Pescărușii au devenit omniprezenți în Veneția. Este imposibil să te plimbi prin Piața San Marco sau pe Gran Canale fără să le simți prezența. Însă în ultimii ani pescărușii au devenit din ce în ce mai îndrăzneți: fură mâncare de pe mese, sau chiar din mâna turiștilor, iar unele hoteluri au apelat la o măsură extremă: le dau turiștilor pistoale cu apă să se apere de ingenioșii hoți.
Enrico Mazzocoo, managerul hotelului Monaco & Grand Canal a declarat pentru The Times: „Un pescăruş a zburat cu o friptură întreagă, exact când chelnerul a ridicat capacul de pe farfuria pe care o servea”.
Dar nu este vorba numai despre fripturi: de la înghețată, la cornuri, sandvișuri și cam orice găsesc prin mâinile sau pe farfuriile turiștilor, totul este o pradă. În acest periplu, pescărușii sparg multe pahare și farfurii.
Pistoalele cu apă, ultima strategie
După ce ani de zile a încercat să descurajeze păsările dar fără niciun rezultat, Asociația Hotelierilor de la Veneția (AVA) a decis că este nevoie de o nouă strategie.
Hotelurile Monaco & Grand Canal sau Gritti Palace, deja s-au dotat cu pistoale cu apă portocalii. A fost aleasă această culoare, un portocaliu strălucitor, deoarece s-a observat că este deosebit de respingătoare pentru pescăruși. Se mizează deci pe descurajarea lor.
Paolo Lorenzini, directorul Hotelului Gritti a declarat pentru ANSA News că „nici măcar nu trebuie să le folosiți, trebuie doar să le țineți pe masă”.
Pescărușii sunt o specie protejată, așa că oricât de enervanți sunt pentru hotelieri, manageri de restaurant și turiști, nu pot face prea multe
Potrivit publicației ANSA, speciile de pescăruși din Veneția se numesc ”magoghe”: sunt păsări mari, cu ciocul ascuțit și au înclinația de a smulge mâncarea cu orice preț. Înainte ca pescărușii să devină păsările dominante, orașul era plin de porumbei.
„Numărul mare de pescăruși, pe lângă faptul că sunt o prezență agresivă și enervantă pentru oameni, reprezintă și o problemă pentru sănătate și igienă, precum și pentru clădiri și mediu”, a declarat pentru The Guardian expertul în igienă și mediu Francesco Boemo. „Sunt, de fapt, o specie protejată și nu pot fi eliminate, așa cum se face, de exemplu, cu șoarecii”.
O interdicție din 2018 privind vânzarea cerealelor, care i-a atras inițial, a ajutat la reducerea populației cu aproximativ 50 la sută, a raportat presa.
Alte soluții propuse includ angajarea unui șoimar pentru a vâna păsările sau pentru a încerca să le alunge cu sunete sau mirosuri care nu pot fi detectate de oameni. Însă solicitarea serviciilor unui șoimar, zi de zi, este foarte scumpă. Așa că, în cele din urmă, pistoalele cu apă par deocamdată cea mai imediată și eficientă cale de a preîntâmpina atacurile pescărușilor.

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.