Sinca Noua Tara Fagarasului

Camere de luat vederi în pensiuni: sunteți de acord ca proprietarii să vă înregistreze?

Dezbateri Noutăți

Vreau să lansez o dezbatere care are ca punct de plecare o situație nefericită care s-a întâmplat de Revelion: o pensiune a fost devastată de cei care au închiriat-o! Fără să scuz actul în sine, de vandalizare – o infracțiune care va fi cercetată – totuși ce am aflat citind știrea este că petrecăreții erau înregistrați și la un moment dat s-au oprit camerele, când au început distrugerile probabil.

Și de aici câteva întrebări:

Este legal să fii înregistrat în pensiune fără să fii informat înainte?

Câte camere de luat vederi se pot instala într-o pensiune care se închiriază cu totul? Hotelurile pot pune camere de luat vederi pe holuri, dar dacă este vorba despre o unitate care se închiriază cu totul, ce regim de intimitate trebuie să aibă?

Se pot instala camere de luat vederi în camere? Este necesar consimțământul turistului?

Au licențe de operatori de date cei care montează camerele inclusiv pe holuri, alte spații public? La mine la muncă noi am fost informați, am semnat că am luat la cunoștință și suntem de acord și compania avea toate avizele în acest sens.

De ceva timp a pornit efervescența aceasta cu montatul camerelor de luat vederi oriunde, oricum. Însă din câte știu camerele de luat vederi trebuie instalate în așa fel încât să nu monitorizeze activitatea vecinilor, de exemplu.

În Marea Britanie au fost câteva cazuri în care unii oameni au dat în judecată vecinii pe motiv că aceștia montaseră camere de luat vederi care le înregistrau inclusiv lor sosirile și venirile. Ceea ce este ilegal, un cetățean care nu este în exercițiul funcțiunii nu poate monitoriza activitatea altuia, viața lui. 100 000 ed lire sterline a fost amenda în acest caz. 

Nici nu mă gândisem că sunt proprietari de pensiuni care montează camere de luat vederi în pensiunile pe care le închiriază în spațiile care nu pot fi considerate publice. Și că probabil unii nici nu îi informează pe cei cărora le închiriază locațiile cu totul pentru că mulți nici nu știu că trebuie făcut lucrul acesta.

Nu sunt pro violențe, sau a distrugerii. Cred că trebuie să existe la nivel național o bază de date cu turiști care fac lucruri de acest fel, sau produc stricăciuni. Justiția va cerceta/aplica pedepse în cazul dat. Și sper că proprietarul are și asigurare, pentru că un proces știm durează mult și oricum are paguba că nu poate închiria locul prea curând, este o situație foarte neplăcută. Nu este normal să închiriezi cuiva o locație și să fie distrusă, sub nicio formă.

Nu despre asta este articolul. Ci despre camerele de luat vederi în pensiuni. Ați mai auzit despre această practică? Este prima oară când mă gândesc la acest aspect și sunt curioasă ce părere aveți. Este justificat sau nu ca proprietarii de pensiuni să monteze camere de luat vederi și dacă trebuie să informeze turiștii.

Actualizare după răspunsurile din Social Media, am învățat multe lucri azi: 

Camerele de  supraveghere sunt bune, utile, atât pentru gazde, cât și pentru clienți, în caz de absolut orice, la câte se pot întâmpla… atât din vina gazdelor, cât și din a clienților. Ele trebuie montate de o firma autorizata de IGPR și trebuie semnalizat faptul ca ele există și că înregistrează clienții. De asemenea, se pot monta doar în anumite locuri. Este ilegal să fie montate în regim propriu, trebuie montate numai de companii autorizate.

Da, la Malluri nu ești înștiințat că ești filmat dar este spațiu public. În toate spațiile publice nu este necesar acceptul/informarea. O pensiune închiriată are alt regim, care diferă dacă este închiriată cu totul sau nu. Hotelurile au de asemenea alt regim, aici vorbim despre pensiuni.

Proprietarii pot monta camere de luat vederi în spațiile comune, parcări, exterior și trebuie să informeze clar, să fie anunțuri la vedere. Nu se pot monta camere de luat vederi în camere.

Unii turiști sunt de acord, alții nu cu camerele de luat vederi din spațiile comune atunci când vila este închiriată cu totul.

Cuvântul cheie este informarea celor care închiriază. În caz de litigiu pentru protejarea proprietarilor această clauză trebuie pusă în contractul de închiriere, alături de celelalte.

 

2 thoughts on “Camere de luat vederi în pensiuni: sunteți de acord ca proprietarii să vă înregistreze?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *