot și că de atunci mulți turiști vin pentru cățărare.

Parcul Naţional „Domogled – Valea Cernei” – un magnet pentru cățărători

Știam că zona este un paradis pentru iubitorii muntelui, deoarece mă întâlnisem deja cu doi munțomani de la noi, soț și soție veniți cu o bebelușă superbă, pentru a se bucura de traseele de aici. Am scris despre ei în articolul de anul trecut despre Băile Herculane.  Dar nu știam că aici avusese loc un eveniment de o asemene anvergură. Este enorm.

Apa și aerul

Aerul de la Herculane este ionizat negativ, comparabil cu cel din Alpii elveţieni din staţiunea Davos. Apa are proprietăți curative puternice, cunoscute încă din antichitate. Izvoare termale calde, clorurosodice, bicarbonatate, uşor sulfuroase, izvoare cu apă plată, practic toată apa de care avem nevoie pentru a ne îngriji sănătatea, atât din interior cât și din exterior. Proprietățile curative ale apelor termale din Heculane sunt binecunoscute. Avem aici o adevărată comoară, o comoară neprețuită. Și așa ajungem la:

Băile imperiale

Băile imperiale sunt o moștenire fabuloasă și existența lor este o confirmare a calităților apelor termale de la Heculane. De fapt o reconfirmare a proprietăților lor miraculoase, a valorii lor. Trebuie să fim conștienți că aceste băi au fost realizate datorită apei, a aerului și a cadrului natural, bogățiile primordiale ale zonei. Cele care au atras aici vizitatori încă de pe vremea imperiului roman.

Deci Băile Imperiale sunt un factor extra, nu constituie principalul punct de atracție al zonei. Zona a fost mereu căutată pentru proprietățile apelor, a aerului și pentru natură. Putem atrage aici turiști cu duiumul, de peste tot de pe glob, promovând ce avem, lucrând un pic la marketing și la poveste (ceea ce face Asociația Pro Herculane). Atât. În rest avem tot ce ne trebuie pentru a merge înainte. Iar de aici, pe măsură ce sunt mai mulți bani, tot îninte.

Desigur că o să fie minunat când o să fie totul renovat, iar stațiunea va fi cu mult mai atrăgătoare, dar asta nu înseamnă că ceea ce există acum nu poate fi exploatat cu mult succes. Inclusiv moștenirea lăsată de Austro-Ungaria. Nu sunt toate clădirile renovate, dar tot sunt interesante pentru poveste. Acum câte adevărate ruine și pietre simple nu ajungem să vizităm pe te miri unde? Și mai și pierdem câte o zi întreagă să vedem ceva care poate ne dezamăgește cu totul. Aici este mai mult. Pot fi tururi oferite turiștilor, cu ghizi locali, sau de grup, ca activitate extra.

Știu că ne gândim la cum ar putea fi și că ne întristăm uneori, dar în toată lumea am văzut multe moșteniri ale trecutului care nu se ridică deloc la înălțimea a ceea ce avem aici. Și cu toate acestea sunt prezentate cu bucurie, cu mândrie, cu satisfacție. Este vorba despre percepție, despre a vedea partea plină a paharului: avem o moștenire incredibilă, iar la un moment dat o să îi redăm și măreția trecutului. Trebuie să ne bucurăm, să pornim de la ceea ce avem, de la situația existentă și să privim în viitor, cu resursele pe care le avem.

Centrul vechi

Este din ce în ce mai cochet. Fermecător chiar, romantic. Aici este evidentă preocuparea spre renovare. Dar deja este frumos.

Drumurile: sunt atracții în lumea aceasta unde călătorii ajung indiferent de lungimea traseului, pentru marketing. Avem aeroporturi, Craiova și Timișoara în principal, trei ore și jumătate pe drum nu este o tragedie pentru atâta beneficii. Chiar deloc. Și chiar și de la București, sau alte zone ale țării: este un drum mai lung dar dacă se creează dorința de a veni aici, micile obstacole sunt depășite ușor.

Asociația PRO Herculane – inima de pe tort

În weekendul acesta am fost prezentă la cea de-a VI-a ediție a Conferinței Asociației PRO Herculane, care a avut ca temă: Wellness, energie și viață. Este cea de-a doua conferință la care am participat, prima fiind anul trecut, în luna octombrie, ediția a IV-a. De data aceasta am participat ca vorbitor, tema prezentării mele fiind ”Cine este clientul de wellness și ce caută acesta”.

Faptul că am lucrat (câteva zile) la această prezentare, pe care o voi relata și aici, m-a făcut să analizez din punct de vedere SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats / Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări) potențialul zonei și rezultatele au fost foarte încurajatoare.

Acum vreau să vă vorbesc despre tinerii minunați din echipa Pro Heculane. Care sunt foarte optimiști și pun enorm de mult suflet în promovarea stațiunii. Stațiune pe care o iubesc. Aceasta este impresia pe care mi-au lăsat-o din discuțiile avute cu ei. Se duc la târguri, fac conferințe, generează multe materiale în mass media și online, aduc turiști la Heculane, adică.

Adică fac pași înainte. Unul câte unul, sau câțiva deodată. Lucrurile se mișcă. Cum nu mă implic în detalii de acest fel, nu știu cât din transformarea stațiunii i se datorează cui și nici nu intenționez să mă aplec asupra acestui aspect. Văd ce este și contează că se fac pași înainte și că sunt oameni care cred puternic în viitorul acestei stațiuni. Și care se gândesc la acest proiect cu dragoste și speranță.

Am testat și m-am convins de mult de puterea gândurilor, de legea atracției și așa mai departe. Suficient pentru a-mi da seama că dacă într-o direcție se transmit multe gânduri pozitive, ceva bun iese din treaba aceasta.

Așa că îmi alătur gândurile bune celor care iubesc stațiunea Băile Herculane. Am văzut un interes real pentru a cunoaște, pentru a primi și mai ales aplica idei bune menite a face stațiunea mai atractivă pentru turiști (precum bicicletele de închiriat, de exemplu).

Un lucru este cert: vreau să vin aici să fac și eu câteva trasee și o cură mai lungă de băi termale, fiind în special interesată de beneficiile asupra pielii. Am aflat totodată de ”cădițe” piscine naturale în piatră, cu apă termală. Este o bogăție de nedescris. Care necesită o ședință foto de senzație și includerea în pliante și pe site.

Și chiar dacă turiștii vor trebui să se chinuie un pic să și ajungă acolo, se poate chiar să fie mai antrenant pentru ei și parte din experiență. Mă gândesc la piscina sirenelor din Thassos de exemplu, foarte greu accesibilă, fără niciun tur și totuși incredibil de faimoasă și de vizitată, toată lumea o caută, adică dacă ai ajuns pe insulă și nu ai găsit piscina …

Când am mers în Thassos acum mulți ani de zile nu era nimic semnalizat și tot am găsit-o, deși cu greu. Am avut o satisfacție a lucrului împlinit, am simțit-o ca pe o realizare chiar. Sunt multe alte atracții de acest fel și am văzut multe prin tot felul de cotloane ale lumii, unde nici nu mă gândeam cu cât de mulți alți turiști mă voi întâlni, toți în căutarea aceluiași loc unic unde doream și eu să ajung.

De ce doram să ajung? Pentru că văzusem fotografii și citisem despre experiențele altor călători acolo, pe care am dorit și eu să le am. Și am propagat mai departe. Așa începe, cu bloggeri, sau cu publicații cunoscute care prezintă ceva unic. Unic și minunat. Și noi avem atâtea minunății adunate într-o singură zonă. Plus ape tămăduitoare și unități bune de cazare. Avem di tăti, adică.

Insist atât de mult pentru că vreau să prezint un alt unghi. Pentru că știu comunicare, marketing, pentru că știu ceva despre atracții reale sau doar pomi lăudați. Și pentru că Băile Herculane le încadrez cu prisosință la atracții reale, care nu pot dezamăgi, dacă se promovează exact ceea ce avem.

O săptămână optimistă vă doresc!

baile-herculane-toamna-centrul-vechi-natura7

3 thoughts on “Din Băile Herculane cu dragoste: avem de toate, să le comunicăm <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *