sâmbătă, iunie 12, 2021

S-a deschis prima crama subacvatica din Croatia

Noutăți Uncategorized

Un nou obiectiv turistic vine sa ne rascoleasca vacantele: o crama subacvatica. Unde? In Croatia, o tara aflata in topul consumului de vin pe locuitor: 46,9 litri pe an! Prin comparatie, noi consumam „doar” 27,4. Insa acum Croatia a facut inca un pas care cu siguranta va fi apreciat de iubitorii vinului: a deschis prima crama subacvatica. Aceasta este situata la o ora de condus de orasul Dubrovnik, in orasul Drače, peninsula Pelješac.

Drače – orasul unde s-a deschis prima crama subacvatica din Croatia

Prima crama subacvatica din Croatia 1

Edivo Vina a fost creata in adancuri si totodata, vizitatorii sunt invitati sa se scufunde sa exploreze procesul de fabricare. Bonus: doritorii pot inota pe langa o nava scufundata.

Totusi, nu se face tot vinul sub apa: acesta este invechit pret de trei luni, la inceput, la suprafata. Ulterior este transferat in amfore si lasat la invechit in apa, un an sau doi. Unicitatea acestei metode de invechire ii da vinului o aroma de pin, conform Lonely Planet. 

Pentru a preveni contaminarea produsului, proprietarii si-au luat toate masurile de precautie: astupa amforele cu doua straturi de cauciuc. Ulterior amforele sunt stocate in custi subacvatice, pentru a descuraja alti scufundatori sa se serveasca la dsicretie din produsele firmei.

Proprietarii au declarat ca le-a venit aceasta idee, de a invechi vinul in apa deoarece apa ofera conditiile optime de temperatura si de liniste, ceea ce imbunatateste calitatea vinului. Ideea de a incepe acest proiect le-a venit acum cinci ani de zile, desi povestea in sine a inceput intamplator, acum 12 ani, cand acestia au primit o sticla de vin cu urme de amfora amtica deasupra.

Daca nu doriti sa va imbracati cu un costum pentru scufundari si sa vedeti crama cu ochii vostri, puteti sa cumparati produsele, pe care le primiti dupa ce au fost acoperite timp de 700 de zile de corali si scoici. Daca doriti, puteti sa si comandati online produsele.

Sursa: CND Traveler

Si daca tot am pomenit topul tarilor consumatoare de vin, sa vedem cum arata TOP 20 realizat de The Wine Institute:

Top 20 tari consumatoare de vin (litri/cap de locuitor/an)

 1. Andorra – 56.9
 2. Vatican  – 56.2
 3. Croatia – 46.9
 4. Portugalia – 43.7
 5. Franta – 43.1
 6. Slovenia – 42.5
 7. Macedonia – 40.4
 8. Insulele Falkland – 38.5
 9. Elvetia – 37
 10. Italia – 34.1
 11. Saint Pierre si Miquelon – 32.7
 12. Moldova – 30.7
 13. Austria – 29.4
 14. Uruguay – 28.1
 15. Grecia – 27.5
 16. Romania – 27.4
 17. Sfanta Elena – 25.8
 18. Bermuda – 25.8
 19. Suedia – 25.7
 20. Germania – 21

Prima crama subacvatica din Croatia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *