https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Opactwo_Benedyktynów_w_Tyńcu_w_zimowej_szacie.jpg

Polonia: fără nicio restricție pentru cei veniți cu autoturismul personal (cetățeni UE)

Uncategorized

Sursa foto coperta

Polonia a introdus cu titlu temporar (până la data de 14 martie 2021) câteva restricții, respectiv carantină, însă sunt multe excepții. În principal, cei care călătoresc cu autoturismul personal nu vor avea nicio restricție, însă sunt câteva, inclusiv excepții, pentru cei care vin cu transportul organizat. Oare vara aceasta va fi vara călătoriilor cu autoturismul personal?

Mi se pare foarte interesantă această excepție, este un lucru nou apărut după câte știu, lăsând la o parte cum a fost cu Grecia vara trecută că au introdus treptat măsura cu testele peste tot și de la o zi la alta te trezeai că îți trebuie test. Însă ca excepție mi se pare interesant și este de urmărit dacă va fi o tendință pentru vara aceasta.

Cetățenii statelor membre UE pot intra fără restricții pe teritoriul Poloniei prin punctele de trecere a frontierei dintre Polonia şi statele membre UE: Cehia, Slovacia, Germania şi Lituania. Ca regulă generală, aceștia sunt exceptaţi de la obligația de a se supune carantinei la intrarea pe teritoriul Poloniei.

Restricțiile de călătorie la intrarea în Polonia privesc frontierele poloneze care sunt frontiere externe ale UE, adică frontierele Poloniei cu Ucraina, Federația Rusă şi Belarus. Ca regulă generală, cetățenii statelor membre UE nu sunt vizaţi de aceste restricţii şi nici nu au obligaţia de a se supune carantinei la intrarea în Polonia prin trecerea frontierei externe a UE.

Cu titlu temporar, Guvernul polonez a decis aplicarea unor măsuri restrictive valabile până la data de 14 martie 2021

Carantină pentru cei care sunt veniți cu transportul organizat, însă cu excepții

Călătorii care sosesc în Republica Polonă până la data de 14 martie 2021, din statele membre UE, inclusiv România, prin intermediul transportului organizat (cu avionul, trenul sau autocarul), precum şi cetăţenii statelor membre UE care se deplasează în Polonia prin trecerea frontierei externe a UE (respectiv din Ucraina, Belarus sau Federaţia Rusă) trebuie să intre în carantină la o locație declarată la sosire, pentru o perioadă de 10 zile, cu suportarea cheltuielilor aferente de către persoanele în cauză. La intrarea în Republica Polonă, călătorii trebuie să furnizeze autorităţilor de frontieră adresa la care vor efectua carantina obligatorie, precum şi un număr de telefon de contact și să se deplaseze imediat la locuința declarată. Perioada de 10 zile de carantină va fi calculată începând cu ziua următoare intrării în acest stat.

Excepții de la carantină

Sunt exceptate de la obligativitatea intrării în carantină:

persoanele care se deplasează cu autoturisme personale (până la şapte locuri) în Republica Polonă din state membre UE (mai puţin, începând cu 27 februarie 2021, din statele de la frontiera sudică: Cehia și Slovacia, inclusiv în situația în care aceste state sunt doar tranzitate).

persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19, cu un vaccin autorizat în UE (prin administrarea ambelor doze)

persoanele care dețin un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat înainte de trecerea frontierei poloneze (dacă rezultatul testului, prezentat în limba polonă sau în limba engleză, se încadrează într-un interval de 48 de ore calculate de la momentul recepționării rezultatului testului)

elevii, studenţii, anumite grupuri profesionale (marinari, personal aerian, militari, corp diplomatic, persoane care efectuează deplasări în cadrul activităţilor profesionale şi alte categorii), precum și cetățenii și rezidenții statelor membre UE aflați în tranzit pe teritoriul Poloniei, care se deplasează către statul de domiciliu sau reşedinţă. Informații suplimentare pot fi consultate în textul Hotărârii.

În timpul carantinei:

– persoanele în cauză nu pot părăsi locația unde efectuează carantina;

– plimbarea animalelor de companie, deplasarea la magazin sau la medic sunt interzise;

– în situația prezentării unor simptome specifice COVID-19 (stare de rău, febră, tuse, dificultăți de respirație), trebuie contactată o unitate medicală (clinică) și stabilită o consultaţie prin telefon cu un medic generalist.

Important! Poliția verifică dacă persoanele aflate în carantină respectă această măsură! Nerespectarea carantinei este sancționată cu amendă de până la 30.000. PLN, decizia cu privire la cuantum fiind luată de la caz la caz.

Până la data de 14 martie 2021, transportul feroviar internațional de călători cu trecerea frontierei Poloniei, care este frontieră externă a UE, este suspendat. Nu există interdicţii privind transportul feroviar de călători dintre Polonia şi statele membre UE şi nici privind transportul aerian de călători cu aceste state, inclusiv cu România. Traficul aerian intern se desfășoară în condiții normale.

Lista statelor dinspre care sunt suspendate zborurile către Polonia poate fi consultată la https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel, aceasta fiind actualizată periodic.

MĂSURI PE PLAN INTERN (valabile în toate provinciile poloneze, mai puţin Warminsko-Mazurskie, unde, începând cu data de 27 februarie 2021, se aplică măsuri mai restrictive):

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice, inclusiv în autobuze, tramvaie și trenuri, autoturisme (atunci când se călătorește cu persoane cu care nu se locuiește zilnic), magazine, bănci, piețe și oficii poștale, cinematografe și teatre, cabinete medicale, clinici, spitale, saloane de masaj, biserici, școli, universități, clădiri publice, inclusiv în birouri. Excepțiile vizează următoarele spații publice: parcuri, grădini botanice, plaje, păduri.

Sunt exceptate de la această măsura doar persoanele care deţin un document medical în acest sens.

Este obligatorie respectarea distanțării fizice în spațiile publice de cel puțin 1,5m.

Libertatea de circulație:

Persoanele vârstnice (peste 70 de ani)

Se recomandă evitarea deplasărilor, cu excepția: desfășurării de activități profesionale, acoperirea nevoilor zilnice, exercitării sau participării la activități religioase.

Transportul public:

Vehiculele de transport public pot transporta călători, cu îndeplinirea următoarelor condiții:

– Respectarea unui grad de ocupare de cel mult 50% din numărul total de locuri pe scaun sau

– Respectarea unui grad de ocupare de cel mult 30% din numărul total de locuri (pe scaun și în picioare) prevăzut în fișa tehnică a vehiculului, cu obligația de a lăsa liber cel puțin 50% din numărul de locuri pe scaun.

Purtarea măștii de protecție în vehiculele de transport public este obligatorie.

Restaurante:

Activitatea restaurantelor este suspendată. Este posibilă desfășurarea de servicii constând în pregătirea și servirea de alimente pentru a fi preluate și livrate.

Activitatea hotelieră:

Începând din 12 februarie 2021, hotelurile sunt disponibile pentru toate persoanele, cu asigurarea respectării unor reguli sanitare (doar 50% din camerele disponibile vor putea fi ocupate; mesele vor fi servite în camere, la cererea oaspeților; restaurantele hoteliere rămân închise).

Adunări publice:

Există posibilitatea de a organiza adunări publice de până la 5 persoane. Distanța dintre două adunări nu trebuie să fie mai mică de 100 m. Participanții trebuie să păstreze o distanță de 1,5 m unul de celălalt și să poarte mască de protecție.

Evenimentele organizate la domiciliu sunt permise cu participarea a maxim 5 persoane. Această limită nu se aplică persoanelor care locuiesc împreună.

Târguri, expoziții, congrese, conferințe

Aceste tipuri de activități pot avea loc doar online.

Educație:

Elevii din şcolile primare, secundare, precum şi studenții participă la cursuri în sistem online. Din 18 ianuarie 2021, elevii din clasele I-III participă la cursuri cu prezență fizică, în şcoli, cu respectarea unui regim sanitar strict.

Programul grădinițelor rămâne neschimbat.

Evenimentele culturale: 

De la 1 februarie 2021, instituțiile culturale (muzeele și galeriile) sunt deschise, cu respectarea regimului sanitar de 1 persoană la 15 m2.

Bibliotecile pot funcționa cu o limită de 1 persoană/15 m2.

Începând cu data de 12 februarie 2021, cinematografele, teatrele, sălile de operă și filarmonicile sunt deschise, cu asigurarea respectării unor reguli sanitare (în timpul reprezentaților pot fi ocupate până la 50% din locuri; purtarea măștii este obligatorie; este interzis consumul de produse alimentare şi băuturi).

Evenimentele sportive:

Competițiile sportive, activitățile sportive și evenimentele sportive sunt organizate fără participarea publicului.

La acţiunile sau evenimentele desfăşurate ca o formă de activitate fizică organizată sau competiție sportivă (cu excepția activităţilor desfăşurate pe terenuri de golf, terenuri de tenis, piste pentru curse de cai sau în cadrul infrastructurii pentru sporturi nautice și aeriene, care nu sunt supuse numărului maxim de persoane) pot participa cel mult 250 de persoane, fără membrii organizatori.

Începând cu data de 12 februarie 2021, este posibilă practicarea de sporturi în aer liber, cu asigurarea respectării unor reguli sanitare.

Ceremonii religioase:

Atât la ceremoniile desfăşurate în spaţii închise, cât şi la cele din aer liber, este obligatorie păstrarea distanţei de 1,5 m şi purtarea măştii.

Parcuri acvatice/Piscine/Săli de sport:

De la 12 februarie 2021, piscinele și pârtiile își reiau funcționarea, cu respectarea unui regim sanitar strict.

Ssaunele, saloanele de masaj, băile turcești, băile de aburi, solarele și saloanele de slăbit pot funcționa, cu un regim sanitar strict.

Parcurile acvatice, sălile de sport, cluburile și centrele de fitness vor rămâne închise.

Centre de recuperare medicală, sanatorii:

Sanatoriile și activitățile SPA au fost suspendate. Începând cu 11 martie 2021, activitatea SPA va fi reluată.

Frizerii și saloane de înfrumuseţare:

Sunt deschise cu respectarea condiţiilor sanitare – 1.5 m distanţare.

Nunți, botezuri, ceremonii familiale:

Organizarea unor astfel de evenimente este suspendată.

Transportul aerian de pasageri:

Se vor respecta următoarele condiții: pasagerilor le vor fi puse la dispoziție substanțe pentru dezinfectarea mâinilor; se va asigura dezinfectarea aeronavei; pasagerilor le vor fi înmânate formulare pentru a fi completate cu datele care să permită contactarea și localizarea acestora, atât în cazul pasagerilor aflați în tranzit, cât și în cazul pasagerilor care au ca destinație finală Polonia.

Măsuri suplimentare valabile în provincia Warminsko-Mazurskie:

Începând cu data de 27 februarie 2021, hotelurile, centrele comerciale, cinematografele, teatrele, muzeele, galeriile de artă, piscinele și terenurile de tenis sunt închise.

Sursa: MAE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *