Schitul Straja, un tărâm de poveste din Munții Vâlcan

România

DSC_7793

Am ajuns în cel de-am doilea weekend din luna decembrie 2014 pentru prima oară la Straja, stațiunea montană situată la o altitudine de 1445 m în Munții Vâlcan, Valea Jiului, 8 km de Lupeni, Județul Hunedoara.

Am ajuns la Gala de final a competiției Super Blog, organizată de Swiss Plan, despre care voi scrie separat dar în cele 2 zile petrecute aici am avut timp și de vizitarea stațiunii și de dat cu placa și de vizitat frumosul Schit din vârf de munte și a mă încărca și mai mult de energia pozitivă a acestui loc.

Nu vă pot descrie în cuvinte frumusețea muntelui, lumina pură reflectată de zăpadă, priveliștea cu brazi, căsuțe și cabane, kilometri de pârtie, iar de aici, de la schit, învăluit în cântecul de măicuțe ce se auzea da, prin difuzoare dar completează totul atât de frumos și blând.

Schitul Straja

Din stațiunea propriu-zisă, care este micuță se ajunge imediat pe jos aici, cam în 10 minute maxim iar intrarea în schit se face printr-un tunel lung de peste 50 de m, pereții fiind pictați cu scene din Vechiul și din Noul Testament și Calendarul Bisericesc. La capătul tunelului în care deja se auzeau cântecele frumoase m-a întâmpinat o lumină orbitoare și după curtea schitului.

Înăuntru foarte frumos, iar în mica bisericuță sunt puse la vânzare lumânări, calendare bisericești, cruci, mătănii, tămâie și cărticele cu rugăciuni și lângă o cutie a milei. Curios: lângă fiecare obiect era trecut prețul, dar fiecare ia ce dorește și lasă banii în cutia milei, nu este nimeni care să supravegheze. Mi-a plăcut mult și sper să nu fie oameni care să abuzeze.

Când am ajuns eu nu era multă lume și la un moment dat am rămas singură în bisericuță, am stat puțin și am ieșit iar afară și am urcat până lângă cruce, aflată aproape pe pârtie.

Schitul este construit pe locul unde în primul Război Mondial au murit mulți soldați români.

DSC_7788

DSC_7789

DSC_7798

DSC_7810

DSC_7812

Crucea de la Schitul Straja

În anul 1996, la Cabana Montana de Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena un bec s-a ars și flama a imprimat o cruce pe sticla becului, care a fost spart de un turist.

Dar s-a întâmplat a doua oară același lucru, după două săptămâni, al doilea bec fiind expus în bisericuță. Omul care a observat al doilea bec l-a dus la Starețul Mănăstirii Lainici, care l-a îndrumat spre a ridica o cruce.

Este vorba de crucea care este vizibilă și de pe pârtie, construită în memoria soldaților români care și-au pierdut viața în luptele de la Jiu din Primul Razboi Mondial și în memoria turiștilor care au decedat în zonă. Crucea din metal este realizată de Exploatarea Minieră Lupeni și ridicată de Dl Emil Părău. Din luna octombrie 1996 când a fost ridicată Crucea și până acum nici un turist nu și-a mai pierdut viața în zona aceasta.

Schitul a fost construit ulterior, tot de către omul de afaceri filantrop din Lupeni, Dl Emil Părău.

DSC_7822

Drumul Crucii

Este numele pelerinajului ortodox care traversează muntele până la schit. Se desfășoară în fiecare an, de Paști, în Vinerea Mare!.

Rar am simțit liniștea și pacea aceea de copil, calm, fără energii negative, așa că recomand cu căldură o vizită aici. Cred că și vara este superb, dar așa, cu zăpadă, m-am simțit de parcă eram spectator într-o poveste cu Ileana Cosânzeana.

DSC_7826

DSC_7795

DSC_7801

DSC_7802

DSC_7807

8 thoughts on “Schitul Straja, un tărâm de poveste din Munții Vâlcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.