Zbor Aeroflot escala Moscova 8

Medicamente de evitat cand zbori și ce măsuri să iei dacă nu poți renunța la anticoncepționale, antihistaminice etc

Sfaturi de călătorie

Condițiile unice de mediu din cabinele avioanelor accentueză riscurile de tromboză, în special atunci când luăm anumite medicamente. Cum ne ferim, care sunt acele medicamente de evitat cand zbori și ce trebuie să faci pentru a dezamorsa riscul dacă totuși le iei.  Sfaturi simple, clasice și atât de puțin urmate!

De ce zborul este diferit de alte forme de călătorie?

Zborul este de departe cel mai sigur mod de a călători. Știm acest lucru. Chiar este și 2017 a adus un nu record de siguranță. Cu atâtea lucruri bune, însă, este normal să existe și câteva riscuri.

Aeronavele de pasageri sunt presurizate de regulă la aceleași condiții atmosferice care sunt la 3050 m atitudine. Nivelul oxigenului la acest nivel este de 14%, mult sub nivelul de la sol, de 20,9%.

Mai mult, ne confruntăm cu nivelul scăzut de flux sanguin, din cauza lipsei de mișcare (ciorapii de compresie să trăiască) din cauză că stăm mult timp într-o singură poziție și într-un spațiu limitat, în special la clasa economică. La toate acestea mai adăugă și deshidratarea, din cauza umidității extrem de scăzute din cabine. Riscuri: tromboză, care poate duce la atac de cord.

Organismul nostru este ca o mașină care funcționează optim în anumite condiții. Neîndeplinite atunci când zburăm. Ceea ce înseamnă că trebuie să ne adaptăm, să avem grijă suplimentară pentru a preîntâmpina toate efectele neplăcute.

Sursa: Nial Wheate, profesor asociar și director de programe la Universitatea din Sydney a povestit într-un interviu din The Conversation, preluat de către Daily Mail, despre riscurile la care ne expunem când luăm anumite medicamente atunci când zburăm. Este un subiect extrem de intresant și de util!

Și acum vin acele medicamente pe care dacă putem le evităm atunci când zburăm sau ne lăm măsuri de siguranță

Pilulele contraceptive

Pentru că riscul de a forma cheaguri de sânge, care pot duce la atacuri de cord este oricum mai ridicat în timpul zborului, este recomandată precauția în luarea oricărui medicament care crește riscul și mai mult! Unele contrceptive au un risc crescut și nu numai de la estrogeni.

Nu înseamnă că nu puteți continua să luați pastilele dacă zburați, milioane de femei o fac (luând medicamente și nu pățesc nimic). Nu trebuie să ne panicăm, doar că trebuie să aveți grijă. Adică să nu fim acel caz de x la un milion și cu toții știm un caz apropiat de un caz rar care totuși se întâmplă. Așa că aveți grijă să nu acumulați mult prea mulți facori care pot duce la efecte neplăcute. Dacă luați pastile anticoncepționale, trebuie să faceți un efort să urmați sfaturile de minimizare/dezamorsare a riscurilor.

Sfaturi clasice și puțin respectate atunci când zburăm cu avionul

  • Beți multă apă.
  • Stați departe de alcool sau beți doar foarte puțin.
  • Faceți câteva exerciții (care nu deranjează vecinii), mișcați-vă dacă aveți un zbor mai lung. faceți întinderi.
  • Purtați ciorapi de compresie! Neapărat!

Pentru că… mai bine prevenim decât să ne pară rău!

Riscul crește dacă aveți diabet de tip II, boli de inimă, sau ați făcut deja infarct sau preinfarct. De aceea, pasagerii care iau medicamente împotriva atacurilor de cord sau a infarctului trebuie să consulte medicul înainte de a zbura. Și să bea multă apă, să urmeze sfaturile de mai sus, bune în orice situație, dar cu atât mai mult cu cât există o sensibilitate.

Știm cum este cu sensibilitățile:nu înseamnă că și pățim ceva și sunt oameni care nu au nimic nicio sensibilitate și pățesc diverse. Asta pentru că de multe ori nu se feresc. Protejându-ne, chiar dacă avem o condiție mai specială, vom fi de cele mai multe ori mai feriți decât cei care nu au nicio problemă. Și ne putem bucura de toate călătoriile. Doar că trebuie să ținem cont de câteva mici lucruri. Știu că insist mult, dar este incredibil cât de puțini oameni chiar beau apă când zboară de exemplu. Măcar un pahar! Aș recomanda câteva pahare, să vă luați o sticlă, două din aeroport pentru a nu sta la mila însoțitoarelor de zbor care uneori pun puțin și rar. Mai ales la clasa economică. Apa este lichidul vieții.

Pacineții cu risc de a forma cheaguri de sânge pot lua, sub indicația doctorului, conform doctorului citat, medicamente antiplachetare, care împiedică celulele să se adune, precum mici doze de aspirină.

Antihistaminice sau sedative

Mulți pasageri iau medicamente antihistaminice pentru alergii sau sedative pentru a ignora diferite mici neplăceri ale zborului și a avea porția de somn.

Sunt părinți care dau medicamene copiilor pentru a-i păstra liniștiți și pot avea efecte exact pe dos. Nivelul scăzut de oxigen combinat cu aceste medicamente pot ava efecte extrem de neplăcute. În general, ste bine să nu li se dea copiilor nimic pentru a obține o stare.

Dacă cineva (adult) are nevoie de pastile pentru somn este mai bine să se evide antihistaminicele și să se ia ceva pe bază de melatonină, sau alte remedii naturale, precum valeriana. La recomandarea medicului, desigur, dar nu antihistaminice, știm cu toții că uneori medicii recomandă ce vor ei, unii.

Și aplicați regulile de aur de mai sus: beți multă apă, cât mai puțin ceai și cafea (deshidratează plus că există un mare scandal cu apa folosită de multe companii pentru ceai și cafea), evitarea alcoolului, mișcare cât de poate și ciorapi de compresie. Oriunde stați mult și în autocar, sau mașină. Valoarea lor pentru sănătate este mult subevaluată.

În încheiere: nu luață nimic fără consultul medicului, verificați mereu ce medicamente sunt interzise în unele țări, să nu vă teziți că ajungeți la pușcărie sau că sunt confiscate (asta nu este atât de grav) și aveți mereu rețeta la voi, să faceți dovada că medicamentele vă sunt recomandate de doctor. Sau să luați ceva similar de la o farmacie din țara vizitată.

Călătorii plăcute și nu uitați să beți multă apă, oriunde v-ați afla!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *