Wiesbaden, un oraș cultural magnific de pe malul fluviului Rin

Germania Wiesbaden

Unul dintre cele mai verzi orașe din Germania, Wiesbaden este totodată și unul dintre cele mai frumoase. Nefiind distrus în război orașul păstrează splendoarea trecutului glorios, când străzile și în monumentele sale erau frecventate de puternicii zilei: țari, împărați, nobili, industriași bogați veneau aici pentru SPA și pentru distracție.

Datorită evenimentelor care se țin lanț, a monumentelor și a frumuseții sale, Wiesbaden atrage din ce în ce mai mulți turiști în căutare de liniște, de frumusețe și de eleganță.

Wiesbaden este un oraș din Sud Vestul Germaniei, capitala statului Hesse și unul dintre cele mai vechi orașe SPA din Europa. Este foarte aproape de aeroportul din Frankfurt. Izvoarele sale cu apă fierbinte au atras vilegiaturiști încă din perioada imperiului roman, iar în secolul 19 era unul dintre cele mai la modă stațiuni, grandiosul cazino atrăgând și el aventurieri și nobili mai mult sau mai puțin blazați deopotrivă.

Ce vizităm în Wiesbaden: centrul vechi, Schloßplatz

Orice vizită în Wiesbaden trebuie să înceapă în inima orașului, Schloßplatz, Piața Palatului, situată în centrul vechi și înconjurtată de clădiri frumoase, precum Vechea Primărie a orașului, construită în 1610, sau Noua Primărie a orașului, construită între anii 1884-1887. În mijlocul pieței este Markkbrunnen – fântâna pieței, construită în 1753. Aici este locul de desfășurare a numeroase evenimente, precum Festivalul Vinului din luna August, care are deja o istorie de 30 de ani.

Wiesbaden atracții truistic: Schloßplatz, Piața Palatului
Obiective turistice Wiesbaden: centrul vechi
Obiective turistice Wiesbaden: centrul vechi

Marktkirche, Catedrala Nassau

Tot aici puteți să vă relaxați ascultând muzică de orgă în Marktkirche, Cathedral of Nassau impresionanta biserică luterană neo-gotică construită 1853-1862, care are în față statuia intitulată Der Schweiger – liniștea, ridicată în memoria lui William I, Prinț de Orange (1533-1584). Orga este o capodoperă formată din două console, care împreună au 6198 de tuburi. În biserică se desfășoară și concerte de orgă și carillon sâmbăta sau cu diferite ocazii, dar zilnic la anumite ore este muzică de carillon automat. Acustica este deosebită.

Wiesbaden atracții turistice: Marktkirche, Catedrala Nassau
Orga din Marktkirche, Catedrala Nassau, Wiesbaden
Wiesbaden atracții turistice: Der Schweiger

Producători locali în centrul vechi

Turul continuă în Dern’sches, locul pieței de produse, care are în centru un pilon ornamental. Iar dacă nu sunteți în Wiesbaden în perioada festivalului Vinului, tot aveți ocazia de a degusta vinurile din regiune, deoarece în fiecare miercuri și sâmbătă în piață vin numeroși producători locali, inclusiv de vinuri.

Puteți degusta câte un pahar, prețurile medii sunt 1,5 – 2 euro. Se mai plătește o garanție de 2 euro pentru pahar, care se returnează la sfârșit. Totodată puteți degusta preparate tradiționale sau să vă faceți plinul de vitamine.

Wiesbaden atracții turistice: Dern’sches
Piata de Sambata Wiesbaden
Multă lume vine sa deguste produse locale la piata de sambata
Mare aglomeratie la vin

Centrul de informare turistică Wiesbaden

În piață este și un birou de Informare a turiștilor. Aici sunt disponibile o mulțime de pliante, de hărți și de broșuri gratuite.  Consultați pliantele prezentate, pentru a afla toate evenimentele care se desfășoară, dar și ce alte activități puteți face – precum diferite croaziere pe Râul Rin. Un birou de informare turistică se află și în gara centrală, dacă ajungeți în oraș cu trenul.

Birou de Informare a Turistilor in Dern’sches, Wiesbaden

Biserica Sfântul Bonifacius

În imediata apropiere se află Biserica Sfântul Bonifacius, care este prima biserică catolică construită după reformă, între 1845 – 1849.

Wiesbaden atracții turistice: Biserica Sfântul Bonifacius
Vitraliile sunt foarte frumoase

Wiesbaden: cumpărături

Rețeaua de străduțe care cuprinde centrul vechi este o încântare și totodată este centrul de cumpărături, cu nenumărate magazine pe departamente, precum Karstadt, GALERIA Kaufhof . Aici sunt prezente și majoritatea bradurilor cunoscute, segmentul mediu și totodată nenumărate restaurante, cafenele, berării. În perioada reducerilor este chiar o frenezie care cuprinde toată zona.

Wiesbaden: cumpărături
Pe străzile din Wiesbaden
Wiesbaden, la cumparaturi

În drum spre cazino nu pierdeți ocazia de a admira Cuckoo Clock, montat de un vânzător de suveniruri în 1946 și care a primit distincția de cel mai mare ceas cu cuc din lume. Cântă la fiecare jumătate de oră.

Wiesbaden atracții turistice: Cuckoo Clock – Ceasul Cuc

Sau să gustați din faimoasele ape termale: atenție, apa este foarte fierbinte.

Wiesbaden: ape termale
Wiesbaden atracții turistice: apele termale
Wiesbaden, ape thermale

În căutare de puțină răcoare este posibil să ajungeți imediat în Parcul Warmer Damm, unde veți fi uimiți de numărul mare de rațe pe metru pătrat și de serenitatea locului. Un pic mai sus ajungeți la fabulosul Cazino, la Kolonade și la Kurhaus, sau casa SPA a fost construită la cererea Kaiserului Whelm II.

Dacă mai doriți să zăboviți în zonă puteți vizita Kurpak, în care ieșiți chiar de la cazino, în spate, sau biserica St Augustine of Canterbury, construită în 1865 și admira frumoasele vile de inspirație romană.

Vila Clementine – Casa Literaturii construită între anii 1878 – 1882 în stil Roman-Pompei pentru un mare industriaș și soția sa, Clementine, găzduiește din 1960 diferite evenimente culturale. Aici s-a filmat ecranizarea romanului ”Casa Buddenbrooks” a lui Thomas Mann.

Parcul Warmer Damm Wiesbaden
In Parcul Warmer Damm din Wiesbaden, Germania
Wiesbaden atracții turistice: Parcul Warmer Damm
Wiesbaden atracții turistice: Parcul Warmer Damm

Cazinoul din Wiesbaden

Wiesbaden atracții turistice: Wiesbaden
Wiesbaden atracții turistice: Cazinoul
În cazinoul din Wiesbaden
Wiesbaden atracții turistice: O scenă din spatele cazinoului
Wiesbaden atracții turistice: Kurpark
Obiective turistice Wiesbaden: Kolonade
Obiective turistice Wiesbaden: Vila Clementine si St Augustine of Canterbury

Muntele Nerober Wiesbaden

Nu ratați o plimbare la Muntele Nerober, spentru a admira orașul de sus, loc cunoscut ca fiind al îndrăgostiților. Tot aici vă puteți plimba cu trenul care funcționează cu balast de apă, pe o distanță de 440 m, care este considerat a fi un monument al culturii tehnice. Tot aici este St. Elisabeth, o Biserică Ortodoxă rusă construită între anii 1847 – 1855 de către arhitectul Philipp Hoffmann.

Atracții turistice Wiesbaden: Muntele Nerober
Atracții turistice Wiesbaden: Muntele Nerober

Dacă aveți mai mult de o zi la dispoziție puteți face o plimbare pe malul râului Rin, unde puteți și servi masa de prânz la unul dintre restaurantele cu vedere. Puteți face și o croazieră pe râu. Și să vă bucurați de un pahar de vin sau de altă tratație în timp ce așteptați cursa.  Îmi place mult că și la micile gherete servirea este ireproșabilă și mai ales că vinul se servește în pahare de sticlă.

Pe malul râului Rin

Îmi place acest oraș: Wiesbaden
Îmi place acest oraș: Wiesbaden

Toată zona Rinului impresionează prin frumusețea clădirilor și prin abundența de spații verzi: parcul Schlosspark fiind preferat de mulți tineri pentru fotografiile de nuntă. Parcul aparține de superba clădire barocă cu trei aripi Biebrich, ridicată între anii 1700-1750, care a aparținut și Ducilor de Nassau.

În timp ce o parte din clădire este folosită pentru diferite ceremonii oficiale, există și un restaurant cu terasă, unde aș fi stat dacă nu era atâta vânt afară. Se poate sta și în interior, dar efectul nu este atât de spectaculos. Palatul în sine se vizitează o dată pe lună, trebuie să vă plănuiți atent vizita pentru a putea avea acces.

Schlosspark și Schoss Biberach (palatul Biberach)

Fabrica de vin spumant Henkell 

Dacă sunteți interesați de tehnica de producere a vinului spumant Henkell puteți face un tur la fabrică, la întoarcerea în centrul orașului.

Atracții turistice Wiesbaden: Sektkellerei Henkell & Co

Dar dincolo de toate aceste frumuseți ce impresionează la Wiesbaden este orașul în sine. Aș îndrăzni să spun că orașul, străzile cu clădirile spectaculoase este cu mult mai frumos și mai interesant decât centrul vechi.

Nu pentru că nu este minunat, însă centre vechi frumoase găsești peste tot. Însă un oaș atât de frumos cu totul foarte rar. Am avut surpriza de a vedea clădiri magnifice, unele adevărate castele la periferie, sau pe oricce stradă am mers, la întâmplare.

Wiesbaden: un oraș deosebit

Și pe lângă frumusețe, întotdeauna este ceva de făcut în Wiesbaden, oraș care găzduiește multiple evenimente pe tot parcursul anului.

Festivalul de Artă din luna Mai, din 1896, unul dintre cele mai faimoase festivaluri internaționale de teatru și muzică, un alt Festival de Muzică vara, Rheingau Musik Fesival (27 iunie – 12 Septembrie) Festivalul Vinului din august, City Festival în septembrie Piața de Crăciun din noiembrie, iar luna august 2016 a adus o mare provocare internațională: competiția Ironman.

Pentru a 9-a oară Wiesbaden a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente din Ironmen European Tour. Peste 2500 de atleți din 50 de naționalități au concurat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *