Fata afgană s-a întors acasă

Diverse Uncategorized

Cea mai de succes copertă a revistei National Geographic a fost cea din 1984, ”Fata Afgană” – numită cea mai faimoasă fotografie din toate timpurile. Sharbat Gula, fotografiată la 12 ani într-o tabără de refugiați, s-a întors acasă, după ce a fost deportată din Pakistan și amenințată chiar cu întemnițarea pentru o perioadă lungă de timp, pentru șederea cu acte false.

Fotograful Steve McCurry a realizat memorabila fotografie într-o tabără de refugiați afgani din Peshawar. Ajunsă la 40 de ani, Gula a fost arestată în același oraș sub acuzația că a falsificat documente și că a stat ilegal în Pakistan. După ce a mărturisit, a stat la închisoare 15 zile și deportată ulterior.

Într-o declarație dată CNN dintr-un spital din Peshawar, unde primea treatment medical ( are Hepatita C și de aceea a avut o sentință atât de ușoară) Gula, acum ajunsă la 40 de ani a declarat că dorește să se întoarcă în țara sa, în orașul natal. ”Mă simt mai bine și copii mei sunt în grija consulatului afgan, vor veni să mă viziteze în curând. Nu vreau să merg în alt loc decât Afganistan” a declarat ea, adăugând că nu a mai fost în Afganistan de 13 ani.

Cu siguranță, lumea nu este un loc la fel de primitor pentru oricine. Ne fascinează ochii ”Fetei afgane” și misterul din spatele privirii hipnotizante 

Fotografia a fost realizată pe film

Fotografia Sharbat Gulei, o orfană afgană de 12 ani în tabăra de refugiați Nasir Bagh, situată la granița Afganistanului cu Pakistan a fost realizată în luna decembrie a anului 1984 și publicată anul următor.

Un impact puternic asupra lumii

Mulți s-au oferit voluntari pentru a lucra în taberele pentru refugiați, datorită acestei fotografii” – a declarat fotograful McCurry.  „Afganii sunt  incredibili de mândri de ea, deoarece fata este săracă dar mândră, are tărie morală și respect de sine”. Acestă fotografie a atras atenția asupra situației lor și a inspirat o mulțime de oameni. Până în ziua de azi fotograful este plimbat gratuit de către taximetriștii din Afganistan.

Dar Gula, Gula ce a făcut? Și-a continuat viața în anonimat, cu toate frământările care decurg din condiția sa. Încerc să mă gândesc și să înțeleg, cum este posibil. Am văzut multe articole despre fotograf, despre povestea lui, a fotografiei, dar mi-ar plăcea o poveste despre ea. Despre viața ei. Nu am găsit.

Gula nu a înțeles și nu a beneficiat de faima sa

Nepotul Gulei, Neimat Gul, a declarat CNN că mătușa sa nu a înțeles niciodată atenția pe care a primit-o după ce a apărut pe coperta faimoasei reviste. ”Este foarte inocentă. Nu a înțeles nicioadă faima sa, or motivele pentru care a devenit cunoscută, iar de aceea nici nu a capitalizat pe baza ei’‘ ”Altfel nu ar fi fost într-o situație precum aceasta”.

El a mai declarat că Gula nu a mai fost fotografiată din 2002, când McCurry a realizat a doua ședință foto cu ea, tot pentru National Geographic, pentru a relata povestea. Gul a mai spus că lucrul acesta se întâmplă deoarece familia lor este extrem de conservatoare și nu permite ca femeile să fie fotografiate.

fata-afgana2

Gula se întoarce acasă

Gula a fost arestată săptămâna trecută sub acuzația că a falsificat acte pentru a sta ilegal în Pakistan. A fost condamnată la 15 zile de detenție pe care le-a executat și amendată. Situația ei putea fi mai gravă, dar a a vut doi avocați, amenda de 1100 $ fiind plătită (probabil și avocații) de către statul afgan.

Săptămâna trecută Amnesty International a condamnat decizia Pakistanului de a o deporta pe Gula, numind actul o gravă injustiție. Începând cu data de 1 iulie, Pakistan a repatriat 370000 de afgani, aproape 220000 refugiați întregistrați.

Din fericire Gula a fost doar deportată, inițial fiind vorba ca ea să fie închisă pentru 14 ani de zile. Agenția UNHCR, – Agenția pentru Refugiația a Națiunilor Unite a declarat că nu o poate ajuta pe Gula dacă nu este înregristrată ca refugiat, ea figurând în categoria ”emigranți fără documente”.  În ultimul timp există o mare presiune pentru ca ultimii refugiații afgani să se întoarcă acasă.

Gula în inchisoare
Gula în inchisoare

Naseem Kakad, Consulul Afganistanului în Peshawar, a declarat: ”Respectăm legea și am plătit agenda. O vom aduce în Afghanistan luni cu mult respect”

Gula a fost primită de Președintele Ashraf Ghani

 tweet-presedinte-afgan

Președintele afgan Ashraf Ghani a întâmpinat-o pe Sharbat Gula în Kabul, la întoarcerea acesteia acasă, după ce a fost deportată din Pakistan, fiind acuzată că stă în țară ilegal.

Administrația prezidențială a transmis mai multe fotografii presei, de la această întâlnire. Mă uit și văd că este la fel de mult mister în ochii ei ca acum 28 de ani.

fata-afgana4

Sursa: CNN

Sunt multe destine similare, dar ce destin pentru fata cu cei mai frumoși ochi, pentru subictul celei mai cunoscute fotografii, pentru atâta frumusețe. Nu știm ce se petrece acolo, ce gânduri și ce vise, ce aspirații are. Cât de blândă este, că așa pare. Și câte alte povești neștiute există. Și câți oameni care luptă pentru alții, care își dedică viața unor cauze (voluntarii de exemplu). La cât de multe renunță și totuși cât sunt de bogați. Și de liberi. Din fericire sunt mulți oameni care prețuiesc idealurile mai mult decât confortul material și suntem mândri de ei. Noi, restul, putem să fim conștienți de cât de mult noroc avem și să ne bucurăm de viață și de tot cee ce avem bun și frumos.

O zi plăcută de vineri vă doresc!

2 thoughts on “Fata afgană s-a întors acasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *