Pluto

Pluto din nou planetă? Un nou studiu arată că Sistemul Solar poate avea de fapt 150 de planete

Astre Noutăți

Cine iubește Pluto? Eu da și nu îmi explic de ce simt asta, alături de milioane de alți oameni, sau poate că toți!
Suntem fascinați de corpurile cerești și simțim un mare atașament față de ele, eu știu că efectiv le iubesc, pe unele mai mult decât pe altele chiar.

Spuneți-i unui copil pasionat de sistemul solar (mulți sunt la o anumită vârstă) că alte planete au mult mai multe luni, să vedeți ce supărare: de ce noi avem numai una? Poate că este ceva pe care îl avem în noi, dragostea de spațiu, de nemărginire, poate că într-adevăr sufletele ajung la stele și simțim o uniune cu Universul, cine știe de unde vine dragostea aceasta față de planete și de alte corpuri cerești?

Azi am citit o știre interesantă: conform unui nou studiu care s-a întins pe o perioadă de cinci ani și a fost publicat recent, îl puteți citi aici, se pare că Pluto este totuși o planetă, nu numai o planetă pitică și poate să redevină cea de-a noua planetă din sistemul solar. Nu că planetei îi pasă de cum o numim noi, sau dacă oamenii de pe Pământ o numesc planetă sau planetă pitică.

De fapt, unii oameni de știință spun că după clasificarea lui Galileo Galilei, ar putea fi în jur de 150 de planete numai în sistemul nostru solar!

Pluto a fost numită planetă pitică în 2006, dar se pare că a fost o greșeală. Așa este știința: niciodată absolută. Niciodată! Dacă știința nu poate fi pusă la îndoială, provocată, nu ar mai fi știință pentru că niciodată nu am mai fi făcut absolut niciun progres. Am fi crezut în continuare că Pământul este plat.

Așa am progresat ca civilizație: punând știința actuală sub semnul întrebării și căutând noi abordări, aflând noi informații prin diferite experimente.

Mie mi s-a părut mereu ciudată afirmația că o planetă pitică nu este planetă, ca și cum ai spune că un om pitic nu este om, puteau să găsească altă formulare.

Pluto are atmosferă, are sateliți (cinci), cel mai mare fiind Charon, însă mulți spun că de fapt Pluto și Charon sunt un sistem binar.

Potrivit lui Galileo Galilei, planeta era un corp din spațiu care este activ din punct de vedere geologic.
Această definiție a rămas neschimbată din 1600 până la începutul secolului al XX-lea.  Dar a început să se schimbe în anii 1960, când interesul pentru știința planetară a fost reînnoit.

În anul 2006, UAI, Uniunea Astronomică Internațională a dat o rezoluție prin care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Pluto a primit statutul de planetă pitică, pentru că nu a curățat spațiul cosmic din vecinătatea orbitei sale, neavând o orbită clară. Mai mult, gravitația planetei Pluto este influențată de gravitatea planetei Neptun.

Noile studii spun că motivul pentru care Pluto a fost reclasificată nu are argumente științifice, ci mai mult ține de astrologie

Potrivit lui Philip Metzger, semnatar al studiului, ideea a fost de a menține în mod intenționat numărul de planete din sistemul solar mic. Acest lucru nu a fost doar din cauza lui Pluto, ci și din cauza altor obiecte. Alte câteva obiecte au fost cunoscute în sistemul solar până în 2006, când a fost luată această decizie. Acestea includ planetele pitice Makemake, Ceres, Haumea și Eris. Metzger crede că decizia a fost menită să excludă unele corpuri cerești.

Utilizarea astrologiei pentru a limita numărul de planete și includerea unor criterii neutilizate până la acel moment a determinat, așa cum spune Metzger, ca majoritatea oamenilor de știință să ignore UAI.

Metzger afirmă că utilizarea acestui sistem de clasificare bazat pe astrologie este dăunătoare pentru studiul științei planetare, deoarece lasă nesocotite ceea ce ar trebui să fie considerat planete.

De asemenea, studiul aduce o atenție mai mare și asupra propriului nostru sistem solar, deoarece nu doar Pluto a fost clasificat greșit conform definiției lui Galileo.

Alte obiecte considerate în mod tradițional luni precum Titan, Triton și altele ar fi, conform acestei definiții, considerate planete, deoarece sunt active din punct de vedere geologic.

Dacă folosim definiția lui Galileo, câte planete are sistemul solar cu adevărat? Potrivit lui Metzger: Probabil în jur de 150.

Trebuie păstrată o clasificare cuprinzătoare pentru că dacă luăm un anume criteriu putem spune de exemplu că Mercur și Venus nu sunt planete că nu au luni! De ce nu am lua acest criteriu în considerare? Sau după felul de masă pe care o are o planetă? Tocmai de aceea părerea mea este că definiția lui Galileo este cea mai bună!

Sunt șapte planete care au luni:

Pământul: o lună

Marte: două

Pluto: cinci

Neptun: 14

Uranus: 27

Jupiter: 79

Saturn: 82

Sunt fascinante imaginile aduse de New Horizons, când pământenii s-au îndrăgostit de Pluto, descoperind că are și o inimă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.