Viața este o plajă….Île de Ré, Franța

Europa Experiențe Franța Sud-Vestul Franței Viața este o plajă

DSC_0409

Île de Ré este o insulă pe coasta de vest a Franței, foarte aproape de La Rochelle, care, alături de sora Ile d’Oléron și de Châtelaillon plage reprezintă una dintre destinațiile favorite de vacanță pentru francezi și nu numai, în această zonă.

 Este o insulă micuță, lungă de 30 de km și lată de 5, dar o destinație populară:dacă pe timp de iarnă sunt 20 000 de locuitori, pe timp de vară sunt 220 000 :), în mod curent, nu este de mirare că este atât de aglomerată, dar asta nu răpește cu nimic farmecul ei, tot găsești un colțisor numai pentru tine!

DSC_0376
Catre Île de Ré
DSC_0383
Pe podul Île de Ré, mai avem puțin și ajungem!
DSC_0386
Île de Ré

Île de Ré a fost mereu o insulă dorită: yo-yo de-a lungul istoriei, fiind cucerită de mai multe ori, apaținând și Angliei în câteva rânduri. În vremurile noastre Île de Ré este un magnet pentru francezi, mulți alegând să fugă de căldura din orașe aici. Totodată multe vedete își petrec vacanțele aici, precum Prințesa Caroline de Monaco sau Johnny Depp.

Plaja din Île de Ré

Am fost în două locuri la plajă, în Le Bois Plage și la Farul Des Baleines. Le Bois Plage este incredibil de aglomerată, dar asta nu deranjează pentru că nu sunt vânzători ambulanți, nu gălăgie, aerul este foarte degajat, exact cum îmi place, toată lumea stă pe prosop, mulți fac surf și chiar dacă faci numai baie oricum te bucuri de valuri la maxim!.

DSC_0401
Aglomerație pe Le Bois Plage, în Ile de Re
DSC_0400
Le Bois Plage, Ile de Re
DSC_0403
Le Bois Plage, în Ile de Re, toată lumea face surf!
DSC_0411
După o baie în ocean de 4 ore!!!! m-am simțit excelent!
DSC_0402
Le Bois Plage, în Ile de Re
DSC_0407
Le Bois Plage, în Ile de Re
DSC_0406
Le Bois Plage, în Ile de Re

Pe insulă sunt școli de surf, dar cursurile durează cel puțin o săptămână, să te duci o dată nu faci nimic, decât dacă știi să te dai și doar închiriezi placa, ceea ce nu este cazul meu, dar îmi doresc mult să învăț să mă dau cu placa!

La Farul Des Baleine am ajuns într-o dimineață cam înnorată, curând a început să și plouă așa că am stat puțin, dar tot m-am putut bucura de o plimbare pe plaja nesfârșită!

DSC_0462
Plaja din fata farului Des Baleines, Ile de Re
DSC_0458
Plaja din fata farului Des Baleines, Ile de Re

DSC_0457

DSC_0453

DSC_0450

Unde te cazezi în Île de Ré

Pe insulă sunt multe hoteluri, campinguri, alte unități de cazare. Se pot închiria case de vacanță, de la case mici, la mai mari, vile cu piscină, camere, acestea în general se închiriază cu săptămâna. 
Sate de vacanță:
Sunt mai multe pe Île de Ré, adevărate paradisuri, cu piscine, terenuri de tenis, volei, ping-pong, petanque, biciclete, etc. Acestea oferă multiple activități pentru copii și adolescenți 3-17 ani.

DSC_0437
Ile de Re

DSC_0443

Podul Île de Ré
În 1987 a fost inaugurat podul lung de 3 km care leagă insula de continent, până la momentul respectiv accesul era posibil doar cu feriboatul, călătoria fiind lungă și nu la îndemână, se aștepta mult, etc. După inaugurarea podului a crescut mult atractivitatea insulei și turismul a înflorit. Mulți francezi au cumpărat aici case de vacanță, iar cei din La Rochelle, Niort, și restul sud-vestului Franței își petrec weekendurile aici, dacă au norocul de a avea o casă aici, sau o cunoștință cu o casă aici.

DSC_0467
Podul Ile de Re

Île de Ré este un loc foarte sigur, un paradis pentru familii și pentru vacanțe. Ca și în Châtelaillon plage multe familii vin aici an de an, stau cam în aceleași locuri, iar copii legă prietenii, se întâlnesc an de an aici, este frumos!

DSC_0393
Liniște și calm în Île de Ré

Pe insulă poți face cam orice activitate: sailing, SURF, golf, călărie, catamaran, canoe , talazo-terapie, centru acvatic, spa, tenis și de asemenea sunt multe supermarketuri, așa că nu trebuie să te deplasezi pe continent pentru a cumpăra un nou costum de baie, loțiune de plajă, un vin bun, fructe sau orice altceva.

Biciclete
Muuulte biciclete, multe cu un ataș pentru copii, eu am rămas interzisă prima oară văzând asta dar hei…. suntem în Iles de Re, chiar în perioadele de aglomerație mare, nu auzi pe străzi claxoane, lumea respectă vitezele legale (mie mi se părea chiar că toată lumea merge prea încet!) și mai ales fiecare acordă o mare atenție bicicletelor, copiilor, este perfect sigur acest mod de locomoție aici.

DSC_0398
Biciclete!!!!
DSC_0397
Multe biciclete în Île de Ré, cea cu ataș este pentru copii

DSC_0446

Farul Des Baleines

Primul turn construit de Vauban și actual Monument istoric. Farul actual a fost inaugurat în 1854, are 57 de m și este unul dintre cele mai înalte din Franța. Dacă ai tăria și timpul să urci cele 257 de trepte! te bucuri de o priveliște fantastică.

Seara în Île de Ré

Seara nu prea este nimic de făcut în afară de a sta la masă, la unul dintre restaurante, sau o promenadă în portul Saint Martin, sau în La Flotte. Cei mai mulți vilegiaturiști preferă să ia masa în familie, pe terasa casei unde stau.

DSC_0427
Relaxare pe terasă
DSC_0425
Am încercat tot felul de efecte 🙂
DSC_0434
Și cățelul este total relaxat!

Asta pentru că francezii (majoritari pe acestă insulă) caută să savureze fiecare moment, prânzul, cina în familie, lucruri pe care noi (cel puțin în București) le cam neglijăm. Ei nu se grăbesc, citesc ziarul la mic dejunul care durează 2 ore!!! Dar pe terasa unei căsuțe din Île de Ré ce poți face? Conversație :). Numai adolescenții sunt grăbiți, mânăncă ceva și o taie repede, să ajungă la orele de surf!

DSC_0409
Le Bois Plage, în Ile de Re, școală de surf

Vizita în Île de Ré mi-a zgândărit dorința mai veche de a învăța să mă dau cu placa, am câteva idei în acest sens și sper să și reușesc să le aduc la îndeplinire undeva în viitorul nu prea îndepărtat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.