Gran Canaria este o destinație ideală pentru escapade în orice anotimp și cu atât mai mult în lunile de iarnă. M-a impresionat insula deoarece este atât de bine organizată, sigură, curată! Și lucrul acesta se vede încă din aeroport. Relaxarea începe acolo, unde totul este foarte bine organizat.
Zbor București – Las Palmas, Gran Canaria cu Wizz Air
Gran Canaria este cu două ore în urma României, orele de zbor/aterizare sunt mereu cele locale din destinația unde ajungem. Zborul durează cinci ore și jumătate:
W63147 8.01 OTP-LPA 14:35 – 18:35
W63148 15.01 LPA-OTP 18:15 – 01:55
Aeronavele
Am zburat cu o aeronavă Airbus A321 NEO-ACF, o aeronavă nouă, model lansat în 2018. Avionul era curat, scaunele noi, bine întreținute, spațiu generos – după standardele din zilele noastre pentru zboruri în Europa. Să fim înțeleși: curat la plecare, la aterizare se schimbă situația. La bord se pot achiziționa cafele, răcoritoare, băuturi alcoolice, gustări diverse. Și cosmetice și alte suveniruri, interesantă era oferta la creme cu factor de protecție.
Zborul București – Las Palmas mi s-a părut lung, poate și pentru că nu aveam la mine ceva de citit, nici un film descărcat, nimic. La întoarcere am dormit tot drumul, găsisem o banchetă goală și m-am întins, lucru făcut de mulți alți călători. Însă trebuie să fii pe fază că locurile se ocupă imediat: în minutul în care se anunță ”boarding complete” atunci trebuie să ne orientăm rapid.
Bagaje
Am avut un bagaj de mână și un troler de cală mediu, luat suplimentar. Ca niciodată am avut mai puține kilograme la dus decât aveam voie: am avut 18 kg și limita bagajului era de 20 de kilograme. La întors am recuperat, am avut 20,5. Nu au fost probleme.
Multă lumea avea la întoarcere destul de multe bagaje, dar a fost relaxat, nu a fost oprit nimeni, nu s-a măsurat niciun bagaj. Acum nu vreau să încurajez pe cineva să aducă la bord mai mult decât are inclus pe bilet, mereu se poate întâmpla să fie un control mai strict și să se solicite plată suplimentară. Apropos de bagaje, sunt mari reduceri la trolere și alte genți în perioada aceasta. Ca bagaj de cală eu folosesc numai trolere din policarbonat. Sunt foarte durabile (nu mi s-a spart niciodată bagajul deși am făcut zeci de zboruri cu același troler), plus că sunt și hainele în siguranță: dacă plouă undeva și aveți bagaj din material, se poate să vă treziți cu hainele ude la destinație și se întâmplă destul de des. Plus faptul că se curăță foarte bine bagajele din plastic. Și cele din abs se pot curăța, însă se pot și sparge.
Am survolat Serbia, Croația, centrul Italiei, Sardinia, Tunisia, Algeria, Maroc!
Din fericire, spectacolul de sub nori a fost fenomenal: am admirat Alipii italieni, Sardinia, costa europeană și africană la Marea Mediterană, dunele nesfârșite, litoralul marocan la Atlantic. De vis! iar când am ajuns în insulele Canare am admirat cel mai înalt vârf din Spania, Teide (3718 m) de pe insula Tenerife. Și desigur frumoasa coastă nordică a Gran Canariei. Am zburat la dus mereu spre soare, astfel încât am admirat în tihnă peisajul mirific!
Formalități intrare Spania
Pentru a intra în Gran Canaria relaxat, fără întrebări este necesar să avem:
1. Certificat Digital European
Acesta se obține prin vaccinare, trecere prin boală sau test PCR sau antigen. Testele trebuie încărcate de către clinica unde se efectuează în sistem, așadar alegeți o clinică modernă, privată de preferință. Odată generat certificatul îl veți putea încărca în plf-ul spaniol care de asemenea trebuie completat.
Se poate să intrați și fără Certificat Digital, doar cu una dintre dovezi, însă este mai complicat, pentru că puteți să fiți controlați suplimentar. Să încărcați direct certificatul în plf-ul spaniol este soluția ideală.
2. PLF Spania
PLF = Passenger Locator Form, adică formular de localizare a pasagerului. Voi folosi numai denumirea Plf de acum încolo în articol.
Se completează aici. Atenție trebuie să treceți și numărul locului din avion. Puteți trece și unul aleatoriu, însă este de preferat să faceți întâi check in-ul online și ulterior să completați acest plf. Dacă ceva nu este completat corect, nu se poate merge la pasul următor. După completare se primește imediat pe mail în format pdf, cu codul QR.
Chiar dacă faceți check in-ul online, trebuie să mergeți și la biroul clasic, pentru a primi permisul de îmbarcare. La check in se solicită certificatul digital și plf-ul spaniol.
Mai multe informații despre formalități și documente:
Hello Canary islands – site oficial
Nu neglijați aceste aspecte, pentru a nu sta la un control suplimentar în aeroport. Persoanele care intră cu certificatul (obținut prin orice metodă, inclusiv test antigen) care au și plf-ul spaniol completat intră fără niciun stres. Am discutat cu mai multe persoane și turiști din hotelurile unde am stat. Sper să nu se schimbe lucrurile, dar deocamdată așa este: relaxat!
Noi am avut o mini problemă: aveam rezervare de grup și a fost o schimbare, mai pe scurt câțiva nu am mai reușit să facem check in-ul online. Însă primeam o eroare în care se vedea și numărul locului și numele nostru. Trebuie să faceți print screen cu eroarea. Astfel evitați să plătiți taxa de 40 de euro pe care o veți achita dacă nu ați făcut check in-ul online și aveați bilet de avion cu check in online. De la check in ni s-a dat o chitanță, am mers la biroul de ticketing și acolo s-a anulat respectiva chitanță. Mulți alții plăteau, așa că nu uitați de check in-ul online, chiar cu eroare. salvați eroarea pentru a salva 40 de euro de persoană.
La intrare în Spania:
Control acte: a mers totul șnur, rapid!
Control plf spaniol: rapid, se scanda codul QR de pe telefon, cel din documentul pdf primit pe mail odată ce am completat plf-ul. Și atât.
La intrare în România:
Compeltați plf-ul de România!
Acest document trebuie completat cu 24 de ore înainte de a ajunge în țară (se poate completa și mai devreme însă), sau cu 24 de ore după intrarea în țară. Dar nu recomand să lăsați pe întoarcere. Completați înainte, faceți ”print screen” să se vadă completat și salvați documentul pdf. În cazul în care primiți amendă să o puteți contesta, au fost mulți care au pățit-o. Eu am întrebat ofițerul de frontieră dacă este încărcat plf-ul meu, iar acesta mi-a confirmat imediat. Sper să nu am surprize neplăcute, dar mi-am luat măsurile de siguranță care țin de mine, ce pot controla, altceva nu am ce face (print screen, salvat document și trimis documentul de pe un mail de-al meu pe altul, pentru a se vedea că exista documentul înainte de a ajunge în țară).
Fiind țară UE, toți călătorii am trecut prin culoarul verde/certificat digital. Înainte de a trece de control documente este un birou Dsp, unde trebuie să treacă cei care nu au certificat de vaccinare/recuperare.
Se aplică o carantină de 10 zile celor nevaccinați/netrecuți prin boală în ultimele 180 de zile dacă nu părăsesc teritoriul României în 24 de ore, sau dacă nu îl părăsesc în 72 de ore, însă în acest caz trebuie să facă un test PCR acasă. Oricum cei care nu au vaccin făcut trebuie să facă test să meargă oriunde așa că în acest caz nu ar fi un inconvenient în plus. Sau dacă nu se înscriu în celelalte excepții, că există destule.
Aeroport Gran Canaria: de vis!
Mi-a plăcut enorm aeroportul din Gran Canaria! Este uriaș, plin de viață, luminos! Toate terasele deschise, sute de avioane, decolau sau aterizau avioane încontinuu, am văzut și câteva mergând unul în spatele altuia așteptând să decoleze. Multă lume, multă de tot!
A fost un vis doar să fiu aici, îmi era dor să văd un aeroport atât de frumos și de plin de viață! Toată lumea purta masca, în afară de cei care umpleau absolut toate restaurantele și barurile. Era și un bar sus pe terasă, afară. Tot afară era și locul pentru fumători. Mare, în aer liber, cu vedere la avioane! Erau multe magazine de tot felul, mult zumzet, ce mai, pe vreme de pandemie să fiu aici a fost ca un obiectiv în sine, mai ales că mereu am iubit aeroporturile, avioanele și tot ce ține de zboruri.
Pentru România în schimb trebuie să trecem în zona din afara spațiului Schenghen. Se controlează actele de identitate, sau putem face ”self check” dacă avem cu noi pașaportul electronic simplu, erau instalate și acolo ”e-gates”. Din mijlocul aeroportului (spațiul de Duty free) până la aceste porți este de mers 15 minute în pas lejer, sau 10 mai repejor. Odată identificat putem sta în zona cosmopolită mai mult timp.
Restricții în interior în Gran Canaria
Gran Canaria nu este în scenariul de risc maxim, așadar măsurile sunt mai relaxate decât în Tenerife în perioada aceasta. În Gran Canaria este ”alert level”3, în Tenerife 4 acum, vedeți aici mai multe detalii situația se poate schimba. Este siteul oficial din insulele Canare, cu măsurile de siguranță. Însă nici la nivel de alertă 4 nu sunt restricții de intrat pe insulă, sau de noapte și nici multe altele. probabil că se solicită să se poarte masca mai abitir în spațiile publice deschise și se solicită certificatul digital în mai multe locuri la nivel 4.
Gran Canaria:
Masca: se poartă în spații închise: mijloace de transport, restaurante cât luăm mâncarea. În rest nu la piscină, plajă, la masă la terase. Pe stradă purtau foarte puțini. Nu spunea nimeni nimic, am oricum impresia că aici nu merg pe pedeapsă, sau amendă, ci dacă este cazul ești avertizat doar de organele de control. Nu am văzut decât trei polițiști pe stradă într-o săptămână și aceia în capitala insulei, las Palmas. Dar erau relaxați, patrulau relaxat, nu erau puși pe stresat oamenii. Se poate purta orice fel de mască inclusiv cele din material.
Numai în Las Palmas, capitala insulei am văzut un anunț că este necesar certificatul verde digital. La un muzeu din afară l-am văzut treceam pe stradă, însă nu am intrat că nu am avut timp și oricum nu era genul de muzeu pe care musai vreau să îl văd. Așa că nu știu dacă chiar se cere când intri sau doar este acel anunț.
La restaurante, terase, nu s-a cerut nicăieri certificatul digital. Am înțeles în schimb că sunt locuri în Las Palmas unde se cere. Eu însă am mers oriunde am vrut: Malluri, terase, nu s-a cerut nicăieri, dar nu este imposibil. În scenariul în care este acum Gran Canaria este posibil să se ceară în unele locuri cu anumite capacități, dar nu musai, așa scrie și pe sursele oficiale. În afară de orașul Las Palmas am uitat că există ceva ce se numește Certificat Digital.
La hoteluri erau mesele distanțate, erau soluții antibacteriene peste tot, însă în rest nicio restricție, cu excepția purtatului măștii în spațiile comune cât timp nu stăteai la masă/piscină etc. Peste tot se asigura distanțarea, dar nu am simțit vreun inconvenient, poate și pentru că mi-a plăcut mereu să am spațiul personal.
Mai multe fotografii și informații regăsiți pe pagina de Facebook Extravita sau oriunde pe Facebook cu hashtagul: #mireingrancanaria
Concluzie:
A fost mult mai relaxant decât mă așteptam, totul. Însă am stat cu ceva stres la fiecare pas, dar a meritat! Gran Canaria mi-a depășit așteptările, a fost o săptămână de vis și dacă trebuie să fie și un pic de stres cu formulare, nu avem ce face. Decât să sperăm și să ne rugăm să treacă această perioadă. Însă nu știm cât va dura, ce va mai fi după, așa că mă bucur că putem călători, că putem vizita locuri minunate, nu ne putem pune viața ”’pe hold” pe termen nelimitat, viața trebuie trăită. Mai ales cât timp suntem sănătoși nu nu avem probleme mari.
Notă: am fost în această excursie la invitația Christian Tour, agenție care are o ofertă mare de pachete pentru Gran Canaria. pachetele includ zbor, bagaj de cală de 20 de kilograme și bagaj de mână, transfer aeroport/hotel și oferte diferite la hoteluri: la unele cu Ai, sau pensiune completă, sau doar micul dejun și cazare, aici vedeți ofertele în ordine crescătoare.
Există și o reducere la pachetele cumpărate online sau telefonic de la Christian Tour, pentru excursii până pe data de 30 aprilie a.c. Folosiți codul: #GranCanaria30CHR – reducere de 30 de euro/persoana, 60 euro/camera de doua persoane.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.