Învață cu mine: Cum facem fotografii mai bune în vacanțe #Ghidulcălătorului #sursedeinspirație

Uncategorized Utile
Sfaturi-fotografie01
Cum facem fotografii mai bune în vacanțe : Investeste intr-o carte cu sfaturi pe intelesul tuturor

Învață cu mine: Cum facem fotografii mai bune în vacanțe #Ghidulcălătorului #sursedeinspirație. Articolul este din seria ghidurilor, unde includ informații utile, de multe ori prezentând și surse de inspirație. Acum, pe lângă experiența personală vă recomand câteva articole și tutoriale foarte bune despre cum poate un fotograf amator să facă poze mai bune, articole din care am învățat multe lucruri și cred că pot inspira și pe alții în situația mea. Serios, m-au ajutat mult. Mi-au deschis ochii, sper ca și vouă să vă fie utile.

Mi-am dat seama că am nevoie să îmbunătățesc aceast aspect, fotografiile, deoarece tot primeam de la prieteni manuale de fotografie de călătorie. Chiar aceeași carte, în altă ediție: una cadou, cealaltă împrumut pe termen nelimitat. Plus alte ghiduri și sfaturi.

Carte-fotografie-02
Recomand cartea mica, in privinta informatiilor multe sunt similare, dar prezentate altfel. Nu este mai multa informatie in cartea mare: au acelasi numar de pagini (cea mica chiar mai multe, pozele si scrisul sunt mai mici)

Între timp am achiziționat un aparat mirrorless dar deși fotografiile mele erau mai bune, tot făceam multe greșeli. Așa că am început să mă cultiv mai activ, să tratez problema serios.

Am învățat în InfoTripurui

În Insulele Azore am învățat de la Adrian că trebuie să țin aparatul în geantă, că dacă îl țin în mână o să am tendința de a fotografia orice văd, de muuulte ori. Îi dau dreptate, mai ales când trebuie să selectez din zeci de poze cu EXACT același cadru. Și niciuna senzațională dacă este să fiu sinceră. Dar perseverez. La un alt Infotrip am aflat despre programele de editare pentru Instagram. Abia acum am început să le folosesc și ce diferență!

O prietenă mi-a spus la un moment dat să editez măcar un pic pozele, că sunt gri, nu așa frumoase ca la alții, fiind mirată când i-am spus ce aparat am – adică se aștepta la mai mult. M-a ajutat și îi mulțumesc.
Trebuie să dăm măcar puțin contrast, puțină luminozitate pozelor, după ce le descărcăm – așa mi-a recomandat și ea. Și nu este nevoie de photoshop, ne descurcăm și fără așa, de bază, cu editorul windows. Când mă uit pe ce postam înainte pe blog nu înțeleg ce era în capul meu. Acum m-am apucat să schimb pozele, să refac articolele, mai ales pe cele care sunt accesate des, sunt ca o carte de vizită pentru blog – unde vreau ca lumea să se simtă bine – vorbesc despre ce culori și ce frumos este într-un loc și când colo…am poze triste. Și mai sunt și mari, se încarcă greu. Dar învăț.

Învățați de la alții

Eu am învățat multe din câteva articole scrise de unii mai pricepuți în ale fotografiei. Vă prezint în continuare 4 dintre cele mai bune articole găsite de mine cu sfaturi de călătorie pe înțelesul celor care nu sunt profesioniști.

4 surse excelente, care abordează câte o altă față a fotografiei , sfaturi utile în călătorii

Din Blogul de călătorii al Alexandrei am învățat să nu mai tai picioarele în poze, să prind toată clădirea în poză și altele, articol pe care mi l-a trimis cu o recomandare călduroasă un prieten care mi-a mărturisit că îl exasperează stăruința mea de a plasa subiectul (de multe ori eu) în mijlocul fotografiei și a zis că dacă citesc și la alții, poate se prinde ceva. Mulțumesc Mihai! S-au prins mai multe și chiar așa este: când nu plasezi linia orizontului în mijlocul pozei efectul este cu mult mai spectaculos! Articolul Cum sa faci poze de calatorie mai bune (fara sa dai bani pe un aparat scump) este un articol educativ, care tratează cele mai frecvente greșeli făcute de fotografii amatori. Recunosc că am păcătuit la aproape toate cele 10 puncte.

Mircea Goia: îi urmăresc fotografiile pe contul de instagram, sunt superbe și am găsit ulterior acest ghid publicat de el pe FaceBook, în care vorbește despre Cum sa faci fotografii mai bune – ghid pentru incepatori
Regula liniilor are sens și la fel cea de a plasa subiectul în stânga, deoarece noi așa citim, de la stânga la drapta. BUN!

Pentru a arăta noi mai bine în fotografiile de vacanță: de la Silvia Postolatieva. Îi urmăresc blogul și când am căutat informații despre cum să îmbunătățesc fotografiile de pe Instagram – știam că a făcut UNATC, Specializarea Imagine de film și TV și că face fotografii foarte bune – am ajuns și la un articol foarte cuprinzător, cu toate informațiile de care are nevoie o fashionistă cu blog. Sau un blogger care vrea să facă fotografii mai bune, chiar cu propria persoană. Culmea, dar abia acum, după ce am postat pe blog mii de fotografii, aflu și eu că pentru SEO în Google trebuie ca fotografia să aibă un nume sugestiv.
Este unul dintre acele lucruri foarte simple și evidente pe care eu nu le știam. Cum doream să și umblu la fotografiile din articole mai vechi o să lucrez și la acest aspect. Mulțumesc Silviei și pentru restul sfaturilor, foarte utile. Blogging tips part II – photography. Articolul este atât în limba română cât și în engleză. Oare vreodată pozele mele de călătorie o să arate ca ale Silviei din secțiunea de Travel? Ei, eu nu o să ajung la acest nivel, dar mai bine decât acum nu strică. 

Bogdan Stoica are 3 articole foarte bune despre fotografia cu telefonul. Primul este despre faptul că trebuie să îi cureți lentila imediat ce îl scoți să faci o poză: multe poze cu instantanee frumoase ies foarte neclare din acest motiv. Uitându-mă în urmă, îi dau dreptate. În episodul 2 sunt multe alte sfaturi bune, mai tehnice despre display, filtre, blitz. Fotografia cu telefonul – Lectia 2 – Cum sa-ti transformi telefonul intr-un aparat foto mai bun.

Am găsit inspirație și pe youtube, uitați mai jos două videouri pe care le iubesc:

Primul de la Joshua Cripps, pentru începători, este adorabil clipul și modul de prezentare plin de umor, te ajută să nu te plictisești dar și să asimilezi informații în timp ce te simți bine, informații foarte utile pentru fotografiile de vacanță. Dar pe canalul lui de youtube sunt mult mai multe tutoriale, dacă doriți să vă perfecționați în arta fotografică.

Și al doilea despre poze de Instagram, de la una dintre cele mai cunoscute bloggerițe de fashion din lume, Aimee Song, de la Song of Style. Fotografiile postate de ea din categoria celor cu mâncare sunt excelente, bine de știut pentru ca fotografiile voastre de vacanță să arate ca cele ale unor maeștrii ai Instagramului – Aimee are 2,6 milioane de followers.

Și deoarece am văzut la cei menționați și la alții că cel mai bine te convingi de ceva cu exemple practice, uitați diferența de editare la pozele mele, cu mențiunea că folosesc editorul de la windows, deci se poate cu mult mai bine.

Înainte de a fi editate: aparat foto vechi, cu rezoluție mică (vă spuneam că am plecat în Scoția fără mirrorlessul meu, care era la reparat). De la stânga la dreapta: needitate, editate superficial cu windows și editate cu Aplicația Fotor pentru pozele de pe contul meu de Instagram.

Aparatul mirrorless: uneori nici nu este mare nevoie de editare, cand este zi si peisajul frumos si fotografiile needitate arata foarte bine, dar un pic de contur nu strica, pentru a reda mai mult din ce vezi cu ochii. Stânga brut, dreapta editat superficial.

A, și nu se numesc poze, se numesc fotografii. Știți voi care, eu nu prea făceam diferența, dar acum știu.

Încă un pont de la mine:

Când sunteți singuri și rugați pe cineva să vă facă poze, alegeți cu grijă: din experiența proprie, turiștii asiatici sunt cei mai binevoitori. Au răbdare. Am avut de multe ori surpriza ca inclusiv prieteni să îmi trântească o poză mișcată și nu când erau pe grabă. Și încadrată aiurea, exact de parcă ar vrea să scape de mine. Unor oameni nu le place să facă poze. Sau să le facă altora poze. Mai bine vă faceți singuri cu timerul, sigur vor fi mai bune și nu este nici supărare. Și am întâlnit și mulți fotografi foarte buni, utilați cu aparate uriașe, care au avut răbdare să se oprească și să mă ajute. Toți străini, nu știu de ce, dar așa a fost. Așa că dacă vedeți pe cineva că nu are chef, mai bine treceți mai departe, nu o să iasă nimic bun acolo în 99% din cazuri.

Iar cafeaua de dimineață o voi începe cu un pont/zi din cărțile de fotografie, așa sigur voi avea fotografii mai frumoase în vacanță

Carte-fotografie-03
Cum facem fotografii mai bune în vacanțe: ne facem lectiile
Sfaturi-fotografie
Cum facem fotografii mai bune în vacanțe tips

7 thoughts on “Învață cu mine: Cum facem fotografii mai bune în vacanțe #Ghidulcălătorului #sursedeinspirație

    1. Multumesc si eu, da, mi-a placut artioclul, lectiile si prezentarea. Este important modul cum ti se ofera o informatie, atunci cand nu esti profesionist 🙂 Calatorii frumoase in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *