Eat! Pray! Love! Ketut Liyer, a beautiful liar?

Asia Bali Indonezia Ubud

ketut

Mulți am auzit despre faimosul Ketut din Eat Pray Love. De mult când mă gândeam la Bali mă tenta ideea de a merge să îl vizitez, iar când am fost pe aproape am început să mă documentez un pic online, să văd cum/unde să mă duc. Și m-am răzgândit.


Ketut Lyiar a devenit faimos după apariția în cartea Mănâncă, roagă-te, iubește a autoarei Elizabeth Gilbert, care a avut un succes uriaș mondial, la fel ca și ecranizarea cu Julia Roberts și Javier Bardem. Ketut Lyiar apare atât menționat în carte cât și în film.

De ce am renunțat să îl văd pe Ketut?

Ketut este o celebritate, pentru orice se plătește, chiar o întâlnire cu el, scamatoria este că pretinde că ar ghici viitorul, sau ar vindeca, că în rest omul poate să ceară oricât să fie el vizitat. Dar familia lui face bani înșelând, din acest motiv nu m-am dus, că altfel poate l-aș fi vizitat.

Cum?

Pentru că din cauza faimei de care se bucură, sau tocmai datorită faimei s-a stricat mitul. Care nici nu știu dacă a fost adevărat vreodată, dacă chiar i-a ghicit autoarei bine sau doar a fost o înfloritură artistică. Și a dat super bine în film, asta categoric.

Dar la o simplă cercetare online am descoperit că omul este acum cel puțin mai mult un șarlatan, că adevărații oameni învățați din zonă altfel procedează în orice aspect al învățăturii lor, chiar atunci când o împărtășesc.

Și totuși sunt curioasă: omul a avut darul și din cauza bătrâneții sau al unei boli l-a pierdut și rudele profită pentru a face în continuare bani sau a fost de la început o bulă?

Am citit undeva chiar în limba română ceva ce m-a amuzat: Ketut te vindecă de …bani, bine spus! îmi pare rău că nu am mai găsit articolul

25$ = 15 minute

În jur de 50 de vizitatori pe zi * 25 $ = 1250 dolari pe zi și 35 000 pe lună. Pentru Indonezia! Toată familia lui beneficiază, de altfel biletele (numărul de ordine în respectiva zi) sunt date de fiu.

Aceștia chiar mă dezgustă, au găsit filonul, un om bătrân care poate ar vrea și el mai multă liniște. Mulți care l-au vizitat au spus că dă semne de demență și clar este un pic senil. Dar asta nu îi oprește. Și în rest joacă rolul modeștilor. Și nimic pentru alți nevoiași din localitate. Vina nu este a bătrânului om, ci mai degrabă a anturajului.

Am găsit multe relatări în online despre experiența ”vindecătoare”:

4

Citind pe net am aflat că tuturor le spune aproape aceeași poveste, zeci și sute de comentarii, multe doamne declarându-se dezamăgite, altele amuzate și totuși bucurându-se de experiență deși și-au dat seama cum stă treaba cu ”vindecarea” iar altele de-a dreptul entuziasmate – cred că este vorba despre cele care nu și-au dat seama că repetă aceeași poveste la nesfârșit dar și despre cele care se bucură să întâlnească o celebritate, mai ales americanii sunt foarte sensibili la treaba asta și nu îi deranjează să plătească cei 25 dolari pentru asta, este chiar puțin.

Asta de fapt așa și este: omul este o celebritate și 25 $ pentru a vorbi 15 minute cu o celebritate nu este un preț mare. Am auzit chiar că poate fi foarte amuzant și o companie plăcută, mai puțin atunci când invită unele doamne în camera lui, sau să se mute cu el în Ubud, că soțiile lui ar fi prea bătrâne. Și el are peste 90 de ani așa că totul este primit cu veselie…

Mi-au spus prietene care l-au văzut acum 2 ani că i-a spus unei doamne de 60 de ani că o să aibă copii, că este biutiful și o să aibă mulți bani. De fapt aceeași poveste: ești frumoasă, o să trăiești mult, o să ai 2 copii, ceva de buze, o să fii bogată, ești deșteaptă, o să fii faimoasă, etc…

3
text preluat după karmaresorts.com
5
text preluat de pe spiritquesttours.com

Și sunt multe la fel, la un moment dat am dat eram în Bali am dat peste un articol (acela de fapt m-a convins să nu mă duc să îl vizitez pe Ketut) unde erau peste 100 de comentarii, doame care avuseseră aceeași poveste spusă. Aproape la indigo.

În concluzie, ce părere aveți?

Ketut din film este într-adevăr un învăţat, adică a fost o dată sau a fost inclus în carte pentru culoare, doar pentru că dădea bine, fără nicio legătură cu puterile lui? Că în film sigur s-a potrivit perfect.

Asta face sens deoarece cred că mulţi din cei cu adevărat învăţaţi poate că nu ar apare într-un film comercial, sau în orice caz nu s-ar folosi în acest fel de faima obţinută. Sau poate că mă înșel și poate că așteptăm prea mult de la oameni.

Cum am remarcat și eu și toată lumea care a călătorit mai mult prin zonă, cum dau de bani și văd cât de ușor îi pot obține de la turiști mulți localnici se schimbă, inclusiv valorile lor. Ceea ce este păcat. Dar cum vesticii sunt disciplinați datorită legilor și a faptului că la ei se aplică (că am văzut mulți străini, nemți inclusiv ajunși în România romanizați în câteva luni) poate că și oamenii din alte zone se îndreaptă spre spiritualitate pentru că este tot ce au. Și când intervin banii…. descoperă alt univers, unul al opulenței, al telefoanelor mobile, internetului, hainelor frumoase, consumism.

Și să vină turiștii…

6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *