Toujours Grasse: liniște în parfum de roze

Coasta de Azur Destinații Europa Franța Grasse

Point de Vue

Grasse, orașul parfumurilor, atât de aproape și totuși așa cum aveam să descopăr la ani lumină de Nisa și strălucirea mondenă a Cote d’Azur

Oh la la, când te gândești la Grasse, faci imediat asocierea: capitala mondială a parfumurilor!!! Recunosc că eram nerăbdătoare să ajung aici și mă bucur că am făcut-o, este una dintre cele mai inspirate alegeri în materie de excursii care se pot face de pe Cote d’Azur.


Într-o frumoasă dimineață de început de iunie în Nisa, după un mic dejun indecent de caloric și de bun, de la care nu am reușit să mă abțin nici măcar o singură zi aici, asta este, mă îndrept spre Avenue de Verdun, de unde autobuzul 500 duce direct în Grasse, 1 Euro biletul direct de la șofer, loc la geam și sunt gata de drum. Călătoria durează în jur de o oră și jumătate și nu datorită distanței ci a șoselei care este destul de aglomerată, cu câte o bandă pe sens, plină de serpentine și care urcă și tot urcă. Cu toate acestea timpul a zburat rapid, am simțit că au trecut nu mai mult de 10 minute datorită relaxării totale normal dacă nimeni nu se grăbeste sau claxonează, nimeni nu îți dă emoții cu vreo depășire periculoasă, așa că poți să te bucuri în voie de peisaj.

Călătoria către Grasse este de vis!

Cred că este frumos de mers și cu mașina, sau să aloci ceva mai mult timp drumului în sine, eu din păcate eram cam hipnotizată să ajung: Fragonard, Molinard, Galimard, Fragonard, Molinard, Galimard, mi se învârteau prin cap și în fața ochilor, că altfel aș fi cedat impulsului destul de puternic de a mă opri în una dintre stațiile de pe drum, măcar pentru 10, 15 minute. De exemplu, într-un mic ocol un cowboy francez dresa un cal, în cerc, era o pace și o liniște de nedescris, peisaje de poveste, un aer la fel, ce mai, parcă mă uitam la un tablou, îmi venea să sar din mașină, dar ce să faci, momentul a trecut…….
A trecut și iată-mă în Grase, iu huuu. Prima oprire: oficiul turistic, chiar peste drum de autogară. Cum intru sunt întrebată de naționalitate. Iau aer în piept și spun: română. După o scurta tresărire îmi zâmbește, întinde o hartă în limba franceză și îmi dă indicațiile cerute: magazinul Longcamps (auzisem eu că sunt prețuri mai bune în Grasse, dar nu era cazul, încă un pom laudat), Galimard, Fragonard, Molinard, etc.

Harta centrului istoric Grasse
Harta centrului istoric Grasse

Galimard!

Prima oprire: magazinul Galimard din centrul orasului…. chiar trebuie să revin să iau câtva recipiente demențiale pentru parfumuri, de cristal, uriașe si ediție limitată, premium, de care m-am îndrăgostit… iremediabil și da, vreau să le am!!! Aici intri într-o lume veche și nouă, de poveste, nu am luat nimic pentru simplul motiv că aș fi luat tot și nu m-am hotărât….. ajunsă acasă, studiez siteurile și mă trezesc în aceeași dilemă. Oricum, următoarele parfumuri pe care o să le achizitionez vor fi de la una dintre cele trei grații…. marile case de parfumuri din Grasee. 

Magazin Galimard
Magazin Galimard

Am părăsit casa Galimard, admirat un pic o panoramă fantastică dintr-un parc frumos foc și mă grăbesc spre casa de parfumuri Fragonard, care tronează mândră în capul bulevardului cu același nume, la intrarea în fermecătorul centru istoric din Grasse.

Parc cu vedere
Parc cu vedere

Grasse îți pune frană: te găsești într-o dispoziție de parcă te-ai mișca cu încetinitorul, ca în filmările slow motion și cumva încerci să treci neobservat, să admiri și să te miști în așa fel încât să nu strici cu nimic decorul. Eu cel puțin așa m-am simțit, totul foooarte curat, peste tot parfumuri și săpunuri, geluri de duș artizanale, realizate de multele case și ateliere existente în oraș, iar parfumul plutește în aer peste tot, suav, îmbrăcând localnicii și turiștii deopotrivă.

Ce poate fi mai plăcut decât să iei masa pe o alee pierdută în timp?

Plimbarea continuă
Plimbarea continuă
Straduță din centrul istoric
Straduță din centrul istoric

Ce am mai observat: foarte mulți musulmani în orș, chiar și cafenele care m-au dus cu gândul la Fes, numai și pentru că erau numai bărbați așezați la mese. 
Liniște, liniște și calm pe străzi, ceva mai aglomerate erau Fragonard, casele de parfumuri în rest…. cu toate acestea este minunat cred dacă ai putea să stai și să savurezi mai mult atmosfera din orașe precum acesta, din păcate avem atât de puțin timp de vacanțe și atâtea de făcut/văzut, că lăsăm de multe ori pe altă dată – care sper să vină odată.

Altă străduță din centrul istoric
Străduță din centrul istoric
Place de la Poissonnerie
Place de la Poissonnerie
Scări......
Scări……
Încotro?
Încotro?

Și ce reprezinta Grasse până la urmă? Un mic orășel din Provence Alpi Coasta de Azur cu 50 000 de locuitori. Producerea de esențe, uleiuri, concentrate de parfumuri reprezintă activitatea principală a caselor de parfumuri de aici, care totalizează jumatate din producția franceza de estențe și arome și 7-8% din producția globală, este ceva, nu? În vecinătate sunt lanuri întregi de lavandă, mimoze aurii, trandafiri, iasomie, case precum Chanel având în zonă plantații proprii de trandafiri și iasomie…..
Una dintre atracțiile principale ale orașului o reprezintă austera catedrală Notre-Dame-du-Puy care datează din secolul al 13-lea și care găzduiește printre altele 3 lucrări ale lui Rubens, 1 Fragonard, etc. Impunătoare prin stil, nu prin dimensiuni, perfect încadrată în centrul medieval al orașului.

Catedrala Notre-Damme-du -Puy
Catedrala Notre-Dame-du -Puy
Rubens
Rubens
Interiorul catedralei
Interiorul catedralei

Dar eu am fost cucerită iremediabil de Point de Vue: un loc de unde poți admira toată zona, dealurile, de senzație. Pont: există un mare magazin MonoPrix la 3 minute de mers pe jos: cumpă ceva brânzeturi (eu de Saint Agur nu mă pot satura!) un vin roze, smoothie verde și altele și poti face un mic picnic improvizat pe scări și să admiri în voie priveliștea, calmul, să preiei energia frumoasă a cestor locuri și să te recreezi un pic.

Point de Vue
Point de Vue

DSC08196

Alt punct de vedere frumoasă, în autogara din Grasse
Alt punct de vedere frumoasă, în autogara din Grasse

Ce mai poți vizita în Grasse:

Musée international de la parfumerie
Vizite ghidate gratuite: Din Egiptul și Grecia antică până în vremurile noastre: cum preparau parfumurile, ce extracte erau preferate de frumoasele acelor vremuri? Istoria de 3000 de ani a parfumului, hm………..

Fragonard
Fragonard
Vedere din fabrică - Fragonard
Vedere din fabrică – Fragonard
Sticluțe de parfum din sec XV-lea, XVII-lea la Muzeul Fragonard
Sticluțe de parfum din sec XV-lea, XVII-lea la Muzeul Fragonard
Muzeul Fragonard: sticluțe din sec XVI-lea - XVII-lea cu diamante!
Muzeul Fragonard: sticluțe din sec XVI-lea – XVII-lea cu diamante!
Necesar de călătorie, tot ce este în vitrină încape în acea valiză
Necesar de călătorie, tot ce este în vitrină încape în acea valiză


Villa-mus
ée Jean-Honoré Fragonard – intrare libera

Muzeul găzduiește 15 picturi și desene dedicate celui mai faimos și iubit cetățean al orasului Grasse: Jean-Honoré Fragonard (1732-1806). De asemenea sunt expuse câteva lucrări ale altor doi artisti din Grasse: Marguerite Gérard (1761-1837) și Jean-Baptiste Mallet (1759-1835). Această colecție este a doua ca mărime după cea din Louvre a lui J-H F și prima pentru ceilalți doi artiști.

Musée d’Art et d’Histoire de Provence, chiar lângă Fragonard intrare gratuită
Este tot ceea ce trebuie să vizitezi, dacă ești curios să descoperi viața din Provența, începând cu timpuri îndepărtate, până în anii 50: Mobilier, faianță, îmbrăcăminte, bijuterii, arme, din diferite epoci, tot ceea ce te introduce în atmosfera acelor vremuri.

Bineînțeles cele 3 mari case de parfumuri, Galimard, Fragonard și Molinard

Tururi de fabrica chidate, gratuite, plus un atelier în cursul căruia îțî creezi propriul parfum (acesta se plătește dar rămâi și cu parfumul) și pentru care trebuie verificat programul dinainte și eventual efectuată o rezervare deoarece nu sunt valabile chiar in toate zilele, politicile pot sa se schimbe in timp, asa ca cel mai bine consultati webstire-urile: www.fragonard.com www.galimard.com www.molinard.com mai întâi.
Citește mai multe despre parfumuri în articolul dedicat: Parfumul tău: Galimard, Fragonard, Molinard? Sau poate 3 este numărul norocos?
 

1 thought on “Toujours Grasse: liniște în parfum de roze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.