Abația Royaumont, o minune gotică la 35 km de Paris

Castele și domenii Europa Franța Paris
IMG_8413
Abația Royaumont

IMG_8405

Am ajuns aici în vara anului 2009, participând la un curs de Project Manager în cadrul companiei. A fost pentru mine un prilej extraordinar să cunosc colegi din multe alte țări și să învăț, totul într-un cadru de vis, oferit de acest loc izolat dar ușor accesibil.

Studiu și serenitate în cele căteva zile petrecute Alei strajuite de castani la Abația Royaumont

Studiu studiu, simulări, proiecte, am lucrat câte 8-9 ore pe zi dar a rămas timp pentru a ne bucura în voie de domeniu. Deoarce am fost și cazați aici, a fost o experiență cu totul specială.

Știind că nu există televizor mi-am cărat și laptopul, dar a fost total inutil, deoarece am avut de citit/revăzut cursurile pentru testul final plus că am avut timp să vorbim între noi și să medităm.

Cazare: camere micuțe, curate, funcționale, austere. Senzația pe care o ai când locuiești chiar și pentru câteva nopți într-un monument istoric ca acesta este unică. Mă așteptam să am ceva emoții seara, dar am dormit bine, poate și pentru că eram foooarte obosită.

IMG_8428

IMG_8399
Camera mea la Abatia Royaumont
IMG_8398
Auster și deosebit

Către camere se urcă pe o scară interioară întortocheată care ajunge la fiecare palier, treptele fiind acoperite de mochete vișinii cu modele complicate, care mai amortizau un pic din scârțâitul lemnului vechi la orice pas.

Mic Dejun la Abația Royaumont

Ce poate fi mai frumos decât un mic dejun sub arcadele boltite? Ai vedere și la vechea moară, protejată de un geam gros de sticlă, dar încă încorporată în clădire.
Plus că poți savura cafeaua în una dintre curțile interioare.

IMG_8400
Mic dejun la Abația Royaumont

Domeniul Royaumont

Domeniul este locul perfect pentru a reflecta, natura, totul a încremenit aici, este un calm perfect, un loc unde gâștele sălbatice socializează nestingherite.

IMG_8408

IMG_8412
Aleile străjuite de castani, clădirile foarte bine păstrate, o mică grotă ascunsă cu statuia Sfântului Ludovic, capela unde poți să asculți orga totul contribuie la crearea unei stări foarte ZEN.

IMG_8423
Alei strajuite de castani la Abația Royaumont

IMG_8424

IMG_8425
Statuia Sfantului Ludovic

Curțile interioare au minunate coridoare boltite, cu arcade gotice cu 4 galderii, iar faptul că abația a aparținut ordinului cistercian, cunoscut pentru cunoștințele hidraulice, explică sistemul de canale care înconjoară parcul și tot domeniul.

IMG_8440

IMG_8435
Orga
IMG_8437
Poți colinda în voia prin sălile abației
IMG_8442
Nu am rezistat tentației 🙂

IMG_8445În 2004 în una dintre cele două curți interioare a fost creată o grădină de inspirație medievală, dar este atâta verde și aparent 0 poluare în tot domeniul încât nu îți vine să crezi, pe google maps se deve cat de frumos și verde este.

IMG_8441
Superba grădină medievală

În prima noapte petrecută aici am stat pe pajiște și am admirat stelele, iar a doua zi când am văzut câți șobolani MARI! sunt în canalele pe lângă care am stat și cum mișunau prin toată zona mi s-a făcut rău, slavă domnului că nu m-a atins vreunul că sigur au fost pe foarte aproape de mine.

IMG_8459
Noaptea este magică aici

IMG_8456

IMG_8462
Aici au loc si petreceri de nunta

Royaumont Abbey, 800 de ani de istorie

Abația a fost construită între anii 1228 – 1235, sub patronajul lui Ludovic al IX-lea – Sfântul Ludovic și a funcționat până când a fost dizolvată în timpul Revoluției Franceze (1789–1799). În sec 20 a fost cumpărată de familia Gouin care în 1964 a creat Royaumont Foundation, prima fundație culturală privată.
Azi este o atracție turistică și centru cultural; chiar și legendara formație Pink Floyd a susținut un concert live în 1971.

Unde este situată și cum se ajunge la Abația Royaumont

Abația este localizată la 35 de km la nord de Paris, în parcul natural Oise-Pays de France în Asnières-sur-Oise.
Stația de TGV: Roissy sau cu mașina pe autostradele A1 și A1 16.
Noi am avut transferul de la aeroportul CDG asigurat, drumul a durat aproape 1 oră.

Mulți turiși vin aici în excursii de o zi, care cuprind și vizitarea castelului Chantilly, așa că dacă sunteți prin zonă și doriți puțină liniște, puteți opta pentru o vizită sau o noapte de cazare la Abația Royaumont.

2

2 thoughts on “Abația Royaumont, o minune gotică la 35 km de Paris

  1. Imi aduc aminte de locul acesta, este atat de izolat ca te infioara. Scartaitul scarilor si obloanele din lemn ma duceau cu gandul la vremuri demult apuse. O oaza de liniste, libertate si meditatie. In plus trainingul de Management al timpului se imbina perfect cu acesta abatie unde timpul s-a oprit in loc pentru a ne arata ca viteza si grijile de astazi nu inseamn mare lucru fata de ce este important in viata.

    1. Este foarte frumos, aceasta a fost si senzatia mea, antic, deosebit, suntem foarte norocoase ca am avut sansa de a ajunge intr-un astfel de loc, noi si sutele de cursanti :). Managementul timpului suna bine, mereu am vrut sa fac acest curs, citesc eu carti, mereu incerc sa ma eficientizez la acest capitol, dar sesiunile acestea interactive sunt extraordinare, asimilezi totul usor fara sa simti cand au trecut orele, zilele.
      Ai dreptate, locurile acestea trag un semnal de alarma, uneori de detalii nu vedem esentialul, multumesc Ramona!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.