Prin Valea Douro Portugalia cu trenul prezidential – o călătorie delicioasă

Uncategorized

Acum putem călători în fermecătoarea vale Duro din Portugalia, un ținut de poveste, cu trenul prezidențial portughez, care de-a lungul istoriei de 127 de ani a transportat regi, regine și multe personalități. Excusia într-una dintre cele mai frumoase regiuni viniviticole din lume durează 9 ore, timp în care călătorii se delectează cu vinuri alese din valea Douro acompaniate de preparate culinare pregătite Chefi cu stele Michelin.

  • Canapele din catifea, vagon bar și două restaurante, cu detalii din lemn și mult alb.
  • Atenția pentru detalii merge până la decorarea toaletelor.
  • Locomotiva este din anii 1960 și este diesel.
  • Trenul, deși este renovat, păstrează farmecul și luxul art-deco.

Traseu: Porto către Quinta do Vesuvio, la marginea de est a văii Douro

Vagoanele trenului au fost asamblate în Paris acum 127 de ani, pentru a transporta Regii și Reginele portugheze de-a lungul regatului în deplin confort.

Familia regală portugheză nu s-a putut bucura pentru prea mut timp de splendidul tren, pentru că Monarhia a fost abolită la Revoluția din 1910. De atunci, trenul a fost folosit de către președinții Portugaliei până în anii 1970. Mulți demnitari care au vizitat țara au fost transportați cu aeastă bijuterie pe roți, inclusiv Regina Elisabeta a II-a a Angliei, în 1957.
Printe ultimele călătorii ale acestui tren a fost cea de la funeraliile dictatorului António de Oliveira Salazar în 1970, când rămășițele acestuia au fost transportate din Lisabona către orașul natal, Santa Comba Dão.
În anii care au trecut trenul a fost neglijat, până în 2010 când a început restaurarea acestuia pentru a recrea eleganța inițială.

Readucerea la viață a trenului prezidențial portughez i se datorează omului de afaceri Gonçalo Castel-Branco, care a văzut trenul într-un muzeu portughez și s-a îndrăgostit de el. A reușit să convingă autoritățile portugheze și sttfel anul trecut trenul a avut 10 călătorii, anul acesta fiind 10 programate în luna mai și alte 20 în toamnă, când se culege via și valea prinde viață. Acesta a declarat ”Este ceva care funcționează. Când ai acest tren și ai valea Douro, acest peisaj, tot rstul este floare la ureche”.

Călătoria începe în frumoasa stație feroviară Sao Bento, superba stație din epoca de aur a călătoriilor cu trenul, unde putem admir superbele azulejos – peste 20 000 de piese de gresie pictată în albastru, care înfățișează luptători portughezi din perioada medievală, luptâdâu-se cu spaniolii și cu maurii.

Cu pasagerii la bord, trenul se îndreaptă direct către tunelul de sub districtul Batalha din Porto, plin de cafenele și iese la suprafață în prima imagine uimitoare a văii râului Douro.

200 de kilometri prin Valea Douro cu trenul

Majoritatea traseului urmează cursul râului Douro și fiecare cotitură dezvăluie călătorilor un nou peisaj fermecător. Azuriul râului Douro, satele din granit care se încolăcesc de-a lungul lui, vinurile licoroase, preparatele care încântă pupilele gustative, luxul trenului prezidențial, toate alcătuiesc o experiență unică.

Prețul excursiei: 

Preț: 500 de euro (prin comparație, o călătorie obișnuită cu trenul costă 24,60 euro pe același traseu). Ce aveți în plus pentru această diferență uriașă:
O succesiune de Chefi cu stele Michelin din Portugalia și din lume vor servi prânzuri gourmet pasagerilor celor 30 de zile în care se organizează excursia anul acesta. Preparatele lor premiate sunt acompaniate de vinuri din valea Douro.
Gheața trebuia să fie spartă de către Esben Holmboe Bang, care deține două distincții: pentru cel mai tânăr și cel mai nordic Cfef Michelin cu trei stele. Restaurantul său, Maaemo din capitala norvegiană Oslo este preciată până peste poate de către iubitorii bucătăriei nordice. Însă faimosul bucătar și-a rupt piciorul chiar cu o zi înainte de zborul din Oslo, așa că ajutorul său, Halaigh Whelan-McManus, s-a asigurat că ei 60 de pasageri vor avea cea mai plăcută îmbinare dintre bucătăria nordică și produse portugheze de sezon.
Alți Chefi care vor veni în excursiile din luna mai sunt Pedro Lemos din Porto și João Rodriques din Lisabona. Pentru luna septembrie nu au fost încă anunțați Chefii parteneri.

Pe când trenul traversează suburbiile orașului Porto este servit primul vin alb: Quinta do Vallado. Și ritmul degustărilor ține pasul cu ritmul sacadat al locomotivei.

Călătoriile cu trenul au devenit din ce în ce mai solicitate în ultimii ani și la nivel mondial este bătaie pe ele, acestea fiind cu atât mai solicitate cu cât sunt mai luxoase și mai scumpe, implicit. La noi în țară primul proiect de acest fel este Trasilvanian Train, câteva zile de explorat Transilvania și tradițiile ei, în această toamnă.

Sursa: CNN 

2 thoughts on “Prin Valea Douro Portugalia cu trenul prezidential – o călătorie delicioasă

    1. Multumesc, asa am auzit! Eu nu am ajuns inca, desi Porto m-a fermecat. AM ramas cu regretul ca nu am viiztat Valea (fusese o excursie ad-hoc) asa ca este in plan 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *