Cetatea Soroca de pe Nistru, parte din sistemul defensiv al Moldovei în perioada medievală

Diverse

Cetatea Soroca Moldova 10

Am postat atâtea informații despre Cetatea Soroca pe paginile de Facebook la momentul vizitei din luna octombrie, încât am pierdut din vedere că nu am și scris despre cetatea construită inițial la porunca lui Ștefan cel Mare, din lemn, fiind reconstruită din piatră de către Petru Rareș. În trecut a afăcut parte din sistemul defensiv al Moldovei, din care făceau parte mai multe cetăți: 4 la Nistru, 2 pe Dunăre și 3 în nordul țării.

Am fost primiți călduros înainte, ni s-au dat o mulțime de explicații pe care le-am sărit un pic pentru că am vrut să explorez în voie cetatea și este un moemnt incredibil să vezi un loc încărcat de atâta istorie și să fii singur prin turnurile magnifice.

Cetatea Soroca Moldova 18

Cetatea Soroca Moldova

Cetatea Soroca Moldova 4

Cetatea Soroca Moldova 6

Cetatea Soroca Moldova 1

Și am ajuns și la Cetatea Soroca!

Avantaj de a avea o geantă ușoară și impermeabilă: foarte lejeră în vacanțe, a mea este marca Roncato, de la valigeria.ro
Avantaj de a avea o geantă ușoară și impermeabilă: foarte lejeră în vacanțe, a mea este marca Roncato, de la valigeria.ro.

Din cetate se vede toată zona, de jur împrejur, 360 de grade. În turnuri am văzut că sunt instalate și prize, deci se vor ține multe evenimente aici în viitor. Vă imaginați ce cadru ar fi pentru o nuntă? Că de rezistat, a rezistat ea săraca la incendii și asedieri păgâne vreme de sute de ani. Mi-a plăcut mult cetatea, este perfectă, un loc în care poți sta ore întregi, să citești, să te bucuri de liniște, mai ales dacă este și vreme frumoasă, cum am avut noi.

Cetatea Soroca Moldova 14

Cetatea Soroca Moldova 11

Cetatea Soroca Moldova 8

Cetatea Soroca Moldova 9

Cetatea Soroca Moldova 16

Extravita la Cetatea Soroca

Cetatea Soroca Moldova 17

Cetatea Soroca Moldova 20

Cetatea Soroca Moldova 13

Cetatea Soroca Moldova 12

Cetatea Soroca Moldova 19

Informații de la fața locului, din materialele informative:

Cetatea Soroca a fost construită se crede la sfârșitul seolului XV, începutul secolului XVI, pe locul unde era o cetate de lemn și de pământ.
A fost atestată documentar în tratatul de pace moldo-polonez de la 12 iulie 1499.
Cetatea Soroca este o Cetate renascentistă: are un plan circular perfect simetric, cu diametrul de 37,5 m, cinci turnuri dispuse la intervale egale – 4 circulare și unul de acces și porțile perfecte. Construită pentru a rezista la asedii de lungă durată, ea are locuințe pentru garnizoană și pentru comandamentul militar, un paraclis, depozite și două fântâni cu apă potabilă.
Alte monumente similare: Castel del Monte – Italia, Restormel, Queenborough – Anglia.
Cetatea a rezistat până în zilele noastre, deși istoria zbuciumată din perioada XV – XVIII o leagă de invaziile tătare, poloneze, ale cazacilor zaporojeni conduși de Nicoară Potcoavă, Bogdan și Timuș Hmelnițki, acțiuni militare ale regelui polon Ioan Sobiesky, ccampania de la Prut a țarului rus Petru I și multe altele.

În 2013 a început restaurarea cetății, alături de Cetățile Hotin Suceava, realizat cu Fonduri europene.

Cetatea Soroca este singurul monument din perioada medievală aflat pe teritoriul Republicii Moldova care s-a păstrat la fel cum a fost conceput inițial. Soroca este și singura cetate din Moldova unde s-a regăsit capul de bour moldovenesc, aflat acum deasupra portalului. Acesta fusese scos în timpul ocupației sovietice din toate cetățile moldovenești de la Nistru: Hotin, Soroca, Tighinași Cetatea Albă.

Ca poziție Cetatea Soroca se află la granița cu Ukraina, la aproximativ 160 de km nord de Chișinău.

Prețuri vizitare:

Copii: 3 lei moldovenești
Adulți: 5 lei moldovenești
Filmare: 10 lei moldovenești
Nuntă: 50,00 lei moldovenești – am lăsat ca în anunț, cred că este vorba despre foto nuntă, că 50 lei moldovenești înseamnă 10 lei românești.
Foto: 3 lei moldovenești

Cetatea Soroca Moldova 5

Am ajuns în Republica Moldova la invitația Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova – APIT, în parteneriat cu ANAT și cu FPTR.

Cetatea Soroca Moldova 21

6 thoughts on “Cetatea Soroca de pe Nistru, parte din sistemul defensiv al Moldovei în perioada medievală

  1. Mi-ar placea sa pot vedea toate cetatile si castele din lumea asta. Pe mine ma fascineaza! Cetatea Soroca pare foarte bine conservata din ceea ce vad. Trebuie sa-mi fac timp sa o vizitez.

    1. Pai iti doresc sa reusesti, sau sa ”pierzi” la mustata 😛 sunt atat de multe, insa numai daca tintim sus ajungem undeva mai departe. Ma fascineaza castelele mult si cel de la Soroca, o fortareata foarte foarte bine conservata, cred ca rezoneaza deosebit pentru noi, toti romanii, este istoria noastra, trebuie facut un pic de timp pentru Rep Moldova, mai ales ca este si foarte acccesibila dpdv preturi, foarte. Numai sa fie vreme frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *