Ce punem în bagaj într-o excursie cu caiacul in fiordurile din Groenlanda?

Bagaje Groenlanda

Groenlanda nu este o destinație unde să mergi cu un bagaj ușor. Mai ales dacă vacanța presupune multe zile în locuri aflate la sute de kilometri depărtare de orice așezare umană. Trebuie să ai cu tine tot: haine, mâncare, echipamente.

 După ce am văzut bagajele voluminoase cu care au călătorit M. și A., cei ”Doi nomazi” constănțeni, am rămas fără cuvinte. Dar am fost și mai copleșită când am văzut lista de echipamente electronice. Adică rucsacul meu este ușor ca un fulg prin comparație.

Bagaj expeditie Groenlanda

expeditie Groenlanda caiac doi nomazi fiorduri8
Despre minunata expediție de 10 zile cu caiacul în fiordurile Groenlandei, citiți aici. Iar dacă vă bate gândul să aveți o experiență similară,  sau sunteți curioși, uitați ce echipamente sunt necesare.

O călătorie cu caiacul, 10 zile printre fiordurile Groenlandei. Ce anume nu trebuie să lipsească din orice bagaj?

Cu ce echipament electronic călătoriți?

Receptor GPS satelit cu afișare pe hartă. App-ul de pe smartphone este o jucărie utilă doar în zonele unde există rețea de telefonie celulară. De obicei, unde mergem noi nu există telefonie celulară, așa că singura opțiune rămâne GPS-ul capabil să recepționeze semnale satelit.
Stație VHF marină, deoarece în general suntem pe apă și avem nevoie să comunicam cu alte ambarcațiuni.
Un receptor/emițător satelit de tip DeLorme InReach, pe care îl folosim pentru a posta zilnic pe Facebook. Și să trimitem mailuri unor cunoștințe, să le spunem că suntem OK, sau să le cerem ajutorul.  Dispozitivul respectiv are abilitatea de a transmite un semnal SOS în caz de nevoie. Asta cu condiția să existe un serviciu SAR în zonă. Unde am fost acum în Groenlanda nu exista niciun serviciu de urgență.
Un emitator satelit de tip PLB care se activează numai în caz de urgență. Este oarecum similar dispozitivului descris anterior, dar alertează alți oameni. În absența unor echipaje locale de salvare și prim ajutor este doar o consolare că cineva știe că ai probleme, dar nimeni nu poate ajunge la tine în timp util.
Un anemometru cu termometru integrat, care este un alt dispozitiv specific navigației pe apă.
Doua iPhone-uri.
Panouri solare și acumulatori.
Lanternă, cameră video etc.

Luăm întotdeauna tot ceea ce credem că ne va folosi, în funcție de destinație, anotimp, climă, topografie etc.

 

bagaj groenlanda expeditie fiorduri 2

Aveți o listă de călătorie, de tipul 2 tricouri, 4 bluze fleesce etc?

Avem tipuri de îmbracaminte și echipamente de campare dedicate pentru fiecare tip de activitate, anotimp, tip de teren și climă, meridian și latitudine.

În general nu ne despărțim niciodată, vara sau iarna, de ghete. Totodată, avem mereu câte 2-3 tricouri cu inserție de fir de argint pentru inhibarea bacteriilor. Un tricou din acesta poate fi purtat 4-5 zile fără să deranjeze olfactiv.

Purtăm pantaloni dintr-un material care nu permite ușor pătarea. Ne bazam mai mult pe materiale sintetice specializate, nu purtăm niciodată bumbac și întotdeauna trebuie sa existe cel puțin un strat de goretex. Ne îmbrăcăm doar în kaki și în negru, nu suntem încântați de nicio etichetă de firmă și în general avem articole de vestimentație militare specializate pe un anumit tip de activitate.

bagaj groenlanda expeditie fiorduri 1

Ce ați avut în plus și ce v-a lipsit?

Tocmai acesta este idea de bază. Oriunde te-ai afla, în orice situație, pe orice durată, trebuie sa știi că poți supraviețui confortabil fără ajutor din afară. Cu riscul de a căra un volum “monstrous” de bagaj, nu ne lipsește niciodată nimic. În principiu tot ceea ce nu ești nevoit să folosesti poate fi considerat “surplus”. Însă prefer să le car pe toate știind că am la îndemană orice mi-ar putea trebui.

De exemplu pe apă, indiferent de temperatura aerului, trebuie să fii pregătit pentru temperatura apei și pentru o posibilă imersie. În Groenlanda nopțile erau reci și era necesar un echipament de iarnă. Dar ziua era vară… Trebuia să fim pregătiți pentru orice situație imaginabilă. A trebuit să cărăm cu noi și costumele uscate etanșe pentru padelat și straturile intermediare pentru temperatura apei din zona arctică.

Ce asigurare de călătorie folosiți?

În mod paradoxal, niciun fel de asigurare, nici medicală, nici de evacuare. Dar avem cu noi o trusă medicală bine utilată. Avem medicamente și produse cu ajutorul cărora putem trata aproape orice problemă, de la dureri de cap, crize de rinichi, dureri de măsea, la febră, hemoragie și fracturi deschise. Până acum ne-am descurcat. Sună macabru, dar pragmatic vorbind, repatrierea cadavrelor ar fi un efort și o cheltuială inutilă.

Toate fotografiile din acest articol aparțin celor „Doi Nomazi” și nu pot fi folosite fără acordul acestora.

Urmăriți aventurile lor pe Pagina de Facebook Doi Nomazi și pe Vimeo:

Expeditie caiac Groenlanda fiorduri nomazi55

2 thoughts on “Ce punem în bagaj într-o excursie cu caiacul in fiordurile din Groenlanda?

  1. Multumim mult pentru articol, Mirela! Pe cat de importante sunt „electronicele”, eu cred ca n-ar trebui uitat ca in bagajul de Groenlanda trebuie sa-si faca loc costumele etanse de apa, incaltarile de apa, manusi, echipament de vara, echipament de iarna, vestele de salvare (PFD), burdufurile ce vor fi umplute cu apa potabila (26 de litri), hrana pentru doua persoane pentru 14 zile portionata si sigilata in pungi vidate, containerele incasabile pentru protectia hranei de ursi, sacii de dormit de iarna, bucataria de campanie, recipientii de combustibil, echipament video, panouri solare, acumulatori si 2 valijoare de baterii. Tot acest „bagaj” depaseste cu mult „jucariile electronice” si trebuie sa treaca prin 4 zboruri consecutive pana acolo si inca patru inapoi… 🙂

    1. Ma intreb, cati ani de experiente( cat din experienta proprie, cat din sfaturile altora, cat din ” dat cu capul de pragul de sus”, cat din studiu/citit/informare corecta) trebuie, pentru a-ti face, practic, cea mai completa asigurare, de unul singur ( sau, dupa caz, de doi singuri 🙂 )?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *