Una dintre cele mai faimoase preparate din Kerala, India, este mâncarea Sadya, servită pe o frunză de bananier. Există un întreg ritual în jurul acestei mese, care cumulează de fapt majoritatea preparatelor vegetariene specifice Keralei. Totul se servește într-o anumită ordine și după o schemă foarte elaborată, pentru un adevărat regal al aromelor.

Sadya este de obicei pregătită pentru ocazii speciale si pentru festivaluri
Cu toate acetea, puteți servi oricând o masă de acest fel în anumite restaurante sau resorturi.
Am mâncat celebra Sadya la Windflower Vythiri Resort & SPA , din Wayanad, cea mai verde regiune a Keralei.


Pregătește-te să te murdărești
Tradițional, trebuie sa mănânci Sadya fără nici un fel de tacâmuri și pe podea, cu picioarele încrucișate. De mâncatul pe podea am fost scutiți, nu că aș fi protestat, cred că ar fi fost chiar mai amuzant, ne-am fi pus mâncare și în poală, eventual.
A fost distractiv, pe lângă faptul că a fost absolut delicios. Asta pentru că în timp ce colegii indieni, sau din Asia de Sud-Est aveau o dexteritate extraordinară, noi, ceilalți, parcă eram bebeluși.
Este cu mult mai greu să mănânci cu mâinile decât ți-ai putea închipui. Orezul îți scapă printre degete. Și nu a fost nicio scutire aici, a trebuit să ne descurcăm.
Am reușit la un moment dat să folosesc câte o bucățică de chips pe post de lingură improvizată, până se înmuia, apoi alta. Oricum, m-am murdărit până la coate aproape.

Despre Sadya, mâncarea servită pe o frunză de bananier
- În Malayalam, limba care se vorbește în Kerala, Sadya înseamnă banchet.
- Deci Sadya este o masă festivă, foarte apreciată de către locuitorii și vizitatorii Keralei.
- Este o masă vegetariană, servită pe frunze de bananier.
- Chelnerii servesc mâncarea non stop, punând tot felul de ingrediente și de preparate culinare pe frunza ta.
- Prima oară se pune sarea, în colțul din stânga sus a frunzei.
- Apoi pappadam – chipsurile din banane, varatti sharkara (plantains, tot banane, dar nu din cele galbene, ci verzi și mult mai mari, care în general se prăjesc, iar aici sunt servite acoperite cu jaggery și cu alte condimente ușoare).
- Apoi vine curry, apoi murături de mango și lime, apoi pachadi din sfeclă roșie și vendakka. Plus unele alte feluri de mâncare, practic tot ce găsești în Kerala, dar în porții mici.
- Și, desigur, deliciosul Thoran făcut cu varză, sfeclă roșie, papaya. Îmi place acest fel de mâncare din Kerala. Și sambar.
- Kootan este făcut din diferite legume diferite și are multiple arome.
- La final este servit orezul,care este baza pentru toate celelalte preparate. Poftă bună!
Sadya este o sărbătoare a condimentelor și a aromelor. Plus lapte batut picant, multe legume gătite cu ulei de nucă de cocos, Rasam picant, ghee, pappadum crocante, multe feluri de mâncare dulci, picante sau acre, iar toate ți se topesc în gură de bune ce sunt.
Se servește și payasam, un desert făcut din jaggery și lapte de cocos sau din lapte de vacă.
Fiecare fel de mâncare este plasat într -o anumită parte a frunzei. Deci este foarte ușor pentru chelneri să vadă unde trebuie să te servească din nou.
Felul cum pliezi frunza de bananier transmite mesaje:
După ce ai terminat, anunți acest lucru prin plierea la jumătate, pe lung, a frunzei de bananier.
În cazul în care frunza este pliată spre tine, înseamnă că ți-a plăcut mâncarea și că îi trimiți complimente bucătarului.
Dacă pliezi frunza spre exterior, înseamnă că nu ți-a plăcut mâncarea.
Pentru a acompania această masă, am fost serviți cu ceai organic și cu limonadă.

Sadya este o masă gustoasă, un adevărat regal culinar. Trebuie să încercați acest fel de mâncare măcar o dată cât timp sunteți în Kerala.
രുചിയോടെ ഭക്ഷണം ആസ്വദിക്കാന് കഴിയട്ടേ !
Adică Poftă Bună!


După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Yummy! Delicioasa! Ir felul cum o prezinti tu, o face mai apetisanta.