zbor madeira azore 11

Companii aeriene care nu mai solicită purtarea măștilor

Noutăți

Mai multe companii aeriene au renunțat la a mai solicita pasagerilor să poarte în mod obligatoriu mască pe timpul zborului. Folosirea măștii rămâne la latitudinea călătorilor în zborurile către țări care au renunțat la obligativitatea purtării măștii în spații publice.

Să vedem care sunt acest companii și rutele lor, dar în principal sunt companii europene din țări care au renunțat la a mai solicita purtatul măștilor, în ordine alfabetică:

Companii aeriene care au renunțat la a solicita purtarea măștii în timpul zborurilor

British Airways

Compania British Airways nu le mai solicită clienților să poarte mască dacă nu este solicitată de destinația către care zboară.

”Cerința legală de a purta măști pentru față a fost acum eliminată în Anglia și în Țara Galilor …clienții nu mai sunt obligați să poarte mască în unele aeroporturi din Anglia” se arată în ghidul companiei privind purtarea măștilor pe timpul zborurilor. În afară de destinații din Anglia și Țara Galilor, se vede că nici în zborurile spre Germania, Kuwait sau Bermuda nu mai trebuie să se poarte masca pe timpul zborurilor, dar dar la debarcare și în terminal.

Compania solicită de asemenea pasagerilor să respecte alegerile celorlalți.

Mai multe detalii în acest ghid cu țările către care operează zboruri British Airways

EasyJet

”Pe zborurile în care măștile nu mai sunt obligatorii legal la ambele capete ale rutei, nu vom obliga clienții și echipajul să poarte măști pe timpul zborului. Clienții sau membrii echipajului care doresc să continue să poarte o mască o pot face, desigur, alegerea personală trebuie să fie respectată.

Aceasta înseamnă că pe zborurile interne ale Regatului Unit, inclusiv Jersey, Insula Man, cu excepția rutelor către și dinspre Scoția, plus zborurile între Regatul Unit și Danemarca, Gibraltar, Islanda și Ungaria, clienții și echipajul nu vor mai fi obligați să poarte măști. Ne propunem să eliminăm progresiv cerințele și pe alte rute internaționale, pe măsură ce ambele capete ale rutei nu au nicio cerință legală” se arată în comunicatul de presă al companiei.

Sursa: Easy Jet Media Center

IcelandAir

”Măștile de față nu mai sunt obligatorii pe unele zboruri. Cerințele privind măștile la bord depind de regulile autorităților din destinația zborului dumneavoastră.

Este obligatoriu să purtați mască la bordul tuturor zborurilor noastre către și dinspre Canada, SUA și Germania (cu excepția către și dinspre Frankfurt) și la zborurile către Paris.

Măștile sunt opționale pentru toate celelalte zboruri către și dinspre Europa, în Islanda și către și dinspre Groenlanda. Cu toate acestea, autoritățile sanitare recomandă pasagerilor să poarte o mască de protecție atunci când nu este posibilă menținerea distanței sociale” se arată în secțiunea despre politica referitoare la purtatul măștii pe timpul zborului.

Sursa: IcelandAir

Jet2

Jet2 este prima companie aeriană care a renunțat la a mai solicita purtatul obligatoriu al măștii pentru unele zboruri. Pasagerii nu mai sunt obligați să poarte măști în Anglia sau Irlanda de Nord, dar pasagerii cu vârsta peste 6 ani care călătoresc în Scoția și în alte destinații internaționale trebuie să le poarte în continuare.

Sursa: Jet2

KLM

Compania nu va mai solicita purtarea măștii în toate zborurile și față de toate destinațiile, se va alinia la cerințele fiecărui stat. Pasagerii vor primi un mail cu o săptămână înainte de zbor în care vor primi informații și despre purtatul măștii se arată pe siteul companiei. 

Compania s-a arătat dezamăgită că deși cerința de a purta măști s-a eliminat în transportul public din Olanda, aceasta este încă valabilă în aeroport. Totodată, compania anunțase că începând cu data de 23 martie nu va mai monitoriza obligativitatea de a se purta mască pe timpul zborului. Așadar probabil că oficial se cere, însă personalul nu le mai atrage atenția pasagerilor – inclusv pe zborurile către destinații care solicită purtarea măștii. Sursa – de notat că știrea a fost preluată de multe publicații internaționale.

Norwegian

”Norwegian are plăcerea de a anunța că cerința temporară de a purta măști de protecție la bordul tuturor zborurilor va fi ridicată de luni, 4 aprilie.
Pentru prima dată din 17 iunie 2020, cerința obligatorie de purtare a măștii de față va fi ridicată la fiecare zbor din rețeaua Norwegian. Pe măsură ce țările reduc sau elimină complet restricțiile de călătorie, datorită programelor extinse de vaccinare, pasagerii vor putea acum să aleagă dacă doresc să poarte sau nu o masca faceială”, se arată în informarea publicată pe siteul companiei aici. 

SAS

”De luni, 4 aprilie, cerința privind măștile faciale obligatorii va fi eliminată de la toate zborurile SAS, cu excepția zborurilor către și dinspre Statele Unite, China și Italia” se arată pe siteul companiei în categoria FACE MASK ONBOARD SAS FLIGHTS

Acolo unde se solitică purtarea măștii, toți pasagerii cu vârsta de peste șase ani trebuie să poarte propria mască pe toată durata călătoriei, de la îmbarcare până la părăsirea aeronavei. Măștile de față care sunt permise la bord includ măști de unică folosință de standarde FFP2, KN95, N95 sau măști chirurgicale precum IIR sau similare. Protecția realizată din pânză, viziere sau capace cu supape de ventilație nu este permisă la bord.

TUI

”Indiferent dacă trebuie să purtați o mască în zborul dvs. sau nu, este posibil să fie necesar să purtați o mască atunci când părăsiți avionul la destinație, așa că asigurați-vă că aveți măști cu dvs.
Nu mai este o cerință legală ca cei care călătoresc în sau dinspre Anglia, Țara Galilor sau Irlanda de Nord să poarte o mască de protecție în timpul zborului TUI Airways”. În schimb compania le recomandă călduros pasagerilor să o poarte totuși și mai ales să nu se îmbarce acă prezintă simptome de Covid-19. Masca rămâne obligatorie pe zborurile către destinații unde purtarea măștii este o cerință legală.

Sursa: websiteul companiei, secțiunea ”Nu uitați de masca facială”.

Virgin Atlantic

Conform anunțului de pe siteul companiei:

Rutele în care măștile de față la bord sunt o alegere personală începând cu 16 martie 2022:

Servicii către sau dinspre Barbados, St Lucia, Antigua, Grenada, Bahamas, Jamaica, St Vincent și Grenadine și Trinidad și Tobago.

Această listă se va extinde pe măsură ce cerințele de reglementare pentru destinații o permit.

Rute în care trebuie purtate măști de față la bord:

Pentru toate serviciile care operează către sau dinspre Statele Unite, unde mandatul federal privind măștile pentru aeronave a fost prelungit până la 18 aprilie, clienții cu vârsta de 2 ani și peste trebuie să păstreze măștile în orice moment, cu excepția cazului în care sunt scutiți.

Pentru următoarele rute către sau dinspre Regatul Unit, măștile sunt în continuare obligatorii pentru clienții cu vârsta de 12 ani și peste până la o nouă notificare: Delhi, Islamabad, Hong Kong, Johannesburg, Lahore, Lagos, Mumbai, Shanghai, Tel Aviv.

Sunt destinații precum Austria, Germania, Italia unde nu se permite folosirea unei măști chirurgicale, ci numai FFP2, alte destinații care nu permit măștile din până. Se recomandă să vă informați asupra acestui aspect, însă de obicei informarea vine în mailul de confirmare a zborului, primit de la companie. Însă pentru orice eventualitate, orice călător este mai bine să aibă în kitul de călătorie și câte o mască sau două FFP2, pentru a fi folosită la nevoie.

Michael O’Leary, CEo Ryanair a declarat că Ryanair dorește să se renunțe la purtatul măștilor și că acest lucru se poate întâmpla până la finalul lunii aprilie 2022. Sursa. Deocamdată însă nu știa actualizat politica privitoare la purtatul măștii.

Actualizare: mi s-a atras atenția printr-un comentariu de pe un grup Facebook că și Ryanair și WizzAir au renunțat la purtatul măștii. Însă eu verificasem înainte de a publica știrea, am verificat și acum: nu există nicio informare oficială în aest sens. Da, este posibil ca multe companii să fi renunțat la măsură dar tacit, fără să actualizeze oficial. Nu pot insera într-o știre ceva care nu este oficial. Pe siteurile celor două companii scrie clar că este obligatoriu să se poarte masca pe toate zborurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.