Brutăria ELDI Pékség

Tur culinar Târgu-Mureș, TOP 10 delicii și capricii

Mâncare în jurul globului Românești România Târgu-Mureș

Târgu-Mureș este un oraș care surprinde cu multe lucruri, unul dintre ele fiind bucatele alese și foarte gustoase. Indiferent dacă este vorba despre covrigi, gogoși, prăjituri, mezeluri, salate sau cafele, aici toate sunt bune de tot.

Și sunt gătite cu ingrediente naturale, sau în majoritate naturale, nu au acel gust super procesat. Când iei o pâine rumenită în cuptor îți dai seama că este făcută din făină de calitate. Și surprinzător, prețurile sunt foarte mici, cel puțin comparativ cu Bucureștiul. Atenție la siluetă!

Spuneam în articolul despre atracțiile din Târgu-Mureș că aici trebuie neapărat realizat un tur culinar similar cu cele din Atena, despre care am scris. Măcar pe timpul verii, când orașul este invadat de turiști din toate colțurile globului.

Orașul acesta are toate ingredientele pentru o excursie culinară memorabilă!

Tur culinar Târgu-Mureș, TOP 10 delicii și capricii

1. Covrigi, gogoși, langoși la Ioan

”Ioan. Covrigi cu suflet.” Așa se recomandă. Colindând pe străzi mi-a atras atenția vitrina și produsele apetisante și am simțit că trebuie să îmi iau ceva. Am luat o gogoașă cu șuncă și cașcaval, delicioasă.

Lanțul are magazine și în alte orașe, precum  Sibiu, Sebeș, Oradea.

Targu Mures: str. Piața Trandafirilor, nr. 39-41

Patiserie Ioan Targu Mures
La Ioan, Covrigi cu Sufel, am luat un aperitiv cu șuncă și cașcaval

2. Piaf Cafe: brunch și răsfăț

Piaf este un loc ideal unde poți merge să iei un mic dejun în oraș, sau să servești un burgher ca la carte. Este unul dintre cele mai bune localuri din oraș, dacă nu cel mai cel. Elegant, aici se organizează tot felul de evenimente tematice, așa că mereu vă poate surprinde în mod plăcut. Nicio vizită în Târgu-Mureș fără o oprire la Piaf.

Piaf, Târgu-Mureș, Strada Bolyai 10

Piaf Targu Mures
Piaf Targu Mures
Piaf Targu Mures
Tur culinar Târgu-Mureș: Brunch la Piaf

3. Mezeluri la Petry

Mezeluri tradiționale pe baza rețetelor din 1879. Gustoase rău. Mi-a atras atenția magazinul, deoarece în turul culinar din Atena ne-am oprit într-un mic magazin de mezeluri, unde ghida a luat câteva felii de pastramă și ne-a servit cu un fel de pesmeți. Și ne-a povestit despre produsele respective, despre cum se prepară și ce le face deosebite. Interesant, nu? Și atît de simplu. De ce nu ne-am opri la un magazin de mezeluri și să luăm câteva felii din diferite produse, să degustăm?

Petry Târgu-Mureș, Piața Trandafirilor 31

Petry Tg Mures
Tur culinar Târgu-Mureș: Petry, Mezeluri cu tradiție
Mezeluri Petry Tg Mures
Petry Tg Mureș

4. Brutăria ELDI Pékség

Pâine proaspăt coaptă, saleuri, sărățele cu chimen, brânză, pizza, susan, ceapă și smântână, cașcaval, cozonaci. Și brânzoaice, prâjituri pufoase cu nucă de cocos, găluște cu cremă de arahide și câte și mai câte. Totul imaculat, locul arată foarte occidental, iar produsele foarte ieftine comparativ cu cele similare din București, unde nici măcar nu am văzut un asemenea loc. De vizitat și de degustat!

ELDI Pékség Târgu Murș: Str. Trandafirilor nr. 61, magazinul vizitat de mine. Rețeaua este însă foarte extinsă, sunt 10 magazine în Tg Mureș și multe altele în localități din 6 județe ardelene.

Brutăria ELDI Pékség
Tur culinar Târgu-Mureș: Brutărie la superlativ, ELDI Pékség

5.  Salată la Gran Pan D’or

Am intrat absolut întâmplător în localul Gran Pan D’or de lângă Irish Pub, cel din Strada Mihai Viteazul, după ce vizitasem Cetatea Medievală și mă plimbasem destul de mult. M-a tentat deoarece arăta bine de tot. Sunt multe bunătăți aici, de la croissante, produse de panificație, sandwichuri, la salate sănătoase și proaspete.

Salatele se prepară pe loc, în funcție de preferințele fiecărui mușteriu. Am luat Cezar și a fost bună de tot. Și uriașă. Mi-a plăcut în mod special atmosfera de aici, care de altfel este caracteristică orașului. Foarte boemă, liniștită. Ambianța mi-a adus aminte de localurile italiene dimineața, când se face ”colazione”. Aceeași senzație calmă și mai ales atemporală: erau și la Gran Pan D’or mulți tineri și mulți oameni în vîrstă care veneau, se așezau, beau o cafea sau mâncau un croissant, sau altceva delicios. Sau luau ceva la pachet și plecau. M-am simțit minunat.

Gran Pan D’or Strada Mihai Viteazul 29

Este un local Gran Pan D’or și în Piața Trandafirilor.

Gran Pan D'or Targu Mures - un pranz linistit, mi-am incarcat total bateriile
Tur culinar Târgu-Mureș: Gran Pan D’or – salate si relaxare

6. Castane la Cetatea Medievală

Trebuie să recunosc că nu mă omor după castane. Dar de fiecare dată când le văd am o stare de bucurie, pentru că le asociez cu vacanța. Și cu Italia, cu destinațiile de vacanță cosmopolite. Așa că nu vă sfiiți și luați o porție, măcar pentru bună dispoziție.

Tur culinar Târgu-Mureș:: nicio oprire fără un cornet cu castane coapte

7. Cafea la Cafe Frei

Cafe Frei este o adevărată fabrică de cafea. Exact ca la carte. Este o mare provocare să alegi ce anume dorești să încerci aici, pentru că de la început vei primi trei meniuri. Povești, tradiții, nenumărate metode de preparare, de pe toate meridianele. Iubesc cafeaua la nebunie, este viciul meu preferat, locul acesta este un adevărat rai pentru cei ca mine. Norocul meu că am descoperit acest loc în ultima zi, că altfel cred că aș  fi stat numai aici tot weekendul.

Nu vă voi vorbi prea mult despre sortimentele pe care le găsiți aici, pentru că veți găsi aproape orice vă puteți imagina! Cu spumă de lapte, cu ciocolată, espresso limoncello, cu înghețată, cafea beduină, arabă, albă, Havana, orice vreți, chiar și Cafea Origami picurată la rece, servită într-un recipient alambicat care te duce cu gândul la laboratoarele de chimie. Nici nu mai țin minte ce am comandat, dar a fost ceva cu multă spumă de lapte și servită într-un pahar sondă, de cocktailuri.

Târgu-Mureș: Piața Trandafirilor, nr. 49

Fabrica de cafea Targu Mures
Cafe Frei Targu Mures

8. Prăjituri irezistibile la Cofetăria Artizan

Cele mai bune. Îți stă inima în loc când le vezi, iar gustul… Prăjiturile, torturile, tartele, bezelele, trufele, biscuiții și restul bunătăților sunt realizate în laboratorul propriu și dacă ajungeți în Târgu-Mureș este musai să vă faceți un cadou și să veniți la Artizan să vă delectați cu o tratație pe cinste. Și puteți lua și pentru acasă, într-o cutie cadou. CU siguranță va fi un suvenir bine primit și devorat. Nici nu vă va încurca prin casă!

Cofetăria Artizan: Piața Bernády György nr. 2 (se intră printr-un gang).

Cofetăria Artizan Targu Mures
Tur culinar Târgu-Mureș: Cofetăria Artizan, pentru dulcegării irezistibile Ce să fie, ce să fie? O prăjitură, un maccaron?

9. Pizza

La Pizzetta

Cea mai bună pizza din oraș, se spune. Am vizitat deja de două ori localul, din păcate nu la ultima vizită, când am fost înarmată cu aparatul foto, ci când am mers cu colegii de muncă doar pentru o seară în oraș.

La Pizzetta Târgu-Mureș, Strada Crinului 4

Taverna Diavolului

Pentru amatorii de picanterii. Iar după, dați o fugă până la Catedrală. Piața Trandafirilor nr. 55, Targu Mureș.

10. Cina la restaurantul Hotelului PRIVO

Restaurantul de la Hotelul PRIVO este un restaurant elegant și foarte cochet, romantic și foarte căutat de către locuitorii orașului, fiind unul dintre cele mai apreciate localuri din Târgu-Mureș. Este un restaurant „À la carte” cu muzică în surdină și o ambianță deosebit de plăcută, cu preparate culinare delicioase din bucătăria internațională și ingrediente de calitate.

Mi-a plăcut enorm de mult Cappuccinoul din ciuperci Shiitake și pastele cu fructe de mare, în trei culori. Tototdată, selecția de vinuri este una deosebită. Hotelul are și o Enotecă, iar un somelier pregătit la standarde internaționale și personalul foarte amabil vă va crea cadrul ideal pentru o seară de neuitat. Am scris mai multe despre Hotelul PRIVO într-un articol separat, aici. 

Program: 11:00 – 23:00

Hotel PRIVO Târgu Mureș: Strada Gh. Doja nr. 27

Am mai primit câteva recomandări, ca de exemplu Restaurantul Laci Csarda, apreciat în special de cei care preferă preparatele din carne și preparatele tradiționale ungurești, care vin în porții uriașe și se spune delicioase, îi mulțumesc Crinei pentru idee, o las pentru data viitoare.

Însă oriunde m-am învârtit prin Tîrgu-Mureș am găsit ceva bun, așa că nu prea aveți cum da greș, oriunde ați merge. 

Poftă bună!

0 thoughts on “Tur culinar Târgu-Mureș, TOP 10 delicii și capricii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *