Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 9

Castelul bizantin Kassiopi Corfu – o incursiune în vremurile de demult

Corfu Grecia

Am vizitat castelul bizantin Kassiopi Corfu și pe lângă peisajele de vis efectiv pe care le-am admirat din diferite unghiuri ale cetății, am simțit încă o dată cât de multă energie se păstrează în aceste locuri. Tot timpul cât am colindat prin cetate am simțit că nu sunt singură. Un loc cu o istorie și cu o moștenire atât de puternică nici nu poate să se simtă altfel. O plimbare la castelul bizantin Kassiopi este o incursiune în vremurile de demult, o ocazie în plus să ni se stârnească curiozitatea și să trăim o experiență pe care nu o vom putea uita prea curând.

Castelul bizantin Kassiopi Corfu – o incursiune în vremurile de demult

Cum ajungi la castelul Kassiopi

Din centrul orașului, unde este stația de Green Bus (autobuzele pe distanțe lungi din insula Corfu) o luăm în jos spre port și în câteva minute vedem un indicator, care ne arată că spre stânga este Castelul bizantin. Ulterior, mai întâlnim un indicator și dntr-o dată ne trezim în fața intrării impunătoare a fortăreței.

Timp? 10 minute maxim.

Ce facem o dată ajunși la cetatea Kassiopi

Turul fortăreței, desigur, cu mute opriri, nu de alta, dar pentru a ne bucura de vederile absolut spectaculoase. Acum ne încântă priveliștea, dar acum câteva secole, era vorba despre a supraveghea bine zona. Acum ne bucurăm să vedem Saranda (Albania), înainte locuitorii priveau cu teamă înspre ținutul de unde armatele lu Suleyman Magnificul atacau insula.

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 8

Kassiopi este cel mai vechi castel din insula Corfu

Este unul dintre cele trei castele bizantine care apărau insula Corfu înainte de sosirea venețienilor. Era un triunghi defensiv: Kassiopi în nord-est, Gardiki în sud și Angelokastro în nord-vest.

Insula Corfu are cele mai importante moșteniri arhitectonice din insulele Ionice: Kassiopi, Gardiki, Angeokatro și fortărețele venețiene din orașul Corfu.

Plimbare în castelul Kassiopi

Am intrat cu un sentiment de anticipare, în castel, dar și cu voioșie. Imediat am mers în dreapta, se pare că mereu doamnele o iau în dreapta pentru că au mereu dreptate (womens always get wright). Ama dmirat fereastra castelului, cu o vedere sublimă asupra portului, m-am cățărat, am sărit, am umblat până sus, m-am jenat un pic la coborâre deoarece aveam o fustă prea scurtă și venise o familie cu copii mici și nu știam cum să mai scot cămașa, credeam că voi fi singură, dar a trecut momentul. Bine că am avut pantofii sport potriviți, Asiscs sunt de vis.

Ulterior, am umblat singură în tot castelul. Nu am întâlnit țipenie de om, dar am auzit tot felul de zgomote, de suspine, acest loc are ceva, cu siguranță. M-am și speriat de câteva ori, pentru că atingând câțiva măslini am auzi câte un zgomot. Nu știu, a fost extrem de ciudată experiența, poate mi s-a părut, deși nu băusem nimic decât apă plată. Nu mi-a fost frică, dar nici nu am simțit nevoia să părăsesc cărarea costieră. Pentru că în interior, zidurile erau cucerite de vegetație, de măslini și sigur de mulți șerpi. Sunt cinci specii de șerpi în insula Corfu și cred că toți erau aici, dar nu am văzut nicunul, deși sigur pândeau prin tufișuri, v-am spus, chiar am avut mereu senzația că nu sunt singură.

În rest, o plimbare plăcută, pentru a da roată cstelului, alocați 40 de minute, cu tot cu poze (sau 20 fără). Merită libarea cu prisosință. Este numai rist că acest loc atât de important nu este mai bine întreținut.

Intrarea este liberă.

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 9

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 10

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 11

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 13

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 14

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 15

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 16

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 17

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 18

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 19

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 24

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 23

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 2

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 21

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 20

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 7

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 6

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 3

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 2

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 1

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 5

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat 4

Castelul bizantin Kassiopi Corfu vizitat

Despre castelul bizantin Kassiopi 

 • Perimetrul castelului are 1073 km în formă de patrulater, cu 19 turnuri puternice.
  Interiorul castelului are 35177 m2
 • Turnul central a dispărut sub vegetație și măslini, ca de altfel tot ce este aici. Sunt mulți șerpi. Nu știu de ce, dar am tot avut impresia, încontinuu, că nu sunt singură.
 • În timpul excavațiilor s-au găsit monede de bronz din timpul împăratului bizantin Maurice (582-602 DC) și Basil II (976-1025 DC).
 • În 1081 contele Bohemund of Taranto a cucerit castelul, în timpul primei invazii normande a Greciei.
 • În 1084 fortăreața a fost cucerită de Alexios I Komnenos (împărat bizantin), după ce a învins flota normandă, iar în 1267 de către Angevins (casa de Anjou) iar din 1386 castelul a căzut în mâinile venețienilor și a rămas vreme îndelungată, ca de altfel toată insula Corfu.
 • Venețienii au poruncit distrugerea castelului, deoarece au întâmpinat rezistență în 1386 și locuitorii nu s-au predat de bunăvoie.
 • Venețienii însuși au contribuit la demolarea castelului, temându-se că acesta ar putea cădea în mâinile dușamnilor care l-ar putea folosi împotriva lor, chiar dacă ulterior au întărit Angelokastro și orașul Corfu, refăcând cetatea bizantină și construind o nouă cetate, precum și zudirule orașului.
 • Din cauza acțiunilor venețienilor, în timpul atacului turcilor din 1537 și 1716, localnicii care nu au putut să scape au fost măcelăriți sau au fost luați sclavi.
 • Există dovezi că parte din piatra și materialele de la Kassiopi au fost folosite de către venețieni (faimoșii arhitecți Michele Sanmicheli și Giangerolamo Sanmicheli) pentru a reconstrui fortăreața veche din Corfu.
 • Ulterior, venețienii au hotărât să reclădească Kassiopi, deși mulți locuitori deja se mutaseră în satele de pe Pantokrator (cel mai înalt multe din insula Corfu, 906 metri, Atotputernicul).

Una peste alta, dacă ajungeți în zonă, faceți o vizită la cetate, nu veți regreta!

1 thought on “Castelul bizantin Kassiopi Corfu – o incursiune în vremurile de demult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.