A zbura sau a nu zbura cu Ryanair

Bagaje Diverse ryanair Sfaturi de călătorie

Ce înseamnă să zbori cu Ryanair azi, de ce trebuie să ții cont și de unde să nu îți cumperi bilete, pentru a evita diferite probleme. Recomandări, sfaturi și cum să ai un zbor cât mai plăcut cu această companie.

A zbura sau a nu zbura cu Ryanair? 

La întrebarea de față își propune să vă dea un răspuns (și multe ponturi) acest articol. Voi vorbi despre: Bagaje, Check In, de unde comperi bilet, ce faci dacă trebuie să obții o despăgubire, despre zborurile cu escală Ryanair și multe alte informații utile pe care foarte puțini călători le cunosc.

În principal, dacă ești atent și dacă respecți regulile companiei, nu o să ai decât o experiență frumoasă. Ei, nu zbori business, deci ține cotn mereu de raportul calitate/preț. Dar mulți se plâng pentru că nu respectă regulile: nu cumpără de unde trebuie, depășesc dimensiunile bagajelor, uită să facă check in-ul gratuit și tot așa.

Avantaje să zbori cu Ryanair:

Siguranță: avioane noi, bine întreținute, fără incidente în peste 30 de ani, în condițiile în care au ajuns la o flotă de 430 de avioane și la fiecare câteva secunde un avion Ryanair decolează sau aterizează.

Prețuri mici: Ryanair se laudă că le oferă cnsumatorilor cel mai mic preț mediu pe bilet. O și demonstrează. Însă nu găsești mereu un preț bombă, dar dacă ai flexibilitate găsești mereu prețuri foarte mici.

Modalitate facilă de rezervare, aplicație mobilă bună: este simplu să rezervi un bilet la Ryanair. Mai mult, dacă ai telefonul încărcat (neapărat) și ai instalată aplicația gratuită, poți face check in-ul cu telefonul. Este util acum, mai ales că dacă nu cumperi o opțiune suplimenatră, nu poți face check in gratuit decât cu 48 de ore înainte de zbor. Dacă ești în vacanță poate este greu să printezi foaia de îmbarcare, dar cu aplicația nu este necesar: ți se scanează codul QR din alicație și gata.

Două bagaje gratuite de mână: da, la Ryanair ai dreptul să ai două bagaje gratuite de mână:

Bagaj mare: 10 kg cu dimensiunea maxima de 55cm x 40cm x 20cm

1 bagaj mic de pâna la 35 x 20 x 20 cm Revin mai jos cu câteva recomandări privind bagajele, dar ideea este că gratuit poți lua două bagaje.

Dezavantaje Ryanair:

Uneori sunt stricți în aplicarea politicilor (dacă nu faceți check in-ul online, sau dacă depășiți mult bagajul admis puteți plăti mult. Revin cu sfaturile despre bagaje un pic mai jos.

Toată lumea își permite să zboare cu Ryanair. Ceea ce înseamnă că puteți da peste Madonna (da, zboară se pare chiar des cu Ryanair), sau peste Prințul William (al doilea in ordinea succesiunii la tronul MArii Britanii) etc dar și peste oricine, de orice fel, mai ales pe unele rute. Nu vreau să dau exemple pentru că nu vreau să jignesc pe nimeni și pentru că din experiența proprie bunul simț nu are nimic de-a face cu mediul din care provine cineva, cu starea materială și altele. Dar pe de altă parte, asta se întâmplă peste tot, ruta contează. Sunt rute unde și cu cele mai luxoase avioane să zbori, tot mulți scandalagii o să găsești. Spre India de exemplu, dacă prinzi (și prinzi mereu) muncitorii care lucrează în Emirate sau în Doha, este prăpăd, să vezi acolo mirosuri și oameni care se îmbată și fac scandal și trag de însoțitoarele de bord și ce belele.

Tot ce este extra se plătește suplimentar: mâncare, băutură, rezervarea unui loc preferențial. Însă prețurile sunt mici și faptul că nu primesc un sandwich plin de euri și conservanți pe un zbor de două ore nu compensează zeci de euro plătiți mai mult pe bilet. Apa în avioanele Ryanair costă puțin. Iar dacă chiar aveți un buget foarte limitat, puteți să treceți de controlul de securitate cu sticla de apă goală și dacă există în aeroport apă potabilă să o umpleți. Am văzut foarte mulți străini făcând asta tot timpul. Și luați cu voi alune, mere, covrigei, ceva de ronbțăit. Aveți voie și nu este urât, mulți nici nu se ating de mîncarea din avion (chiar dacă există) și vin mereu cu a lor pentru că așa preferă!

Preambul: puteți sări direct la subiect la capitolul următor!

De Ryanair se știu multe, s-au auzit și mai multe, cred că este una dintre cele mai discutate companii de aviație din lume.  Pentru cine nu cunoaște, Ryanair este o companie low-cost cu foarte multe rute de zbor în Europa dar mai nou și în afara ei: Maroc, Israel, Iordania.

Compania a avut o evoluție interesantă și în România, dar mereu în schimbare. M-am bucurat la fiecare rută nouă, pentru că ne deschide foarte multe destinații și mai ales datorită competiției crescute, ceea ce duce la prețuri și servicii mai bune pentru consumatori.

Am scris articolul A Zbura sau a nu zbura cu Ryanai demult, când Rynair nici măcar nu intrase pe piața din România, cu excepția câtorva încercări timide, pe Kogălniceanu și Târgu Mureș.

Cu toate acestea, zburasem deja de multe ori cu ei (inclusiv în Maroc) și am scris descris în ordine călătoriile mele cu Ryanair. Câteva mini-recenzii și concluzii.

Fiind unul dintre primele articole despre Ryanair scrise, a ajuns un fel de forum, cu peste 277 de comentarii, așa că am decis să mut experiențele, mini recenziile într-un articol nou și să actualizez acest articol cu informații relevante pentru cei interesați de experiența de a zbura cu Ryanair azi. 

De unde îmi cumpăr biletul Ryanair

Eu cumpăr mereu direct de pe siteul lor. Fie că îl cumpăr direct, sau printr-o agenție care îl cumpără direct de pe siteul lor.

Mai bine spus, întrebarea este, de unde nu îl cumpăr! Din experiența tuturor celor care mi-au scris de-a lungul timpului și din cunoștințele mele, cel mai sigur este să cumpărați biletul direct de pe siteul companiei.

Puteți cumpăra și de la alți revânzători, numai că trebuie să verificați singuri dacă este o soluție bună sau nu. De ce: de foarte multe ori apar probleme de comunicare între diferite companii revânzătoare și Ryanair, rezultatul fiind: clienți care au plătit încă o dată bagajul de cală, clienți care nu au putut face check in online și au plătit în aeroport, ajungând la a plăti mai mult decât tot biletul etc.

Mai mult, dacă rezervi biletul direct, primești un mail cu toate detaliile! În momentul în care plătești. Vei primi toate informațiile, dacă se amână zborul, dacă orice. Altfel, ești condiționat de comunicarea prin terții de la care ai cumpărat. Dacă este o agenție de turism cu care colaborezi de mult este ok, dar dacă este o companie online cu sediul prin nu știu ce țară exotică?

Nu toate siteurile care vând bilete Ryanir au probleme. Dar dacă luați de exemplu prin linkuri afiliate, trebuie să știți că nu veți cumpăra nimic de la siteurile și blogurile de DYI, sau de la cele care funcționeaază pe același principiu al afilierii. Ești redirecționat dîntr-un loc în altul și după ceea în altul. Contează nu de unde ai început să cauță, ci UNDE AI PLĂTIT:

Ei (cei de unde afli oferta) nici nu au nicio responsabilitate legală și au lucrul acesta stipulat la condiții. Nu au nicio vină, vina este a celor care nu se documentează. Cumpărați de la compania de unde plătiți, de unde dați datele de card sau de PayPal și trebuie să verificați ACEA companie, nu cele care te direcționează acolo. 

Ai ajuns pe siteul companiei Ryanair. Foarte bine. Vezi însă să nu fie un site clonat, au fost probleme în trecut, dar după câteva procese s-au rezolvat.

Sunt terțe părți care promit prețuri mai mici decât compania. Nu există. Garantat, altcineva nu poate da prețuri mai mici decât compania, de unde apar garanțiile? Cine le dă și cine le susține dacă apar probleme?

Citiți foarte bine Condițiile și dacă găsiți ceva suspect, mai bine cumpărați direct de la companie, nu vă uitați la o diferență de un euro sau doi dacă există, (ceea ce mă îndoiesc) s-ar putea să plătiți prea scump economia!

Dacă parcurgeți comentariile, veți vedea că sunt oameni care au cumpărat de la alte companii și sunt nemulțumiți de Ryanair. Este greșit: dacă nu au cumpărat de la Ryanair de ce sunt supărați pe companie? Verificați de unde cumpărați, ce incidente au fost (dacă au fost) și asumați-vă decizia.

Ryanair nu vinde (încă) bilete cu escală/conexiune decât în câteva aeroporturi

Ce însemnă acest lucru:

Îmi iau bilet București- Atena și din Atena către Santorini. Am luat două bilete diferite, unul către Atena și unul din Atena către Santorini. Nu am luat bilet București-Santorini! 

Citiți aici pe siteul lor despre politica zborurilor cu escală. 

Zboruri cu escală sunt la Roma de exemplu și trebuie să aveți un singur număr de rezervare, nu două, nu două bilete diferite, ci unul singur.

În majoritatea zborurilor, care sunt fără escală, compania nu este responsabilă de nimic: de întârzierea unui zbor și pierderea celuilalt, de anularea unui zbor pentru care compania nu este răspunzătoare. De exemplu dacă este vorba despre greve ale personalului aeroportului, sau o calamitate naturală. În toate aceste cazuri toate consecințele vor fi ale voastre, așa că luați asigurare de calatorie! Neapărat!

Notă: sunt companii terțe care garantează zborul cu escală. Adică iau un comision și probabil că își asumă pierderea, sau sunt asigurați și ei și oricum, despăgubesc călătorul. Uitați-vă mereu la condiții și la istoricul companiei, ”googăliți’.

Dar pe de altă parte, dacă vă luați voi singuri din start asigurarea, nu este nevoie să mai plătiți un comision poate mai mare decât asigurarea și care nu vă despăgubește și pentru alte incidente. Părerea mea: documentați-vă!  

Asigurare de călătorie Ryanair

Am auzit oameni care au pierdut cazări de 1000 de euro pentru că au cumpărat bilete de avion cu 20 de euro dus-întors și nu au mai dat 30 sau 40 de lei pe o asigurare. Nu este posibil așa ceva. Asigurarea, mai ales în vremurile actuale, când oricând poate fi o grevă undeva sau poate să erupă un vulcan sau mai știu eu ce, este de bază! Alegeți bine asigurarea care vi se potrivește. 

Despăgubiri cu Ryanair

Dacă ați avut un zbor întârziat, sau anulat etc și conform reglementărilor aveți dreptul la o despăgubire, cel mai bine este să completați cererea voastră ÎN LIMBA ROMÂNĂ direct pe siteul Ryanair aici. 

Dacă în cazul altor companii poate fi o idee bună să apelați la companii de recuperări (nu știu, nu am experimentat) în cazul Ryanair nu. Veți pierde timp și bani cu intermediarii, mai ales că Ryanair sunt foarte rapizi cu datul banilor înapoi. Părerea mea: înainte încercați direct și doar dacă nu funcționează, puteți apela la alte soluții, citiți aici de ce:

Compensații zboruri Ryanair: fara intermediari

Deci, de ce Ryanir?

Este o companie uriașă, are multe zboruri, prețuri mici. Te duci în siguranță de la punctul A la punctul B. Ai și două bagaje gratuite (însă acum cel mare probabil va ajunge la cală gratuit, dacă nu cumpărați un update).

Chatul Ryanair

Poți discuta pe chat cu compania și este foarte rapid și eficient. Aici te întregistrezi direct.

Bagaje Ryanair

Poți cumpăra bagaj de cală, desigur. În momentul rezervării ești întrebat despre asta, dacă dorești să adaugi un bagaj de cală. Sau mai multe. Trebuie să știi că dacă cumperi două bagaje de 20 de kg de exemplu, trebuie să ai două bagaje de 20 de kg, nu unul de 40!

Însă acum voi vorbi despre bagajele gratuite

Bagaj mare: 10 kg cu dimensiunea maxima de 55cm x 40cm x 20cm. Actualizare: de la 1 noiembrie 2018, acesta poate fi adus la bord numai dacă este cumpărată ”îmbarcara prioritară”, sau cu o mică taxă depus la cală.

Sfat: cumpărați un bagaj care are exact aceste dimensiuni sau este mai mic. Acum câțiva ani, Ryanair erau foarte foarte stricți și cine depășea plătea (50 de euro). După, au devenit indulgenți. Acum, au devenit iar mai stricți dar nu prea aplică penalizările, dar evident că ne putem aștepta ca oricând să fie aplicate, mai ales că acestea sunt condițiile, asta ați cumpărat: 55*40*20, nu 60*35*23 sau 55*40*25 ori mai știu eu ce combinație.

Luați un bagaj cu aceste dimensiuni, din străinătate dacă nu găsiți la noi, pentru că la noi oferta este foarte limitată pe aceste dimensiuni, deși sunt standard pentru majoritatea companiilor. Nu înțeleg de ce nu sunt mai multe trollere cu această dimensiune și pace, dar asta avem, cu asta defilăm. Aici câteva care respectă dimensiunile. 

1 bagaj mic de pâna la 35 x 20 x 20 cm – noul bagaj mic de mână, care se aduce la bord gratuit este de: 40 x 20 x 25cm.

Copii: în funcție de vârsta copilului, acesta are dreptul la un bagaj mai mare sau mai mic. Aici citiți totul, in limba romana, despre călătoriile cu copii. 

Bagajele gratuite trec ambele de controlul de securitate, deci trebuie să țineți cont de ce este voie și de ce nu la bord. 

În rest, dacă ați plătit prioritate aduceți ambele bagaje la bord, dacă nu îl veți preda pe cel mare înainte de a vă urca în avion, pe un cărucior exact în fața avionului.

Citiți aici despre noua politică de bagaje de mână gratuite Ryanair:

Noua politică de bagaje de mână Ryanair explicată: de la 1 noiembrie, doar un bagaj mic gratuit

Cel mai mare spațiu pentru un troller de 55*40*20 cm

Și apropos: cele mai bune trollere (cu cel mai mare volum) pentru dimensiunea de 55*40*20 cm sunt cele cu roți ascunse, nu spinnerele. Deși îmi plac spinnerele, am revenit la un troller cu roți ascunse pentru călătoriile unde spațiul contează: ai cu 20* mai mult spațiu din câte mi-am dat seama, cu acest tip de trollere. Le găsești și aici.

Altele

În biletul de avion acum sunt incluse toate taxele de aeroport, un loc alocat aleatoriu, pentru copii sub 12 ani va trebui să cumpărați cu 4 euro un loc, un adult și copii primesc gratuit lângă dvs. Check In-ul se poate face gratuit online și cu telefonul, chiar și în aeroport, în cazul în care ați uitat/omis. Atenție: biletul de îmbarcare trebuie printat, dacă faceți check in online, cu telefonul puteți face numai în aplicație, dacă o descărcați, gratuit, are un QR cod.

Să călătorești cu Ryanair era mai demult, când am descoperit compania, o aventură, dar eu am avut noroc pot spune, deși și ceva peripeții. De când s-a introdus programul Mereu mai bun, s-au făcut multiple îmbunătățiri, există multe opțiuni gratuite, practic am văzut cum de la an la an compania s-a îmbunătățit. Este prima sau a doua cea mai amre companie aeriana din Europa, care înainte era doar utilă, oferind costuri mici, iar acum devine ușor, ușor și iubită de consumatori. Aici mai multe despre Ryanair: 15 lucruri pe care probabil nu le cunoașteți despre companie. 

Și haideți să vedem cum era aunci (în 2009 am zburat prima oară cu ei și am continuat de multe ori până ce compania a intrat propriu zis pe piața noastră). Și cum este acum. 

Pont: Cum economisești când îți organizezi singur vacanța

Prima vacanță cu Ryanair: Florența

Noiembrie 2009 zbor din Constanța Kogălniceanu – Pisa și retur. Știu că am plătit pe bilet 160 de lei și includea, pe lângă bagajul de cabină, jumătate de bagaj la cală la plecare (o combinație cu prietena cu care am călătorit).
Amintirea acestei prime călătorii: m-am simțit ca la BINGO – nu am fost niciodată la BINGO dar așa îmi imaginez că trebuie să fie: la fiecare 10 minute era un jingle triumfal ca și cum ai câștigat ceva și una dintre însoțitoarele de bord anunța o nouă promoție: am trecut pe lângă șansa de a achiziționa țigări fără fum, parfumuri, altele pe care nu mi le mai amintesc, am luat cu 2 euro un bilet la tombolă necâștigător și un suc plus sandviș – sub 10 euro toate împreună.
Dar agitația era continuă plus că promoțiile se repetau: țigările au fost de vreo 2,3 ori, restul la fel m-au obosit și mai tare că încercam să adorm dar când ațipeam: drepți pentru o nouă ofertă incredibilă doar pentru noi, onorabilii călători Ryanair.
În rest: decolat -aterizat la timp și la dus și la întors.
Verdict: confortul bun, similar companiilor de linie la clasa economic, ba chiar mai bine decât zborurile recente interne cu ATR-urile. A fost gălăgie, dar și un preț foarte mic, mai ales la vremea aceea. Asta este, cumva trebuie să și câștige compania, aș spune că am primit mai mult decât am plătit.

A doua vacanță cu Ryanair: Maroc

Mai 2010: Bergamo – Fes, Marrakech-Madrid: iar o combinație mirobolanta care a inclus și un zbor Blue Air: București – Bergamo la dus și Wizz Air: Madrid – București la întors (escală 14 ore la Madrid, o experiență plăcută povestită aici).
Întârziere la decolare la ambele zboruri spre/din vacanța din Maroc sosit la timp. Asta a însemnat decolare la aproape 180 de grade și urechile înfundate non stop. În rest totul bine, era plin de marocani, noi eram singurii turiști din câte am văzut: multă animație și gălăgie, dar mi-a plăcut.
Preț: 75 de euro dus/întors, fără bagaj la cală. Am luat unul împreună cu o prietenă, dar tot am avut peripeții. Bagajele ne-au fost cântărite la toate cele 4 zboruri, am fost întorși așa că a trebuit să reorganizăm tot, am pus o grămadă de chestii pe noi (și eram 6 fete) o adevărată odisee, dar cam tot avionul era în aceeași situație, pe mesele unde trebuia să ne desfășurăm era nebunie de toate ca la talcioc, mă mir că am ajuns cu toate lucrurile mele înapoi și nu am găsit altele.
La trecerea de securitate arătam ca un pom de crăciun. Am reușit să trecem cu tot ce am avut fără să plătim nimic suplimentar, și ne-am amuzat copios de toată experiența, veselie maximă.
Verdict: Raport calitate/preț bun.

Jachetă totul pe tine

M-am amuzat la un moment dat să văd într-o revistă de bord Ryanair o reclamă la o jachetă cu multe buzunare și ajutorul căreia: mai aduceai 10 kg pe tine: adică hai să vă învățăm cum să ne furați căciula.
Poate tocmai datorită sau din cauza acestor moduri alternative Ryanair acceptă acum și o geantă de mână pe lângă bagajul de mână ca bagaj de cabină gratuit. LIKE!

A treia Vacanță cu Ryanair: Portugalia și Barcelona

Și această călătorie o să o țin minte, a fost un punct de cotitură: datorită ei am ajuns să simt cu adevărat libertatea și plăcerea de a călători: cu bagaj puțin dar cu tot ce trebuie.
Marea provocare Ryanair 6 zboruri în 2 săptămâni și un pic: Constanța – Bergamo, Bergamo- Porto, Faro – Porto, Porto-Barcelona, Barcelona-Bergamo, Bergamo – Constanța, Preț: 200 de euro, preț cu bagaj la cală: 450 euro (fiind sezon de vârf sfârșit de iulie început de august tarifele și la bagaj de cală sunt mai mari, iar acum am văzut că în vârf de sezon costurile ajung șa 60 de lire pe zbor, enorm!)
Am ales fără bagaj de cală și am achiziționat o valiză frumoasă roșie la limita mare de mică am pus tot ce trebuie și să înceapă odiseea: la fiecare zbor îmi rearanjam posesiunie: scoteam din geanta Longchamp Le Pliage aparatul foto, telefoane, portofel, altele și le îngrămădeam în buzunare, etc. La fel pus pe mine jachetele. După boarding scos geantă, pus înapoi tot de pe mine, etc. Nu prea comod, dar necesar.

Update: acum este voie și cu o geantă, pe lângă bagaj, fără plată suplimentară, ce bine, deci nu mai este nevoie de vânturarea aceasta. Deci 10 kg plus bagaj mic de mână! 

2 bagaje de mana gratuite la Ryanair: unul de pana la 10 kg cu dimensiunea maxima de 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 bagaj mic de pâna la 35 x 20 x 20 cm – ambele se iau la bordul aeronavelor, asa ca atentie la ce puneti in ele.

Aproape de fiecare dată a trebuit să fac dovada că valiza mea intră în standul special plasat la boarding: a intrat împins – am forță și am trecut.
Un episod care mi-a rămas în minte, de la Barcelona la Bergamo: Un tânăr foarte elegant, ferchezuit, cu un trolley de laptop și un costum în husă, deci foarte puțin bagaj. Echipajul Ryanair: nu și nu trebuie să intre costumul în trolley: tipul își îndeasă costumul în buzunarul de la trolley și cu o mină tristă se așează la rând pentru boarding.

Vin de la Ryanair cu un aer grav: nu Domnule, aveți Îmbarcare Prioritară, nu trebuie să stați la rând, vă rugăm să treceți în față: plouat și fără chef trece și rămâne jenat și în continuare cu costumul îndesat în buzunarul mare de la trolley până la sfârșit: mi-a părut rău de el și încă o dată m-am gândit la rigorile de un singur bagaj: OK când e mare dar când este mic micuț? Regulile sunt reguli.

DSC05826
La plimbare prin Lisabona

Verdict? Încântată: Raport calitate /preț bun, am avut o vacanță minunată cu buget mic pe transport, tocmai bine să compensez pe altele.

2

A patra Vacanță cu Ryanair: Cinque Terre și Nisa

Iunie 2013: Constanța-Pisa și Pisa-Constanța, în rest am circulat cu trenul către La Spezia Centrale, Cinque Terre, Genova, Ventimiglia, Nisa și retur, a fost foarte frumos.
Fără incidente, îmi știam lecțiile valiza tot cea din Portugalia, totul a mers șnur, nici măcar nu a mai trebuit să o introduc în standul special. Decolare și aterizare în forță și în timp. Preț: 80 de euro zborurile fără bagaj de cală și nu pentru cost erau doar 2 zboruri, dar pur și simplu nu am dorit să car lucruri de care nu aveam nevoie. Datorită experienței anterioare cu Ryanair, când m-am gândit mult cum și ce trebuie să iau cu mine, nu am mai dorit să car lucruri inutile.
Ca și la experiențele anterioare, nu ne-a luat niciun autobuz, ne-am deplasat singuri pe pistă în șir indian sau în coloană și a trebuit să așteptăm ceva îmbarcarea blocați pe pistă, dar am ajuns la timp.
Verdict? Raport Calitate/preț corect

DSC08090
Cu un bagaj mic poti sa te plimbi oriunde

Deoarece am primit multe întrebări referitoare la dimensiunea valizei mele, uitați și măsurătoarea:

20141209_173640

A cincea vacanță: Bologna, noimebrie 2015

Din București, am scris un articol dedicat zborului București-Bologna mai ales că am primit atâtea întrebări, am schimbat și valiza, iar faptul că s-a introdus și al doilea bagaj gratuit m-a bucurat foarte tare. Pe scurt: îmi luasem bilete cu 6 euro dus-întors, când se anunțase ruta și a fost o promoție fulger. Decolare, aterizare la timp. Nicio emoție. Două bagaje gratuite de mână, nimeni nu s-a uitat la ele, nu le-a cântărit, nu le-a măsurat. Așa era situația și cu ceilalți pasageri. Pentru că acum fiecare are un loc alocat, nu m-am bătut cu nimeni pentru locuri bune, am stat unde mi se alocase, aleatoriu și a fost la geam – am făcut târziu check in-ul și am prins loc bun.

Cele două bagaje de mână gratuite, acum:

A șasea vacanță: Bruxelles, ianuarie 2016

La sfârșitul lunii ianuarie, 2016. Am decolat în cea mai grea zi din an, când Otopeniul era sub nămeți. Uitați aici un articol despre cum a fost experiența călătoriei și cum era pista. Am decolat cu întărziere, în ziua respectivă multe zboruri au fost și anulate, am așteptat mult în avion să decolăm și cum am prins culoar am decolat. În rest zborurl lin, la decolare soare, temperatură de primăvară timpurie. Nimeni nu s-a uitat, nu a cântărit bagajele, a fost reconfortant. Lângă mine un cuplu tânăr, care călătoreau doar cu câte un rucsac, ei nu știau că ai voie cu două bagaje, rucsacul putea fi bagajul mic, deci al doilea, nu știu de unde știau așa. Când le-am arătat bagajele mele de mână…….. Uitați și un video pe pagina de FaceBook, realizat atunci, cât așteptam decolarea. Deci am fost foarte mulțumită de experiență.

Recunosc că am forțat un pic nota cu geanta de mână, nu recomand. Eueram pregătită să rezolv situația rapid, iar la întoarcere am luat și cumpărături, dar am stat cu emoții, prefer

Ryanair Bucuresti Bruxelles Otopeni (45)

Experiența Ryanair mi-a fost utilă: am avut câteva vacanțe frumoase cu zbor low-cost fără evenimente neplăcute și confort bun. Nu cel mai bun, se înțelege, am zburat și în condiții extraordinare dar nu la costurile Ryanair, nici măcar pe aproape.

Ryanair este în primul rând o companie low-cost, așa că sunt riscuri cu orarul de zbor, dacă alegeți Ryanair pentru o conexiune cu un zbor intercontinental sau cu alt zbor, mai bine vă luați și asigurare, altfel să vă asumați riscuri: stricat o vacanță sau costuri foarte mari suplimentare, am prieteni pățiți cu expereințe care implică două companii, zboruri luate din bucăți. Să îmi iau asigurare în aceste cazuri este una dintre regulile mele și deși nu am pățit, nici nu vreau să risc pentru câțiva euro.

Alte experiențe Ryanir

Voi continua articolul într-un altul, pentru că acesta este deja mamut! Dar am mai zburat cu Ryanair în Atena de două ori, în Berlin de două ori, în Italia (lacul Garda de data aceasta) și nici nu mai țin minte în câte alte locuri. 

În concluzie, rămâne la alegerea fiecăruia ce este mai important: preț, orar, condiții de călătorie. Trebuie să fiți atenți ce aveți inclus, să vă faceți check in-ul singuri, pentru că deși există posibilitatea de a-l face în aeroport, costă destul de mult și efectiv nu are sens. 

Eu voi continua, desigur, să călătoresc cu Ryanair mai ales că au o flotă de avioane foarte tânără, 2 bagaje gratuite, îmbunătățesc serviciile. Și desigur poți ajunge în destinații de vis din bucăți la un preț foarte avantajos, mai ales când sunt promoții.

Utile:

Două articole pentru care am primit multe mulțumiri, o să continui să public aceste liste, care ajută mult la organizare. Vreau să vă spun că atunci când am hotărât să plec două săptămâni doar cu un troller de cală (atunci nu aveai voie cu al doilea bagaj gratuit la Ryanair) și am avut șase zboruri, m-am gândit vreo lună de zile până ce am ajuns la listă:

Două săptămâni cu bagaj de mână, vara, lista de călătorie

City-break iarna, cu bagaj de mână – lista de călătorie (aici am avut două bagaje gratuite, pentru că a fost în 2015, noiembrie).

Se poate călători foarte simplu cu bagajul de mână, mai ales prin Europa, avantaje sunt multe, în afară de economia la biletul de avion, am vorbit aici despre avantajele de a călători ușor:

297 thoughts on “A zbura sau a nu zbura cu Ryanair

 1. Eu am zburat o singura data cu Ryanair Tg Mures-Florenta. A fost foarte placut zborul, corect, am decolat si am aterizat la timp, si dus si intors. Am sa mai zbor cu ei. 🙂

 2. Salut, Mirela! Frumos articol. 🙂
  Eu n-am zburat niciodata cu RyanAir, dar observand ca au introdus zboruri din Bucuresti.. ma tot gandesc sa fac cate un city break din cand in cand. Am observat ca poti ajunge chiar departe (gen tarile nordice). dar cu escala. Exemplu: Bucuresti – Charleroi si apoi Charleroi – Oslo Rygge + intors pe aceeasi ruta, oferta undeva la 105 euro. Preturi foarte mici.
  Acum nu mi-e clara o chestie: in momentul cand iti alegi zborurile pe site-ul lor, iti afiseaza pretul final si iti arata dedesubt „excluded optional charges”. Ce reprezinta alea? E vorba de locul dedicat pe care il poti alege si platesti in plus sau? Eu vreau sa stiu care e costul final al zborului, asta e ideea. Unde pot vedea taxele de aeroport? Practic, unde pot vedea costul final?

  1. Buna Vlad, momentan costul final este cel afisat in momentul rezervarii, daca nu achizitionezi servicii suplimentare, asa numitele optional charges. Optional nu sunt taxele de aeroport, acestea sunt oblogatorii. La servicii suplimentare intra: check in in aeroport, bagaj de cala, asigurare de calatorie, imbarcare prioritara, etc. Practic ai acel tarif daca faci check-in online si ai cu tine tichetul de boarding printat (foarte important, uneori poti plati si 50 de euro daca faci check in in aeroport, la ei tarifele la optionale difera in functie de sezon) daca nu achizitionezi alte servicii si daca vii cu bagajul e mana – atentie la limitari: 1 kg lichide dar niciun recipient mai mare de 100 ml, fara unghiere, briceag, umbrela, etc. Toate se regasesc pe websiteul Ryanair si in Europa suint generale.
   Mult succes. In Europa mai este si Easy Jet, oamenii sunt mai multumiti decat de RyanAir, dar tot trebuie sa faci legatura undeva, ca la noi nu sunt.
   Poti merge cu Ryanair in anumite destinatii si daca folosesti combinatia cu Wizz Air, sau Blue Air. ATENTIE INSA. la orice combinatie de zbor, daca un zbor nu este luat cap coada, ci din segmente, indiferent ca este vorba de aceeasi companie sau doua companii, ets eo idee buna asigurarea de calatorie sau mult timp intre zboruri, ca daca intarzie unul si pierzi legatura, nu esti acoperit decat daca ai zborul luat dintr-un foc, ceea ce la companmiile low-cost nu se poate.

 3. Buna, am si eu o nedumerire. Urmeaza sa zbor cu Ryanair, si am ales optiunea cu doua bagaje de cala combinate (20kg si 15kg), in sensul de a avea unul singur de 35. Voi avea vreo surpriza?

  1. Da sigur. Nu se accepta de nicio linie aeriana un bagaj mai greu decat 32 de kg se considera ca mai mult de atat nu poate ridica un om, este vorba de protectia muncii pt cei care le manipuleaza. Ryanair nu face exceptie. Exista optiunea de bagaj greu peste 32 kg dar nu peste tot.
   Mai mult, Ryanair are politicile de kg la bagaje maxim 20 kg orice kg peste se taxeaza cu 10 euro/kg. Si ei sunt foarte stricti. Le-am dat totusi si mail revin cu raspuns daca se poate un singur bagaj sub 32 de kg dar nu cred

  2. Buna Ioana, sa stii ca verific non stop conturile si nu am primit niciun raspuns. Am trimis si pe formularul de contact pentru clienti si pe mailul de contact presa chiar si pe Linked In. Presupun ca nu se poate. Nu vad decat un telefon direct catre ei, dar presupun, cum am spus ca nu, altfel ar fi fost mai clar chiar pe websiteul lor. Nu recomand sa mergi direct la aeroport cu bagajul greu, taxele sunt mari, numai check inul acolo este 60,70 de lire conform tabelului lor de taxe suplimentare. http://www.ryanair.com/en/terms-and-conditions/tableofoptionalfees/
   Foarte clar se vorbeste despre refuzul de a primi bagaje, din diferite motive, inclusiv dimensiuni la articolul 8.4 http://www.ryanair.com/en/terms-and-conditions/article8/
   Eu sper totusi sa primesc si un raspuns clar de la ei dar cum am spus, slabe sperante sa accepte un bagaj in loc de doua,probabil ca felul cum le aranjeaza in avion este optim pentru dimensiuni mai mici si implicit greutate mai mica, seara frumoasa

 4. Buna,
  Am vazut poza ta cu valiza si comentariul „Cu un bagaj mic poti sa te plimbi oriunde” si as avea o intrebare: valiza pe care ai folosit-o ca bagaj de cabina este cumva Lamontza, cea rigida? Vreau si eu sa imi cumpar una (e in perioada aceasta o promotie la un magazin)..ei se lauda ca are 51 cm…dar eu am masurat-o si are cam 56-57 cm incluzand si rotile. Sunt in dubiu daca sa o iau sau nu, mai ales ca am zborul din doua bucati si ar fi fatal sa mi-o trimita la cala si sa platesc de fiecare data.

  1. Buna, nu este Lamonza este Xclub, marca proprie real,- nu cred ca se mai gasesc, a fost buna ca am luat-o in multe calatorii si inca este utila. Lungime cu tot cu roti aproape 51, latime 24 in zona rotilor si sa stii ca o indesam, adica ii dadeam un branci serios sa intre in rastelul acela de masurat bagajul de mana. Dar nu m-au pus mereu sa fac asta. Important este sa intre acolo, chiar daca depasesti un pic, nimeni nu masoara cu metrul, dar este de preferat, pentru a fi sigura ca nu ai probleme, sa te incadrezi in dimensiunile solicitate.

   Am postat o poza facuta acum cu masuratoarea in articol. Nu am putut sa inserez poza in comentariu 🙁

  2. Multumesc pentru raspuns. Am luat pana la urma una mai mica de la Lamotza, se incadreaza la dimensiuni incluzand si rotile. Bineinteles ca nu am avut nicio problema, doar ca la unul dintre zboruri mi-au bagat-o la cala (gratuit).

  3. Pe mine nu m-au lasat sa urc in avion pentru 1cm bagaj mai mare
   Si nu am putut plati ( cu moneda din Ungaria)
   Nu mergea cardul nu aveam Forinti si nu au vrut sa accepte euro.
   Efectiv am pierdut zborul si urmatorul spre SUA
   Sunt niste neaimtiti , mai ales cei sim Budapesta.

  4. Posibil, conteaza si personalul si am remarcat ca bunavointa lor difera de la tara la tara. Acum de aceea este bine sa avem bagajul stamdard, am scris de multe ori despre asta, sa nu depasim, insa cred ca trebuia sa gaseasca o sulutie sa nu pierdeti zborul, chiar a fost nasol… daca intr-adevar a fost vorba de numai 1 cm, ca eu bagajele oprite am vazut ca erau mai mari, cele care depaseau 1 cm treceau, chiar intra in standul acela al lor. La bagaje am ochiul format, aveti vreo poza cu bagajul cum era?

  5. De anul trecut au inceput treptat sa aplice politica de bagaj, am scris despre asta, inainte aveau directive sa fie

   ingaduitori”, dar schimbare au anuntat-o si de mai multe ori, chiar au facut tam tam pe acest lucru, au dat cateva comunicate de presa, numai eu am scris de cateva ori. Chiar au anuntat ca vor redeveni stricti pentru ca era haos in avioane ca toata lumea depasea si mult

 5. Buna, ca sa inteleg, acel bagaj de 55x40x20 si altul de 35x20x20 sunt gratis? in vara vreau sa merg cu avionul si ryanair imi ofera cel mai bun pret, dar nu stiu cum sta treaba cu bagajele,Merci

  1. Buna, tocmai ce m-am intors dintr-o calatorie in care am avut 4 zboruri Ryanir.
   Pot sa iti confirm ca e ok informatia referitoare la cele 2 bagaje (care de fapt este si la ei pe site).
   Deci, poti avea un bagaj de mana in dimensiunile 55x40x20 cm (masurat cu tot cu roti). Eu nu am vrut sa risc, am vazut pe altii ca aveau bagaje mai mari un pic si nu au avut nicio problema. Referitor la acest bagaj ei au o regula: pot sa iti ceara sa il pui la cala (gratuit) in cazul in care nu au suficient spatiu in cabina pentru bagajele tututor calatorilor.
   Ii pun o eticheta galbena si il recuperezi la sosire de la banda cu bagaje de cala.
   Apoi poti sa mai ai o poseta in dimensiunile 35x20x20 cm.
   Bineinteles in cazul ambelor bagaje trebuie respectata regula lichidelor/gelurilor.
   In plus, daca calatoresti din Londra-Stansted si mai cumperi ceva din aeroport (nu neaparat din duty free -mai au si ceva magazine de haine, Boots, etc) poti sa mai ai o sacosa de cumparaturi.
   Uite informatia de pe site-ul aeroportului :”When travelling from Stansted Airport you can take one standard sized shopping bag, in addition to your hand luggage.”
   Confirm informatia, erau panouri peste tot in aeroport si era mentionat „including Ryanair”. Acum depinde si de buget cat de mult poti sa cumperi 🙂

  2. Dacca nu depaseste peste tot, adica sa nu fie un bagaj de cabina nu este nicio problema. Nici cand trebuia sa il pui in standul special nu venea nimeni cu metrul sa iti masoare bagajul, acum nici atat. Toti calatorii mi-au spus ca doar se uita la tine, ochiometric este controlul dar nu au oprit niciun calator. Si ai 2 bagaje de mana gratuite acum!

 6. Buna! Voi pleca si eu destul de curand in Anglia si intrebarea mea suna cam asa: „Cand imi fac check-ul online mai pot atasa un bagaj de cala?” Cand mi-am cumparat bilet mi-am luat unul de 20 kg si constat ca nu am suficient loc pentru tot ce vreau sa-mi iau. 🙁 Sau as dori o solutie sa pot rezolva problema asta, ca nu stiu cum sa procedez. Multumesc frumos!

  1. Buna, Alexandra! Nu pot sa te ajut in totalitatea pentru ca nu am fost in situatia ta.
   Dar, ceea ce pot sa iti spun din experienta este ca poti sa mai adaugi bagaj de cala atunci cand faci check-in online. Din cate imi amintesc eu, era mai scump cu 5 euro dar nu am avut de ales pentru ca vroiam initial sa caltoresc doar cu cel de mana dar am mai cumparat niste chestii din Anglia (din categoria: lichide/geluri) si l-am pus la cala.
   Acum, din cate vad, in cadrul rezervarii intiale ai mai multe optiuni de bagaj si daca tu spui ca ai ales bajagul de 20 kg, mai poti sa adaugi inca unul de 15 kg (scrie ca poti avea doua bucati cu greutate maxima de 35 kg). Cred ca trebuie sa tii cont de combinatia 20+15 adica sa ai neaparat doua bagaje si nu unul de 35 kg.

  2. Buna Alexandra, Roxana are dreptate, poti adauga bagaj si la check in si chiar ulterior la Ryanair, pana la 2 ore inainte de plecare, stiu ca si eu am fost in situatia de a adauga ulterior cand am fost un grup mai mare. Uite si la politicile lor, ai primit oricum pe mail sigur linkurile de unde poti face check- in si adaugi acolo, drum bun!
   Each passenger may check in up to two checked bags upon payment of the applicable checked baggage fees by electing to purchase a checked baggage allowance of either 15 kilos or 20 kilos when make their initial booking. After the booking is made checked baggage can be added to a reservation via the Manage My Booking facility up to 2 hours before the scheduled flight departure time.
   http://www.ryanair.com/ro/terms-and-conditions/regulations-checkedbaggage/

 7. Multumesc frumos! Eu mai am in jur de 5-6 kg in plus, dar decat sa ma risc sa pun intr-un bagaj si sa nu mi le accepte mai bine imi mai iau un bagaj de 15 kg si asa merg la sigur. O sa-mi mai adaug inca un bagaj la check-in online, poate in aeroport e mult mai scump. Presupun ca dimensiunile nu conteaza, dar sa nu fie mari decat acelea pentru bagaj de cala, dar nici nu prea au cum sa fie. M-am mai linistit. o zi frumoasa! 🙂

  1. Cu siguranta nu trebuie sa cumperi din aeroport, daca nu mai insel e parca 50 euro/lire.
   Dar as avea urmatorul sfat: de ce nu incerci sa le pui in bagajul de mana, in conditiile in care Ryanair are chiar o politica ok privind dimensiunile bagajelor de mana. Poti sa ai o valiza de 55x40x20 cm care sa cantareasca maxim 10 kg. Daca adaugi acolo unele lucruri (bineinteles respectand regula pentru bagajul de cabina) eu zic ca poti economisi banii pe care ii platesti la cala (plus ca asa cum ti-am spus, daca nu adaugi in momentul rezervarii este mai scump ulterior bagajul). Si apoi nu te mai complici sa „gestionezi” doua valize de cala.

 8. Asta este si ideea, ca acel bagaj de mana e plin ochi :)) si la bagajul de cala depasesc inca vreo 5-6 kg..si nu am unde sa le pun..eu merg pentru o perioada nedeterminata si na nu pot renunta la ele..cat poate sa coste inca un bagaj online de 15 kg?! 😐

 9. Bineinteles, decizia este a ta.
  Nici eu nu as risca desi am vazut in cele 6 zboruri pe care le-am azut pana acum ca multi aveau bagaje mai mari si nu le-a zis nimeni nimic. In cel mai rau caz le-a trimis gratis la cala, asa cum mi s-a intamplat si mie desi respectam conditiile.
  Inca un bagaj de 15 kg o sa te coste probabil 25 sau 30 euro.

  1. Multumesc Roxana, da, nici eu nu as risca pentru ca am vazut si reversul medaliei: pusi sa plateasca 50 de euro in plus pentru surplus, desi am si prietena care a reusit sa treaca cu 2 bagaje de mana, destul de maricele, nu stiu cum a facut si ea a reusit si altcineva din grup a platit, este o loterie asta, depinde de fiecare cat vrea sa riste, daca avionul este gol si putine bagaje sunt mai ingaduitori, daca nu, nu

  1. Bun, 30 de euro este pretul de perioada aceasta, ca vara este mai mult, difera in functie de sezon, ma bucur ca ai rezolvat, sedere frumoasa!

 10. Foarte ok articolul, ai punctat esentialul! Eu o sa zbor pentru prima oara cu Ryanair la Bruxelles in august 2015 din Bucuresti. Sper ca totul va fi perfect, nu ma supar daca v-a intarzia o ora, sa nu fie anulare de cursa sau schimbare fortata de data fiindca nu va fi bine!

  1. Multumesc! Noi nu cunoastem Ryan Air, dar nu ajungea unde este azi daca incidentele de mai sus ar fi ceva obisnuit. Si din cate vad sunt din ce in ce mai mult orientati spre nevoile pasagerilor – de exemplu faptul ca este aplicatia app sa faci boardingul cu telefonul, sau inca o geanta mica de mana gratuit. Deci usor, usor din cea mai zgarcita companie se transforma intr-una custumer friendly!
   Vacanta frumoasa!

  1. Este neaparat sa iti faci check-in online. Altfel vei plati o taxa marisoara la aeroport sa il faci la ghiseu si nu are rost. Il poti face cu 7 zile pana la 2 ore inainte de data zborului. Te uiti pe site si apoi cauti sectiunea „check-in online”, urmezi pasii si neaparat la final printezi documentul care iti apare la final. Acolo vei avea si locul aloct din avion. Daca vrei sa iti alegi locul platesti suplimentar si aceasta ii ofera posibilitatea sa faci chec-in inainte cu 30 zile. Cu foaia printata te duci direct la controlul de securitate (ai zis ca ai doar bagaj de mana). Ai grija sa respecti dimensiunile si regulile pentru lichide/geluri. Calatorie placuta!

  2. Multumesc Roxana! Da, taxa poate fi de 50 de euro sa faci check inul la aeroport: este practic biletul de imbarcare. Se poate sa primesti si pe mail informatia dar oricum se face din site, cum spune Roxana. Poti avea boarding passul si in telefon, au o aplicatie, dar nu functioneaza mereu foarte bine, sau asa era cand au lansat-o, asa ca mai bine printat si poti salva pdf-ul si mergi direct la boarding. cand aud de calatorii mi se face si mie pofta, calatorie frumoasa!

 11. Salut! Am citit articolul, chiar sunt multe informații necesare! Multumesc ☺️ Vroiam sa întreb: la Ryan Air care e treaba cu bagajul gratis? Cineva imi spune ca am voie doar un singur bagaj (adică fara poseta sau o geanta obisnuita pe care o purt pe umar), aici am citit ca deja se permite atit geanta cu haine si lichide, cit si cea de pe umăr… Nu mai înțeleg nimic ?
  V-as fi foarte racunoscatoare pentru raspuns ☺️

  1. Buna, asa era inainte: un singur bagaj. Dar de mai mult de un an de zile este voie cu doua, unul mare si unul mic, gratuit, uite mai jos pe siteul lor, dar si un link cu echipajul Ryanair aratand cele 2 bagaje:
   https://www.ryanair.com/ro/terms-and-conditions/regulations-cabinbaggage/
   Uite um arata al doilea bagaj, ideal:
   http://gozonews.com/43132/ryanair-announces-lower-airport-bag-fees-for-all-customers/

   Ryanair a dorit sa atraga mai multi consumatori. Dar unele bagaje uneori sunt puse tot la cala, daca se depaseste limita de bagaje care pot fi puse in respectivul avion, pentru ca unii aduc bagaje mai mari decat trebuie. Asta inseamna ca primii care se urca in avion isi vad bagajele in cabina, ultimii posibil la cala, dar fara costuri suplimentare, numai ca trebuie sa astepti. Chiar daca ai un singur bagaj poti ajunge sa fie pus la cala, depinde de toti pasagerii. Asa ca sfatul meu este sa te sui printre primii in avion, sau sa cumperi imbarcare prioritara daca te grabesti si nu vrei sau nu poti sa astepti (la modul ipotetic, ca poti bine mersi sa nu astepti deloc, sa iei bagajul in avion ca intotdeauna si sa mearga totul struna)

  2. Multumesc!!!!
   Imi spui, te rog, pentru a doua geanta, mai mică, la fel este amplasat un stand cu parametrii Ryan Air sau doar bagajul mai mare se verifica asa minutios?

  3. Cu multa placere! Din cate stiu nu se mai verifica niciunul asa strict, decat rareori, dar recomand respectarea dimensiunilor, nu de alta dar sunt imprevizibili la acest aspect: uneori sunt foarte intelegatori, alta data fac exces de zel. Am vazut azuri in care turisti au fost pusi sa plateasca, am vazut si cand si-au pus mai multe pe ei, am vazut multe 😀 Dar pentru o vacanta linistita mai bine respecta dimensiunile,plus ca poti face atatea combinatii! Uite ce am luat eu cu mine cand nu aveam voie a doua geanta, problema recunosc ca ma preocupa destul de mult!
   http://extravita.ro/2015/04/01/2-saptamani-doar-cu-bagaj-de-mana-10-kg-ryanair-ce-luam-cu-noi-pentruea-lista-calatorie/

  4. Nu am vazut sa verifice poseta, am vazut persoane care depaseaua dimensiunea. Exista insa in cadranul de fier de verificare si pt bagajul mic, adica poseta tot acolo unde e pt bagajul de cabina. Iar sfatul meu e sa respecti dimensiunile mentionate de ei. Zbor placut!

 12. Buna! Ma pregatesc si eu pt un zbor la Roma in septembrie (plec din Budapesta) si ma tot stresez cu dimensiunea bagajelor. O nelamurire am referitor la bagajul mai mic, cel de 35*20*20 – 35 e inaltimea sau latimea? Oare un rucsac cu inaltimea de 35 va fi acceptat? Multumesc mult!

  1. Buna, eu recomand cat mai mic, o geanta de mana. 35 este una dintre laturi decci daca celelalte sunt in limite este OK. Desi RyanAir s-au relaxat mult in ultimul timp, nu se stie niciodata, asa ca mai bine avem grija cu dimensiunile si la nevoie mai punem o haina pe noi (din bagaj). Calatorie frumoasa!

 13. Buna! As avea si eu o intrebare ,daca sunteti dragute sa imi raspundeti. In bagajul de mana imi pot lua placa de par,ondulator fara sa intampin probleme?Iar o alta intrebare este legata de produsele cosmetice,fond de ten,pudra,ruj,rimel….Le pot pune in bagajul de mana?Din cate am citit am inteles ca produsele lichide nu trebuie sa depaseasca 100 ml fiecare si ca ar trebuii puse intr o punga de plastic ermetica,dar pudra si rujul nu sunt lichide :))

  1. Buna, Cristina. Da, ai voie cu respectivele articole, ondulator si placa. Pudra si rujul, chiar mai multe le-am tinut mereu separat, nu sunt lichide si nu am avut probleme absolut nicaieri de cand zbor. Fondul de ten daca este lichid trebuie pus in punga respectiva. Si mi-ai dat si o idee de articol, la care m-am mai gandit, cu ce este de pus in bagajul de mana/cabina. Uite aici un articol excelent pe aceasta tema, ce ai/nu ai voie: https://www.gov.uk/hand-luggage-restrictions/electronic-devices-and-electrical-items
   Calatorie frumoasa!

 14. Buna!Voi merge la Roma cu Ryan Air doar cu bagaj de mana si as vrea sa stiu daca am inteles exact cum sta treaba cu lichidele.Toate lichidele din bagajul meu de mana trebuie sa aibe in total 100 ml maxim sau fiecare sa aibe maxim 100 ml?Multumesc anticipat 🙂

  1. Buna Elena. Fiecare recipient trebuie sa nu depaseasca 100 ml separat, dar poti avea mai multe. Sa stii ca cei de la control bagaje (acest control este realizat de angajatii aeroporturilor nu de catre companiile aeriene) au niste ochi! Sa nu ai 120 ca vad imediat. Mai bine mai multe mai mici. Si sa incapa toate in folia respectiva care se inchide, asa este norma, o poti lua de la aeroport sau din alta parte. Eu am folosit si folie de birotica asa numitii chilotei. Ideea este ca nu trebuie sa depaseasca 1 litru toate lichidele pe care le ai la tine inclusiv parfum, fond de ten lichid, oja. Va trebui sa le prezinti separat la control bagaje. Rujurile se pot tine separat si fondul de ten solid. Calatorie frumoasa!

 15. Buna,
  Urmeaza sa zbor cu ryanair, am mai zburat in trecut doar cu blue, imi este foarte frica de avion si am citit online tot felul de comentarii, mi am luat pastile, dar tot sunt speriata. Merg in Spania sa botez, am bilet dus intors si ma intorc marti 13, nu sunt superstitioasa, dar frica este prea mare…

  1. 😀 a fost bine sigur! Nu este de ce sa fie teama, Ryanair are una dintre cele mai noi flote din Europa, in luna septembrie au avut 54 000 de zboruri, 9 sau 10 milioane de clienti nu mai tin minte exact si asa este luna, niciun evenimente neplacut, adica chiar nu ai de ce sa ai teama, probabilitatea sa se intample ceva este oriunde, oricum …. sper ca a fost totul bine. Stii… uneori atragem singuri diverse chestii prin gandurile noastre, asa ca avand in vedere ca unele lucruri oricum nu pot fi schimbate, sa ne relaxam!
   Apropos: Ryanair este cea mai mare companie Europeana, dupa numarul de pasageri si de aeronave si va creste.
   In Wikipedia este listata dupa dupa Lufthansa Group, deci nu dupa Lufthansa – grupul are in jur de 15 companii subsidiare, precum Swiss Airlines, Austrian Airlines, Germanwings, etc, deci si companii din alte tari si low cost, etc), deci ca o singura companie, un singur pavilion, este Nr.1 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_airlines_in_Europe.
   Nu este cunoscuta la noi inca asa de mult, dar eu am zburat cu ei din 2010 asa ca m-am bucurat cand au venit la noi, sper sa le urmeze si altii exemplul si sa avem cat mai multe zboruri, destinatii, etc.

  2. Buna. Va rog sa ma ajuati cu urmatoarele informatii. Daca atunci cand am rezervat biletele am omis sa pun luniuta dintre prenume credeti ca este vreo problema? Atunci cand voi face check-in voi putea adauga bagaj de cala? exista aceasta optiune acolo sau trebuie sa intru in alta parte, alt site? Daca nu am bifat check-in online oare nu pot sa mai fac acum?sincer nici nu am vazut unde trebuia bifat atunci cand am facut rezervarea.
   Multumesc

  3. Buna! Nu red cca o sa fie nicio problema, alegeti sa faceti check in cu adresa de mail, sau numarul de rezervare.
   Cchech-in online se poate face oricand pana cu 4 ore inainte de rezevare, dar eu recomand sa faceti cand se da drumul la chech in: de obicei cu 15 zile inainte de calatorie.
   http://www.ryanair.com/ro/questions/how-do-i-check-in-online/
   – Bagajul de cala se poate adauga in timpul efectuarii procedurilor de check-in sau ulterior prin Manage mu Booking 😀
   http://www.ryanair.com/ro/manage-your-booking/

   Astept sa aflu cum s-a rezolvat 😀

   Mirela

 16. Buna,

  Se aplica si alte taxe la aeroport in afara de pretul biletului(daca este achizitionat online). Ma refer la taxele de aeroport care sunt mentionate pe alte site-uri cand vrei sa achizitionezi bilete.

  Multumesc,
  Cornelia

  1. Buna, Cornelia, nu! Toate taxele de aeroport sunt incluse in pretul afisat al biletelor, in momentul in care cauti pe siteul ryanair. Totodata incluse sunt: 2 bagaje de mana, loc alocat (nu preferential) dar este alocat, asta inseamna ca nu este bataie pe locuri fiecare pasager are unul dinainte de a se urca in avion. Am scris recent un articol cu politicile lor recente, deoarece au implementat un program pentru a fi mai aproape de clienti si au adus multe lucruri bune pentru noi: http://extravita.ro/2015/09/22/informatii-ryanair-politici-taxe-bagaje-servicii/

 17. HELP
  Daca am adaugat doua bagaje pe o persoana, pot sa iau doua bagaje a cate 15 kg fiecare? Am citit pe site ca daca adaugi doua bagaje de o persoana, greutatea celor doua cumulata sa fie 15 kg. Stiti cumva daca asa este?Am nevoie de un raspuns rapid. Multumesc

  1. Eu nu am cumparat cate doua bagaje pt o persoana dar ma uit pe site si scrie clar 2x15kg. Asta daca tu ai selectat doua bagaje de 15 kg (a nu se confunda cu dreptul de a calatori cu un babaj de mana plus o poseta mica).
   Si uite ce scrie in regulament „You can check-in up to two bags once you have purchased a checked baggage allowance of either 15 kilos or 20 kilos when you make your initial booking.”

 18. Salut. Am si eu o întrebare. Contează atât de mult adâncimea bagajului? Mi-am luat un troler de pe net unde specificațiile erau 55x38x20 si cand l-am măsurat am constatat ca are 55x34x23. Din ce am mai citit, Ryanair accepta la cabina maximum 55x40x20 si ma stresează tare cei 3 cm in plus. Multumesc

  1. Buna, de garantat nu iti poate garanta nimeni dar din cate stiu si am vazut, auzit la toata lumea, nu se mai face ccontrolul, decat ochiometricc, sa nu ai ceva exagerat. Atunci este posibil sa fii intrebat, asta la Ryanair deoaree au acum politica de a fi mai aproape de consumatori, mai placuti. Dar daca vrei sa calatoresti mai mult, cu mai multe companii, sa ai trollerul pe termen mai lung iti sugerez sa il schimbi, sa nu ai probleme alta data cu alta companie, am auzit multe, de ex sa nu ai la dus si la intors da. Nu stiu, verifica si limitele de la altii si gandeste-te, onform internet ai voie sa dai inapoi in mult timp, este permisiva legea. Dar desigur se poate sa nu ai niciodata nicio problema 😀 Acum la Ryanair eu sunt sigura ca nu vei avea probleme, dar cum spuneam mana in foc nu as baga pentru nimic care nu este pe standard 😀

  2. Buna, treceti parerea mea, am vazut acum 2 saptamani trollere mai maricele decat 23 latime si au trecut fara probleme. Nici nu s-a uitat nimeni la ele. Dar sa verificati la fieccare companie, sa nu aveti surprize care sa va strice vacanta, de aceea spuneam ca mai bine ai un troller pe dimensiuni, să îl poți lua peste tot.
   Dar strict la Ryanair stiu ca acum sunt mult mai permisivi, dar nu bag mana in foc ca asa va fi mereu, sau in ani de zile.

 19. Buna seara ! Urmeaza sa plec peste cateva zile cu Ryanair si mi am luat bagaj de 20 de kg..si acum constat ca nu mi ar ajunge.. daca mi as mai lua inca un bagaj de 15 kg totusi nu vreau sa merg cu 2 bagaje ..este posibil sa merg doar cu unu de vreo 30 kg ?

  1. Buna seara, Marina!

   Din cate stiu nu este posibila cumularea intr-un singur bagaj, iar cum la ei scrie ori ori, cred ca doar sa platesti suplimentar fiecare kg peste cele incluse, ceea ce nu recomand deloc. Dar la Ryanair ai 2 bagaje de mana gratuite: o valiza de cabina de pana la 10 kg plus o geanta medie: 55cm x 40cm x 20cm, plus la 35 x 20 x 20 cm. Ai pentru business plus ina 20 kg gratis, am vazut,
   https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview#1-0
   uite si tabelul de taxe: https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/fees
   Si calatorie frumoasa!

 20. Buna ziua.

  Am tot urmarit comentariile legate de compania RyanAir si pot sa spun ca ma bucur doar ca aud asemenea lucruri bune despre aceasta companie, mai ales ca urmeaza sa zbor pentru prima data cu ea pe data de 26 decembrie. Dar am o intrebare, o mare nedumerire,desi am intrebat atat la aeroport cat si un reprezentant RyanAir pe site-ul lor. Urmeaza sa zbor cu un bebelus de 8 luni si vreau sa stiu daca fata mea dispune de transportul carutului gratuit,daca ati avut un astfel de caz,va rog sa-mi spuneti.Cei de la RyanAir cat si tipa de la aeroport mi-au comunicat ca atat rotile de carut cat si cosul in sine, adica „2 piese de echipament de bebe” sunt gratuite ca transport..insa pe site-ul RyanAir la bagaje nu scrie nimic de asa ceva…Ce sa fac in situatia asta?

  Multumesc

 21. Buna dimineata.
  Da,m-am convins. Deci este voie, si chiar si cu un bagaj aditional de 5 kg pentru copil.

  Multumesc pentru raspuns Mire si pentru timpul acordat problemei mele.

  1. Bună dimineața! Cu multă plăcere și drum bun! Mă bucur să fiu de folos, dacă se poate după zbor un mic update? A fost OK cu căruciorul, ușor? Mulțumesc mult!

  1. Buna, da, desigur, cu pana la cateva ore inainte de zbor.
   Trebuie sa intri in rezervare si desigur sa emiti/tiparesti boarding passul din nou. Drum bun!

 22. La multi ani!
  Am trecut cu bagajul de cabina 55/34/23 (cei 3 cm in plus care imi dadeau emoții), am avut si geanta de mâna care depășea specificațiile 35/20/20 (aveam 35/20/40), dar nu mi le-au măsurat, nici cântărit. Cât despre produsele lichide din bagajul de mâna… aveam mai mult de 10 buc, dar nici unul nu depășea 100 ml (cumulate, nu depășeau 1l). Am trecut foarte ușor de check-in, dar nu recomand, deoarece am stat putin cu stres. Pe 8 am zborul întors, revin cu detalii
  An nou fericit!

 23. Buna ziua tuturor.
  Revin asa cum am promis cu pareri,opinii si experiente din zborul cu Ryan Air catre si inapoi din Londra.
  Precizez ca am fost si cu bebel de 7 luni. O experienta frumoasa intr-adevar dar cu cateva lipsuri dar si plusuri pe care as vrea sa le precizez:
  In primul rand de apreciat ca la check-in ul de la Otopeni,fiind cu copil am putut sa stam la un ghiseu separat,in conditiile in care erau vreo 40 de oameni la celelalte ghiseuri,inaintea noastra.Cinste noua romanilor :), Ca bagaje am avut cate 2 bagaje de mana fiecare dintre noi iar pentru fetita i-a fost permis o gentuta destul de mare pentru lucrusoarele ei, cat si un bagaj de cala de 15 kg. Caruciorul a fost etichetat inca de la inceput dar ne-a lasat sa mergem cu el pana la urcarea in avion si apoi ni l-a trantit in cala..Din pacate,da,TRANTIT este cuvantul,gansind pe el, la aterizare urme de zgarieturi. Zborul a fost unul placut, fara incidente si am aterizat cu 2-3 minute mai inainte de ora stabilita. Excursia in sine a fost superba, avand posibilitatea sa stam atat in Londra cat si in Poole, la niste prieteni si am experimentat astfel atat viata agitata dintr-o metropola cat si linistea oraselelor clasice englezesti. La intoarcerea pe aeroportul din Stansted, am ajuns mai devreme cu vreo 4 ore( asa ne rezervasem biletele de autocar din Londra,pentru ca totul era deja ocupat spre dimineata). Am tot sperat ca gasim in aeroport niste fotolii sau macar scaune si ceva caldura,dar din pacate nu am gasit nici una nici alta..a trebuit sa asteptam check in-ul care se facea cu 2 ore inainte de plecare pe niste calorifere reci..noroc cu caruciorul ca a putut si fata sa se odihneasca, altfel nu stiu ce am fi facut. Spre deosebire de Otopeni, la check in ul de la plecare nu am avut conditii speciale,dar nu ne a deranjat ca s a facut destul de repede,in schimb,daca la noi am putut sa trecem cu toate lucrurile fetei fara probleme,inclusiv lapte ceai apa care depaseau lejer 100ml, acolo nu a existat asa ceva, ba chiar au verificat si sub copil, care se afla in carut si mi-au si trezit o…ne au controlat aproape de piele, ne au descaltat,in cazul in care aveai incaltari cu fier, ne au oprit laptele si au verificat chiar si apa,dar nu le a lasat sa trecem cu cantitati foarte mari…cat de 2-3 biberoane…destul de stricti…La imbarcare aceeasi poveste cu carutul: mi l-au luat de parca era o sacosa si l au aruncat in cala…si vorbim totusi de o tara civilizata..Drumul la intoarcere a fost din nou fara incidente. Ca o comparatie insa ,cand ne am ridicat bagajele, in Stansted a durat 3 minute…pe Otopeni a durat mai bine de 30 din pacate…
  Parerea generala este ca mi-a placut dar din prisma inghesuielii din avion,data viitoare daca as alege sa plecam doar noi 2 fara copil sau sa aleg o alta companie.
  Va multumesc ca aveti rabdarea sa mi cititi mica mea aventura!

  1. Buna ziua, multumesc :D. Ma bucur ca ati avut un sejur frumos si v-ati intors cu micuta bine, ca nu a racit, chiar cu strictetea de la Stansted – asta tine de britanici si in afara de lipsa caldura, deci conditii (este aeroportul secundar al Londrei) strictetea de la control este un lucru bun, normal, sa fie facut decent, dar de cand au fost toate problemele internationale sunt din ce in ce mai stricti si decat sa se intample ce a fost in Egipt, unde personalul aeroportului a dat dovada de superficialitate la control, mai bine putin stres. Problema de securitate este serioasa si asa procedeaza cu toti calatorii.
   Imi pare rau si sa aud de carut, o sa trimit si eu comentariul pe mail, este important sa dam feedbacck daca dorim sa ajutam o ompanie sa isi imbunatateasca serviciile. Cat despre gradul de ocupare, da, Ryanair are un mare grad de ocupare, asta nu o sa se schimbe, azi am primit un comunicat ca in 2015 au ajuns la 101 milioane de pasageri transportati, prima companie aeriana care a trecut de 100 milioane de pasageri intr-un an, asa ca…. Eu astept noile avioane Boeing, cu mai mult loc, dar normal nu este o garantie ca vei ajunge in acele avioane, ca flota este mare :D.

   Sunt curioasa de Poole, de Anglia autentica, arata foarte bine in fotografii!

   O zi frumoasa,

   Mirela

 24. Buna. Am si eu o intrebare sapt viit o sa plec in anglia impreuna cu baietelul meu de 4 ani jumate si vroiam sa stiu daca are si el scaunel langa mine sau trebuie sa il tin in brate ? Precizez ca avem bagaje la cala dar am preferat sa le trimit inainte cu masina pt a’mi fi mai usor in aeroport, deci o sa am decat geanta :p e vreo problema ?

 25. Buna ziua , am si eu o intrebare legata de zborul cu Ryanair , mai exact in legatura cu bagajul de mana : am calatorit de foarte multe ori cu Ryanair dar nu am avut bagaj de mana , decat o gentuta mica cu documentele si portofelul . De data aceasta doresc sa fac ceva cumparaturi si sa le pun intr-un ghiozdan , ca si bagaj de mana . Mai exact vreau sa iau mai multe dulciuri , cafea , o crema si nu stiu daca am voie , stiu ca sunt anumite reguli in legatura cu lichidele si gelurile la bord . Ma puteti ajuta cu cateva detalii legate de aceste reguli , lichide , creme, farduri …

  1. Buna, da, am pregatit chiar si un articol pe aceasta tema, mai ales ca acum la Ryanair poti merge u 2 bagaje de mana gratuite. Un bagaj de 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 bagaj mic de pâna la 35 x 20 x 20 cm.
   Dulciuri, cafea, etc – sunt solide nu sunt probleme cu ele.
   Lichide: pana la 100 ml/ pentru fiecare recipient, nu mai mult de 1 litru in total.
   Ce inseamna lichide: creme, geluri, rimel, fond de ten lichid, spray de fata, gloss de buze etc. Nu este politica Ryanair, ci in general pentru aeroporturi. Fondul de ten solid, rujurile, fardurile figureaza la solide, etc nu intra la lichide, dar cremele, parfumurile da. Sfat: poti lua mai multe creme, geluri, et, dar sa nu aiba mai mult de 100 ml: la control bagaje isi dau seama si la 110. Daca mai pot ajuta cu ceva?
   Uite aici cel mai bun ghid gasit cu ce este voie ce nu in bagajul de mana https://www.gov.uk/hand-luggage-restrictions/overview

  2. Buna. Am si eu o întrebare daca ma puteți ajuta. E prima oară cand merg cu aceasta companie ( Ryanair ) si cand am facut check in ul mi au cerut numărul buletinului.. Eu am scris si seria si numărul, e ok? Si încă ceva ? Am salvat biletul ca PDF si mi au pus 3 chestii pe o foaie,biletul cu codul si numele, informațiile despre zbor( la ce ora pleaca Si ajunge) si dimensiunile bagajului de mâna. Acum nu Știu cum sa fac .. Le las asa toate pe una? Mulțumesc mult !

 26. Buna, ma poate ajuta si pe mine cineva cu o asemenea intrebare? Maine urmeaza sa zbor de la Bucuresti spre Bruxelles insa nu mi-am facut check-in-ul, il pot face la aeroport? Si de ce date am nevoie pentru al putea face? Merci anticipat !

  1. Buna, recomand sa il faceti online, este timp azi si sa printati biletul de boarding. Se poate face si in aeroport, dar ontra cost, probabil 40 de euro in plus. Direct de pe site, sau din mailul primit, cu numarul rezervarii

 27. Mire,iti multumesc pentru acest raspuns! Dar daca tot m-am hotarat sa il fac la aeroport, am nevoie de ce date, pasaportul meu si codul de la rezervarea biletului ?

  1. Dar de ce la aeroport, ca este scump? Este gratuit online, se poate chiar downloada apliatia din google play sau app store, gratuit si face check in-ul acolo, in acest caz se face boardingul cu telefonul.

   Da, datele acelea sunt cele solicitate: codul de rezervare si actul de identitate. Se poate ca check-inul in aeroport sa poata fi facut doar ccu actul de identitate, dar nu stiu exact ca mereu mi-am facut online asa ca mai bine sunt pregatite amandoua
   calatorie frumoasa!

 28. Buna! am o intrebare legata de dimensiunile trolerului, are 54 cm-37 cm-26 cm…desi la celelalte se incadreaza, depaseste ultima latura, insa in partea de sus are 21 cm si apoi pana jos se mai lateste, ca sa zic asa..si ajunge la 27 cm. Sunt in mare dubii, credeti ca as putea trece sau sa nu risc mai bine? Multumesc

  1. Bună! Roxana, ai trecut de control cu bagajul? Că urmează să plec la Milano, iar bagajul meu are 58x40x20 și nu știu dacă voi avea probleme pentru 3cm.
   După cum spune Mirela, ar fi indicat să-l țin pe orizontală să nu se observe 😀 și sigur nu voi avea probleme.

  2. Buna, primesc des aceasta intrebare, ba pe Facebook, ba mailuri, etc 😀 Multi s-au intors, avand un bagaj ce depasea usor dimensiunile, adica era tot de cabina, nu de ccala si nimeni nu a avut probleme. Mai mult, nu am vazut sa fie controlat ineva, masurat bagajul adica, nici nu am auzit asa ceva, deci parerea mea este a esti bine cu bagajul. Mai mult, ai si o geanta pe ccare o poti lua gratuit la bord, geanta de mana, acum. Dar: de garantat cca nu vei avea niciodata nicio problema nu o poate face nimeni, cand pe scris, la conditii, sunt trecute niste dimensiuni – desi ar insemna ca ai fi exceptia, nu regula, sa ai probleme. Hotararea iti apartine, ce te sfatuiesc, daca ai bagajul mai mare tine-l si tu in partea opusa de personal, nu il flutura, mai ascuns 😀

 29. Hello!! ☺
  Am facut check-in prin aplicatia lor dar pe mail am primit doar itinerariul. Codul rezervarii confirmat, cu numele meu dar vroiam ceva mai personalizat… Daca ma duc la aeroport, cu check-in-ul pe telefon, mai platesc ceva?! Multumesc anticipat.

 30. Am fost la aeroport (Henri Coanda) cu check-in-ul pe telefon si nu am platit nimic. Mi-au comunicat ca imi vor printa ei check-inul in aeroport. Nu a mai fost nevoie fiindca il aveam si printat. Am vrut sa vad daca se poate zbura doar cu check-inul din aplicatia lor pentru android.

 31. Buna . Am si eu o întrebare , daca nu am selectat zborul cu bagaj de cala cand am cumpărat biletul , pot sa adaug bagaj atunci cand îmi voi face cheeck-in-ul ? Si cu cat voi fi taxată pentru aceasta operatiune?

  1. Eu te contrazic. Bagajul adaugat ulterior rezervarii este putin mai scump decat daca il adaugi initial.
   Eu asa am patit, Diferenta nu este foarte mare, dar exista.
   Uite ca mentioneaza si pe site „Higher prices apply if purchased through Manage Booking”.
   Dar da, se poate adauga fara nici o problema ulterior rezervarii initiale,

 32. Buna! Am o intrebare.. La achizitionarea unui bilet Ryanair s-a trecut un singur prenume, desi persoana in cauza are doua. Vor fi probleme pe aeroport din cauza asta ? Multumesc.

  1. Buna, nu stiu exact ce sa iti spun, dar poti efectua modificarea cred. Sper sa nu fie contra cost. Este chat pe siteul ryanair si puteti intreba, chiar nu stiu ce sa spun aici. Succes

  2. Am auzit pana acum de 2 persoane care au tracut un singur prenume desi aveau doua si nu au avut nici o problema. Asta fiind anul trecut,
   Oricum, intreaba pe chat.

  1. Buna ziua, daca nu este specificat nu cred ca conteaza, sa nu depaseasca greutatea este important. La bagajul de mana sunt restrictii pentru ca trebuie sa incapa in spatiul alocat din cabina, in rest singura limitare pe car o vad pe site este urmatoarea: Din motive de sănătate şi siguranţă, Ryanair nu acceptă transportul obiectelor a căror greutate individuală depăşeşte 32 kg sau ale căror dimensiuni combinate depăşesc 81 cm (înălţime), 119 cm (lăţime) şi 119 cm (grosime). Această limită de greutate nu se aplică dispozitivelor de ajutor la mers.

 33. Buna. Am si eu o întrebare daca ma puteți ajuta. E prima oară cand merg cu aceasta companie ( Ryanair ) si cand am facut check in ul mi au cerut numărul buletinului.. Eu am scris si seria si numărul, e ok? Si încă ceva ? Am salvat biletul ca PDF si mi au pus 3 chestii pe o foaie,biletul cu codul si numele, informațiile despre zbor( la ce ora pleaca Si ajunge) si dimensiunile bagajului de mâna. Acum nu Știu cum sa fac .. Le las asa toate pe una? Mulțumesc mult !

  1. Buna, poti folosi buletinul fara probleme, Germania este in UE. Daca ai insa pasaport electronic, poti sa iesi mai repede din aeroport pe la portile e-passport. Insa no problem cu buletinul, vacanta frumoasa!

 34. Buna, si eu as avea aceeași intrebare ca si Alina. De fapt eu am facut deja checkin-ul si am trecut si seria si nr de pe buletin dar cand am printat foaia de îmbarcare, nu apar primele doua cifre din nr buletinului. Oare tine strict de formatul paginii sau voi avea probleme?
  Multumesc mult!

  1. Buna, eu din cate tin minte am pus doar numarul. Ideal ar fi sa mai faci o data operatiunea, sa modifici la check in, print. Nu stiu cu problemele, au fost care au si gresit diverse, uitat un nume, etc si nu au vut probleme, dar nu se stie niciodata, calatorie placuta!

  2. Buna. Te rog frumos poti sa imi spui daca a fost ok sa scrii atat seria,cat si numarul de pe buletin? Ai avut probleme? Acelasi lucru l am observat si eu,lipsesc primele 2 cifre…

  3. Multumesc pentru raspuns! Ideea era ca pe foaia de imbarcare imi apar seria si ultimele 4 cifre din numarul cartii de identitate; e ok oare?

 35. Buna,as avea o intrebare referitoare la check in.Printul contine doar numele , numarul rezervarii,locul ,nr.zbor,data si ora zbor.Nu apare numar pasaport si nici faptul ca am achizitionat un bagaj de cala.Este in regula?Zbor prima oara cu ryanair si nu vreau sa fie ceva in neregula.
  Multumesc!

 36. Buna, am o intrebare in legatura cu check-in-ul. Vin pe data de 9 iunie in Romania si ma intorc inapoi in Italia pe data de 26 iunie si pe data de 10 imi expira buletinul. Prin urmare nu ma lasa la data expirarii buletinul sa trec data de 10 iunie 2016. Ce pot face ????

  1. Nu stiu nu ai pasaport valabil? Daca nu reusesti intreaba la casutele lor de suport, au asistenta gratuita. Poti cumpara sau face check un numai pentru un segment cel de dus daca reusesti

  2. Nu am pasaport. Nu stiti un numar de telefon pentru realatii cu publicul de la Rynair Romania . Eu gasisem ceva pe site-ul aeroportului dar nu raspunde nimeni. Multumesc !

 37. Buna Mirela, utile informatiile, motiv pentru care o sa intru si eu putin in discutii cu voi. Zbor pentru prima data, si observ destule reguli, si la fel de multe situatii in care oamenii neinformati ori sunt pusi la plata datorita bagajului, ori le este confiscata marfa interzisa, avand restrictii la ce ai voie si ce nu sa contina bagajul.
  Ok, am inteles faza cu marimea bagajelor, insa la plimbatul prin magazine, mi s-a recomandat cel mijlociu din seria celor 3 marimi. Constat ca cel mijlociu trece de 55cm, cu putin de 40cm. Pentru a evita eventuale neplaceri, ce alegere sa fac? Sa inteleg ca bagajul este cel mai mic din seria aceea de 3 dimensiuni pe care le gasesti in magazine?

  Multumesc! Toate bune, ma inclin…voie buna!

  1. Buna, Nicu, multumesc! La Ryanir acum ai voie cu 2 bagaje gratuite de mana, un troller de cabina si o geanta sau rucsac, am scris in articolul acesta cam tot ce ai avea nevoie sa stii: https://extravita.ro/2015/09/22/informatii-ryanair-politici-taxe-bagaje-servicii/
   Cat despre trollerul mediu, acela nu este pe dimensiunile de cabina la nicio linie aeriana in mod gratuit, deci nu inteleg de ce ti s-a dat acela, pentru cabina sunt cele de cabina, cale mai mici.
   Deci uite ce poti lua la bordul Ryanair gratuit:
   1 bagaj de până la 10 kg cu dimensiunea maximă de 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 bagaj mic de până la 35 x 20 x 20 cm
   Si zbor placut!

 38. Poate ma ajuta si pe mine cineva. Pe bilete scrie no bags. Ideea e ca nu am bagaj de cala o sa il am doar cel de mana de 10 kg . Oare e ok daca nu apare nicaieri bagajul de mana? Vreau sa mentionez ca la cumpararea biletelor nu am fost intrebata in niciunul dintre pasi daca o sa am sau nu bagaj de mana. La wizz air esti pus sa selectezi toate bagajele .. Indiferent ca e bagajul inclus de mana .Multumesc

  1. Buna! Normal ca nu apare pentru ca este gratuit si valabil la tiate zborurile. La Ryanair ai 2 bagaje gratuite de manaa: cel de 10 kg troller de cabina si o geanta, bagaj mic deci 2 bagaje de mana este articolul torul ddespre ryanair cu aceste aspecte si dimensiuni. Acum nu pot da linkul si nici nu stiu pe dinafara dimensiunile ca suntin deplasare dar da search sau cauta pe siteul ryanair ? dar este OK ai 2 bagaje de maana gratuite

  2. Ai bagajul de mana inclus. Mentiunea no bags se refera la „check in bags” adica daca ai bagaje de cala. Cele de mana e clar ca sunt incluse. La wizz air trebuie sa alegi pentru ca ei au 2 tipuri de bagaje de mana (cel gratuit si unul mai mare care e contra cost).

 39. Buna ! F f bun articolul si parca sunt un pic mai linistita- pana la acest articol am citit doar cat de urat si dezastruos este sa zbori cu Ryanair. Desi ai raspuns de atatea ori intreb si eu daca am inteles bine (urmeaza sa zbor curand) + suntem 3 persoane eu , sotul si fetita de 12 ani – avem voie cu 3 bagaje de 10 kg in avion si 1 singur bagaj in cala . corect ? Acum trebuie sa caut si dimensiunile desigur. Mi am printat biletele . am facur checkin ul online , dar daca nu le as avea printate ar fi deajuns telefonul ? Inca o data super articol ! Cunosti si ceva reguli la bagaje si easy jet? Sau impresii si despre easy jet?

  1. Buna, Adina, multumesc. Ryanair are acum o politica mult mai relaxata la bagajele gratuite de mana.

   Nu stiu ce putea fi nasol cu Ryanair, doar ca erau foarte stricti si avand in vedere numarul urias de zboruri (au cea mai mare flota din Europa, doar grupul Lufthansa este peste, dar grup, in grup sunt 16 linii aeriene, printre care si Swiss air, austrian, etc si una dintre cele mai noi) normal ca era si un mare interes asupra lor. ANul trecut au transportat peste 107 milioane de pasageri intr-un singur an, prima companie din lume cu aceasta performanta.
   Insa de 2 ani au un program Mereu mai bun prin care isi propun sa ajunga si o linie aeriana placuta de consumatori, nu numai utila, asa ca au adus multe imbunatatiri, una excelenta fiind aceea ca au doua bagaje de mana gratuite. (Easyjet au doar unul, ca cel mare Ryanair acum, rstul se plateste). Iar la cala au redus preturile si multe altele, am scris despre ele in acest articol:
   https://extravita.ro/2015/09/22/informatii-ryanair-politici-taxe-bagaje-servicii/

   Cu easy jet inca nu am zburat, ca nu s-a nimerit, cel putin nu deocamdata. A si la Ryanair mare atentite, sa luati biletele direct de la ei, stiu ca probleme au fost din cauza ca easy dreams aproape le-a clonat siteul (desi normal ca nu este aceasi adresa, ci oferte ryanair, ceva, deci atentie sa fie chiar siteul lor) si prin ei au fost probleme, nu din cauza Ryanair, ei chiar i-au dat in judecata, atat platforma cat si pe google pentru promovarea anunturilor, am scris aici desăre acest lucru: https://extravita.ro/2015/12/02/ryanair-a-dat-in-judecata-platforma-edreams-pe-motiv-ca-le-inseala-clientii/.
   In concluzie, trebuie sa ne informam cat mai bine si va doresc calatorie frumoasa. Eu abia astept mai multe zboruri din tara, de la cat mai multe companii, asa o sa avem cele mai bune conditii.

 40. Buna. Am si eu o întrebare mamei mele i s.au furat toate actele și vineri seara trebuie să plecăm..știți cumva cât costă să modificăm datele din check-in? Data de valabilitate serie..? Va mulțumesc

  1. una, nu imi dau seama exact care este taxa, dintre cele existente catre care am lasat link, insa trebuie sa luati legatura cu ei, pentur a solicita, uite, info de pe siteul lor:
   Pentru a modifica rezervarea după ce ai efectuat check-in-ul, trebuie să iei legătura cu centrul nostru telefonic. Un membru al echipei noastre trebuie să îţi anuleze check-in-ul şi să efectueze modificarea solicitată.

   Pentru aceste modificări se percep taxe, acestea fiind calculate pentru fiecare zbor/pe persoană şi diferă în funcţie de sezon. Pentru mai multe informaţii privind aceste taxe, vezi
   https://www.ryanair.com/ro/ro/informatii-utile/centru-de-ajutor0/termeni-si-conditii-generale/taxe

 41. Buna pe data de 23 07 2016 plec din Charleroi cu destinatia bucuresti tot incerc sa fac check in online si nu reusesc imi zice ca nu gaseste rezervarea cu cate zile inainte trebuie facut check inul.Va multumesc.

  1. Buna, Trebuia sa o gaseasca deja, daca tot nu functioneaza intebati la chat
   Clienţii care achiziţionează locuri pot efectua check-in-ul începând cu 30 de zile şi până la 2 ore înainte de ora programată a zborului.
   Clienţii care nu achiziţionează locuri pot efectua check-in-ul începând cu 7 zile şi până la 2 ore înainte de ora programată a zborului.
   Clienţii Business Plus pot efectua check-in-ul gratuit la aeroport.
   Uite si un clip care arata pas cu pas cum trebuie efectuat check in-ul https://www.youtube.com/watch?v=W-ftegMK8R4

 42. Buna. Am citit pe site.ul lor ca se poate zbura doar cu pasaportul. Eu am luat bilete, si nu am pasaport. Iar timpul e destul de scurt.. nu mai am timp sa imi fac pasaport. Pot pleca cu buletinul? Multumesc

  1. Ba se poate cu buletinul desigur nu n Maroc, dar in destinatiile europene da. Cu siguranta nu trebuie pasaport decat daca doriti. Unde ati vazut ca trebuie pasaport numai? Este pasaport sau national ID ?

  2. citisem la ei pe site.. si m.am panicat rau.. eu plec in italia peste 1 saptamana si am mai fost cu wizz anul trecut dar nu mi-au cerut pasaport. iar acum citind din curiozitate pe pagina lor, mi-a sarit in ochi ca trebuie pasaport…

  3. Buna! Te rog sa ma ajuti si pe mine!! Pana la urma ai zburat cu Ryanair si te-au lasat doar cu buletinul? Eu plec maine si abia acum am descoperit faza cu pasaportul.

  4. Nu inteleg care este faza cu pasaportul? In toate tarile Uniunii Europene se calatoreste cu buletinul. Al check in se trec datele actului de identitate, ori a cartii de identitate, seria si numarul (nu si CI ci doar seria si numarul) sau numarul pasaportului. Calagorie frumoasa si dati de veste cand totul este OK 🙂

 43. aa, si inca ceva: la check-inul online trebuie sa completez cu datele din buletin, nu?:) data trecuta am plecat prin agentie si nu l-am facut singura 🙁

  1. La check-in se folosesc datele din documentul cu care calatoresti.
   Deci daca calatoresti cu buletinul, treci datele din buletin.

  2. Da, seria si numarul mai sunt discutii despre asta in comentarii aici ? Ideea este ca nu ryanair cere acte de ide titate se circula cu ce este legal in functie de tara in care mergeti. Si la check-in se pot face modificai. Succes si drum bn, astept vesti ca totul a fost ok ?

  3. ok. multumesc din suflet. acum m.am linistit. 🙂 o sa revin cu pareri. multumesc si o seara buna.

  4. Bună seara …
   Am făcut check-in dar am trecut CNP, nu seria și nr,pot avea probleme ?
   Pot modifica?
   Vă mulțumesc

 44. Salut. As vrea sa întreb….o să calatoresc împreună cu copilul meu de 4 ani spre București. Avem dreptul la bagaj de mînă gratis? Si dacă da….cite kg.avem dreptul?Laptopul si geanta de umăr intra si ea in bagaj?Multumesc anticipat.

  1. Buna, Iulia. Da, aveti dreptul. Fiecare adult are dreptul la doua bagaje de mana gratuite, de doi ani de zile: un bagaj de mână – troller de cabina – de până la 10 kg cu dimensiunea maximă de 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 bagaj mic de mână de până la 35 x 20 x 20 cm – acesta poate fi geanta de laptop sau o alta geanta maricica chiar.
   Copil 4 ani: presupun ca aveti loc cumparat si pentru el. In acest caz, are dreptul si copilul la un bagaj de 5 kg, in plus fata de bagajul adultului care il insoteste.
   Mai este ceva: daca nu rezervati si loc preferential, din cel cu 4 euro, se poate sa nu aveti locurile alocate unul langa altul. Din 1 Septembrie copilul va avea gratis, doar adultul plateste 4 euro, pana atunci luati si va alegeti loc.
   Sa nu depasiti dimensiunile la bagaje. Unii o fac, nu patesc nimic, dar fiecare pe riscul lui.
   Deci averti voie 3 bagage 🙂

   Uitati cu bagajele pe siteul ryanair:
   What cabin baggage can I carry?
   You can carry one cabin bag weighing up to 10 kg with maximum dimensions of 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 small bag up to 35 x 20 x 20 onboard the aircraft.

   Due to cabin space limitations only 90 large cabin bags (55 x 40 x 20 cms) can be carried in the cabin, any bags remaining will be carried free of charge in the aircraft hold.

   Passengers who have purchased Priority Boarding will not be asked to place their cabin bag in the aircraft hold, unless necessary due to operational reasons.

   There is no cabin bag allowance for an infant (aged 8 days to 23 months) travelling on an adult’s lap; however a baby bag up to 5kg may be carried by the accompanying adult in addition to their own cabin bag allowance.
   https://www.ryanair.com/ie/en/useful-info/help-centre/faq-overview#1-13

  2. Bună…..multumesc mult pentru informatie. Pentru copil am procurat bilet la acelas pret. Pe data de 4 aug.zburăm. Am făcut deja cekin online si mi-au dat locuri alături. Înseamnă că avem dreptul la bagaj de mînă…….aaaa eu am un sac voaiaj nu prea mare cred ca nu va fi problema dacă nu e de top troleu? Să aveți parte numai de bine si călătorii frumoase.

  3. Multumesc. Ma bucur ca aveti alaturat :). Da, aveti bagaje de mana. Nu stiu cum este sacul dar daca se incadreaza in dimensiune nu e nicio problema, mai ales ca se paote plia, trebuie sa incapa sus in compartiment. Calatorie frumoasa!

 45. Servus! Cum e cu punguta in care pui lichidele, cosmeticele… primesti asa ceva la aeroport, le pun eu de acasa intr-o punga cu zip gen cele pt congelator 🙂 si unde le prezint separat… ?

  1. E de preferat sa vii cu punguta gata pregatita de acasa. O prezinta separat la controlul de securitate. Pe Otopeni se ofera gratuit dar nu sunt disponibile intotdeauna. In Anglia de ex eu o uitasem in bagajul de cala si a trebuit sa cumpar (erau niste aparate in care bagai monezi) si primeai restul.
   Da. Trebuie sa fie gen zip si transparenta.
   Mare atentie la gramaj!

  2. Buna, multumesc Roxana. Da, eu am fosolit in ultimul timp si necessairuri transparente, unele chiar si partial dar este la risc. Insa am ca rezerva o punga, daca mi se cere sa o folosesc. Atentie la gramaj: nu trebuie sa ai un recipient de 125 g chiar daca este doar jumatate plin, trebuie sa fie de mazim 100 ml fiecare

 46. Buna,
  Cum pot sa obtin o factura de la ryanair pentru rezervarea facura?Stie cineva?.La agentul de handling Menzies Aviation nu raspunde nimeni.si nu reusesc sa obtin o informatie de nicaieri.

 47. Bună ziua ! Pe 1 septembrie plecăm la Madrid pentru o săptămână , din Bologna. Printre pasageri avem si un infant de 14 luni. Nu avem bagaj la cala..Care a politica bagajului de mână ? Copilului îi este permis si altceva în afara bagajului (cărucior ) ? Mulțumim !

  1. Bună ziua!

   Fiecare adult are vote cu doua bagaje de mână gratuite: un troller de cabină și o geantă (de mână, de laptop sau rucsac). Am pus mai jos dimensiunile.
   Copii care călătoresc în brațele părinților nu au dreptul la bagaj, dar părintele poate să ia în plus față de ce are dreptul el, încă o geantă de până la 5 kg. Deci dvs. puteți avea trei bagaje, un troller și două genți, sau rucsacuri. Plus ce are alt adult. Și da, puteți lua un cărucior și încă un echipament gratuit pentru bebe, gen scaun de malină, am pus două linkuri cu ce am spus, să vedeți și la ei pe site, dacă aveți nevoie să vă liniștiți.
   Și călătorie frumoasă!
   Uitați aici condițiile și mai jos selectat din termeni ce ne interesează acum:

   https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview/Travelling-with-children/Im-travelling-with-an-infant-is-there-anything-i-should-know

   https://www.ryanair.com/ie/en/useful-info/help-centre/faq-overview#1-13
   You can carry one cabin bag weighing up to 10 kg with maximum dimensions of 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 small bag up to 35 x 20 x 20 onboard the aircraft.

   There is no cabin bag allowance for an infant (aged 8 days to 23 months) travelling on an adult’s lap; however a baby bag up to 5kg may be carried by the accompanying adult in addition to their own cabin bag allowance.

  1. Bună, Liviu, toate taxele sunt incluse în prețul afișat pe siteul ryanair. Totodată, sunt incluse două bagaje de mână gratuite. Deci nu se mai plătește nicio taxă de aeroport suplimentară, călătorie frumoasă!

 48. Buna. O sa calatoresc in 4 – 7 februarie (2017) la Londra. In conditiile in care UK paraseste UE, se poate inca calatori cu buletinul doar prin Ryanair ? Sunt sanse sa intampin ceva dificultati ?

  1. Buna, se poate intra cu buletinul si se va mai putea pana ce se va anunta, oficial, separarea, sau introducerea unor restrictii. Acest lucru nu se va face de azi pe maine, va exista o data limita, inca nici nu au inceput bine negociereile, lucruile acestea pot dura ani, dar oricum, vor fi multe anunturi OFICIALE, va fi anuntat din timp pe siteul MAE, nu pe siteuri obscure, cand are loc o astfel de schimbare lucrurile sunt foarte clare. Inca nu a avut loc BREXIT – ul. Mai mult, cand va fi, se va anunta din timp si nu de pe azi pe maine se vor schimba conditiile de calatorie. Nu s-a stabilit inca un termen pentru brexit, este un proces care poate dura ani. Stiu ca a existat o panica indusa de entitati care cautau sa faca audienta cu senzationalul, dar lucrurile nu stau asa. Chiar se discuta organizarea unui nou referendum pentru a vota BREXITUL. Oricum, check in-ul se face cu de la doua saptamani pana la cateva ore inainte de plecare, atunci sunt necesare datele.
   UK nu paraseste UE in doi timpi si trei miscari, deci. Daca va parasi va fi in trepte, un proces se estimeaza de 6,7 ani si inca nu s-a stabilit absolut nimic.

 49. Va rog ajutati-ma…am platit bagaj de 15 kg si nu stiu Daca pot lua lichide 200 ml…intra la bagaj de cala ? Sau de cabina….pe langa cel de 15kg am voie si bagaj de mana de 10 kg?

  1. Buna, Ana,

   Pai la bagaje ma pricep :). In bagajele de cala poti lua cate lichide doresti, in recipiente de orice dimensiune. Numai sa respecti kilogramele totale pe care le are bagajul, 15 in cazul tau. SI sa le impachetezi corespunzator, sa nu se verse, sparga etc. De exemplu daca iau o sticla de ceva o impachetez si in pungi si intr-un obiect de imbracaminte, rulat. Cosmeticele le tin in necessarire-uri. etc.

   A doua intrebare: da, bagajul de mana este gratuit si nu este conditionat de bagajul de cala. Fiecare pasager Ryanair (adult) are dreptul la doua bagaje gratuite: unul mare 10 kg cu dimensiuni maxime de 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 bagaj mic de mana dimensiune maxima de 35 x 20 x 20. Acestea doua se iau in avion, gratuit.

   Pentru ca ai luat si bagaj de cala, ai dreptul la trei bagaje: unul de cala, pe care trebuie sa il lasi la bagaje drop off si doua de mana, gratuite, cu care mergi in avion.

   Sa nu uiti sa iti faci check in-ul online si cu foaia printata sa mergi sa iti lasi bagajul de cala, daca mergi direct in aeroport vei plati o taxa suplimentara. O sa primesti un mail pen tru check in, sau poti intra tu si cu numarul rezervarii sa il faci online in perioada in care este specificat (de obicei doua saptamani pana la doua ore inainte de zbor).https://www.ryanair.com/ie/en/check-in
   Zbor placut si sa stii ca este mai simplu decat pare, odata ce te-ai obisnuit cu mersul lucrurilor.
   O sa vezi ca vei primi pe mailul pe care ai facut rezervare diferite informatii necesare, de fapt cam tot

   Sper ca te-am lamurit,
   Mirela

  1. Buna, nu se specifica nicaieri, dar ori 15 ori 20 kg. Exista diferite specificatii referitoare la anume bagaje, de exemplu echipamente sportive, instrumente muzicale etc. Dar ca bagaj, unul prea mare care cantareste 6 kg nu ar fi recomandat la un max de 15 sau chiar 20 kg. Deci sfatul meu este sa luati un bagaj mediu de cabina, pentru a nu fi tentat sa depasiti 🙂

  2. Buna ziua, am vazut sute de comenturi cu dimensiunile bagajelor de mana dar poate cineva sa.mi spuna care sunt dimensiunile maxime pentru bagajele de cala???

  3. Nu sunt pentru bagaje de cala specificate dimensiuni, doar ca sunt ori de 15 ori de 20 de kilograme. Sfatul meu este sa luati bagaje medii de cabina, pentu ca unul mare de tot cantareste si el mult si daca il umpleti puteti sari de 30 😀

 50. Buna ziua, va rog frumos, la detalii pasager am vazut ca trebuie trecut prima data prenumele, daca am doua prenume le trec pe ambele ? Multumesc frumos!

 51. E adevarat ca am zburat cu Ryan abia dupa ce au inceput sa aiba curse din Romania, dar mie absolut niciodata nu mi-au cantarit bagajele sau verificat daca intra in cadru (9 curse la activ). De fiecare data insa eram oricum in parametri pentru ca auzisem destule povesti despre ei. All in all eu sunt incantata ca au venit in Romania. Raportul calitate pret mi se pare excelent.

  1. Buna, Andreea, ai punctat foarte corect. Ryanair a intrat in Romania oficial dupa lansarea programului Always Getting Better, prin care au lansat multe facilitati, adica si-au dorit sa devina si o companie iubita, nu doar utila. Inainte, erau mult mai stricti, eu am trecut si prin momente in care mi-am pus toate bratarile pa maini (am o obsesie pentru cele mari, late) si altele :D. Dar tot mi-a placut sa zbor cu ei pentru tarife si destinatii, altfel la acel moment nu as fi reusit sa ajung in unele locuri. Acum, cu doua bagaje gratuite este perfect! Eu am mai depasit acum la geanta de mana, chir destul de mult, dar la troller nu, pentru ca la o adica, mai aranjezi bagajele si te incadrezi, oricand este posibil, daca se depaseste mult, sa fii pus sa faci dovada. Daca nu la noi, in alte aeroporturi. De aceea eu nu pot recomanda sa se depaseasca, pentru ca cineva poate sa depaseasca mult si sa aiba probleme si ar spune ca este vina mea. Eu am gasit ingaduinta, aceasta exista, dar fiecare stie cat doreste sa forteze limita :D.
   In rest da, calitate/pret excelente.

  1. Buna, daca biletul cumparat este ca cel pentru adult si are scaun separat (asa cum banuiesc), are aceleasi drepturi ca un adult, adica 2 bagaje de mana, cu dimensiunile specificate. Avand in vedere ca numai pentru copii de la o luna la 23 de luni care calatoresc in bratele parintilor sunt conditii speciale, restul pasagerilor au aceleasi drepturi, toti: https://www.ryanair.com/ro/ro/informatii-utile/centru-de-ajutor/intrebari-frecvente#1-13
   Daca doriti sa inlaturatii orice mic dubiu (desi logic asa este, sa aiba ca adultii) puteti intreba pe chatul live ryanair, la ora aceasta inchis, dar puteti lasa mesaj, este cea mai sigura sursa: https://secure.livechatinc.com/licence/5665411/open_chat.cgi?groups=1
   Si nu uitati daca puteti sa imi spuneti ce raspuns primiti, o confirmare 😀 Calatorie placuta

 52. Am zburat pe 21.10 2016 -23.10 2016 la Bergamo cu Ryanair . A fost prima oara cand m-am urcat in avion , totul a decurs in regula atat zborul cat si respectarea orarului. Daca in viitor voi mai avea curaj sa calatoresc cu avionul voi alege tot Ryanair.

 53. Buna seara!N-am mai calatorit niciodata cu avionul,in cateva zile am o cursa Timisoara-Londra,doar bagaj de mana(fara cala),loc preferential ales si as dori sa stiu cam cu cat timp inainte ar trebui sa fiu in aeroport pentru a nu exista probleme.Biletul a fost luat on-line,check-in-ul a fost facut pe site-ul Ryanair,banuiesc faptul ca trebuie sa ma prezint cu biletul printat,acel cod!Calatoresc singur si locuiesc la 250 km de Timisoara,tocmai de asta trebuie sa planific timpul sa n-o dau in bara.Multumesc!

 54. Bună seara…
  Am făcut check-in dar am trecut CNP, nu seria și numărul
  Pot avea probleme?
  În prețul biletului am inclus şi bagaj de cală loc şi îmbarcare prioritară … voi călători cu bagaj de mână, la cel de cală renunț nu mai este necesar …
  Când am completat check-in nu am putut debifa bagajul de cală …
  Pot avea probleme dacă nu înregistrez și „bagajul” de cală?

  1. Buna, intreaba pe chat. Bagajul de cala odata platit este platit, nu cred ca puteti lua banii inapoi, insa probleme nu aveti de ce sa aveti ca nu folositi optiunea. Intrebati pe chat cu datele de buletin, este un l,ive chat in timpul zilei, mult succes!

 55. Buna seara.Am bilet cu Ryanair pe 29 decembrie din Stansted,Londra spre București,dar e cu escala la Timișoara.Escala este de la ora 23.30 până la 7.30 dimineața.Imi poți spune,te rog,daca oferă ei cazare in noaptea aceea, sau dacă trebuie să imi caut eu.
  Mulțumesc frumos.

  1. Buna, escală înseamnă că ați cumpărat bilet Londra-București, că asta scrie pe biletul dvs. Dacă aveți două bilete, nu este escală în sesnul la care ne gândim, cu obligațiile care decurg de aici, ale liniilor aeriene. Ryanir nu vinde bilete cu escală, ci numai bilete separate. Este ca și cum ați luat două bilete de la două linii, Ryanair nu își asumă nicio obligație referitoare la legătura dintre cele două. Dacă ați luat cu escală, probabil ați achiziționat printr-un revânzător, caz în care acesta este responsabil. De exemplu, dacă un zbor întârzie sau este anulat, nu vă puteți recupera nimic dacă nu ați făcut asigurare, sau nu aveți de la cei care v-au vândut biletul. Însă mă îndoiesc serios că veți primi o noapte de cazare. Chiar sunt curiasă de unde ați achiziționat. CU multă plăcere și succes!

 56. Buna, Mirela!
  Imi poti spune pe scurt cam care este procedura de check-in propriu zisa in aeroport?
  Am facut check-in-ul online, pe aplicatie. Este nevoie sa-l printez? Mai am nevoie de altceva in afara de buletin? Stiu ca la unele companii, daca nu faci check-in-ul online si il faci la ghiseu vei fi taxat extra.

  1. Buna, Ovidiu!
   La Ryanair ai doua optiuni pentru a face check-in gratuit:
   1. Pe calculator, laptop etc. Se face check-in si se printeaza folia de imbarcare (aici exista un cod de bare).
   2. Se instaleaza aplicatia pe telefon si se face in aplicatie, caz in care imbarcarea se face cu telefonul (se scaneaza acel QR code care exista aici). Atentie sa fie telefonul incarcat!
   Act: Buletin de identitate SAU pasaport, fiecare cum prefera. Pentru zborurile in Europa este suficient buletinul, desi eu prefer sa iau pasaportul electronic pentru ca pot folosi portile e-gate si astfel nu mai stau la coada la controlul de securitate. Dar buletinul este suficient pentru orice zbor intr-o tara unde putem calatori cu buletinul.
   Si la Ryanir se poate face check in-ul in aeroport, dar contra cost, insa cele doua posibilitati enumerate sunt realizate usor.
   Aici mai multe informatii, inclusiv un clip cu modul de realizare a check in-ului. Prima oara este insa de incalzire, dar este mai simplu decat pare la prima vedere. Atentie si la locuri: se aloca gratuit, aleatoriu, cu o anumita perioada (mai scurta) ianinte de zbor. Contra cost pentru a alege un loc preferential si imediat ce s-a deschis check in-ul.
   https://www.ryanair.com/ro/ro/informatii-utile/centru-de-ajutor/intrebari-frecvente#0-2
   Zbor placut!

 57. buna, as vrea si eu sa incerc serviciile Ryanair insa as vrea sa stiu bagajul de cala daca am doua si unul de mana mi le accepta pe cele doua de cala? 🙂 ar veni cam 20 + 20 :)(evident le platesc nu ar fi o problema). In plus sa zicem ca mai iau o persoana cu mine adult si ar avea bagaj de cala de 15kg si bagaj de mana.
  Ar fi acceptabil?:)
  Multumesc anticipat

  1. Iti cumperi doua bagaje de cala de 20 kg. Iar persoanei care te insoteste ii cumperi inca unul. Cred ca ai optiune si pt 15 kg.
   Important de stiut ca odata platite nu se returneaza contravaloarea daca depui la cala mai putine.

  2. Buna,

   Fiecare pasager are dreptul, gratuit, la doua bagaje de mana: un bagaj de mână cu greutatea de până la 10 kg şi dimensiuni maxime de 55 cm x 40 cm x 20 cm, plus 1 geantă mică de până la 35 cm x 20 cm x 20 cm.

   Separat, contra cost, se pot achizitiona bagajele de cala, de 15 sau de 20 de kg, maxim 3 bagaje/pasager.
   Asa ca fiecare puteti avea gratuit doua bagaje de mana cu acele dimensiuni si in functie de ce achizitionati, pana la maxim 3 bagaje de cala/fiecare. Acestea contra cost

   Poţi efectua check-in-ul pentru maxim trei bagaje după ce ai plătit pentru o greutate maximă de 15 kg sau de 20 kg atunci când ai făcut rezervarea iniţială.

   Dacă vrei să adaugi bagaje pentru cală după rezervare, poţi face acest lucru utilizând opţiunea Gestionare rezervare cu până la 2 ore înainte de ora programată a zborului.

   Taxa pentru bagajele de cală este percepută pe persoană, pentru fiecare zbor.

   Clienţii Business Plus primesc gratuit dreptul de a transporta la cală un bagaj de maxim 20 kg.
   Din siteul Ryanair:
   Taxele pot fi supuse modificărilor, dar sunt aplicate cuantumurile în vigoare în momentul în care ai efectuat rezervarea şi/sau ai plătit pentru bagaje suplimentare. Vezi Termenii şi condiţiile noastre pentru bagajele de cală aici şi vezi Tabelul nostru cu taxe aici sau poţi discuta online cu un agent.
   https://www.ryanair.com/ro/ro/informatii-utile/centru-de-ajutor/intrebari-frecvente/Bagaj/care-este-limita-maxima-de-greutate-pentru-bagajele-de-cala
   Zbor lin!

 58. Buna, revin cu o intrebare.. daca totusi folosesc pentru decont biletul electronic primit pe mail, mi-au cerut si check-inul printat, dar eu l-am facut online pe telefon si nu l-am salvat, oare mai am cum sa fac rost de el pe hartie..?

  1. am intrebat pe chat, nu se mai poate printa daca a trecut deja data, doar sa-mi timita o scrisoare de confirmare ca am zburat.. ms oricum

 59. Buna. Cum pot face check in online pentru un copil de 15 luni care are doar titlul de calatorie, fiind la prima lui calatorie spre Romania, el fiind declarat cetatean roman? Am incercat si nu pot, iar cu chat online nu am reusit sa rezolv. Multumesc

  1. Buna, conform siteului lor, se poate face check in-ul online, in timpul procesului. ”Bebeluşii pot fi incluşi într-o rezervare de zbor în timpul procesului de rezervare online. Un bebeluş poate sta în braţele unui adult (echipajul aeronavei asigură o centură de siguranţă pentru bebeluş)”
   Nu stiu de ce nu reusiti, sigur trebuie sa fie ceva de bifat, sau undeva adaugat
   https://www.ryanair.com/ro/ro/informatii-utile/centru-de-ajutor/intrebari-frecvente#8-8

  1. Multumesc! Pentru Anglia ma intereseaza. Am auzit pareri si pareri…cu toate ca pe un site oficial citisem ca nu exista limita pentru tarile din UE.

 60. Buna ,din greseala am facut o rezervare pt doi copii peste 12 ani , dar unul din copii are mai putin de 12 ani si la check-in nu ii pot seta data nasterii cea reala .
  Ce e de facut ??

 61. Buna. Multumesc , foarte util articolul tau. Sa inteleg ca nu se platesc taxe de aeroport, suplimentar fata de costul final afisat pe site (cu ckeck-in online)?
  Merci

  1. Cu placere! Nu se platesc taxe suplimentare de aeroport. Trebuie, insa, facut check in online (si printata foaia, tichetul de imbarcare) sau pe mobil in aplicatie doar pentru a evita plata taxei de check in la aeroport.

 62. Buna ziua am zburat cu ryan si pot preciza ca a fost cumplit ,lingă mine sa așezat o rroma incredibil de împuțita care mai si tusea bănuiesc tuberculoza ei fără a proteja gura vreun pic . Datorita tarifelor au început sa migreze de la autocare la avion . Avioanele personal le consider super forjate , mizerabile cu piloți foarte foarte tineri mai ales fetele . Daca doriți condiții civilizate care sa nu va pună viată sănătatea in pericol sau sa nu aveți lipit de dumneavoastră lipit un rrom șmecher si infect alegeți un tarif un pic mai mare. Cursa berlin București e in general plina cu cetățeni rromi curați educați … si nu am înțeles cum controlează personalul însoțitor garnitura uși sa vadă daca sufla vintul cu mina după închidere. Așa se întâmpla cu avioanele vechi te sparg la urechi mai ales la aterizare din cauza presiuni …o zi buna

  1. Bună ziua. Eu am avut mereu experiențe bune cu Ryanair. Adică nu de lux, dar bune. Cât privește flota, avioanele sunt noi, au una dintre cele mai noi flote de pe piață, iar ca incidență, au un record de siguranță de 31 de ani, în condițiile în cre Ryanair este cea mai amre companie aviatică din Europa, peste tot Grupul Lufthansa (adică cele 15 companii printre care Swiss Air, Lufthansa, Austrian Airlines, wings etc..). https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_airlines_in_Europe
   Nu spun că nu se poate să ai o experiență rea, mai ales dacă implică lipsa de igienă a unor pasageri, care trebuie refuzați la bord după părerea mea pe acest principiu al igienei, nu știu ce aș face dacă aș păți așa ceva, cred că aș vedea totul negru. Dar și la companii de linie pățești să stea cineva supraponderal care ocupă o parte din scaunul tău, să fii pipăită (ca fată) când dormi – știu cazuri de la companii renumite și nu au acționat, sunt activă în grupuri de călătoare din toată lumea și fetele împărtășesc experiențele și frustrările.
   Dar cu siguranța nu aveți de ce să vă faceți griji. Se poate plăti și la Ryan un preț suplimentar mic și se stă în față, sunt mai multe facilități pentru planul business. Am scris mai multe despre Ryanair aici: https://extravita.ro/2016/07/08/lucruri-interesante-despre-ryanair-pe-care-probabil-nu-le-cunoasteati/.
   În rest, fiecare alege ce este mai bun pentru el, evident că toată lumea dorește condiții cât mai bune, dar uneori unele destinații sunt mai la îndemână cu low costuri, sau mult mai accesibile financiar.

 63. Scuze pentru off-topic, dar nu am gasit altul mai potrivit.. despre BlueAir

  Este prima dată când călătoresc cu BlueAir. Am cumparat bilete si pe mail am primit detaliile călătoriei si un numar de rezervare. Pentru aeroportul meu de unde plec eu, Napoli, nu exista check-in online. Pana acum am călătorit doar cu companii cu check in online. Pentru check-in ul gratuit de la aeroport trebuie sa ma prezint cu acel numar de rezervare si CI , atat ?

  1. Buna, nu am mai mers cu ei de foarte mult timp, dar au anuntat ca au check in gratuit in aeroport. Deci da, cu CI sau cu ce act de identitate calatoriti si rezervarea, desi este posibil sa va aiba in calculator deja, numai ca este mai bine sa si aveti, in cazul in cre vi se solicita.

   Check in-ul online este util doar daca aveti numai bagaj de mana ca va puteti duce direct la poarta de imbarcare, deci se mai salveaza ceva timp, in rest nu are nicio alta facilitate. https://www.blueairweb.com/oferte-speciale/20237_check-in-la-aeroport-gratuit
   Blue Air pune la dispozitia pasagerilor serviciul gratuit de check-in online. Acest serviciu este disponibil pentru toate zborurile cu exceptia celor cu plecare din Alghero, Bologna, Constanta, Florenta, Hamburg, Lisabona, Lyon, Napoli, Palma de Mallorca, Pescara, Stockholm, Timisoara. Pentru aceste zboruri, check-inul se efectueaza in aeroport, inainte de plecare, si este gratuit.

   Serviciul de check-in la aeroport este gratuit, indiferent de ruta pe care veti calatori. https://www.blueairweb.com/conditii-de-calatorie/
   Calatorie Placuta!

 64. E grozav sa zbori cu Ryanair, faci foamea, nu primesti un biscuit gratis, e bine pentru silueta.In plus poti visa ca vei calatori in America cumparand un loz.
  Mai rau este daca vei gresi o litera, o virgula sau altceva pe bilet pentru un pasager in momentul rezervarii.In acest caz vei plati o taxa pentru a corecta greseala sau a schimba numele pasagerului de doua ori mai mare decat costa biletul initial .In rest numai de bine reclama pe bloguri e de actualitate.

  1. Nu trebuie sa faci foamea 🙂 exista optiuni, care se platesc. Sau iti poti aduce mancare cu tine, ai voie, nu te opreste nimeni si este chiar recomandat, multi o fac chiar si la companiile de linie, nu tuturor le place ce se serveste la bord.
   In rest da, trebuie sa fii atent la rezervare, fiecare companie aeriana are regulile ei si fiecare calator hotaraste daca este o alegere buna sau nu pentru el.

 65. Buna, o sa calatoresc si eu pentru prima data cu Ryanair. O sa am doar cele 2 bagaje de mana. Am citit ca sunt permise si unele alimente, eu as vrea sa iau 500 g miez de nuca, credeti ca este posibil?

  In privinta bagajului de 35x20x20, nu am gasit nimic care sa corespunda. Ori prea mari ori prea mici. Aveti idee de unde as putea sa cumpar?

  1. Buna, da, se pot lua alimente uscate: nuci, chec, fructe, sandwichuri etc. Nu se pot lua gemuri de exemplu pentru ca sunt lichide. Bagajul 2: poate fi o geanta de laptop sau un rucsac normal, de zi, nu trebuie sa fie fix pe aceleasi dmensiuni, insa daca vreodata cineva controleaza trebuie sa intre in suportul lor, adica o geanta care nu este dura, carcasa, fara probleme se potriveste.

 66. Buna, am si eu o problema… am achizitionat biete pentru o cursa Otopeni – Bergamo, de vreo luna. Ieri s-a deschis check-inul online, dar nu il pot face… nici pe pc , nici pe aplicatie. Exista alta solutie? Va multumesc

  1. Buna, nu am mai auzit despre asa ceva, doar sa le scrii lor pe chat. Alta solutie nu exista. Dar mai ncercati o data, ce eroare va da? Puneti numarul de rezervare corect? Ideea este ca desi se deschide check in-ul, nu se poate face gratuit decat cu o saptamana inainte sau 5 zile, asta poate fi problema, cand se deschide se face cu plata pentru a rezerva lic, altfel se alica automat, dar nu cand se deschide check in-ul.

  2. am incercat de n ori, si de pe site-ul lor, cat si de pe aplicatia de mobil. pe site, practic nu ma lasa, ma duce la „zborurile mele” , iar de pe aplicatia, dupa ce selectez persoanele si dau continue, imi da eroare ( oops, something went wrog ). am mai auzit din terze parti ca se poate face cu o saptamana inaitnea zborului, dar de ce il deschid cu o luna inainte? va multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru raspuns. o zi buna

  3. Buna ziua, pai se deschide cu o luna inainte pentru cazul in care doriti sa platiti 4 euro /loc si sa rezervati un anume loc. Dupa, pentru cel gratuti se aloca aleatoriu locul, dar se lasa o perioada numai pentru cei care platesc suplimentar, pentru ca acestia sa aiba de unde sa alege. Eu mereu am preferat locul aleatoriu, insa.

  4. am inteles ce spuneti. ideea e ca eu am rezervat locurile cand mi-am luat biletele. deci asta se exclude. oricum, o sa astept pana la o saptamana inainte. daca nu o sa mearga nici atunci, o sa sun la ei. va multumesc frumos

  1. Buna ziua, se poate, aveti doua posibilitati:
   – varianta 1: sa solicitati o modificare si sa platiti taxa de Flight change, care este in functie de sezon, poate fi si 75 de euro, uitati aici tabelul cu taxe: https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/fees
   Dar este posibil sa schimbati zborul, cu pana la patru ore, puteti solicita si pe chatul ryanair daca va este mai usor: https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview/contact-us/Ryanair-live-chat-service – nu cred insa ca este deschis duminica.

   varianta 2: sa cumparati un alt bilet de avion daca gasiti unul mai ieftin decat taxa de schimbare, eu asa am facut chiar de curand

 67. Buna, daca check-inul se face online si nu am bagaj la cala ,trebuie sa merg direct la controlul de securitate?…si daca astept pana se deschide check-inul gratuit exista posibilitatea sa nu mai gasesc doua locuri unul langa altul?

  1. Buna, da, direct la contolul de securitate si ulterior la poarta de imbarcare, cu biletul de imbarcare emis inainte: ori online si printata foaia, care contine un cod de bare, ori in aplicatia de pe telefon, in acest caz boarding passul avand un QR code – numai acesta se poate prezenta pe telefon la imbarcare, pentru varianta cealalta trebuie printat biletul de imbarcare.
   Locurile care nu se platesc se dau mereu aleatoriu, nu se pot alege. De multe ori poti avea noroc sa ai alocate locurile unul langa altul, dar nu este o garantie si nici o promisiune a liniei aeriene, de aceea, pentru cei care calatoresc cu minori este nevoie ca un adult sa cumpere loc ales preferential (4 euro). Alocarea fara plata a locurilor unul langa altul este un bonus, adica: daca nu sunt multi care si-au cumparat bilet preferential, atunci sunt multe locuri unul langa altul, daca exista multi, atunci primesti loc care incotro. Este o loterie, am povestit aici cum functioneaza: https://extravita.ro/2016/07/30/ryanair-taie-costurile-de-rezervare-loc-pentru-pasagerii-care-calatoresc-cu-copii/

 68. NU recomand Ryanair. Se poarta foarte urat la verificat, si desi am fost in primii 90 si aveam dreptul sa iau in avion bagajul de mana mi l-au etichetat obligatoriu si mi l-au dus la cala…..ca apoi sa il iau zgariat si deteriorat!(al meu era de plastic. Al unei colege, care era de panza, era ud! ). Si nu mai pun la socoteala intarzierea de 20 de minute, pusa pe seama conditiilor meteorologice….in contextul in care era vremea era foarte buna. (Evident toata lumea a ras cand au anuntat asa ceva la sfarsitul cursei)

  1. Buna, da, situatia este ca multi nu tin bagajul numarul doi sub scaunul din fata, ocupa si locurile altora si unele bagaje sunt puse la cala, gratuit. Parerea mea este ca trebuie fiecare sa aiba loc alocat sus in functie de scaun. Am vazut ca au fost pasageri care nu au acceptat sa aiba bagajul pus la cala cand sus erau bagajele altora, pe care le-au dat jos si le-au pus pe ale lor si tot asa. Insa stiti cum este, in anumite conditii, un pasager trebuie sa se conformeze cerintelor personalului de bord.
   Este motivul pentru care ma inghesui si eu sa ma urc printre primii in avion, sa nu patesc ceva cu bagajul de mana pus la cala. Imi pare rau sa aud, puteti face o reclamatie la companie, nu stiu daca se inscrie plangerea intre cele la care aveti dreptul la despagubiri (la acestea trebuie reclamat imediat cand iesitit din avion insa).

  1. Depinde de destinatie: pentru Maroc da, pentru Uniunea Europeana si pentru toate locurile unde putem calatori cu buletinul, sau cartea de identitate nu. Adica doar daca dorim, pentru a trece mai repede pe la e-gates de exemplu, dar daca nu, CI este perfect valabil

  2. Nu este chiar asa, este tradus gresit, din engleza. Este vorba de actul de identitate valid. Ryanair este o companie, ei nu fac legile cu cine cum intra intr-o tara, acestea sunt stabilite de catre stat, deci oriunde se poate intra cu buletinul se intra cu buletinul, unde trebuie pasaport pasaport. Stiu ca este asa pe site, am mai primit sesizari private si am intrbat la companie, mi-au coinfirmat ceea ce era de altfel evident, ca ei la fel ca orice comanie, aplica legile exsitente, nu se poate altfel si nimeni nu doreste, ei doresc sa transporte oameni, cat mai multi, de altfel, ca sunt in crestere 🙂

 69. Buna ziua,
  Recent am achizitionat un bilet la Ryanair pentru o calatorie la Atena. Cand a trebuit sa aleg detaliile zborului, am adaugat si optiunea de bagaj de 15 kg care m-a costat in plus undeva la 25 de euro, insa nu se specifica daca este bagaj de cala sau de mana( eu credeam ca e de cala). Dupa aceea am dat check-in online si am descoperit ca scrie bagaj de mana cu anumite dimnesiuni, insa am citit pe site ca nu aveam de ce sa platesc pentru un bagaj de mana. vreu sa va intreb pe voi, cei care ati mai calatorit cu Ryanair, ce parere aveti este bagaj de cala sau de mana ?

  1. Dvs. aveti doua bagaje de mana gratuite si unul de cală de 15 kg. Nu ati platit pentru bagajele de mana, ci ati ales ca in plus sa aveti si un bagaj de cala.
   De mana, gratuite, sunt doua: un troller de cabina si o geanta/rucsac

 70. Buna ziua,eu am facut 2 check-inuri pentru mine si inca o persoana trecând asa cum specifica pe site numarul din sase cifre nu si seria.Sper sa nu fie o problema,din cate am observat pe situl celor de la https://www.vola.ro/online_check_in_ryanair este trecut numai numarul. (012345).As vrea sa lamurim acest fapt pentru ca din ceea ce observ pe check-inul printat numai apare NUMARUL cum era acum 2 ani de exemplu.Despre serie sau cnp nu se specifica nicaieri.

 71. Am si eu o intrebare. Calatoresc cu avionul pt prima data spre Spania cu Ryanair iar teoretic bagajul meu are masurile 41 x 27 x 23 cm. Exista vreo sansa sa am probleme pentru aia 3 cm? teoretic e bagaj din material de rucsac….deci ar trebui sa il pot inghesui, nu? :))

  1. Eu am inghesuit si cochilie mai greu. Acum, nu cred ca imediat o sa fie foarte mare restrictiile, numai la exagerari evidente, nu cred ca vor masura fiecare bagaj. Dar daca vor vedea ceva exagerat, da

 72. Am calatorit de multe ori cu aceasta compania si am fost multumita de raportul pret calitate oferit si performantele echipajelor, dar ma voi gandi ffffffffff bine inainte de a mai cumpara bilete la ei. Totul a fost bine si frumos pana la ultimele 3 zboruri. 14 iul zbor Buc-Charleroi – decolare la timp, zbor linistit, zarva deja cunoscuta in timpul zborului. Coborarea decurge lin, fara probleme. Suntem deasupra pistei si astept aterizarea lina (asa cum stiam), dar suntem prea sus, mult prea sus; trecem de terminatul aeroportului suntem tot in aer. Si, si deodata PUF! A cazut pe asfalt. O aterizare cazuta cum nu am mai trait niciodata. 18 iul 2017 – Charleroi-Timisoara – echipaj romanesc – ma linistesc stiind ca romanii sunt foarte buni piloti. Zbor linistit, pt prima data pilotul ne spune unde ne aflam, altitudinea si peste ce orase trecem. Frumos! Eram lipita de hublou. Incepem coborarea, lin, cand brusc incep turbulente nasoale rau de tot. Asteptam sa se termine, dar nu au incetat pana am aterizat. Ciudat. Si, ce sa vezi, o aterizare mai nasoala ca prima cu o cazatura de la mare distanta de ne-au clantanit dintii. Au aplaudat vreo 3 ametiti ca noi, ceilalti, eram livizi si lipiti de scaune. Mi-am revenit foarte greu. Timisoara-Bucuresti –
  intarziere 50 min. Motivul mitingul aviatic, dar Taromul si Blue airul decoleaza la timp. In fine, decolam si asteptam cu infrigurare aterizarea. Nu avem turbulente si aterizam ceva mai bine. Un buf mai acceptabil. Mie nu imi este frica de ce s-ar putea intampla, dar am auzit multi pasageri care isi spuneau ca nu mai zboara cu aceasta companie. Sincer imi pare rau ca, pana acum, am fost f multumita de serviciile oferite. Acum cateva zile s-a anuntat ca o alta companie low cost schimba politica bagajelor din octombrie asa ca ma voi orienta spre ei.

  1. Buna ziua, nu am patit asa ceva personal, dar va inteleg punctul de vedere. oricum, Ryanair nu a avut incidente aviatice, au chiar record de 30 de ani, asta avand in vedere ca este cea mai mare companie din Europa (peste tot grupul Lufthansa) ca numar al flotei si zboruri, adica la fiecare cateva secunde un avion Ryanair decoleaza sau aterizeaza. O sa trimit si eu companiei ce ati scris dvs. Multumesc!

 73. Buna. Am cumparat din martie biletul Londra-Bucuresti insa abia am observat ca am un „i” in plus la numele de familie. O sa am probleme? Multumesc!

  1. Practic cel mai probabil nu, multi au avut neconcordante mici si nu au avut nicio problema pentru ca cei care verifica nu au observat, dar nu este o regula. Teoretic, trebuie sa fie la fel. Recomand sa abordati pe chat, sa schimbati litera, spuneti ca este aceeasi persoana, la Londra sunt controale mai amanuntite decat la noi, este mica probabilitatea, dar exista sa aveti probleme, mai ales ca se tot inaspresc conditiile de securitate.

  1. Buna, nu stiu ce sa spun, avand in vedere ca tot fac apel in ultimul timp la consumatori sa respecte dimensiunile. O sa inceapa sa aplice rgulile dinainte, asa ca ma abtin sa dau verdicte ca efectiv nu stiu, tot ce stiu este ca in unele aeroporturi deja au inceput sa percep taxe daca se depaseste. bagajul dvs este mai mic pe alocuri, deci teoretic ar fi ok, daca poate intra in acel suport care verifica dimensiunea, nu sta nimeni sa il masoare cu rigla.

 74. Buna! Eu am ruta Iasi-Palermo cu escala la Roma dus- intors (16 decembrie-13 ianuarie) Voiam sa te intreb cum imi asigur zborul ? la dus escala este de 2 ore si 40 de minute , iar la intors de 4 ore si jumatate. Mai aveam intrebari despre check in , dar m-am lamurit citind articolul tau. Sper sa imi raspunzi. Mentionez ca sunt tanara (18 ani) si nu am mai calatorit cu escala si nici pe timp de iarna. Doar vara si cu insotitor de zbor , acum trebuie sa ma descurc singura. Multumesc!

  1. Buna Nicoleta. Ryanair stii ca nu vinde zboruri cu escala, decat in cateva locatii, Porto se adauga, parca Roma este din primavara! Daca ai un singur numar de rezervare pentru zbor, este cu escala si atunci ai beneficiile de escala https://www.ryanair.com/ro/ro/informatii-utile/centru-de-ajutor/intrebari-frecvente/efectuarea-unei-rezervari/Zboruri-cu-escala.
   Daca insa zbori cu doua companii, ia o asigurare de zbor, ori de la Ryaair ori de la alta companie, care sa acopere riscul intarzierilor. Promit ca ma interesez si ca revin cu un articol despre asigurari, sau mai multe, am multe solicitari!
   Mult succes si sa stii ca exista pentru orice un inceput!

 75. am zbor Roma-Palermo pe 16 decembrie , trebuie sa fac check-inul cu 4 zile inainte online ca e gratis, dar am intrat de pe acum si nu imi merge , scriu emailul si nr rezervarii , cel care incepe cu FR este nu? Imi fac multe griji ca daca nu e ceva in regula. Mi-am facut rezervarea pe flyhacks. Ajuta-ma , te rog!

  1. Buna, Nicoleta, imi pare rau sa aud, dar asta este problema, ca ai facut rezervarea pe FLY Haks! Eu mereu dar mereu am recomandat sa se faca rezervarea numai direct pe Ryanair. Sunt probleme si cu eDreams si cu alte platforme pentru ca nu comunica bine intre ele, nu este problema Ryanair. O sa dau mai departe cererea, dar de unde ai pornit rezervarea, acolo trebuie rezervata, atata timp cat nu este direct la Ryanair compania nu este responsabila! Eu o sa scriu iar un mare articol sa semnalez problemele

 76. ….aceeași problemă cu check in online am incercat sa il.fac si ziceau ca nu imi gaseste rezervarea …..nu mi se pare normal sa faceti asa ceva a trebuit să plătesc amenda ca nu am avut check inul făcut desi am incercat de nenumarate ori dacă era să nu fi incercat înțelegeam era vina mea si imi asumăm consecințele dar cand stiu ca am incercat greșeală cui este atunci??????….ma ajuns amenda de 2 ori cat ma costat biletul unde ai mai vazut asa ceva. Sunt profund dezamăgită de aceasta companie😔😔😔😔😔

  1. Ati cumparat de la Ryanair sau de la o alta companie? Este important, pentru ca daca ati achizitionat de la terti, acolo este problema, nu la Ryanair. Ei au ridicat licenta eDreams si a altora, dar totusi acestia vand. Sunt foarte curioasa, de unde ati luat biletul, cum ati ajuns la respectivul loc, pentru a sti ce sa scriu si eu pe blog, voi schimba acest articol, pentru a fi foarte util in continuare. Vreau sa scriu platformele prin care nu este OK chiar in articol. Imi pare rau sa aud de experienta dar se poate sa nu fie vina companiei

 77. Multumesc pentru informatii. Eu am cumparat bilet de avion de pe flyhacks asa: Plecare Iasi-Roma cu Blue air si respectiv Roma-Palermo, este escala de 2 ore si 40 de minute. Trebuie sa mentionez ca dus-intors. Eu in privinta check-inului imi faceam griji. Stiu ca la blue air este gratuit si il fac in aeroprt, in schimb la ryanair nu. La ryanair este gratuit doar cu 4 zile inainte de plecare si online. Eu nu fusesem atenta , dar pe biletul meu scrie ca cei de la ryanair imi vor trimite pe email un formular de check in pe care sa il completez cu 4 zile inainte de zbor. Acum cred ca am motive sa stau linistita.

  1. Buna, da, pai spor. La Ryanair, daca nu cumperi loc preferential, sau alt upgrade, da, nu poti face check in-ul decat cu cateva zile inainte. Exista si un chat asa ca poti comunica, in cazul in care ai probleme, sunt prompti, calatorie frumoasa!
   Oricum, daca luai direct de la Ryanair, primeai absolut toate informatiile pana acum, primesti mailul imediat ce platesti 🙂

  1. Cu drag, sa stii ca pretul nu este mai mic in alte parti, la zboruri, este chiar mai mare uneori si intervin multe, poti vedea informatia oriunde, dar biletul il poti lua de la companie, este cel mai sigur

 78. Buna Mirela,urmează să plec intr-o călătorie în Berlin și aș dori că la întoarcere să iau de acolo un amplificator audio,nu mă gândesc să îl bag in bagajul de mana ,are câteva kg…vreo 12 dar la cala oare as putea să îl pun?

  1. Sigur se poate la cala, dar este sigur? Adica sa stii ca se arunca bagajele, nu este gluma, am vazut de multe ori, se trantesc uneori foarte rau, eu l-as lua in bagajul de mana daca volumetric este cat de cat OK, eventual luata o optiune daca este zbor Ryanair, sa fie sigur ca intra in cabina, sunt mai blanzi cu cei care cumpara ceva extra, de exemplu loc prioritar (4 euro) sau altceva de exemplu. Nu stiu, depinde de cat de sensibil este amplificatorul, dar daca volumetric poate fi pus in bagajul de mana, go for it! Chit ca intra la cala altele, calatorie frumoasa!

  2. Cred că volumetric nu este mai mare decât trebuie,numai că eu credeam că nu am voie cu el in bagajul de mana….nu am găsit o lista cu ce este voie sa scrie și de aparatura electronică.

  3. Pai am pus eu lista aici: https://www.tsa.gov/travel/security-screening/whatcanibring nu este la interzise! Sau cel putin, eu nu vad si de cantarit nu cantareste nimeni bagajul, insa acum, daca nu aveti ceva luat suplimentar, multe bagaje sunt puse la cala gratuit, asa ca mai bine luati loc cu prioritate sa fie clar bagajul in avion, adica daca nu ai ceva optional te poti trezi cu el la cala cam sigur, asa ca locul prioritar, 4 euro merita sa fii sigur ca iei bagajul in avion!
   https://corporate.ryanair.com/news/ryanair-reduce-tarifele-pentru-bagajele-inregistrate-creste-dimensiunile-permise-pentru-a-elimina-intarzierile-la-imbarcare/?market=ro
   https://extravita.ro/2016/07/28/ce-avem-voie-sa-luam-in-bagajul-de-mana-in-avion-si-ce-nu/

 79. Buna, pe bilet am bifat doar un bagaj de mana 30x20x20, cat e pretul unui bagaj de mana o idee mai mare? chiar nu am gasit pe site ca sa il rezerv separat.
  Multumesc mult

  1. La Ryanair nu sunt bagaje de mana mari si mici, fiecare calator are dreptul la doua bagaje gratuite de mana, nul mare si unul mic, asa cum este anuntat: https://www.ryanair.com/ro/ro/planifica-calatoria/calatorste-cu-noi/politica-bagajelor-de-mana
   Presupun ca ati cumparat prin alt site, nu direct la Ryanair, sunt uneori probleme, intrebati acolo (de unde ati cumparat) daca sunt neconformitati, asta numai daca zburati cu mai multe companii, sau daca luati bagaj de cala. Politica oficiala Ryanair vis a vis de bagajele gratuite sunt in linkul acela. Bagajele cumparate suplimentar sunt numai pentru cala

 80. buna! urmeaza sa zbor cu ryanair pentru prima data si am o curiozitate. bagajul de mana este verificat de cineva? pentru ca as vrea sa iau o geanta care depaseste dimensiunile 35x20x20 dar care ar intra (cred eu) pliata in suportul lor de verificare din aeroport. multumesc!

  1. Buna, daca se pliaza este ok, nu se verifica. Nu am vazut de ani de zile sa se verifice ceva, undeva, dar nu este absolut exclus, insa nu se masoara cu centimetrul si daca este prea plina, mai pui ceva pe tine gen, daca te controleaza doar:)

  1. Da si seria si numarul cartii de identitate. Nu o sa apara totul pe cartea de imbarcare, sau nu aparea inainte, dar cred ca da in sistem, nu a avut nieni probleme din aceasta cauza. Drum bun!

 81. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns! În prezent, la imbarcare non priority, compania Ryanair, pentru al doilea bagaj de mana, care respecta dimensiunile stabilite şi greutatea, este trasportat gratuit la cala sau contracost? Cand anume se depoziteaza la cala bagajul mare de 55x40x20? Multumesc!

 82. O mare companie ce nu stie de bunul simt …întâi nu pune un copil lângă părinții lui ci ii da locul la o distanță mare exemplu copil la 23 părintele la 3 si 4.apoi la îmbarcare toti ce plătesc priority se îmbracă primii,dupe au terminat cu ei nu au bunul simt sa ia macar următorul pe cel ce are copil mic,asta pt ca nu are 2 ani.pacat ca am ales sa merg cu ei.inca ceva sa nu uit,daca nu a-ți facut check in online platiti 55 euro de persoană si fara reducere la copii.deci atentie….

  1. Ryanair a ajuns o mare companie fiind utila, adica aducand oamenii din punctul A in punctul B ieftin si in siguranta. In rest, da, au diferite taxe, asa sunt toate companiile low cost, iar mai nou unele de linie. Au confort in cabine mai mare decat alte companii, chiar de linie.

   Acestea fiind spuse, pentru a alege locurile se plateste o taxa, altfel nu se garanteaza, insa stiu ca de mai multe luni este obligatoriu ca un adult sa plateasca cei 4 euro pentru loc preferential, copii avand gratuit langa parinte. Poate nu ambii parinti au avut si langa copii, dar alocarea se face aleaoriu de catre sistem daca nu se plateste separat pentru a alege locurile. Stiu ca este sensibil cand este vorba despre copii, dar acesta este sistemul Ryanair. Ati rezervat direct la ei pe site sau prin altii, pornind de pe unele situri? Pentru ca daca tranzactia/plata nu ati facut-o direct la ei, se poate sa fie lipsa de comunicare, pentru ca la Ryanair acum nu se mai poate ca un copil sa nu stea macar langa un parinte.
   Cu plata mare la check in in aeroport: da, asa este, dar se poate face in al=plicatie si cu 2 ore inainte de zbor,avand QR code pe telefon. Altfel, online si printat foaia de imbarcare, in acest caz fiind un cod de bare. Asa procedeaza multe companii low-cost si regula a fost mereu asa la Ryanair, asta chiar nu mi se pare greu de facut, nu este deloc o problema, in ceea ce ma priveste.

   Cu imbarcarea prioritara: cei care au platit prioritate sunt imbarcati primii pentru ca au platit acest serviciu. Oricum, da, cred ca in rest copii/adultii cu copii sau oamenii care au dizabilitati tebuie sa aiba prioritate in orice situatie, la orice coada etc, dar nu prea se intampla. Iar toti cei care nu se dau la o parte pentru a lasa un parinte cu un copil sa nu stea la rand si sa oboseasca micutul prea tare, nu procedeaza corect.

 83. Buna. Pentru mine este o experienta neplacuta. Facand zerervare cu o luna inainte de data plecarii pentru toata familia din care sotia nu este cetatean European, ajungand la aeroport pentru ziua deplasarii catre Grecia am avut stupoarea ca la ghiseul de check-in angajatul luand pasapoartele si vazand ca s-l sotiei nu este Romanesc sau European din start mi-a aruncst pasapoartele pe ghiseu si mia dpus clar ca Eu pot calatori cu copii dar Sotia nu, pentru simplul motiv ca nui cetatean European. Pana la urma noi am ajuns in Grecia cu alta compsnie. Acest lucru este Discriminare si Rasism pemtru toti cetatenii din afara Europei.
  Daca cunoaste cineva un avocat care se ocupa de astfel de cazuri sa dau compania in judecata pentru daune morale si rasiste fata de calatori , vreau sa-mi scrieti pe adresa de mail ; laurentiuuncle@yahoo.com.
  Va multumesc

 84. Imi convin zborurile Ryanair pt ca sunt cele mai ieftine, dar de multe ori au probleme. Am zburat acum cateva saptamani cu ei in Spania si am avut o intarziere de 4 ore. Din fericire, am putut sa fac o plangere la ei prin http://www.claimflights.ro si acum astept sa vad daca primesc ceva despagubire.

  1. Da, veti primi despagubirea, daca nu a fost o intrziere de forta majora. Oricum, daca nu veti reusi, puteti sa va adresati ”Flight claim”. Dar cand este cazul, Ryanair chiar plateste, repede, direct, spre deosebire de marea majoritate a companiilor aeriene. Insa intarzierile nu sunt din vina lor, sunt multe intarzieri in Europa, mai ales vara, unele uriase. Asta pentru ca controlorii de trafic aerian din unele tari (Franta, Germania) fac multe greve, cand nu sunt ei sunt cei de la ”handling” plus altele. Se da peste cap programul aeroporturilor cu numarul mare de zboruri si toate companiile aeriene au întârzieri dese pe multe rute.

  1. Da, am în vedere să îmbunătățesc acest aspect. Trebuie să lucrez cu cineva pentru corectură. M-am concentrat pe calitatea informației, în primul rând. La ziare, reviste sunt mulți oameni implicați, există corectură, sau redactorii au o lună să scrie câteva articole, pentru care primesc și bani. Noi, bloggerii, nu câștigăm din blogging un salariu bun pe lună și scriem zeci de articole pe lună. Nu articole după comunicate, sau cu ceva documentare primită, ci facem tot noi, este informație nouă, la prima mână. Mai suntem și managerii paginilor de facebook, fotografi, de toate. Și de cele mai multe ori mai avem un loc de muncă pe lângă blog, așa că nu este același lucru. Dacă trebuia să scriu câteva articole pe lună pentru care primeam un salariu pe cartea de muncă, stăteau altfel lucrurile. Mai mult, aici sunt articole cu multă informație, multe detalii, nu sunt trei paragrafe, 350 de cuvinte pe text. Este un volum uriaș de muncă. Dar da, vreau să lucrez cu cineva pentru corectură, este pasul următor. Și nu pentru că nu aș putea face eu asta, dar nu am cum din cauza timpului, textele mele au în medie peste 3000 de caractere și 6000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *