Ziua 5: Roma antică: Colosseum, Forul Roman, Colina Palatină și Columna lui Traian

Europa Italia Roma
DSC07257
Arcul lui Constantin, vedere de la Colosseum

Revin la Roma, după o scurtă pauză de la subiect. Ziua dedicată Romei antice a fost cea mai însorită și călduroasă din săptămâna petrecută aici. Și aș spune cea mai visătoare, pentru că am avut șansa de a vedea o bucățică din Roma de poveste, să ne imaginăm cam cât de frumos a fost odată aici și să admirăm Forumul Roman de la un balcon superb de pe colina Palatină, of, ce mi-ar fi plăcut să văd măcar pentru o clipă trecutul reîntors la viață, chiar de la acel balcon.

Mic dejun, autobuz și stop la Colosseum. Am dorit să începem de aici. Coadă uriașă, am plătit ceva în plus să sărim peste coadă, deși cea mai bună soluție ar fi fost să luăm biletele de la colina Palatină și culmea că acolo am coborât din autobuz, chiar am mers ceva până la Colosseum, dar plimbarea este frumoasă.

Bilete: Colosseum, Forumul Roman și Colina Palatină: 16 euro de persoană, standard. De aici sunt diferite opțiuni de tururi ghidate, chiar și cu segway.

DSC07238
Colosseum si Arcul lui Constantin

Colosseum

Este multă emoție aici, adică la Colosseum, uriașul amfiteatru flavian fiind locul unde pasiunea pentru sânge și pentru spectacol, a atins apogeul. Festivitățile de inaugurare a acestui colos au durat 100 de zile, 100 de zile de jocuri, unde și-au găsit sfârșitul mai mult de 5000 de animale sălbatice.
Ne-a impresionat dimensiunea, mulțimea uriașă de oameni care vizitau obiectivul, o industrie de vizitat, la fel m-a impresionat tot ce a putut să reprezinte acest loc. Mi-ar fi plăcut să îl văd în perioada de glorie, dar cui nu? Mi-ar place de asemenea să îl vizitez într-o zi și să fie puțin spre 0 turiști, să mă plimb în voie prin galerii, să îmi imaginez cum ar fi fost să pășesc aici acum 2 000 de ani.

DSC07248
Colosseum, mai multe poze cu amfiteatrul în articolul dedicat

– Construit în anii 70-80 era noastră, în perioada împăratului Vespasian, terminat în perioada domniei succesorului său, Titus.
– A fost puternic afectat de cutremure, restaurat de câteva ori, funcționând (spectacole cu vânători de animale) până în anul 523.
– Este construit din beton și piatră, cel mai mare amfitatru din Imperiul Roman, din lume, apogeul ingineriei romane.
– Aveau loc între 50 000 – 80 000 de spectatori, cum sună?
– Gladiatori, bătălii navale, vânători de animale, execuții, mitologie, ce ar mai putea fi adăugat? Spectacol, drame, vieți, înghițea de toate între galeriile sale perfect proiectate.
– În 1749 Papa Benedict XIV a declarat că locul a fost sanctifiat de creștinii care și-au găsit aici sfârșitul, de atunci datează crucea din Collosseum și procesiunea crucii, condusă de Papă, care are loc și acum în vinerea Paștelui, cu 14 opriri (patimile lui Cristos) pentru meditație în exteriorul amfiteatrului.

DSC07268
CCu mama la Ccolosseum – una dintre cele mai frumoase amintiri 

Colina Palatină

Înainte de a intra la Forum am făcut o vizită pe colina palatină. Ne-a plăcut tare aici, este un loc minunat pentru o plimbare, multă verdeață, calm, liniște, oferă vederi frumoase asupra Romei, grădini, ruine.
Ne-am amuzat încercând să ne imaginăm cum era odată: sigur magnific. Un anume balcon m-a atras deosebit: oferă o imagine incredibilă asupra Forumului roman, care a fost o splendoare în marmură, cu toată scena socială, practic de aici se vedea tot, minunata Via Sacra, arcurile triumfale, Curia,etc.

Știați că
Numele de palat vine de la această colină, unde aristocrații Romei aveau vilele magnifice, lângă mărețele palate imperiale.

DSC07302
Gradinile Farnese de pe Colina Palatina, de data mai recenta, sec 16, construite sub patronajul Cardinalului Alessandro Farnese
DSC07305
tot in Gradinile Farnese
DSC07319
Balconul minunat
DSC07320
Parte din vederea de la balcon
DSCF0976
tot de la balcon

Grandoare și decădere: ce reprezintă ruinele din Palatin?

Domus Flavia, Casa Liviei, Muzeul Palatin, Bordeiele lui Romulus din Epoca de Fier, Stadiumul (ENORM) acum este sub nivelul solului, Domus Augustana,
Templul Zeiței Cibele, Grădina Farnese – construită în sec 16 pe ruinele palatului lui Tiberius, terme romane, ruinele enorme ne ajută să ne facem o impresie de cât de mare atenție era acordată îngrijirii în acele vremuri. Și cele de aici nu sunt cele mai mari din Roma!

Forumul Roman

Forumul roman se desfășoară pe o suprafață dreptunghiulară în imediata apropiere a Colosseumului, Via di Fori Romani, Colina Palatină și Piața Veneția. A fost mai mult de un mileniu centrul vieții publice din Roma: procesiunile triumfale, dezbaterile, procesele criminalilor, totul se desfășura aici.
Acum este o adunătură de ruine, decăderea nedatorându-se exclusiv trecerii vremii dar și jafului. Multă marmură și alte materiale au fost luate de aici și folosite la construcția bisericilor și a altor monumente și palate din Roma.
Cel mai bine conservate sunt cele două arcuri triumfale, Arcul lui Septimius Severus şi Arcul lui Titus. Și bineînțeles Arcul lui Constantin, cel mai tânăr dintre ele.

DSC07321

Arcul lui Septimius Severus – ridicat în cinstea victoriilor Împăratului Septimius în Orientul Mijlociu, construit în 203 îc de către fii săi.
Arcul lui Titus – ridicat de Împăratul Domițian în anul 81 în cinstea tatălui (Vespasian) și fratelui său, Titus, pentru înăbușirea răscoalei iudeilor. Se disting ușor scenele, în care romanii jefuiesc ierusalimul.
Arcul lui Constantin – situat între Colosseum și Colina Palatină, ridicart de către Senatul Roman în anul 315 pentru a comemora victoria Împăratului Constantin din 312, asupra Împăratului Maxentius.

DSC07345

Mi-a mai atras atenția în mod deosebit Curia (Senatul) este o senzaţie să vezi jilțurile unde stăteau cei 300 de senatori ai Republicii, asta da plus Imperial Rostra, tribuna oratorilor, ruine, da, dar totuși este Roma de acum 2000 de ani!
Multe ruine: Templul lui Castor și Pollux, Templul lui Vespasian, Templul lui Saturn, Templul lui Antonius și al Faustinei, Atrium Vestae – templul vestalelor virgine, etc.

La Forum se intră fie dinspre Colosseum, fie dinspre Capitoliu, sau din Palatin. Noi am intrat din Palatin, am traversat toată zona și am urcat scările către Capitoliu.

DSC07329

DSC07330

DSC07336

DSC07343

Via dei Fori imperiali

Noi cunoaștem bine Foro di Traiano (107 – 113), care este și cel mai impresionant și bine conservat, dar în zonă mai sunt încă 4:
Iulius Cezar – Foro di Cesare (54 -46 ÎC)
Foro di Augusto (2ÎC -14 DC)
Foro di Nerva
Foro di Vespasiano (71-75 DC)

Forul lui Traian

Construit pentru a sărbători victoria asupra dacilor este dominat de Columna lui Traian, înaltă de 30 de metri.
18 blocuri de marmură masivă, de Carrara
Friza de 200 de m în spirală înconjoară colosul
Peste 2500 de personaje umane

DSC07364

DSC07354
La Muzeele Capitoliene
DSC07359
In fata monumentului lui Victor Emanuel al II-lea

După atâta istorie am aruncat un ochi la Muzeele Capitolini, dat o raită în Piața Veneția, și ne-am oprit la o osterie drăguță. Dacă doriți să vedeți toate de mai sus dintr-un foc și în tihnă, nu pe fugă sunt necesare minim 4-5 ore, cu stat la cozi, citit, etc. Noi am stat chiar mai mult, dar aveam la purtător apă, fructe și biscuiți, așa că nu am leșinat de foame, a fost o zi incredibilă, ne-am încărcat de energie pozitivă, asta și datorită soarelui de sfârșit de martie, călduros dar nu toropitor.

DSC07346

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.