Cetati dobrogea Enisala

O zi trei cetăți: Enisala, Ibida, Histria și o oprire la Cheile Dobrogei

Dobrogea România

O zi cât o vacanță! Ce faci când se întrevede o zi frumoasă de toamnă? Sau de orice anotimp de altfel? Un ”road trip” pe lângă casă este o idee excelentă. Sunt atâtea locuri minunate în țara noastră și mereu putem descoperi unele noi. În ultima sâmbătă din luna septembrie am pornit spre Enisala și am ajuns și la cetatea Ibida (care a fost cea mai mare cetate din nordul Dobrogei), am revăzut Histria și am dat o raită și prin Cheile Dobrogei – un loc de care sunt foarte atașată.

Relieful deosebit al Dobrogei m-a fascinat întotdeauna. Stepa, cetățile, lacurile. Sunt atâtea atracții concentrate că zău dacă nu este o idee fantastică să plănuim un weekend prelungit în Tulcea sau în Constanța ca bază și să tot colindăm primprejur. Asta dacă nu stăm în apropiere, caz în care avem nenumărate posibilități de a face tot felul de evadări frumoase. Uitați câte lucruri se pot vedea într-o singură zi: trei cetăți, comune și sate putorești plus minunatele Chei ale Dobrogei.

Enisala: o cetate genoveză, dar o așezare cu o istorie străveche

Prima oprire a fost la Enisala. Cetatea a fost restaurată în parte și există și un muzeu cu informații chiar în incintă. Enisala este poziționată strategic, cum erau de altfel toate cetățile în trecut. Pe un deal calcaros, Dealul Gras, în zona lacurilor Razim și Babadag. A avut multe denumiri, precum: Bambola, Pambola, Enișala, Yeni-Sale, Enisala.

Cetatea Enisala a avut un rol militar, politic, administrativ și economic. Au fost descoperite monede bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene, turcești. Regiunea a fost locuită însă încontinuu încă din preistorie. Au fost făcute multe descoperiri: unelte din epoca de bronz, oase de mamut. Vestigii din perioada dacă.

Fortăreața actuală (ce a rămas din ea) fiind construită între secolele XII- XIV DC. de către Imperiul Bizantin și refăcută de Republica Genoveză.

Cetatea a făcut parte din Țara Românească în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, iar în 1421 a căzut pradă Imperiului Otoman, aici existând o garnizoană turcească, fiind ulterior părăsită, în 1651. A intrat astfel în degradare. Aproape un secol mai târziu, în 1741 s-au stabilit în zonă multe familii de lipoveni, alături de populația foarte amestecată existentă în regiune. Erau aici greci, români, bulgari, turci, tătari, cerchezi. Aș fi vrut să văd regiunea în acele vremuri.

Am admirat priveliștea superbă, zidurile groase, turnul maiestuos și m-am bucurat într-un fel că era un vânt năprasnic. A făcut toată vizita mai reală cumva, nu înfricoșătoare, că îmi place vântul, dar a adus o mică provocare. De care m-aș fi lipsit, desigur, însă am învățat să mă bucur de orice fenomen natural. nu trăim într-o realitate virtuală, unde totul este controlat, încă suntem liberi să simțim tot. 

Cetati dobrogea Enisala 8
Cetati Dobrogea: Enisala

Situl arheologic Palanca

Situl arheologic Palanca se află la 1, 5 km de Enisala. Aici s-au descoperit 402 complexe arheologice: morminte și locuințe.

Unul din eneolitic -cultura Gumelnița, mileniul 5 IC

183 din prima perioada a fierului – cultura Babadag – sec 9 IC. Inclusiv scheletele a 26 de persoane de diferite vârste și sexe, care se pare că au avut o moarte violentă. Erau ritualuri funerare complexe.

210 complexe – din perioada medievală.

Rezervația naturală Enisala

Rezervația naturală Enisala are o importanță majoră pentru biodiversitate. Aici sunt mult specii de plante rare și multe pe cale de dispariție. Coada șoricelului, spinul lui Hristos, salvia aethiopris (șerlai), alior, cimbrișor și câte și mai câte. Pajiști de păiuș, de bărboasă, de năgară, de firuță bălboasă, tufărișuri de iasomie și de păliur.

Stepa de loss și stepa petrofilă oferă un peisaj minunat. Multe specii de plante din rezervația Enisala sunt protejate legal. Ca regulă de bază, nu se culege nimic

Enisala

Preț intrare cetatea Enisala: 8 lei pentru adulți, muzeul este în interiorul sitului, accesul inclus în preț.

Cetatea Ibida

Cea mai mare cetate din nordul Dobrogei, așteaptă încă cuminte să îi fie scoasă la lumină întreaga măreție. Cetatea Ibida a atras atenția încă din anul 1875, dar a rămas totuși în umbra altor cetăți mai renumite. Am ajuns aici absolut întâmplător, deoarece am văzut indicatoare care o semnalizau, în drum spre Enisala. Și am hotărât să facem un ocol să vedem despre ce este vorba. Și ce surpriză am avut!

Ibida a fost cea mai mare cetate din Dobrogea: Vasile Pârvan o considera o cetate excepţional de mare, cea mai însemnată din toate cele cunoscute în interiorul Dobrogei și punctul de intersecţie al tuturor drumurilor din Nordul provinciei.Suprafața interioară a cetății este de peste 24 de hectare! Avea 24 de turnuri și trei porți și fortificații pe o lungime de 2000 de metri! Avea și alte fortificații exterioare pe o suprafață de 3,5 hectare, cu 10 turnuri și un fort! A fost așadar cea mai întinsă cetate din Dobrogea!

Toată regiunea este construită peste cetate. Se întinde peste valea Slava și pste dealul Harada! Cetatea era străbătută de un curs de apă: au fost efectuate la vremea respectivă canalizare, poduri, de îndiguire! S-au descoperit 7 niveluri de așezări: primele trei din perioada romană, celelalte din perioada romano-bizantină (secolele IV-VII). Era desigur o cetate foarte populată.

Cetatea Ibida 1

Dacă veți vizita acum acest sit arheologic, o să fiți posibil un pic dezamăgiți, pentru că nu sunt decât câteva ruine. Este bine semnalizată în schimb, dar ajungi într-o fundătură practic și dai peste un semn modest spre un mic deal: cetatea. Merită totuși să o vedeți așa cum este azi, pentru a putea face o comparație cu modul în care va arăta peste câțiva ani, mai mulți sau mai puțini. Sunt sigură că va fi adusă la lumină la un moment dat, când vor fi alocate fonduri în acest sens. Sau când se vor obține fonduri europene pentru această minunăție. Sper din tot sufletul să se întâmple lucrul acesta cât mai curând!

Au fost descoperite aici de-a lungul timpului foarte multe artefacte străvechi, precum o piatră miliară din anul 237, alte însemne, multă ceramică dar și un tezaur de drahme emise în numele regelui Traciei, Lysimach.

Se consideră că este de o importanță majoră pentru istoria paleocreștinismului: a fost descoperită și o bazilică cu dimensiuni uriașe pentru acea perioadă, mozaicuri colorate, coloane și capiteluri din marmură, ceea ce confirmă încă o dată cât de mare era această așezare.

Notă: cum nu erau multe informații la fața locului, adică niciuna, nu am avut ghid și de altfel este și accesul liber, m-am documentat pentru această postare de pe websiteul asociației Ibida. Citiți mai multe despre cetate, despre echipa de cercetare și despre Asociația Ibida aici: http://www.arheologie-ibida.eu

Cetatea Ibida
Cetati Dobrogea: Ibida

Cetatea Ibida 2

Cetatea Ibida 3

Cetatea Ibida 4

Cetatea Ibida 5
Centrul de cercetare arheologică de la Ibida

Cetatea Histria

Iubesc Histria. O vizită aici este o adevărată binecuvântare. Este un loc de care nu te poți sătura. Să mergi pe alei, să te relaxezi un pic pe malul lacului (ignorând gunoaiele aruncate de alți vizitatori), șă să descoperi fiecare pietricică și istoria ei.

Este primul sit arheologic pe care l-am vizitat, într-o excursie școlară, eu fiind din Constanța. Țin minte o fascinație amestecată cu multă emoție și teamă de șerpi. Chiar am văzut câțiva, sunt mulți în zonă dar îi vedem mai mult dacă este o zi ploioasă, sau înnorată. Când este arșiță și soare orbitor, puține șanse! Noi chiar am dorit să vedem șerpi, dar cât ne-am ”stricat ochii” nu am găsit decât câteva piei ici-colo. Încă o dată se verifică faptul că de ce îți este teamă nu scapi. Mici fiind, temându-ne de ei, am văzut mulți. La fel în alte vizite. Acum, că doream să îi văd, nici codiță nu am zărit.

Întemeiată de coloniștii greci din Milet în secolul 7 ÎC., devenind ulterior un oraș roman. Era un frumos și prosper port la Marea neagră. A avut o dezvoltare continuă vreme de peste 13 secole, până în perioada bizantină. Orașul a fost abandonat în secolul 7 DC, pentru că fostul port al orașului a ajuns de nefolosit prin astuparea datorată depunerii de sedimente a vechiului golf, devenit complex de lagune: Razim-Sinoe, care la vremea întemeierii orașului era un golf deschis. 

În Histria au fost bătute primele monede de pe teritoriul actual al României!, în secolul 5 ÎC:

Cetatea Histria 2

Sunt multe vestigii de descoperit în cetate și dacă sunteți cu adevărat pasionați de istorie, începeți vizita la muzeu. Veți vedea multe statui și descoperi informații despre cetate.

O vizită aici durează cam două ore, dar cu tot cu muzeu puteți să alocați chiar trei. La intrarea în complex este un restaurant cu o trasă frumoasă, de data aceasta l-am ocolit, însă erau mulți vizitatori care s-au oprit la un popas aici, i-am văzut cum intrau în grup.

Preț intrare cetatea Histria: 10 lei pentru adulți fără intrarea la muzeu.

Cetatea Histria 5

Cetatea Histria 4
Salutari din Histria

Cheile Dobrogei

Pentru că încă mai aveam ceva timp la dispoziție, începând excursia dimineața, am tras o fugă și în alt loc pe care îl iubesc mult, din Dobrogea: cheile. Nu am zăbovit prea mult, însă ne-am bucurat un pic de peisaj.

A fost o zi relaxată, în care aveam ca țintă numai cetatea Enisala și Cheile Dobrogei. Dar din discuție în discuție am ajuns să mai vedem încă două cetăți și nu ne-a părut rău. Important este să avem o zi frumoasă, a fost și una foarte plină, dar și foarte relaxantă. O zi cât o vacanță!

Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei 1

Cheile Dobrogei 2

Toate fotografiile din articol sunt realizate cu un telefon Samsung Galaxy S20 Ultra, parte a proiectului #ExploreWithGalaxy

1 thought on “O zi trei cetăți: Enisala, Ibida, Histria și o oprire la Cheile Dobrogei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.