De ce să folosim pașaportul în Uniunea Europeană: porțile automate ePassport

Recomandări Utile
valiza rosie
Asteptand-o pe Alexandra, cu valiza mea rosie

Am salvat 20 de minute în Aeroportul din Frankurt datorită obsesiei mele de a avea și pașaportul mereu cu mine: cu el am putut să folosesc porțile automate ePassport, iar prietena mea care avea doar ID-ul național, a stat la rând 20 de minute pentru controlul documentelor, timp în care eu m-am tot învârtit prin zonă. Sistemul este disponibil în câteva aeroporturi europene importante în momentul de față, iar faptul că se pot folosi numai de cetățeni de peste 18 ani și a altor restricții ne poate aduce o economie importantă de timp și de ce nu, chiar salva călătoria pe ultima sută de metri, dacă suntem în intârziere.

Cu toții ne-am bucurat când am putut călători în UE doar cu buletinul, am simțit gustul acela al normalității, dar traficul mereu în creștere și necesitatea de fluidizare a circulației au dus la diferite sisteme care pot fi accesate numai dacă avem cu noi documentul de călătorie universal valabil.
Beneficiile sunt evidente: simplificare și timpul câștigat!

Întoarcerea la pașaport: regula costumului de baie

De ceva timp aplic pentru pașaport regula proprie a costumului de baie: mereu cu mine. De ce?
O dată am avut mare nevoie de costumul de baie și nu îl aveam la mine nici de unde cumpăra și am ratat o baie într-o piscină montană de vis. De atunci acest articol este lipit în orice călătorie, indiferent de ce tip. La fel cu pașaportul: de când am ajuns la granița cu Ucraina și aș fi avut timp să fac o vizită, dar nu am putut pentru că evident lăsasem pașaportul acasă, îl iau mereu cu mine. Ulterior am descoperit și că îmi place să îl folosesc mai mult decât pe actul național: îmi dă sentimentul de călătorie în afara țării dar fac și economie de timp!

Pașaportul în UE: economie de timp

Chiar pentru călătorii în Uniunea Europeană, se întâmplă ca uneori să primim întrebări suplimentare, sau ca verificarea să dureze mai mult dacă se folosește actul național, asta pentru că personalul Poliției de Frontieră nu este peste tot familiarizat cu documentele noastre (mai ales în destinații unde nu călătorim prea des: când am ajuns în Scoția am trecut imediat, aveam pașpaportul, dar am observat că cei cu CI au stat mai mult la control). Pașaportul biometric are format standard internațional și este preferat.

Pașaportul în UE: evitarea cozilor prin scanare automată, cel mai rapid control al documentelor

Aminteam că în Frankfurt am folosit facilitatea de scanare automată și că am scutit 20 de minute la plecare. Atât am așteptat-o pe prietena mea după ce am trecut. Nu aș fi zis inițial că este atât de așteptat, la sosire am procedat la fel, pentru a mă familiariza cu procedura și nu am așteptat-o pe prietena mea decât 5 minute. Dar ce te faci când la coadă sunt mulți cetățeni din afara Uniunii Europene, care călătoresc cu copii, etc, deci multe acte de verificat? Asta s-a întâmplat în cazul nostru la întoarcere. Am dorit amândouă să vedem cum este cu diferențele, că în rest ar fi fost mai plăcut să stăm de vorbă perioada de așteptare decât să ne plictisim fiecare separat mai ales că eu nu vedeam nimic unde este ea ca să îmi dau seama cât aveam de așteptat și să mă duc în Duty Free așa că stăteam în zonă în alertă. Am fi avut ce face cu cele 20 de minute în plus, dar m-am bucurat că am văzut cum este situația, că altfel nu îți dai seama cât este de așteptat, decât orientativ.

Scanare rapidă la portile ePassport, procedeu

Pentru a putea folosi porțile automate, în loc de birourile de emigrare obișnuite există restriții: pasagerii trebuie să aibă peste 18 ani (dacă sunteți cu minori trebuie să stați la coada normală) și să dețină un pașaport biometric eliberat de una dintre țările membre ale Uniunii Europene.
Cum se procedează: se introduce pașaportul în fanta specială, unde trebuie să stea landscape nu portret, nu știu cum să explic altfel. Este corect introdus când apare pe ecran procesul de scanare: o linie albastră florescentă care traversează doumentul, dintr-o parte în alta, îl scanează, cele 3 puncte de verificare (EU, vârstă și OK dacă îmi amintesc bine) se înverzesc unul câte unul și ulterior se permite accesul: dacă introduceți corect documentul durează mai puțin de 1 minut.
Vă opriți cu tot cu bagaje în limitele trasate jos – este semnalizată zona și vă uitați pe ecranul dinainte, timp în care vi se scanează trăsăturile. Câteva secunde și gata, ați terminat!. Aici nu era deloc coadă, un alt avantaj, erau mai multe porți. Porțile nu sunt identice peste tot, dar la bază procedeul este similar. 

P021869000302-321331
Sursa foto: European Comission, aici

În prezent, porțile ePassport sunt disponibile în următoarele aeroporturi (pot fi mai multe)

Birmingham Airport – Terminal 1
Bristol Airport
Cardiff Airport
East Midlands Airport
Edinburgh Airport
Frankurt Airport- Am folosit la terminalul 1, nu știu dacă este și în 2
Gatwick Airport Terminalele Nord și Sud
Glasgow Airport
Heathrow Airport Terminalele1, 2, 3, 4 și 5
London City Airport
Luton Airport
Manchester Airport Terminalele 1, 2 și 3
Stansted Airport
Milan Malpensa Airport

Majoritatea aeroporturilor mari din Portugalia (informație preluată recent de pe websiteul TAP, nu sunt specificate aeroporturile).

Pentru a fi la curent cu noutățile, puteți consulta websiteul aeroportului unde trebuie să ajungeți, pentru a vedea harta, ce facilități noi apar, inclusiv acest sistem de control pașapoarte. 

Sisteme similare există în Australia și Noua Zeelandă: Smart Gate, în Statele Unite există programul TSA’s PreCheck, în alte zone Iris Recognition Immigration System. Și sunt curioasă ce o să mai apară.

Cu toate acestea, mereu o să optez pentru a fi în aeroport devreme, prefer să stau înainte de zbor să mă relaxaz la un bar, lounge sau să văd ce este prin Duty Free decât să alerg cu sufletul la gură și să să stau cu emoții că pierd avionul.

15 thoughts on “De ce să folosim pașaportul în Uniunea Europeană: porțile automate ePassport

  1. Din pacate, nu e valabil si pentru pasapoartele vechi (asa cum am eu). 🙁
    Mai am de asteptat pana in 2019…

    1. Da, numai pentru biometrice! Dar de ce pana in 2019? Al meu a fost eliberat in 2011 expira anul viitor, dar am avut inainte si temporar, poate ca era valabilitatea mai mare inainte de 2009? Nu mai tin minte

  2. Eu calatoresc doar cu cartea de identitate,dar fetita mea are pasaport electronic.Cum trebuie sa procedez in aeroportul din Luton?Ma poate ajuta cineva cu aceasta informative?

    1. Pai trebuie sa il scaneze acolo unde este trecerea pentru pasapoarte electronice. Insa nu are sens daca mergeti impreuna pentru ca va trebui sa va astepte. Asa ca folositi ambele poarta normala si drum bun !

    1. Parcă da, chiar acum două săptămâni, dar acolo nu am găsit niciodată cozi. Cum oricum plec mereu cu pașaportul, nu prea mai iau aminte la lucrurile acestea, le fac din instinct. Însă anumite aeroporturi sunt foarte aglomerate, acolo este foarte util!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *