Castelul Sturdza Miclăușeni, cel mai frumos castel neogotic din România

Moldova Românești România Uncategorized

Azi vă aduc o veste bună: superbul castel neogotic Sturdza este în curs de a-şi recăpăta o parte din măreţia trecutului. Reintrat în circuitul turistic, acesta poate fi vizitat în weekend şi chiar dacă sunt încă multe de făcut, castelul fiind în proces de restaurare, acesta impresionează de la prima vedere. Este minunat!

Un castel de poveste, de o frumuseţe care efectiv mi-a tăiat respiraţia. Mi-a adus aminte de Castelul din Sintra, Portuglia. O parte mică, desigur, nu este la fel de mare, dar exteriorul este mai bine întreţinut, iar interiorul vine rapid din urmă şi este foarte posibil să ajungă chiar mai interesant.

castelul-sturza-miclauseni-vizita-palat-neogotic2

castelul-sturza-miclauseni-vizita-palat-neogotic6

 

Este mare lucru să avem un astfel de obiectiv turistic, o adevărată comoară, care aduce o frumuseţe în plus Moldovei şi o nouă atracţie pentru turişti, dar şi pentru localnici. Am ajuns la Castel în cadrul unei vizite menite să ajute la promovarea Moldovei, la invitaţia Innovation Travel şi Turoag SA.

Castelul Strurdza din Miclăuşeni a fost construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza şi soţia sa Maria, iar în prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Mitropolia Moldovei gestionează lucrările de restaurare şi va realiza aici un complex muzeistic, un centru de conferinţe, un centru de zi pentru persoane vârstnice şi un centru de pelerinaj. Deja există aici un atelier de pictură, unde maicile de la Mănăstirea Miclăuşeni realizează icoane şi ouă incondeiate.

Mănăstirea Miclăuşeni este inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi și cuprinde:

Castelul Sturza – datând din secolul al XVII-lea, reclădit în 1752 şi în secolul al XIX-lea.
Biserica „Sf. Voievozi”, „Buna Vestire” – datând din 1787.
Parcul – datând din secolul al XIX-lea.

Noi am venit pe seară şi nu am vizitat decât castelul, dar a meritat drumul. Cu siguranţă voi reveni, mai ales că aşa cum spuneam, se realizează lucrări de restaurare complexe, aşa că vreau să admir progresul.

Pont: puteţi să vă cazaţi aici, nu la Castel, ci în dependinţe. Hotelul de trei stele este la mare căutare şi preţurile sunt accesibile.

În trecut, servitorii stăteau într-o clădire separată, aveau o intrare separată în Castel, iar bucătăriile erau de asemenea situate într-o clădire separată. Totul se aducea la masa boierească pe scare de serviciu, în spirală, care este ascunsă.

Sunt două ieşiri secrete în Castel, una în baia Mariei şi una într-o cameră situată tot la parter.

Baia Mariei, foarte modernă la acea veme şi spectaculoasă şi acum, avea mozaicuri şi sistem de scurgere

 

În parcul castelului se află un arbore de ginkgo bilboa, măreţ, superb, din frunzele căruia se prepară un ceai aromat şi vindecător.

Istoria Castelului Sturdza de la Miclăuşeni

Vornicul Ioan Sturdza a reclădit conacul boieresc în anul 1752, construindu-l cu demisol și parter şi cu 20 de camere. Fiul său, Dimitrie a construit în perioada 1821-1823 o biserică de curte, care adăpostea multe  obiecte valoroase de cult. Tot atunci a construit şi grajdurile pentru cai.

A fost rândul lui Alecu Sturdza, fiul lui Dimitrie să construiască un parc de 42 hectare în stil englezescTotodată acesta a îmbogăţit colecţia de cărţi şi manuscrise a bibliotecii conacului. Fiul său, George Sturdza s-a căsătorit cu Maria, fiica scriitorului Ion Ghica, mutându-se ulterior aici.

Şi de atunci începe istria castelului pe care îl vedem azi, construit între anii 1880 şi 1904 de către George Sturdza, pe amplasamentul vechiului conac.

Este un palat în stil neogotic târziu,  o copie a castelelor feudale apusene. Se spune că seamănă cu Palatul Culturii din Iaşi, trebuie să ajung cât mai repede în Iaşi, vă daţi seama că este singurul oraş mare din România unde nu am fost încă? S-a ascuns de mine.

Castelul este acum o bijuterie, ornat cu decoraţiuni exterioare şi foarte dichisit, o surpriză de proporţii pentru noi toţi, mai ales că acum câţiva ani era departe de ceea ce am văzut noi.

 

Deviza familiei Sturza apare şi ea:  Utroque clarescere pluchrum, – Frumusetea străluceşte pretutindeni. Picturile sunt în stil Art Nouveau, realizate de arhitectul Iulius Reinecke. Multe picturi au fost realizate de Maria Sturza, care ilustrase şi multe dintre operele lui Vasile Alecsandri,  prieten apropiat al familiei Sturdza şi care a petrecut mult timp aici.

Castelul avea scări centrale din marmură de Dalmaţia, mobilier din lemn de trandafir, sobe din teracotă, porţelan sau faianţă, parchet cu intarsii din esenţe de paltin, mahon, stejar şi abanos.

pe scări
pe scări

Castelul a fost devastat în timpul celui de-al doilea război mondial, mare parte dintre cărţile extrem de valoroase fiind puse pe foc de către soldaţii ruşi, altele duse în occident. O mare parte din mobilă a fost şi ea distrusă sau înstrăinată. DOar o parte dintre cărţi au fost salvate de către Elisabeta Cantacuzino fiica lui George Sturdza şi donată ulterior Episcopiei Romanului. De reţinut că această parte a colecţiei s-a păstrat şi este încă în administrarea Mitropoliei.

Tot Ecaterina a donat Episcopiei Romanului castelul, după ce a rămas văduvă şi neavând urmaşi. Aceasta s-a călugărit spre sfârşitul vieţii, de altfel şi a dorit ca pe domeniu să se înfiinţeze o mănăstire de maici.

Castelul de la Miclăuşeni a ars în anul 1968, pe vremea în care era sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever. Incendiul se pare că a pornit de la o ţigată lăsată aprinsă în mansarda castelului. Apa cu care a fost stins incendiul s-a infiltrat în pereţi.

Castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în anul 2001. De atunci s-au făcut lucrări de consolidare, de restaurare, exterioară, interioară şi a dependinţelor. Crama a fost prima finalizată, în momentul de faţă aici organizându-se degustări de vin pentru maxim 70 de persoane.

Lucrările de restaurare sunt în toi, vă invit să vedeţi şi reportajul de la Observator Special despre Castelul Sturdza, chiar în timpul vizitei noastre, aici.

Program de vizitare:

01. Nov. –  01. Aprilie: Sâmbăta și Duminica între orele 12 – 17.

 

Ei, vă tentează o vizită la Castelul Sturdza?

2 thoughts on “Castelul Sturdza Miclăușeni, cel mai frumos castel neogotic din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *