Restricții noi în Europa: ce se mai întâmplă prin diferite țări europene dar și în alte locuri din lume?

Noutăți

Austria a prelungit carantina națională, Germania impune noi restricții la fel ca alte state. Ce se mai întâmplă prin Europa? Din ce vedem, crește numărul restricțiilor peste tot, însă sunt și semne bune: acelea ca noua variantă care dă iar totul peste cap deși mai contagioasă nu este la fel de periculoasă. Sper din tot sufletul ca așa să fie și ca anul viitor pe vremea asta să nu mai vorbim despre restricții.

În timp ce ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) recomandă testarea tuturor călătorilor în spațiul european, ne putem aștepta ca în următoarea săptămână să apară modificări în ceea ce privește regulile de intrare în țară, fiind discuții de a introduce testarea pentru toți care revin din străinătate. Măsura nu a fost adoptată, ci contestată, însă este clar că în următoarea perioadă o să ne lămurim. Probabil că va fi introdusă testarea pentru întoarcerea din țările roșii pentru toți indiferent de statutul de vaccinare, în timp ce nevaccinații vor face și carantină. Vom vedea.

Între timp călătoriile cele mai sigure sunt în țările aflate pe listele verzi (inclusiv pentru sănătatea noastră nu doar pentru restricții) și în cele care pe tot parcursul pandemiei au fost deschise.

Ce se mai întâmplă prin Europa?

Austria

”Lockdown-ul” din Austria a fost prelungit oficial până pe 11 decembrie. Magazinele esențiale cărora li sa permis să se deschidă până la ora 21, vor trebui însă să închidă până la ora 19, începând de joi (2 decembrie).

Autoritățile din Austria au declarat pe 17 noiembrie că călătorii ar trebui să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară. Anterior, erau permise și rezultatele testelor antigen. Austria însă recunoaște trecerea prin boală atât pe baza unui test pozitiv PCR (pentru 180 de zile) cât și pe baza unui test de anticorpi (pentru 90 de zile). Certificatul verde pe bază de vaccinare este valabil timp de 270 de zile de la vaccinarea completă sau rapel (doza 3 sau 2 după caz).

Albania

Restricții minime la intrarea în țară. Adică certificat de vaccinare, trecere prin boală sau test. În interiorul țării nu sunt restricții.

Belgia

Belgia a închis cluburile de noapte și le cere oamenilor să lucreze de acasă. Guvernul a emis noi măsuri pe 26 noiembrie, inclusiv închiderea barurilor și restaurantelor de la ora 23:00.

Evenimentele desfășurate în interior trebuie să fie cu locuri (adică nu la grămadă în picioare), iar întâlnirile private, pe lângă nunți și înmormântări, sunt interzise.

Prim-ministrul Alexander De Croo a declarat pe 25 noiembrie că țara sa a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de coronavirus și a spitalizărilor mult mai gravă decât se temea, după ce săptămâna trecută a reimpus reguli mai stricte pentru pandemie.

Creșterea a depășit „cele mai pesimiste scenarii” trasate săptămâna trecută de experți, a mai declarat acesta într-un comunicat. Țara are o rată de vaccinare de 75% (complet vaccinați).

Bulgaria

Cazurile încep să scadă în Bulgaria după o creștere masivă în octombrie, dar rata de vaccinare este încă destul de scăzută la doar un sfert din populație.

Bulgaria cere test negativ pentru persoanele vaccinate, iar cele nevaccinate intră în carantină. Pentru tranzit nu sunt aceste restricții.

Croaţia

Protestatarii s-au adunat la Zagreb în weekend din cauza restricțiilor mai stricte legate de COVID, după ce guvernul a anunțat planuri de a introduce permiselor obligatorii de COVID pentru angajații guvernamentali și publici, inclusiv profesorii de școală.

Națiunea de aproximativ patru milioane de oameni are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, doar 57% din cei 3,3 milioane de adulți complet imunizați. La nivel de țară, doar 53% din populație are cel puțin o doză.

Danemarca

Danemarca va oferi doze ”booster” COVID-19 persoanelor cu vârsta peste 18 ani, a declarat autoritatea sanitară pe data de 26 noiembrie, afirmând că imunitatea scade și pentru persoanele din grupele de vârstă mai tinere după câteva luni.

Pe 12 noiembrie, Danemarca a reintrodus permisul digital, deoarece a declarat COVID-19 „o boală critică din punct de vedere social”, pe fondul creșterii numărului de cazuri.

Pentru luna următoare, este obligatoriu un permis valabil pentru a intra în cluburi de noapte sau cafenele sau pentru a merge la restaurante (în interior).

Elveţia

Alegătorii elvețieni au aprobat cu o marjă clară așa-numita „lege COVID-19” în cadrul unui referendum din 28 noiembrie. Legislația, care este deja în vigoare, include un pachet de recuperare după pandemie și aplicarea unui certificat COVID controversat. La fel ca în multe alte țări din Europa, acest permis de sănătate permite doar persoanelor care au fost vaccinate, recuperate sau testate negativ să participe la evenimente și adunări publice.

Franţa

Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a avertizat pe data de 30 noiembrie că situația sanitară din țară „se înrăutățește”.

În cadrul unei adrese adresate parlamentarilor, el a spus că 47.000 de noi infecții au fost confirmate în ultimele 24 de ore și că reprezintă „o creștere a răspândirii virusului pe teritoriul național”.

Din 15 ianuarie, toți adulții vor avea nevoie de un rapel la cel puțin șapte luni după ce au fost complet vaccinați pentru a-și păstra permisele de sănătate. De la mijlocul lunii decembrie, persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor avea nevoie de unul pentru a li se extinde permisele de sănătate.

Aproximativ 76,8% din cei 67,4 milioane de oameni din Franța sunt complet vaccinați, conform ultimelor cifre.

Irlanda

Din data de 3 decembrie, persoanele care sosesc din străinătate trebuie să aibă un rezultat negativ la test pe lângă vaccinarea sau recuperarea după COVID-19. Guvernul a început, de asemenea, să recomande măști pentru copii.

Noile restricții COVID-19 au intrat în vigoare în Irlanda joi 18 noiembrie din cauza ratelor ridicate de infecție care au pus presiune asupra spitalelor. Oamenilor li s-a spus să lucreze de acasă, cu excepția cazului în care este absolut necesar să se prezinte fizic la muncă.

Sunt alte restricții vizavi de permisele de vaccinare sau recuperare pentru a avea ascces în cinamatografe sau alte activități. 76% din populația Irlandei este complet vaccinată.

Italia

Guvernul italian a decis pe data de 24 noiembrie să excludă persoanele nevaccinate din anumite activități de petrecere a timpului liber, în încercarea de a controla creșterea infecțiilor cu coronavirus.

Începând cu 6 decembrie, doar persoanele cu dovada vaccinării sau cei care s-au recuperat după COVID-19 pot mânca la restaurantele din interior, pot merge la film sau pot participa la evenimente sportive. Testele cu rezultat negativ nu mai sunt acceptate. De ce oare, având în vedere că cei vaccinați sau trecuți prin boală pot transmite virusul?

Un nou decret guvernamental a făcut de asemenea, vaccinările obligatorii pentru forțele de ordine, militari și toți angajații din școli, printre alții. Anterior, vaccinurile erau necesare doar pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Douăzeci de orașe din provincia Tirol de Sud din Italia se confruntă cu restricții mai aspre legate de COVID-19 de miercuri 24 noiembrie.

În transportul public, pasagerii trebuie să poarte o mască FFP2 sau echivalentă.

Letonia

Din 15 decembrie ac, persoanele trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau de recuperare împotriva COVID-19 pentru a se prezenta la serviciu.

Persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu s-au recuperat de la COVID-19 au voie în magazinele alimentare, farmacii și alte magazine esențiale.

Marea Britanie

Vor reintroduce testele pentru cei care sosesc în țară indiferent de statutul de vaccinare.

Guvernul Marii Britanii si-a exprimat intenția de a introduce, începând cu marți, 30 noiembrie 2021, ora 04.00 GMT, pentru toate persoanele (inclusiv cele vaccinate cu ambele doze) care sosesc în Anglia obligativitatea efectuării unui test PCR în ziua a doua de la sosire și autoizolarea până la primirea rezultatului testului. Călătorii care au intrat în contact cu persoane posibil infectate cu varianta OMICRON trebuie să se izoleze pentru 10 zile indiferent de stadiul vaccinării. Mai multe detalii pe siteul MAE aici

Momentan Omicron se răspândește cu rapiditate în Marea Britanie.  Și este răspândit de toți călătorii, acum câteva zile fiind raportat cazul unui cardiogol israelian triplu vaccinat care a luat varianta din Londra, el participând la o conferință cu peste 1000 de persoane. Revenit acasă i-a dat varianta unui alt coleg triplu vaccinat.  Așadar ne putem aștepta ca Marea Britanie să intre iar pe listele roșii ale multor țări. Deja călătorii din Marea Britanie vor avea mai multe restricții la intrarea în Portugalia, Franța și în alte țări europene.

Norvegia

Va cere teste și pentru persoanele care vin în țară și au efectuat schema completă de vaccinare. Asta pentru că au depistat 60 de persoane infectate (vaccinate) care s-au infectat la o petrecere de Crăciun unde participaseră numai persoane vaccinate, 120 în total. 

Testele se vor efectua la intrarea în țară de către toți vizitatorii, este o măsură în plus față de cerințele pentru a intra (certificat de vaccinare, de trecere prin boală sau test PCR).

”obligația efectuării unui test pentru SARS-CoV-2 la sosirea în Norvegia; dacă nu există un centru de testare la frontieră,  centrul de testare este închis sau autoritățile au decis ca testarea să nu se efectueze la punctul de trecere a frontierei, călătorii au obligația de a se testa la un alt punct de testare sau să se autotesteze în 24 de ore de la sosire; în cazul unui test rapid antigen pozitiv sau al autotestului, trebuie efectuat un test PCR cât mai curând posibil și nu mai târziu de 24 de ore;”

Totodată toți vizitatorii trebuie să se înregistreze printr-o aplicație, mai multe detalii pe MAE. 

Olanda

Noi restricții: închiderea tuturor magazinelor neesențiale, inclusiv a barurilor și restaurantelor, între orele 17:00 și 05:00 pe lângă alte restricții.

În baruri și restaurante trebuie păstrată o distanță de 1,5 metri, ceea ce înseamnă că multe locații vor avea un  număr redus de clienți.

Evenimentele sportive pentru amatori nu sunt permise între orele 17:00 și 05:00, ci numai cele profesioniste, dar fără spectatori.

Este de așteptat să apară noi restricții (eventual teste și pentru persoanele vaccinat) pentru că autoritățile au anunțat citate de Reuters că dintre cele 62 de persoane testate pozitiv venite din două zboruri din Africa de Sud aveau efectuată schema compeltă de vaccinate. În plus, 14 aveau și varianta Omicron, fiind toți vaccinați.

Portugalia

Portugalia a reintrodus restricții mai stricte împotriva pandemiei pentru a limita o nouă creștere a infecțiilor.

Măștile de față au devenit din nou obligatorii, iar țara a înăsprit controlul la granițe.

Pentru accesul la restaurante, cinematografe și hoteluri este necesar un certificat digital care să ateste vaccinarea sau recuperarea după COVID-19.

Portugalia are o rată de vaccinare ridicată, aproximativ 86% din populație este complet vaccinată împotriva virusului.

Republica Cehă

O stare de urgență de 30 de zile a intrat în vigoare pe data de 26 noiembrie, pentru că Republica Cehă înregistrează un nivel record de cazuri de COVID-19.

Ca parte a măsurilor guvernamentale anti-COVID, toate piețele de Crăciun din țară sunt interzise, ​​iar oamenilor nu li se va permite să bea alcool în locuri publice, a declarat ministrul Sănătății, Adam Vojtech. Barurile, restaurantele, cluburile de noapte, discotecile și cazinourile trebuie să se închidă la ora 22:00.

Numărul de persoane la evenimente culturale și sportive va fi limitat la 1.000 care sunt vaccinați sau s-au recuperat de COVID-19. La toate celelalte adunări publice pot participa până la 100 de vizitatori, în scădere de la 1.000.

Rusia

Infecțiile cu coronavirus în Rusia au început să scadă, dar decesele zilnice rămân ridicate.

Au fost raportate peste 31.000 de noi infecții pe data de 30 noiembrie și aproximativ 1.195 de decese.

Cazurile au crescut în octombrie, pe fondul ratelor scăzute de vaccinare și a atitudinilor publice relaxate față măsurile de precauție. Aproximativ 40% din cei aproape 146 de milioane de cetățeni ai Rusiei au fost complet vaccinați, chiar dacă țara a aprobat un vaccin COVID-19 dezvoltat la nivel intern cu luni înainte de cea mai mare parte a lumii.

Rusia permite tranzitul în aeroporturi vizitatorilor din România.

Rusia Reia Zborurile Către Multe Alte Țări

Slovacia

Slovacia a declarat o stare de urgență de 90 de zile și un blocaj de două săptămâni în urma unei creșteri a cazurilor de COVID-19, care a dus la creșterea mediei de șapte zile a cazurilor din țară peste 10.000.

Țara central-europeană se află în prezent în mijlocul celei mai rapide creșteri a infecțiilor din lume, iar măsurile, care includ închiderea tuturor magazinelor neesențiale, precum și a barurilor și restaurantelor, sunt menite să ajute sistemul de sănătate aflat în dificultate.

Doar 45,3% din populația de 5,5 milioane este complet vaccinată.

Suedia

Guvernul suedez a anunțat că începând cu data de 1 decembrie va fi necesar un permis de sănătate pentru a participa la orice eveniment de peste 100 de persoane.

Abonamentul COVID – care atestă că deținătorul fie a fost complet vaccinat, a fost testat negativ în ultimele 72 de ore sau s-a vindecat de boală în ultimele șase luni – a fost folosit până acum doar în Suedia în scopuri de călătorie.

Guvernul și-a anulat, de asemenea, decizia de 1 noiembrie de a opri testarea persoanelor complet vaccinate. Toți vor fi testați.

Ucraina

Din 9 decembrie, funcționarii publici și asistenții sociali nevaccinați vor fi concediați, a spus guvernul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 16 noiembrie că cei care primesc două injecții de vaccin vor primi o plată de 1.000 de grivne, sau aproximativ 33 de euro, în încercarea de a atenua reticența la vaccinare.

Statisticile privind numărul de persoane care au primit ambele doze variază foarte mult, rapoartele susținând că se situează între 20 și 28%.

Sursa: Euronews

Ce se mai întâmplă prin alte părți ale globului?

În Thailanda toți vizitatorii care au venit după data de 15 noiembrie din câteva țări africane (Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe )au fost contactați de autorități pentru a li se mai efectua încă un test PCR pentru a depista noua variantă. Cei testați nu erau infectați. 

Malaysia și Sri Lanka: au depistat persoane testate pozitiv la varianta Omicron, venite din Africa de Sud, acestea fiind complet vaccinate. Nu au avut însă simptome severe.

Bali: a reintrodus carantina de 10 zile pentru toți călătorii internaționali. Sursa

Israel a interzis toate sosirile internaționale. Numai israelienii, sau cei care au permis special de intrare pot vizita țara.

Precum vedem, nu ne putem face planuri pe termen lung. Mai ales în destinațiile care au arătat multă precauție, cele care mereu, la fiecare semn de creștere a incidenței s-au închis, sau au impus restricții dure. Sunt însă țări care pe toată perioada pandemiei au arătat constanță, nu au făcut multe schimbări și s-au păstrat deschise în toată această perioadă. Acelea sunt și cele mai sigure pentru a ne face planuri de vacanță.

În principiu în țările care fac parte din Uniunea Europeană vom putea călători, atâta timp cât acele țări nu se închid pentru toți vizitatorii. Se va putea intra peste tot cu certificat verde care atestă vaccinarea/trecerea prin boală/testarea. Însă pentru a participa la anumite activități în unele țări se recunoaște numai certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală.

Totodată, din ce în ce mai multe țări reduc valabilitatea certificatului de vaccinare și probabil că se va aplica măsura și la nivelul întregului spațiu european.

Să mai călătorim, să nu mai călătorim? Dacă călătoriile sunt importante pentru noi, pentru starea de bine da. Am învățat deja că nu putem să ne ținem viața pe loc, că dacă amânăm lucruri că va fi mai bine poate fi mai rău. Cu mai multe restricții, mai scump. Numai prezentul este garantat. Acestea fiind spuse trebuie să luăm seama de starea noastră de sănătate, totodată să avem grijă ca la întoarcerea în țară să ne testăm chiar cu teste rapide de la farmacie, chiar dacă avem vaccinul făcut, pentru a nu pune în pericol pe nimeni.

Călătoriile de plăcere, pentru turism sunt numai o foarte mică parte din sosirile în țară. În țară vin oameni pentru diferite probleme administrative de rezolvat, sau pentru a-și vedea rudele, vin lucrătorii sezonieri, diplomații, expații, echipele sportive, ba chiar și concurentele la Miss World sau alte concursuri de tot felul. Plus cei cu studii, cu diverse motive. Cu sau fără călătorii de plăcere oamenii circulă afară din țară în număr mare, iar pentru unele categorii de călătorii nici măcar nu există nicio restricție. Turiștii au cele mai mutle restricții așadar sunt și cei mai ”siguri” .

2 thoughts on “Restricții noi în Europa: ce se mai întâmplă prin diferite țări europene dar și în alte locuri din lume?

  1. Se pare ca „masurile” au functionat de minune, au dus la explozia infectarilor in special in tarile cu vaccinare record, iar acum aplicam aceleasi masuri care esueaza de doi ani. Splendid! Orice numai sa avem nazipass.
    Felicitari pentru articol, este bine documentat!

  2. Din articol rezulta clar ca exista o conspiratie la nivel mondial, in a introduce pasaportul care numai despre boala nu e. E despre limitarea drepturilor, este inceputul tiraniei, si nu are nici o legatura cu virusi.
    Cine inca nu a inteles, e ori tampit ori complice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.