Viața este o plajă: Cinque Terre

Cinque Terre Europa Italia Viața este o plajă

Când mă gândeam la Cinque Terre prin fața ochilor îmi treceau automat imaginile cu sătucele cocoțate pe stânci, cu locuințe colorate care se revarsă până la mare și multe bărci pitorești, nicidecum nu asociam zona cu cu o imagine de plajă, fie ea paradisiacă, cu pietre sau gen Eforie.

Dar ce este o vacanță, mai ales în sezonul estival, fără câteva raze de soare sau o baie în mare? Mai ales că după multe drumeții, o relaxare pe stânci este ce poate fi mai frumos, iar un apus aici este senzațional.

Bonus: localnicii care se strâng seară de seară în porturile mici, la o discuție sau un joc, totul într-un calm absolut, un decor fabulos și da, o plajă. Sunt liniștiți și atât de binevoitori!

Decorul oferit de micile golfulețe din Cinque Terre este la fel de frumos și ziua așa că unde ne ducem la plajă în Cingue Terre? Le iau pe rând!

Plajele din Monterosso al Mare

Aici se poate spune că există o plajă: cu nisip, amenajată și destul de întinsă. Monterosso al Mare este mai mult un mic orășel decât un sătuc, o mică stațiune, așa că aici sunt inclusiv câteva hoteluri cu plajă privată.
Orașul are două zone, partea veche și cea nouă, separate printr-un tunel. Plaja se întinde pe toată coasta și este destul de aglomerată în timpul verii, mai ales în weekenduri.

Cea mai renumită este plaja Fegina, situată în partea nouă a orașului, este mărginită de restaurante și magazine, gelaterii și are facilități precum șezlonguri și umbrele, pe lângă porțiunea de plajă publică. Plaja din partea veche a orașului are și ea un decor frumos, este ca și Fegina amenajată cu șezlonguri, dar are și o parte publică.

Plaja din Monterosso al Mare
Amenajari in Monterosso, aici este si o parcare mai mare
Plaja in Cinque Terre Monterosso al Mare
Plaja in Cinque Terre Monterosso al Mare
Monterosso al Mare plaja
Plaja din Monterosso al Mare, Cinque Terre
Plaja din Monterosso al Mare, Cinque Terre

Plaja din Corniglia

Plaja de nudiști – Guvano

Interesant că singurul sat care nu are ieșire directă la mare – Corniglia să aibă cea mai faimoasă plajă din regiune, faimoasă încă din vremea hipioților. Eu nu am ajuns acolo că nu am avut timp în perioada petrecută în zonă. Plaja este și cu nisip și cu pietre.
Este o plajă pentru nudiști dar bineînțeles dezbrăcarea nu este obligatorie. Din ce am mai citit și am auzit fiind la plajă aici unii bărbați au primit propuneri indecente de la alți… ei bine tot bărbați. Sau viceversa, dar nu este o plajă dedicată exclusiv persoanelor cu alte orientări sexuale decât ale majorității.

Pe drumul dintre Corniglia si Vernazza mai sunt portiuni cu putin nisip, dar se ajunge greu la ele!

Plaja Guvano se află așadar într-un golf frumos dintre Corniglia și Vernazza iar pentru a ajunge acolo sunt două posibilități:
–  De la stația feroviară din Corniglia: se merge spre linia ferată abandonată, tunelul Genova-La Spezia. Se ajunge la o poartă de metal, se sună și intră într-un tunel luminat drumul durează 15 minute iar la sfărșit se plătește o taxă de 5 euro. Eu sunt foarte curioasă în legătură cu acest tunel!
Din Corniglia sat: se ia pe traseul bleu (Sentiero Azzurro) spre Vernazza, după 10 – 15 minute se cotește după semnalul Spiaggia Libera- Plajă liberă. Se coboară, totul durează mai mult de o oră.
Corniglia sat este la 100 m deasupra mării, pe un mic platou. Pentru a ajunge sus ori se urmcă pe jos vreo 20 de minute (calea Lardarina – 377 de scări) ori se ia unul din microbuzele verzi, 1,5 E/traseu sau gratuit cu Cinque Terre Pass.

Intr-unul dintre golfurile de jos este plaja Guvano: poti sa iti lasi costumul de baie pe tine, da, poti sa iti lasi costumul de baie pe tine

Lângă lângă calea ferată din Corniglia mai este o parte de plajă cu pietre, o fâșie, care este folosită de turiști și localnici. O baie în mare tot se poate face.

Plaja din Riomaggiore:

Pe stânci, plajă este impropriu spus, este un loc de scăldat și de stat la soare, dar este fermecător. Îmi vin în minte filmele cu Brigitte Bardot, am petrecut ceva timp în acest locușor, foarte drag mie.

Riomaggiore este genul de cătun în care toată lumea ajunge să se cunoască cu toată lumea din vedere cel puțin, după numai câteva ore, este reconfortant, iei prosopul și gata, la plajă….
Locul este în Port, la capătul Via Colombo, strada principală din Riomaggiore se trece printr-un tunel și gata, la soare și la baie.

La plaja pe stanci in Riomaggiore
Sueta in port
Plaja pe stanci in Riomaggiore

La plajă în Vernazza:

În două locuri se poate sta la soare aici:

Plaja cu nisip și pietre

Mică și frumoasă, o plajă cu nisip închis la culoare, se intră printr-un mic tunel. Când este vremea bună plaja este extrem de aglomerată, dar și dacă este mohotât tot sunt mulți turiști.
Cum se ajunge: de la stația feroviară se ia spre port pe strada Via Roma și se intră printr-un mic tunel.

Plaja cu nisip din Vernazza
Plaja cu nisip din Vernazza
Pe aici se ajunge la plaja
Pe aici se ajunge la plaja din Vernazza
Multi turisti in zona
Multi turisti in zona
La plaja in Vernazza pe seară
La plaja in Vernazza pe seară
Recomand o sedinta foto aici, cu un aparat bun - nu a fost cazul meu
Recomand o sedinta foto aici, cu un aparat bun – nu a fost cazul meu

În Piazza Marconi, lângă Biserica Santa Margherita d’Antiochi. Aici, printre bărci la apă se poate face o baie, sau printre bărcile de pe mal se poate sta la plajă, nu este chiar pe gustul meu niciuna dintre variante, dar doritori există.

La plimbare pe faleza din Vernazza
La plimbare pe faleza din Vernazza: plaja din dreapta

La plajă pe dig

Se mai stă la soare și pe dig și aici m-aș aventura, mai ales că sunt și câteva gelaterii în zonă, iar peisajuleste încântător.

Plaja din Manarola

Nu este o plajă aici, lumea stă tot pe stânci și face baie în mare, nu este chiar de vis, baia da, dar ca stat la soare… frumos pentru 10-15 minute, din punctul meu de vedere.

Plaja in Manarola, pe stanci

Mai sunt părți cu plajă, chiar de nisip, între Levant și Monterosso al Mare.
În funcție de timp și de dispoziție, puteți încerca și snorkelling, se spune că este o faună marină bogată în zonă. Tot în Monterosso csunt cluburi pentru această activitate și pentru sporturi acvatice.

În concluzie, farmecul Cinque Terre stă în peisaje, iar după o zi de drumeție pe traseele care leagă cele 5 sate sau la începutul zilei o baie în mare este binevenită, fie la o plajă cu nisip fie doar pe câteva stânci, la Riomaggiore de exemplu. Marea Ligurică, la care au ieșire aceste tărâmuri frumoase este la început de iunie când am ajuns eu destul de rece, dar în zilele toride este chiar o necesitate.

Pe curând, mie mi-a rămas gândul la apusul de soare din Riomaggiore!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *