Hong Kong la sud de zgârie nori: un contrast izbitor

Hong Kong

Hong Kong cheung 522Plaje fabuloase, un drum costier șerpuit, golfuri specatculoase, peisaj rural și sate liniștite. Asta deoarece relieful deluros de aici nu a fost afectat de lucrări de asanare, la fel ca în alte zone ale insulei. Astfel încât la numai jumătate de oră de mers cu autobuzul din centrul aglomerat și cosmopolit, din pădurea de zgârie-nori, peisajul contrastează puternic, este o altă lume.
Mulți oameni bogați din Hong Kong au proprietăți în zona de sud, pentru a se retrage și relaxa departe de luminile orașului. Dar ușor, ușor, zona se aglomerează totuși, apar din ce în ce mai multe construcții și probabil peste 50 de ani totul o să fie diferit. Dar acum este o oază minunată de relaxare, de bună dispoziție. În sud te simți ca într-o stațiune de vacanță.
40% din insula Hong Kong este ocupată de parcuri publice! Numai rezervația Națională Tai Tam ocupă o cincime din ea. Sunt câteva trasee de drumeții, cel mai lung de 100 de km, Mac Lehose Trail. Dar și traseul de pe spatele dragonului este foarte iubit, care duce către plaja Sheck-O.
În excursia prin Hong Kong, unde am stat 12 nopți am avut destul timp între vizite pe insule și alte hoinăreli să ajung și la majoritatea locurilor din sudul insulei. La cele mai faimoase cu siguranță. Le iau pe rând, sper să vă dau ceva idei, pentru fiecare dintre locurile descrise o jumătate de zi este suficientă, cu drum dus-întors din centru cu tot.

Repulse Bay

Repulse Bay este cea mai faimoasă plajă din Hong Kong. Si totodata o zona rezidentiala foarte luxoasa. Plaja este superbă: cu mici insulițe în zare, nisip fin, vegetație bogată în partea de uscat și zgârie nori, plus o reprezentanță Ferrari chiar pe plajă! Recomand vizitarea numai în timpul săptămânii, în weekend este cu mult prea aglomerată, uneori se spune că nici nu poți vedea nisipul de atâta popor. Am înțeles însă că din noiembrie, cu toate că temperaturile sunt încă de 25 de grade, plaja este destul de pustie. De ce? Nu știu. Așa să fie? Probabil.
Numele plajei și al Golfului vine de la Vasul Majestății sale Repulse, care a luat parte la campania de curățare a locului de pirați, în 1840.
Mi-a plăcut mult de tot aici, mai multe despre plajă, cum se ajunge și alte recomandări în articolul dedicat, aici.

20140729_175601
Repulse Bay
20140729_185414
Repulse Bay
20140729_180017
Blocul din imagine are o fereastra, pentru ca dragonul sa poata in continuare trece si bea apa din mare, asa au sfatuit maestrii Feng-Shui

Shek O

Sheck O este a doua cea mai faimoasă plajă din Hong Kong. Am vizitat-o (împotriva recomandărilor) în weekend. Nu era excesiv de aglomerată, asta și deoarece dimineață plouase și mulți și-au făcut alte planuri, dar nici pustie nu era. Foarte mulți expați vestici petreceau extrem de zgomotos în zona de picnick, la grătar, exact la polul opus de asiatici, care parcă erau jenați de strigătele și râsetele zgomotoase, giumbușlucurile ”albilor”. Pe scurt recomand respectarea recomandărilor și vizitarea plajei în timpul săptămânii. Mai multe despre plaja Sheck O, despre baruri, restaurante și magazinele de aici, plus acces, în articolul dedicat, aici.

Hong Kong cheung 513
Shek O, plaja
Hong Kong cheung 499
Shek O
Hong Kong cheung 542
Shek O, zona de picnic

Deep Water Bay

Un loc liniștit, erau multe dădace filipineze cu copii, apă foarte curată, ca și în alte părți de altfel, nisip fin. Este situată între Aberdeen și Repulse Bay, o întindere mare de plajă. Zona este plină de vile, apartamente scumpe, aici este și Clubul de Golf Hong. Ca și celelalte plaje are o porțiune pentru grătar și câteva baruri, vestiar de schimbat, dușuri, toalete, etc. Toate facilitățile sunt gratuite, peste tot. De la Depp Water Bay am mers pe jos până la Repulse Bay, pe drumul pietonal de coastă, am povestit aici despre excursie.

lamma 330
Deep Water Bay
lamma 332
Deep Water Bay
lamma 338
Deep Water Way
lamma 333
Deep Water Bay

Stanley Village

Odată un rai al piraților, ulterior oraș comercial, azi este cel mai ”western” loc de pe insulă. Aici este un mare Mall și cea mai mare concentrare de expați și de baruri, patiserii europene din tot Hong Kong-ul. Nici măcar în Soho nu am văzut atâția europeni ca aici.
Am văzut în multe ghiduri că se încearcă împingerea destinației ca un loc perfect chiar și pentru cumpărături locale, că este o piață renumită, etc. Eu am ajuns aici după 8 sau 9 zile petrecute în Hong Kong și nu m-a impresionat deloc din acest punct de vedere.
Rambling Stanley Market era mai scumpă decât Temple Street, Lady’s Street, etc și nicu nu avea ceva deosebit, adică altă marfă decât cea pe care o găseai peste tot în Hong Kong. Poate avea odată.
Stanley în general cum spuneam nu mai avea un farmec local, am găsit mai mult din Hong Kong-ul străvechi în Aberdeen.
Stanley Promenade are multe baruri și restaurante, buticuri și magazine luxoase- aici este plăut, aș veni să iau o gură de Europa, nu de Asia.
Se ajunge cu autobuzul din Central -6, 6A, 6X, 260- cam în 40 de minute, drumul este superb.

bored
Cand nu imi place sau ma plictiseste ceva….

Plaja St Stephen

Am ajuns aici pentru plajă și baie, ne-a plăcut mai mult decât în Stanley – ziua în care am ajuns la Stanley am petrecut-o cu o rusoaică stabilită în Shanghai și am ajuns în această plajă mică, am stat în apă aproape 2 ore și am povestit. A fost foarte plăcut. Are vestiare, dușuri, zonă de picnic (amenajat pentru grătar˝), toalete, etc. Toate facilitățile gratuite, ca toate plajele din Hong Kong.

20140730_171608

20140730_193856

20140730_193057
Stephen,’s beach, Hong Kong

Big Wave Bay

Am ajuns pe jos de la Shek-O, trecând pe lângă frumosul teren de Golf Course și Clubul Sheck-O Country Club. Este o plajă superbă, mai aerisita decât Sheck-O, oameni mai linistiti, mie mi-a plăcut aici foarte mult. Este o plajă pe care se formează valuri foarte mari, căutate de surferi.

Hong Kong cheung 566
Big Wave Bay, Hong Kong
Hong Kong cheung 586
Initiere in surf la Big Wave Bay

Hong Kong cheung 595

Aberdeen

Aberdeen, odată un rai al pirților și al contrabandiștilor păstrează ceva din tradiția de pescuit. În sensul în care doar foarte puțini locuitori mai stau pe ape, s-au mutat în blocurile turn construite, dar în continuare se pescuiește. Locul este foarte faimos pentru restaurantele plutitoare care servesc specialități marine, cel mai cunoscut fiind Jumbo. Locul este liniștit, foarte chinezesc, nu prea am văzut turiști pe aci, arată ca un orășel liniștit de provincie. Numai că se ajunge foarte repede cu autobuzul din centru. Am povestit despre Aberdeen aici.

lamma 281
Aberdeen de Hong Kong

lamma 284

lamma 299

Middle Island

Este o insulă mică, cu o plajă frumoasă, foarte aproape de insula Hong Kong. Se vede bine de pe drumul dintre Deep Water Bay și Repulse Bay, este cumva la mijloc între ele. Aici este una dintre cele 3 sedii ale Royal Hong Kong Yacht Club, Clubul Middle Island, Clubul Aberdeen Boat și un templu Tin Hau.
Plaja este recunoscută ca cea mai populară din HK în rândul comunității gay, fiind frecventată atât de localnici cât și de turiști. Nu se ajunge cu transportul public, dar cu taxi acvatic da.

20140729_173857

lamma 421

lamma 341

Ocean Park

Un parc de 80 de hectare, care cuprinde un oceanarium, grădină zoologică, parc de distracții. Este foarte iubit de localnici și de turiștii chinezi, ei sunt în general faorte amatori de acest tip de distracție. Există un acvariu al rechinilor, un spectacol al meduzelor, delfinariu, montaghes rousses,o cădere liberă de la 60 de m, reciful de corali, lumea celor mici, casa fluturilor, etc. Aici se pot admira și ursuleți panda. Intrarea este în jur de 28 de euro adulți și 140 copii de peste 3 ani, până în 3 ani copii au intrarea gratuită – desigur, însoțiți de adulți.

lamma 417

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *