Paris

După 100 de ani, se va putea înota în râul Sena, Paris

Noutăți Paris

Vreme de multe secole, parizienii au făcut baie în râul Sena. Mai mult, atunci când Parisul a găzduit primele Jocuri Olimpice, în anul 1900, toate competițiile de înot au avut loc în râul Sena. Scăldatul în Sena a fost interzis însă în anul 1923, din cauza poluării.

Dar acum vin vești foarte bune: datorită eforturilor de curățare realizate în ultimii ani și a poluării mult reduse, calitatea apei râului s-a îmbunătățit masiv și în curând turiștii și localnicii deopotrivă vor fi invitați să se scalde din nou în emblematicul râu.

Romanticul Paris se află acum în etapa finală a unei curățări istorice a râului. Așa că foarte curând, râul va avea înapoi înotători și scafandri. Toate mulțumită Jocurilor Olimpice care urmează să aibă loc la Paris în vara anului 2024.

Înot public în râul Sena, Paris

Începând cu vara anului, 2025, publicul va putea înota în Sena în trei locuri de scăldat: Bras Marie, Bras de Grenelle și Bercy

„Zonele de înot vor fi delimitate de geamanduri și un ponton pentru a ajunge la ele, cu spații pentru a vă schimba, duș și depozita lucrurile pe chei”,. În plus, aproximativ 20 de alte posibile locuri de înot au fost identificate în regiunea Parisului, se arată într-un comunicat al Primăriei Parisului. 

Conform autorităților, Sena este un culoar de biodiversitate, iar datorită eforturilor de curățare a apelor numărul speciilor de pești a crescut de la două la mai mult de 30 de ori în ultimii ani.

Râul Sena va găzdui trei evenimente olimpice și paralimpice în 2024: triatlon, maraton de înot și paratriatlon

Pierre Rabadan, viceprimarul Parisului responsabil de Jocurile Olimpice, a declarat: „Când oamenii văd sportivi înotând în Sena fără să aibă probleme de sănătate, vor fi încrezători și vor începe să se întoarcă în Sena. Este contribuția noastră pentru viitor”.

Ceremonia de deschidere, care are loc în mod tradițional în incinta stadionului olimpic al orașului gazdă, va avea loc anul viitor pe râu. Sunt așteptați peste 600.000 de spectatori, care vor urmări competiția de pe malurile râului.

De la loc de bucurie și relaxare pentru verile călduroase, la interdicția scăldatului public

Potrivit arhivelor, moda băilor din Sena a apărut la mijlocul secolului al XVII-lea de-a lungul Quai Sully. Erau multe zone de îmbăiere, separate pentru bărbați și femei, dar și locuri unde erau spălați cățeii, de către profesioniști. Patrupedele erau spălate, coafate, direct în Sena, meseria însă dispărând odată cu interzicerea scăldatului, conform comunicatului primăriei Parisului. 

Parisul a cunoscut o deteriorare a calității râului din cauza deșeurilor industriale și a populației în plină expansiune. Acest lucru a afectat grav și viața acvatică. Starea s-a înrăutățit atât de mult încât în anii 1960 au fost înregistrate la Paris doar trei specii de pești.

Interdicția de a înota în Sena a intrat în vigoare în 1923. Dar în ultimii 20 de ani, râul a cunoscut îmbunătățiri în ceea ce privește oprirea pătrunderii bacteriilor în râu.

1,4 miliarde de euro cheltuiți pentru a curăța apa Senei

Lucrările din cadrul planului de 1,4 miliarde de euro pentru curățarea Senei sunt în desfășurare de ani de zile, dar Jocurile Olimpice au avut accelerat acest proces.

Din vara aceasta vor fi operaționale două unități de dezinfecție de la stațiile de epurare a apelor uzate conduse de serviciul public de salubrizare din regiunea Parisului. Încă sunt în construcție bazine de stocare a apei fluviale și alte structuri care vor îmbunătăți calitatea apei.

Bazinul va reține apa de ploaie și o va elibera treptat în rețeaua de canalizare, prevenind poluarea atunci când apele uzate se revarsă în perioadele de ploaie.

Orașul a obligat proprietarii de bărci acostate de-a lungul Senei să se conecteze la rețeaua de apă uzată a Parisului, evitând deversările directe în apă. Autoritățile au lucrat, de asemenea, pentru a remedia instalațiile defectuoase din oraș, care în unele cazuri au deversat apă uzată în canalele pluviale.

Eforturile existente au îmbunătățit deja calitatea apei

Analiza efectuată la începutul lunii iunie a.c. a arătat „rezultate excelente” în conformitate cu reglementările europene. Acest lucru va permite să se desfășoare probe de înot în apă deschisă, probe de paratriatlon și triatlon pe lângă podul Alexandre III.

Nu toată lumea împărtășește entuziasmul oficialilor, însă nimeni nu va fi obligat să se scalde în râu.

Cu siguranță vor fi foarte mulți doritori, așa că dacă ideea vă surâde, nu uitați să aveți un costum de baie în bagaj, dar și alte accesorii precum mască de snorkeling și alte echipamente. Dacă a revenit deja fauna marină în râul Sena, de ce să nu o admirăm? Începând cu vara anului 2025.

Citește și:

Paris: planuri să devină cel mai verde oraș european până în anul 2030. Cum se va schimba?

 

 

1 thought on “După 100 de ani, se va putea înota în râul Sena, Paris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.