top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 1

10 motive pentru o vacanță în statul austriac Vorarlberg

Austria Uncategorized Vorarlberg

Îți plac: natura, drumețiile, aerul proaspăt, ordinea, pacea și armonia, stilul de viață sustenabil, minimalismul, mâncarea fără euri, peisjele de poveste? Dacă ai bifat da la toate cele de mai sus, este clar: statul austriac Vorarlberg este locul tău de vacanță ideal. Un loc magic, unde ai impresia că trăiești într-o poveste totodată pierdută în negura timpului dar și ultra modernă. Am reușit să te nedumeresc? Rândurile de mai jos cu siguranță vor face lumină, este chiar foarte simplu (normal, că doar este vorba desre Vorarlberg):

10 motive pentru a merge în vacanța de vară în statul austriac Vorarlberg

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 2

1. Vorarlberg este cel mai sigur stat austriac și cel mai curat

Mulți spun că în Vorarlberg este ca în Elveția, numai că prețurile sunt mai mici. De ce paralela cu Elveția? Doar pentru că este mult mai cunoscută destinația la noi, peisajul însă fiind similar pe alocuri, adică acele atribute care ne încântă: verdeața, munții, cabanele de lemn cocoțate la înălțimi, văcuțe fericite. Mai mult și Vorarlberg are ieșire la lacul Constanța, sunt aceiași Alpi, totul funcționează la milimetru, este incredibil de curat peste tot.

Chiar și dialectul vorbit în Vorarlberg (Alemanic) este diferit de cel vorbit în restul Austriei (Austro-Bavarian). Vorarlberg are mai multe în comun, cultural, cu vecinii vorbitori ai dialectului alemanic: Elveția, Liechtenstein și cu regiunea Swabia din Germania decât cu Bavaria și restul Austriei.

Economia Vorarlbergului performează de asemenea peste media Austriei, fiind alături de valea Rinului una dintre cele mai bogate regiuni din lume. Multe companii de rnume mondial sunt de aici. Worford cunoscuta companie de lenjerie intimă și dresuri (și este un outlet lângă Bregenz), Rauch, cu ice tea-urile cunoscute la noi, Alpla, Blum, Doppelmayr și multe altele.

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 1

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 7

2. Vorarlberg este paradisul drumețiilor și al armoniei cu natura

Vorarlberg este locul ideal pentru iubitorii dumețiilor. Numai în regiunea Bregenzerwald sunt 2000 de kilometri de trasee de toate dificultățile. Iar în Grosses Wastertal 240 de kilometri și 40 de trasee. Este o rețea practic. Sunt multe indicatoare și pe fiecare sunt trecute coordonatele, dacă vă pierdeți să puteți fi găsit ușor.

Este un loc ideal cu atât mai mult cu cât este vorba despre familii cu copii, pentru că aici nu sunt urși, lupi, vipere și alte amenințări. Traseele sunt bine marcate, există aplicație Vorarlberg (care trebuie și folosită, merge și offline – nu folosiți Google Maps că sunt prea multe trasee și le încurcă).

Chiar dacă vă rătăciți, nefolosind aplicația sau nefiind atenți la semnele de traseu, ajungeți undeva, mergând în jos, dacă nu doriți să sunați să fiți salvați, menționând coordonatele de unde sunteți (sunt multe indicatoare). Dați și de stradă, de drum și urmându-l ajungeți într-un cătun, localitate, de acolo, unde doritți, există transport public o dată pe oră așa că și pierduți nu pățiți nimic rău.top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 16

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 9

3. Vei întâlni turiști foarte civilizați

De fapt nici nu vei realiza că sunt turiști, majoritatea lor. Asta pentru că majoritatea turiștilor din Vorarlberg sunt elvețieni (este mult mai ieftin decât la ei și la fel de frumos și curat, plus alt lucruri în plus) nemți și din Liechtenstein. Mai sunt italieni, francezi și cam atât. Aici nu veți întâlni americani gălăgioși, chinezi scăpați de sub control și în general nu acel turism de masă gălăgios și obositor.

Doar Bregenz, capitala este asediată în timpul festivalului, dar ei care vin sunt iubitori ai muzicii clasice, ai eleganței, este altceva pur și simplu.

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 6

4. Grosses Wasertal, Parc al Biosferei UNESCO

În regiunea Grosses Wasertal se trăieșt 100% în armonie cu natura. Sunt regiuni întinse unde omul nu intervine cu nimic, altele în care se adaptează astfel încât să nu consume resursele: sunt multe clădiri cu panouri solare și multe alte adaptări.

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 13

5. Te odihnești cu totul, nu ești agresat deloc

În Vorarlberg poți să te relaxezi, ceea ce și faci. Aerul curat, drumețiile, liniștea te destind și seara ești cuprins de o oboseală de plumb. Aici nu ai greutate în a adormi, chiar destul de devreme. Chiar dacă te împotrivești. Somnul te va cuprinde oricum. Însă dimineața te trezești înviorat, refăcut, gata pentru o nouă aventură.

În Vorarlberg nu ești agresat nici de claxoane, de agresivitate în trafic sau oriunde, nici de nervii, sau agresivitatea pasivă a unora – ea nu există. Doar ajungi în dreptul trecerii și mașinile se oprsc și stau liniștite până treci, fără frâne, fără zor. Dacă te oprești brusc sau încurci pe cineva nu ai parte de priviri cu subânțeles, pufnituri și altele. Efectiv oamenii par că au înțelegere, sau toleranță mare. Am ajuns plouate într-o patiserie restaurant și nimeni nu a spus nimic, nu s-a uitat nicium, ne-a tratat cu normalitate, indicându-ne o masă și tot așa. Te simți bine, din toate micile infinite detalii.

Și poți să te relaxezi, să te încarci pozitiv, să te refaci.

Știați că:

Vorarlberg este cel de-al doilea cel mai mic stat federal austriac, după Viena.

Are graniță cu trei state: Germania, Elveția și Liechtenstein.

6. Înveți o normalitate: familia este importantă, comunitatea este importantă

Peste tot întâlnești grupuri de drumeți, formate din familii. Fie că sunt cu bicicletele, sau perpedes, cu mic cu mare toți sunt echipați și au o legătură puternică, palpabilă. Nu te mai miri când vezi oameni de peste 80 de ani pe trasee, când vezi că de mici ei asta fac, asta sunt învățați.

Locuitorii din Vorarlberg, majoritatea lor sunt foarte în formă și majoritatea au o rutină din a urca un munte, sau a coborâ ca exercițiu zilnic. Am întâlnt sărbători unde tot satul era prezent, îmbrăcat în haine de sărbătoare: seara toți petreceau la hanul nostru (am stat trei zile într-un loc de vis din Grosses Wasertal, renovat cum altfel 100% numai cu munca oamenilor din sat. A durat mai mult, dar a dat de lucru multora. Ei bine, aici este și locul de întâlnire a comunității). Am avut noroc, să vedem cum petrec oamenii: dansuri, muzică live de acordeon chiar, totți în costume populare, copii jucându-se cu mingia, cu adulții sau între ei, dansând, zglobii. Este de poveste, efectiv, o atmosferă de basm, unde oameni de toate vârstele fac ceva împreună. Și există multe astfel de ocazii la ei. Când se bucură că sunt o comunitate.

Ajungi la ferme unde toți din familie (familie mare, exstinsă) au un loc și un rol, unde toți muncesc împreună, unde se perpetuează și se crește averea familiei. Vezi de asemenea că ceilalți locuitori sunt mândri când cineva de-al lor reușește și vezi cum se promovează unii pe alții, cum colaborează.

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 11

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 12

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 5

7. Se lucrează activ la păstrarea tradițiilor și a tinerilor acasă

Dacă este ceva pentru care locuitorii din Vorarlberg sunt rcunoscuți acest lucru este inovația în arhitectură în primul rând: minimalistă, tradițională și ultra modernă și funcțională. Dar și a altor meștșuguri.

Prin orice se întrprinde în Vorarlberg, se caută a se păstra tradițiile și a stimula tinerii să aleagă stilul de viață tradițional. Există în Bregenzerwald un centru modern unde 90 de meșteșugari asociați se promovează împreună și fac concursuri de arhitectură la nivel mondial, deschise tuturor, însă aplicanții trebuie să colaboreze cu un meșter local pentru proiect. Revin cu detalii, poate într-un articol dedicat mă gândesc, pentru că poate fi o șansă pentru cineva.

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 8

8. Capitala, Bregenz și festivalurile

În Vorarlberg sunt mai mutl festivaluri, printre care Festivalul din Begenz, cu minunata scenă, mereu alta și mereu unică, montată pe lacul Constanța. Anul acesta va fi opera Carmen de Bizet și scena a fost concepută de o arhitectă care a colaborat cu lady gaga, Kate Perry etc. Dar realizarea a fost comisionată unei companii din Vorarlberg.

În satul Schwartzenberg are loc cel mai mare festival de muzică din lume dedicat lui Schubert și așa mai departe. Există multe evenimente în Vorarlberg, trebuie să le urmăriți pe pagina de net. 

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg

9. Schönbach și hanul Jagdgasthaus Egender

Schönbach este un sat mirific și ireal. Cu puțin sub 30 de case (numărul nu poate crește), sute de văcuțe, niciun magazin dar cu un han cu restaurant și ce han! Am scris despre Schönbach un articol aeparat, este un loc de poveste efectiv și alt articol despre hanul Jagdgasthaus Egender, pentru că efectiv o noapte aici merită oricine ajunge prin Vorarlberg. Mai mult nu este necesar, decât dacă doriți să explorați de aici împrejurilime, însă o noapte este necesară pentru a absorbi complet farmcul acestui loc ireal.

Schönenbach Vorarlberg Austria 5

Schönenbach Vorarlberg Austria 17

10. Mâncarea delicioasă și strudel, prăjitură, tort de toate cu mere

În Vorarlberg nu este o varietate extremă de preparate culinare, mai ales în lcourile izolate, despre ele vorbesc, dar totul este proaspăt, curat (fără euri) și deosebit de delicios. Indiferent ce alegi este bun de ți se topește în gură și mai ales necesar după atâtea drumeții și aer curat.

Iar despre mere… aici am înțeles ce înseamnă creativitatea cu ingrediente puține. Am mâncat atâta preparate cu mere, tarte, torturi, ștrudele în forme și gusturi atât de diferite dar bune de tot și erau atâtea pe care nu le-am încercat că efectiv am fost copleșită. Nu te poți sătura de mere în Vorarlberg!.

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 4

top motive vacanta statul austriac Vorarlberg 15

Käsespätzle Jagdgasthaus Schönenbach Egender

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *