manastirea bunei vestiri skiathos 9

Mănăstirea unde s-a cusut primul steag al Greciei, pe care încă îl poți admira

Grecia Skiathos

Se poate spune că Mănăstirea Bunei Vestiri a Maicii Domnului din Skiathos este leagănul Republicii Elene, Grecia modernă. În 1807 un grup de revoluționari eleni (printre ei Theodoros Kolokotronis, marele eliberator, Andreas Vokos Miaoulis, Thymios Vlachavas) s-au întâlnit la mănăstire și to aici au jurat că vor avea ”libertate sau moarte”, pe primul steag al Greciei moderne, care a fost cusut la mănăstire și care încă poate fi admirat în biserica stabilimentului.

Mănăstirea a fost înființată de câțiva călugări care au plecat de pe Muntele Athos pentru că nu erau de acord cu unele cutume și ritualuri. Așa că aici au voie și femeile. Și tot aici puteți degusta un vin care se produce în Skiathos din secolul 5 ÎC și lichioruri preparate tradițional, de călugări. Totul într-un miros pătrunzător de busuioc și un calm desăvârșit.

manastirea bunei vestiri skiathos 6
Primul steag al Greciei moderne, in biserica mănăstirii Bunei Vestiri Skiathos

Mănăstirea Bunei Vestiri din Skiathos: cu miros de busuioc

Bucuiocul este pretutindeni: în curte, în altar, peste tot!

manastirea bunei vestiri skiathos 9

manastirea bunei vestiri skiathos 7

În 1807, pe când Grecia suferea sub jugul otoman, câțiva mari luptători pentru independență s-au refugiat într-o mănăstire din Skiathos. Mănăstirea Bunei Vestiri, Evangelistria Monastery, înființată în anul 1794, este unul dintre locurile emblematice pentru Republica Elenă, aici revoluționarii au jurat că vor avea ”Libertate sau moarte”. Călugării de la mănăstire s-au implicat mult în sprijinirea revoluției, oferind adăpost, bani și mâncare revoluționarilor. Se spune că dospeau zilnic 200 de pâini.

Mănăstirea are și câteva vii, cu sortimentul Alypiakos, din care se face un Muscat roșu, produs pe insulă din secolul 5 ÎC. Puteți să îl degustați, alături de alte lichioruri delicioase. Și de ulei de măsline, dulcețuri și un sortiment bogat de miere. Nu ratați mierea de castan, este delicioasă.

În Muzeul Folcloric din interiorul mănăstirii puteți admira războiul de țesut unde a fost creat steagul emblematic. Tot aici sunt diferite obiecte mănăstirești, din secolele 17 și 18. Curtea mănăstirii este plină de pisici și de porumbei, care trăiesc într-o prietenie totală. Nu am văzut nici măcar o umbră de interes din partea unui motan uriaș pentru câțiva porumbei care mișunau pe lângă el.

La intrare, dacă nu sunteți îmbrăcați corespunzător, veți primi veșminte să vă acoperiți. Femeile trebuie să poarte fustă peste genunchi, așa că chiar dacă aveți pantaloni lungi, veți primi o eșarfă lungă.

Puteți ajunge la Mănăstirea Bunei Vestiri cu mașina, sau cu microbuze din orașul Skiathos, aflat la o distanță de 6 kilometri.

manastirea bunei vestiri skiathos 13

manastirea bunei vestiri skiathos 12

manastirea bunei vestiri skiathos 11

manastirea bunei vestiri skiathos 10

manastirea bunei vestiri skiathos 8

manastirea bunei vestiri skiathos 5

manastirea bunei vestiri skiathos 4

manastirea bunei vestiri skiathos 3

manastirea bunei vestiri skiathos 2

manastirea bunei vestiri skiathos 1

manastirea bunei vestiri skiathos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *