6 motive pentru care multe destinații nu mai vor turiști: turismul de masă = bau-bau?

Uncategorized

De ceva timp tot auzim despre proteste ale turiștilor și despre tot felul de inițiative menite să limiteze numărul de turiști. Pe de altă parte, mulți turiști se întreabă: dar nu vor bani din turism, de ce au această atitudine? Păi motive sunt destule, dacă locuiești în Barcelona Mallorca, Valencia, San Sebastian, Veneția, Amsterdam, Cinque Terre, Praga etc. Despre ce este vorba și ce poți face pentru a nu fii un turist nedorit?

Nu vorbim despre destinații care sunt destinate turismului de masă: stațiuni de vară, de iarnă, locuri dedicate turiștilor. Ci despre acele locuri unde localnicii se simt asediați de turiști și unde turiștii le schimbă (nu în bine) stilul de viață. Am scris și la sfârșit, scriu și aici: noi, românii nu creăm problemele majore, chiar deloc. Adică nu turiștii din România.

Nu toți localnicii sunt ostili, desigur, sunt zeci de nuanțe de gri dar la sfârșitul zilei au și locuitorii unui oraș dreptul să stea într-un oraș locuibil. Trebuie să îi înțelegem și pe ei și să luăm și nevoiele lor în considerare. Acesta este un articol care susține turismul responsabil.

”Turiști voi sunteți teroriștii”

“All tourists are bastards”

”Nu ne mai distrugeți viețile”

”De ce se numește sezon turistic dacă nu putem să îi împușcăm?”

Acestea sunt diferite lozinci scandate de localnici dar și imprimate cu graffitti în orașele în care localnicii au început protestele împotriva turismului de masă. Autoritățile sunt la mijloc între turism și banii proveniți din turism și localnici.

De ce turismul de masă a devenit un bau-bau

1. Orașele își pierd farmecul, sufletul

Mulți localnici se plâng că turismul de masă le-a distrus orașul. Acum gândiți-vă: luăm un oraș fermecător, cu o viață liniștită, cu multă poezie. Ușor, ușor se ajunge în punctul în care orașul devine sufocat. Este aglomerație peste tot, nu se găsesc locuri libere la terase. Lumea stă pe scări, pe fântâni, pe jos, pe trotoare, peste tot.

În Roma s-au mărit amenzile pentru cei care mănâncă, beau, sau stau pe fântânle istorice sau pe alte monumente. În Veneția campania #EnjoyRespectVenezia aduce amezi de până la 500 de euro pentru picnicuri făcute în locuri nepermise.

În Florența, treptele Domului sunt udate la prânz pentru a descuraja turiștii să stea acolo și să mănânce.

Primarul Florenței, Nardella a luat și alte măsuri, forțând restauantele să folosească produse tipice din Toscana, fiind îngrijorat de răspândifrea fast food-urilor. Acum, cine vrea o Italie plină ochi de reclame luminoase și de fast fooduri? Ar mai fi la fel?

2. Mulți turiști se comportă necivilizat

Oameni se plimbă pe bulevarde în costume de baie (într-un oraș în care localnicii ieșeau la promenadă îmbrăcați elegant de exemplu). Sunt turiști beți pe străzi, fac gălăgie pe străzi noaptea și în blocurile de locatari.

Pe scurt în anumite orașe este o atmosferă dintr-o stațiune de vacanță în mijloc de sezon, dar într-un oraș universitar, un oraș unde oamenii merg la muncă, la birouri etc. Nu le place, de aceea au fost proteste în multe orașe împotriva comportamentului indecent al turiștilor.

Nu le place să vadă turiști care urinează în public, sau la colțul blocului, seara, beți și multe multe alte huliganisme, mai mari sau mai mici. Nu le plac nici celelalte neplăceri aduse de turismul de masă. Acum câțiva ani dura 20 de minute să facă piața, acum peste o oră.

3. Chiria devine mult prea scumpă pentru localnici

”Suntem dați afară din oraș” se plâng localnicii 

Într-un oraș vedetă printre turiști, prețurile la închirieri de apartamente explodează. Mai ales de când există Airbnb, HomeAway și altele de acest fel. Mulți preferă să închirieze apartamentul cu zeci sau sute de euro pe zi, nu cu câteva sute de euro pe lună.

Pentru că străinii nu cumpără apartamente așa cum o facem noi, aceasta este o foarte mare problemă. Imaginează-ță că ai serviciul într-un mare oraș. Și trebuie să te muți la periferie, sau mai departe. Și să faci naveta, să fie orașul și mult mai aglomerat.

Muți oameni s-au trezit cu notificări să elibereze apartamentele centrale(deși aveau chirii cu preț fix) urmând ca apartamentele să fie vândute sau închiriate pe termen lung străinilor bogați.

Acesta este motivul pentru care multe orașe au limitat numărul de nopți în care un apartament poate fi închiriat prin Arbnb sau HomeAway etc. Amsterdam sau Valencia de exemplu, dar din ce în ce mai mult vor lua măsuri.

Primăria Barcelonei a amendat cele doua mari platforme de rezervări pentru faptul că aveau mii de apartamente care se închiriau ilegal (nu erau înregistrate și nu se plăteau taxe). Amenda este contestată, dar vor urma alte măsuri.

4. Zgomotul făcut de turiști în blocurile rezidențiale

“‘No longer do we have to share the streets with tourists, we have to share our own buildings?’ We get residents saying, ‘I don’t want my neighbourhood to become like the city centre.’” Xavier Font, a professor of sustainability marketing at the University of Surrey

Tot din cauza apartamentelor închiriate, localnicii sunt deranjați de chiriașii turiști: de multe ori aceștia fac gălăgie, petrecerei, sunt beți pe scări, sau drogați, pe scurt le strică liniștea. Erau cartiere und ecopii stătau afară în părculețul blocului și părinții îi supravegheau de la balcon: nu se mai poate în multe zone.

5. Orașul nu beneficiază prea mult de pe urma turiștilor

Taxele aferente închirierilor

Precum spunea primărița Barcelonei: nu este nicio problemă că un localnic închiriază o cameră, sau că face un venit din închirierea locuinței pe anumite perioade de timp. Dar când miliardari au apartamente multe și le închiriază prin Airbnb este de fapt o închiriere în regim hotelier unde nu sunt plătite taxele aferente tipului de activitate.

De aceea se ia în considerare ca închirierea Airbnb să fie posibilă numai dacă proprietarul este și el în locuință! Adică așa cum a început. Nu știu, vom vedea ce va fi.

Valencia între timp nu va lăsa ca apartamentele cu vedere să fie închiriate prin același Airbnb. Nu se vor mai da licențe noi în centru. Iar în alte locuri numai la parter și la etajul 1.

Turiștii de o zi

Turiștii de o zi lasă o amprentă mare de carbon, multe deșeuri, aglomerează orașul, dar nu lasă prea mulți bani. Este motivul pentru care multe orașe au limitat numărul navelor de croazieră și a turiștilor care vizitează o destinație. În Santorini de exemplu nu pot veni decât 8000 de turiști pe zi cu navele de croazieră.

Este logic: turiștii de o zi, mai ales cei din croaziere vin cu pachetul de mâncare, cu băutură, mănâncă pe străzi, lasă gunoaie, fac multe poze, stau pe jos și deoarece vor să vadă cât mai mult într-un timp scurt, nu stau la restaurante, nu stau la hoteluri, nu fac cumpărături. Sau nu prea multe.

Cum poți evita să fii un turist problemă?

Turiștii nu sunt chiar bau-bau adică nu toți. Se vorbește din ce în ce mai mult despre turismul sustenabil. Turiștii repetitivi, aceia care se integrează și respectă viața unui oraș sunt cei mai doriți.

Sau turiștii care stau mai mult, se dorește descurajarea șederilor de scurtă durată: ”Dacă mergi la Paris pentru două zile, vei merge la turnul Eiffel. Dacă stai la Paris două săptămâni, nu vei merge la Turnul Eiffel de 14 ori” afirma Xavier Font, profesor de marketing sustenabil, la un eveniment dedicat turismului.

”Când turiștii se îmbracă diferit de noi, sunt activi în alte ore din zi și mănâncă diferit de noi ne deranjează cu mult mai mult.”

Mergi într-o piață: La Boqueria de exemplu, în Barcelona. Te oprești, iei masa, cumperi ceva, faci câteva poze, ești silențios, nu deranjezi. Ești un turist ”bun”, primit cu brațele deschise.

Vi cu grupul: țipați unii la alții peste oamenii care vând, faceți poze cu obiectivul în fețele vâzătorilor, nu cumpărați nimic, zeci de poze, poze gălăgie și plecați mai departe. Problemă.

În general într-un oraș dacă te îmbraci decent (nu ca la carnaval dacă nu este sărbătoare în oraș), nu faci gălăgie pe străzi, nu faci acte de vandalism, respecți monumentele, nu ai probleme. În general, să respecți cutumele locale, să nu faci notă discordantă și să te bucuri de oraș, dar nu te comporți ca și cum l-ai luat cu asalt, este totul bine. Localnicii se plâng că sunt invadați, că turismul de masă nu este turism, ci invazie. Comportă-te ca un musafir care are privilegiul să viziteze un loc unic de pe pământ, nu ca invadatorii din trecut care luau totul și lăsau prăpăd.

Mai multe lucruri despre cum distrug turiștii cartierele în articolul din The Guardian. 

Altfel, în timp dim păcate vor fi puse taxe din ce în ce mai mari, se vor pune limitări, vor fi permise de sute de euro pe zi în unele locuri (nu este deloc SF). S-a luat în discuție o taxă de cteva sute de euro pe zi pentru cei care vizitează Veneția într-o zi, care nu înoptează acolo. Este foarte trist pentru că de minunile lumii tebuie să se bucure toată lumea.

Nu demult, insula Boracay din Filipine a fost închisă  pentru a i se conserva frumusețea și ecosistemul. Foarte repede. S-a spus că temporar, dar de fapt se dorește ca pe perioada închiderii să se dărâme tot ce nu a fost construit ”eco-friendly” și de fapt se pare că se va construi un mare cazino și hoteluri de lux. Dar insula era invadată de gunoaie. Dacă se va considera că Veneția este în primejdie imediată, peste noapte se vor lua măsuri drastice.

Ca turist avem și responsabilități, nu doar drepturi și așa cum vedem, banii noștri nu sunt bineveniți cu orice preț. 

Nu turiștii din România fac cele mai mari probleme, desigur. Sunt mândră de acest aspect. Așa că să ne bucuăm (cât mai repede) de anumite destinații, să l respectăm și să învățăm din ce în ce mai multe despre turismul sustenabil.

Revin cu un articol despre acele destianții care se plâng de numărul mare de turiști

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *