Candi Prambanan, unul dintre cele mai mari temple hinduse din Asia

Asia Indonezia Java Yogyakarta
prambanan 040
Pentru vizita la Prambanan aveti nevoie de sarung, daca nu aveti vi se va oferi unul dar nu asa de frumos la intrare 

O vizită în Indonezia nu este completă fără Yogyakarta, capitala culturală, un oraş frumos dar mai ales poarta spre Prambanan şi Borobudur, cele mai faimoase temple ale Indoneziei, ambele adevărate capodopere aflate în UNESCO Heritage.

Mi-a plăcut să mă plimb printre temple, este un pic ireal când te vezi acolo, mie mereu în astfel de locuri îmi ia ceva timp să diger faptul că da, trăiesc asta şi nu doar îmi imaginez. La Prambanan am făcut multe poze cu turişti indonezieni, dar eram deja obişnuită cu asta. Admir la ei cât de mult se bucură de orice moment, ce specială este fiecare deplasare şi cât de mult o preţuiesc.

Am cunoscut mai mulţi indonezieni şi este atât de plăcut să petreci timp cu ei, nu mă refer aici la uscături, astea există dar sunt doar un mic procent, din păcate ca turist te loveşti de ei, dar indonezienii nu sunt aşa. Mulţi indonezieni erau la Prambanan, care percepe ca multe alte lăcaşuri taxe speciale pentru străini, de câteva ori mai mari decât pentru localnici, aici cam de 7 ori, dar este normal să protejeze cumva populaţia proprie, să poată să îţi permită să vadă aceste locuri.

prambanan 190

Candi Prambanan, un trecut trezit la viaţă

Ansamblul Prambanan este un mare templu hindus din sec 9 dedicat Trimurti, Triadadei Hinduse, sau Marea Trinitate: Brahma creatorul, Visnu cel care apără viaţa şi Shiva distrugătorul sau transformatorul.

Despre Prambanan

– Este cel mai mare templu hindus din Java antică

– A fost templul regal al Regatului Mataram, iar cele mai multe ceremonii, procesiuni religioase şi sacrificii se desfăşurau aici în acele vremuri.

– In perioada de maximă strălucire a regatului, se crede că sute de preoţi şi discipoli trăiau în incintă.

– Erupţia vulcanului Merapi sau o luptă pentru putere a dus la abandonul templului, iar curtea s-a mutat în Estul Javei.

– Templele s-au prăbuşit în timpul unui mare cutremur din secolul 16.
Secole la rândul tot ansamblul a zăcut în ruine, nu de tot uitat, localnicii ştiau de existenţa acestui loc, dar nu ştiau exact ce reprezenta, sau când a fost construit, informaţiile fiind pierdute în negura timpului, de aceea nenumărate legende şi supersiţii erau ţesute în jurul giganţilor.

– Ansamblul fost descoperit în 1811 în timpul scurtei stăpâniri britanice
In 1918 olandezii au început reconstrucţia componentelor şi restaurarea în 1930.
47 de m înălţime are templul lui Shiva, cel mai mare din complex.
De la reconstrucţie templul şi-a reluat locul binemeritat în atenţia comunităţii hinduse, aici desfăşurându-se procesiuni şi festivităţile cele mai importante din an.
– În anul 2006 un mare cutremur a produs ceva pagube, de aceea în multe zone se lucrează la restaurarea complexului. Din nefericire şi la Shiva, de aceea nu am putut decât să îl admir de la distanţă, nu mare, dar totuşi.

3 temple principale, cu 3 Wahana, temple vehicule şi înconjurat de 224 Perwara – altare

Templul Brahma

Construit pentru zeul Brahma, creatorul universului. În interiorul templului se află statuia lui Brahma cu 4 feţe diferite, care simbolizează cele 4 direcţii ale vântului şi cele 4 texte sfinte – weda.
Basoreliefurile de pe cele 4 faţete ale templului dezvăluie scenete din legenda Ramayanei.

Templul Angsa

Simbolizează vehiculul lui Brahma, o lebădă.

Templul Shiva

Este templul principal al complexului Prambanan. Templul a fost construit pentru Zeul Zeilor, Shiva, adorat în cultura Indoneziană străveche. Basoreliefurile de pe laturile templului dezvăluie scenete din Ramayana.
În interiorul templului sunt 4 camere care găzduiesc statuile lui Shiva, Ganesha, Agastzya, Durga Mahisasuramardini ca Rara Jonggrang, precum şi Mahakala şi Nandish wara reprezentaţi ca gardieni.
Nu am intrat în interior este singurul templu de aici care era închis pentru restaurare.

Templul Nandi

Simbolizează vehicului lui Shiva, reprezentat ca o vacă.

Templul Vishnu

Templul dedicat zeului Visnu, protectorul tuturor fiinţelor vii din Univers. Basoreliefurile de pe laturile templului reprezintă scene din legenda Krishnayana.

Templul Garuda

Templul Garuda este unul dintre cele 3 temple vehicol şi este vehicului lui Vishnu, reprezentat ca o pasăre.

prambanan 041
Candi Prambanan Yogyakarta Indonezia
prambanan 052
La marele Templu Hindus Prambanan Indonezia
prambanan 074
Este ireal sa pasesti in locuri atat de incarcate de istorie si de spiritualitate

prambanan 080

prambanan 100

prambanan 102
Candi Prambanan m-a fermecat

prambanan 111

prambanan 142

prambanan 147

prambanan 152

prambanan 159

prambanan 168

Celelalte temple din complex, Lumbung, Bubrah, Sewu nu am putut să le vizitez, erau închise pentru restaurare, dar tot am făcut câteva poze, iată aici templul Sewu, cel mai promițător, sper să se deschidă curând spre vizitare:

prambanan 202

Preţuri:

Mare atenţie, atât la Borobudur cât şi la Prambanan se vând bilete separat pentru fiecare locaţie, dar la ambele există disponibil biletul combinat: Borobudur şi Prambanan, care scuteşte aproape 100 000 de rupii.

prambanan 025
Separat: 435 000, combinat 345 000 de rupii
Am întâlnit mulţi turişti care nu ştiau şi au plătit ambele bilete separat. Eu am aflat de la gazdele din Yogyakarta, cum am mai spus cei mai drăguţi oameni posibili.
Toate tururile care includeau vizita la Prambanan sau Borobudur nu includeau şi biletul de intrare, care este substanţial, mai ales pentru Indonezia.
Sunt disponibile diferite pachete de vizitare, cu Borobudur, sau cu baletul Ramayana.
Dacă aveţi un carnet de student este bine să îl aveţi cu voi, chiar dacă este vechi reducerea este aproape jumătate, aşa că este binevenită. În Europa 15 dolari poate nu sună mult dar aici puteţi cumpăra câteva sarunguri cu aceşti bani, sau o masă chiar de răsfăţ total, aşa că este de luat în seamă.

Ramayana balet, decor de vis, in apropiere de temple: Dacă doriţi o seară specială şi mai ales tradiţională: bilete de la 100 000 de rupii, dar nu vă gândiţi că este un balet, este foarte static, dar costumele sunt grozave. Şi decorul, bineînţeles. Eu nu am ajuns că am fost sigură că o să mă plictisesc, mai ales singură, că însoţită măcar făceam o glumă, ceva, haz de necaz. De unde am această împresie? Toţi oamenii cu care mă asemăn ca gusturi şi care au fost mi-au spus că s-au plictisit îngrozitor, aşa că nu am dorit să risc, mai ales singură şi mai aveam şi de plătit transport până acolo că trans Yogya nu circulă noaptea. Aşa că decât să mă plictisesc pe bani mulţi am preferat un warung mai de soi şi o companie frumoasă, cină cu două fete pe care le-am cunoscut la casa de oaspeţi unde am stat şi care m-au facut să îmi schimb traseul în Indonezia :).

Cum se ajunge la Prambanan?

Este imediat la iesirea din oras  se ajunge usor cu motocicleta, mijloc comun de transport in  Yogyakarta. Dacă nu doriţi să luaţi unul dintre nenumăratele pachete cu tur către Prambanan, unele legate şi cu Borobudur, puteţi ajunge cu transportul în comun, Trans Yogya, ruta 1A direct din centru, iar traseul durează cam o oră şi costă 3000 de rupii un bilet dus, 6000 dus-întors, adică nici 0,50 euro.

prambanan 016
Statiile Tranzit Yogya sunt prietenoase

Pe curând şi aştept părerile voastre!

prambanan 186

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.