Begpacker, Backpacker sau Flashpacker:

Begpacker, Backpacker sau Flashpacker: modul de a călători se diversifică

Experiențe Sfaturi de călătorie

Nici backpackerii nu mai sunt numai ce au fost. Odată cu diversificarea modului de a călători, acum avem mai multe tipuri de călători ca niciodată. Era normal ca backpackingul să urmeze acest trend. Avem clamping și glamping de exemplu. Acum se vorbește și despre begpacking, backpacking și flashpacking.

Notă: acest articol nu dorește să critice alegerile cuiva. Ci doar să arate câteva tendințe care se delimitează acum la nivel mondial în călătorii. Personal cred că fiecare poate călători cum vrea și cât vrea dacă nu dăunează nimănui. Iar acum relatez câteva lucruri, faptul că mi-au ajuns la ureche nu înseamnă că am ceva împotrivă. 

Cu toții știam despre backpackeri. termenul definea acei călători care preferau rucscul. Dar nu numai. Ei alergau după experiențe autentice, preferau să călătorească perioade mai lungi de timp și în general cu un buget nu neapărat mic, dar controlat. Sau creativ.

De ce spun nu neapărat mic: pentru că mulți backpackeri, deși stăteau la hostel, cheltuiesc sume mari pentru distracție, sau pentru atracții turistice de tot felul, sau pentru restaurante. Sunt backpackeri care merg la restaurante Michelin de exemplu, sau cumpără genți și alte accedorii Dior și Chanel. Originale. Poate din outleturi, dar originale.

Deci nu este deloc neobișnuit ca un călător care stă în hostel să aibă un buget mult mai mare pe zi la dispoziție decât călători care stau la hoteluri bunicele. Backpacker nu înseamnă neapărat cu puțini bani sau cu puțini bani de cheltuit. Deși mulți backpackeri încearcă să fie grijulii cu bugetul și să facă economii cât pot.

Begpacker, Backpacker sau Flashpacker: cu care stil de a călători te identifici?

Beg-packeri

Între timp, au apărut backpackeri care vor să călătorească gratis, făcând și chetă pentru a-și susține călătoriile. Bloggeri internaționali care se lăudau și îi sfătuiau și pe alții să călătorească ca ei. Făcând autostopul, cerând de mâncare de la alții, ba chiar de la restaurante pe cale de închidere, resturi. Și făcând chetă peste tot, inclusiv în țări foarte sărace. Am citit în mai multe locuri astfel de sfaturi. 

Actualizare: nu cred că să faci autostopul, sau să mergi cu couchsurfing și alte experiențe pentru a călători cu buget redus este greșit. Și nici că acestea sunt catalogate la begpacking. Ci că o combinație care include cerșitul pur este numit begpacking. Atât. Bine, rău, asta este altceva.

La begpacking nu intră excepțiile în anumite cazuri (pierdut acte, bani, alte situații excepționale). A face lucrul acesta deliberat și ca un stil de viață pe termen lung este alta. Nu este greșit dar se numește begpacking. este un fenomen.

Acum câțiva ani, begpackerii erau glorificați. De un an de zile cel puțin, citesc însă din ce în ce mai multe articole ale unor backpackeri care nu sunt de acord cu acest mod de a călători. Nu neapărat că nu sunt de acord, dar nu cu glorificarea acestui comportament. Acum fiecare face ce dorește și cum vrea.

Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să îi spun cuiva ce trebuie să facă. Însă vreau să fiu printre primii de la care învățați ceva nou.

Și atunci când oficiali ai unor țări precum Vietnam iau poziție în public că beg-packerii nu sunt bineveniți în țara lor, este clar că fiecare călător trebuie să cunoască și să înțeleagă acest termen. Și că pe plan internațional nu mai este cool.

Scriitori din țări cu multă populație săracă blamează acest mod de a călători, pentru că albii privilegiați cum îi numesc sunt favorizați, luând banii de la oameni care într-adevăr nu ar avea altă cale de supraviețuire.

Și pentru că vreau să fiu totuși echidistantă, dacă vreți neapărat să faceți lucrul acesta, uitați aici un ghid în 10 pași, de cum să călătoriți beg-packing.

Backpackerii

Știm cu toții ce înseamnă backpackeri. Acei călători care urmăreasc experiențe, să călătorescă cât mai mult, să descopere lumea. Unii lucrează uneori prin WorkAway, sau HelpX sau prestează tot felul de munci din când în când, pentru a-și susține stilul de viață și călătoriile. Unii fac autostopul, sau merg cu couchsurfing, sau stau la hosteluri în camere private, sau la hoteluri.

Sunt backpackeri călătoresc doar în concedii, cu rucsacul, desigur. Aceștia în general au și bugete generoase. Uneori stau la hostel, uneori la hotel, sau la couchsurfing, uneori merg cu transportul public sau nu, cu autostopul sau nu, experiențele fiind cele care îi motivează.

Alți backpackeri călătoresc multe luni de zile după ce au strâns o anume sumă de bani și încearcă să fie creativi cu bugetul. Dintr-o dorință mare de a vedea lumea.

Mulți bloggeri de călătorii sunt backpackeri. Aceștia se stabilesc din când în când în diferite locuri, fac diferite colaborări, lucrează online mult, iar călătoresc etc. Am scris un articol despre moduri în care puteți călători în anul sabatic.

Părerea mea: mai bine faceți un curs de barman, veți câștiga mai bine și mai mult câteva luni pe an și puteți călători restul. Din primul an. Ca blogger de călătorii trebuie să munciți ani de zile pentru a ajunge să vă finanțați călătoriile. Însă puteți opta pentru voluntariat plătit și tot felul de alte lucruri. Citiți articolul:

Joburi pentru călătorii pasionați și oportunități pentru anul sabatic, pentru nomadul din tine

Flashpacking

Am învățat că glampingul înseamnă un camping în condiții de lux. Flashacking este acel mod de a călătrori cu rucsacul, dar în condiții luxoase.

Deci flashpackerii sunt acei backpacker trendy, fashion. Care uneori sau mereu se cazează în hoteluri foarte bune, sau luxoase. Dar care călătoresc cu rucsacul în spate. Și care mai merg cu transportul în comun și au și tot felul de experiențe care nu intră în categoria lux. Care au de fapt tot felul de experiențe, dar căutând confortul.

Flashpackerul are de obicei un rucsac frumos și curat, cu care la o adică poate intra liniștit într-un Hotel Shangri-La fără să facă notă discordantă. Sunt deja mulți bloggeri și instagrammeri în această categorie, probabil că așa a și apărut, din dorința acestora de a-și apăra felul de a călători, dar totuși de a putea avea colaborări și cu resorturi și alte companii luxoase.

Desigur, sunt mulți călători care se identifică cu acest mod de a călători, dar tonul a fost dat de călătorii profesioniști să le spunem.

Citiți acest articol de pe nomadsworld, care analizează diferențele dintre backpacking și flashpacking.

Iar pentru un efect vizual, urmăriți hashtagurile #flashpacker #flashpacking #flashpackingconnect și altele care pornesc de la #flashpack pe Instagram. 

Deci de unde aflați cele mai noi tendințe în călătorii? De pe ExTraViTa, desigur. Aici, pe Pagina de Facebook sau pe Instagram.

Călătorii frumoase, așa cum doriți voi!

2 thoughts on “Begpacker, Backpacker sau Flashpacker: modul de a călători se diversifică

  1. Ce anume e gresit in ce ai precizat despre begpackeri? Autostopul e ceva in neregula cu el? Deranjeaza pe cineva treaba asta? Cerutul mancare de la restaurante? Inseamna ca nici n-ai idee cata mancare se arunca in tarile dezvoltate si cum poti profita de asta.

    Dezamagitor, putin spus. Ar fi probabil alte aspecte de care abuzeaza acesti begpackeri, insa ce ai mentionat, nu vad nimic gresit. Pacat ca dupa atatea plimbari, ai putut obtine doar o imagine superficiala si generalista pe care sa o impartasesti cu atata lume. Cine n-are bani sa calatoreasca, sa o faca in orice mod cu putinta. Nu toti au avut norocul sa se nasca in clasa supramediocra a societatii si sa ajunga in punctul in care sa-si finanteze propriile calatorii.

    1. Nu am spus deloc ca este gresit. Cred ca fiecare poate calatori cum doreste si cum se simte bine. Am prieteni care calatoresc facand autostopul si nu mi se pare gresit, insa depinde ce si cum procedeaza fiecare. Faptul ca spun ca exista acest termen si ca se foloseste nu are nimic de-a face cu parerea mea. El exista. Ca si flashpackingul. Din punctul meu de vedere fiecre are dreptul (fara sa dea socoteala nimaniu) sa face ce vrea atata timp cat nu dauneaza nimanui. Cat despre sanse… cineva poate lucra la un bar doua luni si castiga foarte multi bani, cu care poate calatori mult si bine, de exemplu. Exista multe oportunitati. De tot felul pentru fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.