Și s-a lipit de mine: Tuk-tuk tur, Bangkok, cea mai amuzantă țeapă pentru turiști

Asia Bangkok Călătorii Experiențe Thailanda

Această experiență, care mirosea un pic cam de la o poștă a țeapă este totuși una dintre experiențele de călătorie amuzante într-o țară plină de culoare.

Aș spune chiar că trebuie încercată dacă aveți timp și simțul umorului, dar în deplină cunoștință de cauză, pentru că este o întreagă scamatorie, o piesă de teatru în care turistul este pionul principal, sau marioneta principală.

Cum am ajuns în faimosul tuk-tuk tur?

Am fost abordată pe stradă de către un fel de agent al tuk-tuk-urilor. Nu a fost primul care încercase, dar a fost primul care a reușit să îmi atragă atenția. Practic poți să fiți încălțat cu un tur mai pe oriunde.

La început a fost plimbarea

De dimineață, după micul dejun, am luat-o agale la plimbare. De la Khao San Road, unde stăteam (paradisul turiștilor) pe jos până la Monumentul Democrației. Plimbarea frumoasă, de grăbit nu mă grăbeam așa că din când în când m-am oprit să mănânc câte ceva.

Ajunsă la Monumentul Democrației, mi-a atras atenția un mare templu cu multe clădiri, Wat Ratchanadda.

Plănuiam să văd dacă pot intra în templu, cu dorința să văd ulterior Wat Saket, templul muntelui de aur, aflat pe un deal. Aici poți admira și orașul de sus, o vedere frumoasă.

Tot învârindu-mă pe acolo, am fost abordată de un domn calm, plăcut, cu o atitudine părintească. A venit, mi-a dat câteva informații despre loc (care acum nu știu cât de adevărate erau așa că nu o să le repet) și îmi propune azi și numai azi un tur.

Wat Ratchanadda, Bangkok, Tailanda

O zi sfântă, o persoană norocoasă, eu

Am aflat că sunt născută sub o stea norocoasă. Asta deoarece vizitez Bangkokul în singura zi din an în care guvernul subvenționează gazul. Ceea ce înseamnă că beneficiez de un preș infim pentru un tur tuk-tuk.  Turul cuprinde: vizitarea a două temple, Buddha Norocos și Buddha Uriaș (Lucky Buddha și Giant Buddha), plus la o piață mare de unde pot cumpăra tot ce vreau la prețuri mici. Ulterior, voi fi adusă înapoi pentru a vedea apusul de pe Muntele de Aur. Cum spuneam, totul pentru un preț infim: numai 20 baht, aproximativ 2 lei și un pic.

O nimica toată, deoarece o cursă tuk-tuk de aproximativ 20 de minute costă 70 de baht. Iar eu m-am plimbat 2 ore și jumătate cu 20!

Sigur că am bănuit că este o șmecherie la mijloc dar ceva în tonul domnului, deloc agresiv și cald, calm, plus curiozitatea și faptul că era chiar ieftin m-a determinat să dau curs invitației.

Și să mă trezesc în tuk-tuk-ul indicat. Chiar mă gândeam cu cât să suplimentez suma pentru șofer. Desigur că în fiecare zi este o zi specială pentru acest tur, așa că nu trebuie să vă îngrijorați dacă doriți să mergeți.

În tuk-tukul ăsta nu mi-a plăcut de la început că nu vedeam nimic de coviltir, stăteam într-o rână și mă uitam în spate, dar mergeam cu viteză mare, era zgomot, cursa în sine nu este spectaculoasă.

Lucky Buddha, pentru persoane norocoase, de încălzire

Dar hai. Am ajuns la un templu, iar șoferul mi-a spus că mă așteaptă, să intru că AZI este permis accesul, pentru că este așa o zi sfântă și am noroc să pot să îl văd pe Buhhda norocos și gratis!
Am intrat, am făcut poze, iar un domn care îngrijea templul m-a întreabat dacă sunt cu turul tuk-tuk. Îi zic că da, mustăcește un pic și spune ceva de ziua asta fără taxe, hmmmmm.
Afară era un călugăr îngrijea grădina și nu era nimeni altcineva în jur, cred că mereu se poate intra gratis. În Bangkok dacă arunci o piatră lovești un templu așa că totul este posibil.

Tuk-tuk tur, Lucky Buddha

Țeapa numărul unu: la piață

Ulterior ajungem la partea dedicată cumpărăturilor: vreo 10-15 minute de mers cu tuk-tuk-ul mai târziu ajungem nu la ce m-aș fi așteptat, o mare piață ci într-un mic magazin butic, care arăta ca un atelier de croitorie vechi, aș spune comunist.

Acesta era plin de materiale, reviste cu modele și desigur multe obiecte vestimentare finalizate. De aici aflu că pot să îmi fac la comandă haine, atât tradiționale thailandeze cât și vestice, de birou, că pot alege materiale etc. Știam că sunt astfel de magazine dar hai să vedem care era prețul.

Iau ca reper câteva kimonouri model de duzină care se găseau pe Khao San din belșug la aproximativ 200-250 baht și întreb cât costă: 2500 baht. Hais. Mă mai interesez de una, alta, la fel. Mulțumesc și o tulesc. Afară șoferul bălmăjește ceva de subsidia de gaz, dar nu am înțeles nimic.

Se pare că nu mi-a picat fisa cu îndemnul șoferului să stau cât vreau, că nicio grijă el mă așteaptă și la următorul magazin am ieșit la fel de repede. Doream totuși să nu îl fac pe om să aștepte inutil și mai ales abia așteptam să ajung la piața mare.

Cum am ieșit din magazin mă ia în primire șoferul, care oftând îmi explică că trebuie să stau mai mult în magazinele unde mă duce: să pun întrebări, să încerc, să probez, chiar dacă nu cumpăr, că este o condiție ca el să ia subvenția pentru gaz. UPS.

Trebuie să stau minim 15 minute. Deci trebuie să pierd ceva mai mult timp și … și m-a făcut să mă simt și un pic vinovată că nu stătusem destul sau nu cumpărasem prin magazine. Mi-a trecut prin cap să plec pur și simplu dar nu puteam chiar să îl las baltă, așa că la drum!

Tuk-tuk tur Bangkok
Nu vedeam nimic din tuk-tuk

Alt magazin cu ”chilipiruri” de mii de euro

Șoferul: hai să mai facem o încercare! Și mă duce la alt magazin/croitorie după ce m-a învârtit bine pe străduțe.
Deci să stau, bine……. am trecut în revistă tot ce era în magazin: suluri de materiale, eșarfe, mari, mici, le-am probat, negociat, studiat (BINE) cataloagele cu rochii. Cea mai decentă ofertă se învârtea în jurul sumei de  jur de 300 de euro pentru o rochie de lungime medie, făcută pe comandă, office sau model chinezesc, cu aceleași materiale care sunt folosite la bluzele și rochiile de tarabă. Asta numai dacă luam 3 rochii!

Deci 900 de euro SIGUR!. Zâmbeam în sinea mea, totuși cât tupeu! Am negociat, cum adică să dau 300 euro pe o rochie pe care o găsesc în Europa (continent nu en gross) cu 20 de euro pe la reduceri.

Incredibil am citit mult despre acest subiect pe net: mulți oameni au dat 2000 de euro pe haine din casmir (casmir, da…) și sperau sa le și ridice!
Și eșarfe identice cu cele de la tarabe dar de 10 ori cel puțin mai scumpe.
Îmi arată materiale, chipurile mătase, da mătase …… de duzină tot.
Dar am stat, am văzut, revăzut, ales rochii, selectat materiale, gândit, râzgândit, până când am tulit-o cu binecunoscutul mă mai gândesc.

Șoferul era mulțumit relativ, a aprobat, adică așa da, vezi că înveți? Mai mergem într-un loc, o agenție de turism. Desigur unde azi sunt oferte extraordinare, reduceri mari. După mi se promite că mergem la Buddha gigantic.

Țeapa numărul doi: agenția de turism

Intru la agenție: acolo la fel un loc comunist, cu multe birouri stânga dreapta, sunt condusă la unul și ne apucăm să dicutăm ofertele unice.
Am avut sentimentul că era deja convenit să cumpăr și doar trebuie să aleg pachetul sau pachetele. Au oamenii ăștia un stil să te facă să te simți chiar rău că nu te lași jefuit de-a dreptul.

Desigur eram norocoasă că azi aveam o reducere uriașă de 1000 de baht pentru că doar nu-i așa, este zi sfântă, binecuvântată. Chiar și cu reducere, pachetele erau de 2 ori și un pic prețul celor din oraș, că apucasem să arunc un ochi.

Stau și întreb aflu despre toate excursiile opționale, mă gândesc, răzgândesc, entuziasmez, erau chiar interesante obiectivele. Multe erau excursii de o zi sau două în afara orașului și dacă aș fi avut mai mult timp chiar aș fi mers în unele locuri (nu cu ei) dar pachetele erau similare de pe oriunde le luai. Prețul era diferit.
La un moment dat am tulit-o iar și m-am întâlnit cu șoferul meu, care m-a dus la templul unde este și giganticul Buddha.

Wat Indra Viharn: marele Buddha – statuia are 32 de m!

Am intrat în templu, iar ulterior am ajuns în curtea interioară, unde este statuia gigantică a lui Buddha. Am admirat statuile, clădirile și din nouam pornit la drum.
Șoferul mă lasă la Muntele de Aur. URA! O să văd apusul de sus.

Buddha gigantic, Bangkok
La Templul Buddha gigantic

Țeapa numărul trei: apusul la Muntele de Aur

La Wat Saket, templul muntelui de aur era închis!

Ajung la Muntele de Aur, o iau pe scări într-un suflet, ajung și, ups: este deschis numai până la 17:00 deci nici vorbă să vadă cineva apusul acolo, încă o țeapă.
Acum nu mor dacă nu văd priveliștea de sus, poate am timp a doua zi, dacă nu nu-i bai că orașul este atât de interesant și viu, că orice loc este de pus pe listă.

La poalele Muntelui de Aur
Sus surpriza: usa catre privelistea mult dorita, cea din stanga, inchisa

Fac cu ultimele puteri câteva poze, mă mai uit prin jur și o iau spre Khao San, unde am servit o porție autentică de pad thai cu creveți și m-am dus să mă schimb că seara abia începea. Iar noaptea Bangkok este cu mult mai spectaculos, cel puțin în unele zone.

Privind în urmă mă bucur că am ales să fac acest tur, este o experiență interesantă, aproape ireală, deși perfect adevărată și am auzit și de alte feluri de regii.

Adevărate piese de teatru, o complicitate între mulți actori, pentru a lua într-un mod frumos banii turiștilor, o adevărată mașinațiune, perfect pusă în funcțiune.

Este manipulare la cote maxime, iar în capcana de a cumpăra din câte am văzut cădeau turiștii de vârstă mijlocie, nordici sau britanici, cu venituri destul de ridicate. Până la urmă fiecare hotărăște ce vrea să facă cu banii lui.

Este amuzant să mergi în acest tur când rămâne fără consecințe, DAR: agenția de turism vinde de multe ori bilete de autocar, sau chiar de avion false, așa că dacă doriți o cârpă ca un preț astronimic este OK, dar nu luați ceva care vă poate costa mai mult decât doar mândria că ați făcut o afacere proastă.

Șoferul tuk-tukului va lua un comision dacă cumpărați ceva, așa că taxa de tur este doar simbolică. Unii turiști după ce au cumpărat ceva au fost lăsați la primul obiectiv cu ochii în soare, fără ca șoferul să mai încaseze suma modică a turului.

Întâmplarea de mai sus este parte din cultura asiatică modernă, sunt lucruri care se întâmplă, capcane pentru turiști. Nu consider că am fost păcălită, deoarece bănuiam că este un ceva putred la mijloc, dar am fost curioasă să văd care este șmecheria, mă țineam bine de geantă și m-am uitat pe gps să văd pe unde sunt plimbată mai mult în cerc.

Cum Bangkok a apărut în planuri numai pentru că am găsit bilet de întoarcere ieftin de aici, nu din Singapore unde în principiu mă gândeam să fie ultima oprire a excursiei nu am avut timp să mă documentez asupra principalelor țepe așa că am luat-o cu bucurie ”din plin”.

Tuk-Tuk?

4 thoughts on “Și s-a lipit de mine: Tuk-tuk tur, Bangkok, cea mai amuzantă țeapă pentru turiști

    1. Nu stiu ce sa spun eu am avut noroc sa fie doar partea relativ amuzanta si am avut timp ca asta am simtit: pierdere de timp dar nu m-a deranjat, insa nu as spune ca este in top 10 lucruri de facut 🙂

  1. ah, ne-am luat si noi teapa asta 😀 (despre asta nu citisem pe nicaieri si ne-a prins nepregatiti). Ne-am dat seama ca ceva e necurat cand eram deja in Tuk-Tuk, iar totul s-a confirmat la croitorie. Dar nu am stat nici 1 minut inauntru, am iesit imediat, soferul ne-a dus la Buda gigant si cand am iesit de acolo disparuse! nici macar nu ii platisem! 😀 ne-am intors pe jos de la Buda gigant pana in centrul Bangokului, pentru ca nu gasisem niciun tuk-tuk care sa ne duca inapoi. 😀 pe moment m-am simtit destul de nasol, pacalita, scarbita ca isi bat joc de turisti, ca pacalesc oamenii care vin in tara lor, ca doar din asta traiesc, din turism! …dar acum dupa trecerea timpului a devenit doar o poveste amuzanta, amintiri de neuitat 😀

    1. 🙂 Multumesc! Se mai intampla 🙂 Am mai auzit si de alte tepe chiar o sa scriu despre ele. Si mie mi se pare foarte amuzanta acum mai ales ca nu a avut nicio urmare negativa cat despre gustul amar este parte din experienta Asia pe cont propriu suntem un bancomat cu picioare nu pentru toti repet des lucrul acesta pentru ca nu doresc sa incriminez oameni nevinovati toti cei care sunt cu treburile lor sunt mai mult sau mai putin de treaba unii extraordinar dar cei care traiesc de pe urma turistilor…….. prapad. Bine ca a ramas o aventura amuzanta plina de culoare locala la voi cred ca soferul a gasit alti musterii cat v-a asteptat! Dar turul da a devenit legendar mi-au scris oameni pe FB ca au patit asa ceva in Cambodgia prin 2005…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *