Ryanair taie costurile de rezervare a unui loc pentru pasagerii care călătoresc cu copii

Diverse ryanair

Începând cu data de 1 septembrie a.c., toți pasagerii Ryanair care circulă cu copii sub 12 ani vor beneficia de costuri reduse pentru rezervarea de locuri preferențiale pentru aceștia. De la 4 € la momentul actual, prețul va fi tăiat la 0 €. Un adult trebuie să cumpere un loc rezervat (4 €) iar toți copii din acea rezervare vor avea locurile alocate gratuit.

Începând cu data de 1 septembrie va fi obligatoriu ca fiecare pasager care călătorește cu copii cu vârsta de până la 12 ani să își cumpere un loc în momentul rezervării, pentru a fi siguri că vor avea locuri alăturate de copii. Nu va fi obligatoriu pentru adolescenți și alți adulți de pe aceeași rezervare, aceasta fiind doar o opțiune.

Ryanair introduce această inițiativă după ce gradul de ocupare al aeronavelor în vara acestui an a fost de 94%, media pe toate rutele, unele fiind ocupate în totalitate, iar copii ai căror însoțitori nu au achiziționat locuri rezervate au fost alocați aleatoriu în avioane (la Ryanair fiecărui pasager i se acordă un loc în momentul check in-ului, ori rezervat, ori aleatoriu, deci fiecare are un loc stabilit înainte de a intra în aeronavă).

Din comunicatul companiei am mai aflat că mulți clienți își rezervă locul și au fost probleme la îmbarcare, în momentul în care angajații companiei au încercat să relocheze anumiți pasageri, astfel încât familiile cu copii să stea împreună. Angajații Ryanair nu pot muta pasagerii care și-au achiziționat un loc preferențial pentru a îi reloca pe acei pasageri care călătoresc cu copii mici și care au refuzat să își rezerve locurile, alegând ca acestea să fie alocate aleatoriu.

Părerea mea personală este că au fost nemulțumiri ale pasagerilor care nu și-au luat loc că nu au stat împreună cu cei mici atunci când nu s-a putut rezolva în avion și de aici această explicație suplimentară, pentru ca oamenii să înțeleagă că ei au ales să nu plătească 4 euro și să riște să stea departe de copii. Ryanair are multe facilități excelente pentru o companie low cost (iar cea care îmi place cel mai tare este că sunt două bagaje de mână gratuite pentru fiecare pasager) dar pentru a oferi tarifele bune cu care ne-am obișnuit, sunt servicii care se plătesc.

Găsesc soluția foarte bună. Până la urmă și să stea angajații în avion să caute să relocheze pasagerii înseamnă un timp pierdut, stres pentru alți pasageri. Așa nu mai există această posibilitate. Desigur, trebuie ca un adult să plătească 4 euro. Nu vreau să fac calcule cu banii cuiva, dar cred că nu este un capăt de țară, atunci când este vorba de așa ceva.

Ce înseamnă loc rezervat:

Fiecărui pasager Ryanair în acest moment i se asigură un loc în avion. Acesta este distribuit aleatoriu, în momentul efectuării check in-ului. În cazul în care un călător alege să plătească taxa de rezervare de loc, acesta își poate alege singur locul în avion, chiar în momentul efectuării rezervării. În momentul în care se face îmbarcarea, fiecare călător are deja loc rezervat, fie că a plătit și a ales preferențial, fie că nu și i s-a alocat la check in, aleatoriu.

Deci, chiar dacă faceți o singură rezervare pentru mai mulți călători, nu este garantat că veți st împreună (cel mai probabil nu), decât dacă cumpărați loc rezervat.

De ce? Pentru că așa funcționează de obicei sistemele de rezervări, lucrurile sunt automate, nu se fac manual, să se gândească cineva la fiecare situație în parte.

La Ryanair, cei care nu au loc fac check in-ul cu până la două săptămâni înainte de zbor, până atunci toți cei care au dorit loc preferențial și-au ales. Plus că mai sunt blocate în sistem locuri bune, de multe ori unele lângă altele, ca dacă cineva face rezervare și achiziționează locuri în ultimul moment să aibă de unde. Iar când cineva care nu și-a cumpărat loc face chech in, sistemul umple locurile lăsate goale, nu ia din cele ”bune” care sunt împreună, ci umple golurile. Este pur teoria mea, dar sigur așa trebuie să funcționeze algoritmul, așa este logic, din câte știu în general și din cum se fac rezervările. Este vorba de eficiență și atât, altfel cum ar putea funcționa lucrurile?

M-am bucurat când Ryanair a introdus locul alocat fiecărui pasager, a fost un pas înainte pentru a avea un zbor plăcut. De ce: pentru că a anulat goana după locuri cu îmbulzeala specifică.

Mai multe despre compania irlandeză în articolul Ryanair, 15 lucruri pe care probabil nu le știați despre companie.

0 thoughts on “Ryanair taie costurile de rezervare a unui loc pentru pasagerii care călătoresc cu copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *