7 lucruri de făcut în Thiruvananthapuram, sau Trivandrum, capitala Keralei

India Kerala Kerala Blog Express 3

La ce vă gândiți când spuneți Thiruvananthapuram? La comoara a cărei valoare este etimată că depășește 21 de miliarde de dolari a templului Sree Anantha Padmanabha, cel mai bogat templu din lume? Sau la Ashramuri? Orașul este foarte căutat printre cei care apreciază o ședere la un astfel de centru de relaxare, chiar de la noi din țară.

Când am mers să îmi ridic viza de India, m-am întâlit cu un grup mare de fete care chiar asta făceau: se duceau două săptămâni la un Ashram din Trivandrum. Nu am încercat această experiență, poate altă dată, dar am colindat câteva zile prin oraș, mi-am făcut o ideea asupra a ceea ce oferă și uitați câteva idei de petrecere a timpului aici, alături de câteva considerații personale asupra orașului capitală al statului indian Kerala.

Trivandrum este un oraș pe care nu îl pot descrie într-un fel anume. Asta pentru că nu are o unitate, este în transformare. Mi-a adus aminte de Kuala Lumpur: are atât cartiere sărace, cât și Malluri Noi, infrastructură în dezvoltare. Vezi magazine luxoase și moderne lângă maghernițe. Și are câteva locuri pentru care merită să dai o fugă.

Cartiere vechi și tradiționale își pierd ușor, ușor din ”habitat” în favoarea clădirilor moderne, curate, luminoase. Cu toate acestea, sunt multe locuri unde vezi tot felul de maghernițe, vânzători stradali de mâncare.

Apropo de mâncarea de pe stradă: nu aș încerca asta în India, numai pentru cum am văzut ci la peste 35 de grade stau bucatele expuse în praful străzii și diferiți mușterii vin și încearcă o grămadă de preparate (le pipăie cu mâna) până ce își aleg una. Nu este ca în alte părți din Asia, unde totul este curat și se prepară pe loc.

Am luat în schimb cafea, de mai multe ori și chiar aici a fost ceva riscant un pic, pentru că nu știu cu ce și cum spală paharele. Dar am fost bine. Nu pot spune că mi-a plăcut orașul în mod deosebit, prefer Kochin-ul de 1000 de ori. Și Calicut, unde sper să revin.

Un Magazin Nike frumos lipit de o pravalie sărăcăcioasă:

Ce putem face în Thiruvananthapuram – Trivandrum, în afară de Asramuri, masaje Ayurvedice și plajă:

1. Mic dejun la Indian Coffe House

Sunt 14 afenele în celebrul lanț indian. Dar cel mai interesant este sa mergi în turnul în formă de melc. Am avut curiozitatea de a merge până sus și este pur și simplu o experiență unică. Ospătarii în ținute tradiționale, atmosfera arhaică, curiozitatea indienilor.

Prețurile sunt foarte mici, am luat un mic dejun bunicel aici și mă bucur că mi-am făcut curaj să intru. Nu este cev select, dar este ceva unic. Este un loc emblematic, fie și pentru că multe revoluții s-au copt pe băncuțele de aici, la o cafea și halva.

La un moment dat un domn s-a așezat pe băncuța din fața mea, holbându-se la mine, efectiv, când mâncam. M-am uitat neputincioasă la ospătari și l-au trimis de acolo.

2. Cumpărături

Trivandrum este o opțiune excelentă pentru cumpărături. Am fost în câteva Malluri numai cu saree-uri și rochii și bluze indiene. Fantastic de frumoase, pot fi adaptate și pentru ținute de purtat pe la noi, unele fuste sunt spectaculoase.

Pe lângă acestea, aici este locul potrivit să îți faci stocul de măști și creme BIO pentru orice problemă a tenului. Foarte ieftine și de o calitate excepțională, adică la noi aceeași calitate costă și de 20 de ori mai mult. Tot aici se găsesc fel de fel de creioane kohl foarte bune, produse pentru păr, bețișoare parfumate, jucării, mirodenii de tot felul. Și suveniruri diverse, Chalai market fiind cea mai potrivită opțiune pentru așa ceva.

O tânără proba ținuta de nuntă

Sau o piata traditionala
Sau o piata traditionala

3. Vizitați un templu sau mai multe

În Trivandrum este mereu o festivitate la vreun templu. Când este o sărbătoare mare, este nebunie pe străzi și în jurul templelor. Sunt multe temple în Trivandrum, dar cel care nu trebuie sub nicio formă să fie ratat este Sree Anantha Padmanabha.

Un templu mic:

Mic dar am inteles ca important
Mic dar important

Sree Anantha Padmanabha

Sree Anantha Padmanabha este unul dintre cele mai vechi temple din India, cu o arhitectură excepțională. Sculpturile sunt de o frumusețe care te lasă fără cuvinte și au o perfecțiune a detaliilor incrediblă. Tot orașul Thiruvananthapuram a fast construit în jurul acestui templu. A fost nominalizat pentru a fi inclus în cele 7 minuni ale lumii, în runda finală, din partea Indiei.

Sree Anantha Padmanabha este și cel mai bogat templu din lume, cu o comoară care valorează 21,72 miliarde de dolari. După descoperirea comoarei s-au impus tot felul de restricții, este foartă multă pază. Aparatul foto nu poate fi folosit decât până la o anumită barieră, o vedeți în fotografiile de mai jos. Locul mustește de polițiști în civil, așa că nu faceți vreo mișcare necugetată.

4. Muzee, clădiri coloniale

În Trivandrum sunt multe clădiri foarte bine întreținute, care păstrează moștenirea colonială. Muzeul Napier, Muzeul Karalan, Muzeul de Istorie Naturală, Galeriile de Artă Sree Chithra, Palatul Kanaka Kunnu, Muzeul de Tehnologie și de Științe al Keralei etc. 

Trivandrum Kerala India Atractii Turistice49

5. Căutați un pic de răcoare în superbele parcuri

Kerala are câteva parcuri frumoase, printre care și unul în centrul orașului, unde este și Grădina Zoologică.

6. Admirați toleranța keralezilor

Într-o intersecție vezi trei lăcașe de cult: Moschee, Sinagogă și Biserică Catolică. Iar un pic mai jos, un mare templu. Indienii sunt pioși, indiferent de religia de care aparțin. Iar regula cu papucii afară se aplică la orice lăcaș. Autocarul din fața unei biserici ducea  indieni în pelerinaj.

Trivandrum Kerala India Atractii Turistice31

7. Faceți o poză cu sediul partidului comunist

Da, Kerala este singurul stat din lume unde comuniștii au ajuns la putere prin alegeri libere. Au ajuns la putere, au ajuns în opoziție, iar la putere și tot așa. În 2016 Partidul comunist a câștigat alegerile în statele indiene Kerala, West Bengal și Tripura. Să vedem ce va aduce viitorul.

Sediul partidului comunist din Trivandrum, capitala Keralei, India
Sediul partidului comunist din Trivandrum, capitala Keralei, India

Aproape de Trivandrum, aveți superba plajă Kovalam, iar la 50 de kilometri, Varkala, noua Goa. 

Pentru mai multe informații despre Kerala, citiți și articolul Ce am învățat într-o lună de zile despre Kerala, India

Vacanțe frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.