Ghid Chiang Mai Obiective Turistice

Ghid Chiang Mai obiective turistice și alte lucruri de făcut

Chiang Mai Thailanda

Cascade, parcuri naturale, meșteșuguri tradiționale, elefanți, temple străvechi, localnici prietenoși, mâncare delicioasă. Toate atrag din ce în ce mai mulți turiști în Chiang Mai, capitala regiunii cu același nume. Sau Trandafirul Nordului.

Fostă capitală a regatului Lan Na și-a căpătat faima mondială și datorită numărului mare de nomazi digitali care s-au stabilit aici. Însă în timp și-a câștigat locul în inima vizitatorilor prin numerosele atracții turistice și a activităților de tot felul și nu în ultimul rând pentru autenticitate.

Chiang Mai înseamnă orașul nou. Și da, a fost orașul nou acum vreo 700 de ani, când a fost întemeiat. Am descoperit un oraș și nou și vechi dar și foarte relaxat. Nu găsești aici nebunia din Bangkok sau din Ao Nang. Mai mult, nu găsești nici măcar umiditatea extremă din alte părți ale Thailandei.

Fiind la munte, aerul este mai proaspăt, deloc înăbușitor. Personal ador umiditatea extremă, dar știu că nu este pe gustul tuturor, așa că dacă vizitezi Thailanda îți recomand călduros să începi din Chiang Mai, dacă dorești un itinerariu mai variat. Te vei aclimatiza mai ușor.

Când să vizitezi regiunea Chiang Mai

Perioada ideală pentru a vizita Chiang Mai-ul este din octombrie până în aprilie.

Chiang Mai obiective turistice

Templele din Chiang Mai

fotografii din Chiang Mai Thailanda acolo 25

În Chiang Mai sunt multe temple cu câteva secole mai vechi decât cele mai vechi din Bangkok. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar dacă nu stai decât câteva zile, părerea mea este că trei sau patru temple de văzut sunt suficiente. De aici încolo toate o să ți se pară la fel. Excepție fac desigur acei călători care sunt legați spiritual de budism.

Nu trebuie însă să ratezi:

Wat Phrathat Doi Suthep – pentru priveliștea de vis și faptul că este unul dintre cele mai sfinte temple din regiunea Chiang Mai. Pentru a ajunge aici poți ua un tuk-tuk, un taxi sau chiar merge pe jos, dacă ai timp.

Wat Sri Supan – templul din argint, este unic.

Wat Chiang Mai – cel mai vechi templu din Chiang Mai, model de arhitectură Lan Na. Sau poți vizita Wat Phra Singh – al doilea cel mai sfânt templu din Chiang Mai, după Doi Suthep.

Wat Rong Khun – Templul alb din Chiang Rai (excursie din Chiang Mai) inaugurat în 1997. Un templu budist excepțional de frumos.

Satele unde locuiesc femeile cu gîtul lung

Faimoase în lume, femeile cu gâtul lung nu au tocmai o viață fericită. Am citit multe păreri pro sau contra, dacă să vizitezi sau nu aceste locuri. Nu intru în detalii, însă concluzia este că da, ajuți mai mult dacă vizitezi și mai ales dacă cumperi ceva din obiectele vândute de doamne. Pentu că acei bani ajung sigur la ele și au nevoie de ei.

Ateliere meșteșugărești de tot felul

Chiang Mai fabrica de umbrele hartie 3
Chiang Mai fabrica de umbrele

În Chiang Mai și în apropiere poți vizita o mulțime de ateliere meșteșugărești. Vei vedea cum se fabrică umbrelele pictate din hârtie impermeabilă, mătasea, sau obiectele tradiționale din ceramică. Unde? În zonele culturale Bo Sang și San Kampaeng.

Ba chiar poți vedea cum se fabrică hârtia din excremente de elefant la Poo Poo Paper Park. Poți vizita și o fermă de orhidee ulterior, deoarece este una în apropiere: noi am vizitat ferma Sainamphung, care are peste 100 de tipuri diferite de orhidee.

Vizita la Rom Tawil Chiang Mai fabrica de umbrele realizate din hartie

Piețele de noapte

Ghid Chiang Mai Obiective Turistice 1

În Asia de Sud-Est seara este multă forfotă pe străzi. Chiang Mai nu face excepție. Totodată, sunt câteva piețe de noapte cu suveniruri de tot felul, mâncare, masaje, tatuaje, fructe și tot felul de lucruri tentante. Cea mai frumoasă piață este cea săptămânală, de sâmbătă seara. Ce înseamnă piață de noapte: păi de când începe să apună soarele, în general devreme, pe la 6 și până spre miezul nopții cel târziu.

Sanctuarele pentru elefanți

fotografii din Chiang Mai Thailanda acolo 20

Când ești în Chiang Mai… mulți vizitatori merg în unul dintre multe sanctuare ale elefanților. Unde sunt elefanți salvați din locuri unde erau exploatați urât și erau tratați cu cruzime. Chiar și așa, este greu să alegi unde să mergi. Multe se laudă că la ei elefanții nu pot fi călăriți. Însă sunt dresați. La fel. Și toți au fost deja dresați, fiind salvați.

Părerea mea este că în multe cazuri este vorba tot despre marketing. Pentru că orice elefant care interacționează cu omul: stă să fie pictat, îmbăiat, hrănit, mângâiat, curățat etc a fost dresat. Toți sunt dresați la fel, uneori mai blând, alteori mai dureros, depinde de stăpân. Este ca și cu caii: unii stăpâni se poartă frumos cu ei, alții îi bat și tot așa.

Că un elefant anume nu este și călărit… nu cred că în cazul elefanților din sanctuare face vreo diferență, percepția este însă dată de mass-media pentru a crea o nouă industrie: elefanții cu care te joci dar nu sunt călăriți.

Călăritul nu este decât cea mai mică problemă, pentru că sunt animale robuste. Caii sunt mult mai delicați și totuși este perfect acceptabil să călărești un cal și să îi dai mereu călcâie să meargă, că el de fapt nu prea vrea. Elefanții care sunt călăriți liber, ca acum mii de ani, nu au nimic diferit față de cămile sau cai. Omul a interacționat cu animalele mereu, elefanții au fost mereu călăriți, așa cum au fost și caii.

Dresatul dacă este făcut crud este problema. Și dacă sunt răpiți elefanți din sălbăticie pentru asta, ceea ce mi se pare abdominabil. Lipsa habitatului natural este cea mai mare problemă; noi ne tot înmulțim și nu prea mai este loc și pentru ei în sălbăticie. Și că în libertate de multe ori nu sunt protejați și sunt vânați pentru fildeș, sau trofee. Așa că din păcate, locurile unde sunt tratați bine vor fi singurele unde vor putea supraviețui.

Deci sanctuarele adevărate sunt acelea unde animalele nu interacționează cu oamenii, ATÂT. Restul sunt locuri unde sunt elefanți salvați, deja dresați. Și unde turiștii dau bani să interacționeze cu ei. 

Revin cu un articol în care voi detalia mai multe aspecte reale ale industriei acesteia, însă până atunci, reiterez: toți elefanții cu care interacționezi în campuri sunt dresați. Ei nu interacționează așa cu omul natural, pentru a accepta această apropiere un elefant a fost dresat de mic. Dacă mai vezi în unele locuri și elefanți bolnavi… de ce îi țin așa? De ce nu îi tratează într-un mediu liniștit, ci continuă să îi expună vizitatorilor? A, pentru a face mai muli bani de la turiști poate?

Știm cu toții cât de mult suntem manipulați într-o direcție sau alta. De ce să luăm de bun orice ni se spune? Revin cu un articol despre acest subiect, cu ce ni se inoculează și care este de fapt adevărul. Până atunci, vă spun că elefanții de la Patara Elephant Farm, unde am fost noi, sunt sănătoși, elefănțelele fertile și deci oamenii aceștia se ocupă și de perpetuarea speciei și chiar au eliberat elefanți. 7, în grija altor fermieri pentru că elefanții salvați sunt domesticiți deja, nu pot fi eliberați așa, pe străzi.

Drumeții în natură

fotografii din Chiang Mai Thailanda acolo 16

În Parcul Național Doi Inthanon este cel mai înalt vârf din Thailanda: 2,265 metri. Sunt multe trasee de drumeție: vei vedea cascade, sate tradiționale, culturi diverse. Noi am mers pe ruta Mae Klang Luang, cu un ghid local, din unul din satele din parc. A fost minunată acestă evadare în natură, pentru care însă ai nevoie de o jumătate de zi. Recomand această activitate pentru o ședere de cinci zile, nu neapărat pentru una de trei.

Curs de gătit

Curs de gatit mancare thailandeza in Chiang Mai Pad Thai supa 6
Curs de gatit mancare thailandeza in Chiang Mai: toata lumea la cratita!

Suntem gurmanzi și ne place să bucătărim. Iar bucătăria thailandeză este una dintre cele mai apreciate din lume. În Chiang Mai sunt câteva școli foarte foarte bien organizate, unde vei învăța ușor cum să prepari felurile tale favorite.

Alături de prieteni, fiecare cu stația sa. Am făcut o supă cu cocos, green curry, pad thai, mango sticky rice. Toate fantastic de bune. Efectiv a fost o plăcere să merg la acest curs, una dintre cele mai frumoase activități posibile. Am dedicat un articl experienței:

Curs de gatit mancare thailandeza in Chiang Mai: am mancat ce am preparat

Hai Hui prin oraș

Chiang Maiul este în sine un oraș frumos. Te vei bucura de arhitectura veche, de cea nouă, de piețele tradiționale dar și de mallurile ultra moderne. Optează și pentru o croazieră pe râul Mae Ping, de cumpărături, de mâncaree de pe stradă, sau de restaurantele locale superbe.

Masaje, masaje, masaje

Thailanda este un rai pentru masaje. De toate felurile. Lasă-te răsfățat de câte ori ai ocazie. Nu îți va fi geu să găsești un salon de masaj în Chiang Mai, pentru că sunt peste tot. Masajele sunt foarte ieftine așa că la fiecare sfârșit de zi poți să te lași răsfățat/ă.

Triunghiul de aur

Dacă ai timp și dorești să o faci și pe asta, poți opta pentru o excursie în Chiang Saen, locul de întâlnire a trei state: Thailanda, Laos și Myanmar. Mai mult, poți face o plimbare cu bărcile dragon pe râul Mekong și chiar vizita Laosul, suntvize pentru o oră.

Pentru a avea această experiență, poți fie lua o excursie de o zi de la una din agențiile care vând această excursie (cam toate) sau să iei transport particular.

Poți opta și pentru o excursie în Triunghiul de Aur + Templul alb din CHiang Rai

Mâncare + Băutură în Chiang Mai

Ghid Chiang Mai Obiective Turistice 2

În Chiang Mai sunt foarte multe restaurante excepționale. Și deloc scumpe. Dar și mâncarea de pe stradă este fantastică. fantastică, cu adevărat. Ai de asemenea multe opțiuni vestice: Hard rock Cafe, Pizza Hut etc. Însă restaurantele locale sunt fantastice așa cum spuneam și nu sunt scumpe de loc.

Așteaptă-te să plătești între 200-300 Baht pentru un fel principal la un restaurant bun, adică mai puțin de 10 euro și 40 Baht la un local de stradă, adică 4 lei.

Mi-a plăcut mult de tot supa tradițională a regiunii Khao Soi – picantă, cu tăieței, poți alege să fie de pui, sau vită, sau chiar porc cred. Și peștele, salatele, cam tot a fost bun.

Însă nu tocmai atât cât aș fi dorit eu de picant, pentru că fiind în grup mare, ghidul nostru comanda mai pet – adică nu picant. Și se poate. Aveam, desigur chilly separat dar nu este chiar acelați lucru. Însă dacă mâncarea picantă vă dă de furcă, să știți că în Chiang Mai nu veți avea probleme, dacă spuneți lucrul acesta.

Nu aceeași situație este însă cu zahărul adăugat în sucurile sau în smoothie-uri. Efectiv nu înțeleg de ce, dar chiar și atunci când spui că nu vrei zahăr adăugat, te poți trezi cu un pic. Acum am învățat că trebuie să spun că am probleme cu glicemia ca să primesc un smoothie de mango neîndulcit.

Fiind un loc atât de internațional, în Chiang Mai găsești absolut orice fel de băutură dorești. Sunt și baruri cu bere la metru de exemplu. Și restaurante pentru vegetarieni, sau pentru vegani. Și sute de magazine non stop, 7/11. Nu vei muri nici de foame nici de sete la nicio oră deci.

Unde stai în Chiang Mai

Cazare in Chiang Mai la Hotelul de patru stele 16
Buna dimineataq Chiang Mai

Hoteluri, Hosteluri, HomeStay, aici ai de toate. În centru sau nu. Noi am stat în zona de nord a orașului, o zonă foarte modernă și curată, la Hotelul de patru stele Stay With Nimman. 

Orașul vechi este locul unde sunt cele mai multe hosteluri și pensiuni sau hoteluri ieftine. Tot acolo mai sunt și sobolani pe străzi, desigur, la fel ca pe Khao San din Bangkok.

Cazare in Chiang Mai la Hotelul de patru stele Stay With Nimman

Cât să stai în Chiang Mai

Poți sta și o viață. Mulți călători precum spuneam, s-au stabilit aici. Sunt multe oportunități de a crea start up-uri și a găsi acei oameni alturi de care poți construi.

Însă ca turist… depinde de cât timp planifici să dureze șederea ta și dacă este prima vizită în Thailanda sau una dintre altele în Asia de Sud Est.

Dacă ești într-o călătorie pe termen mai lung  stai aici cel puțin o săptămână, să îți tragi sufletul, este relaxant și ai ce face. Îți vei încărca bateriile la maximum.

Tototdată, trebuie să știi că aici este și celebra clinică Tao Garden, unde profesori și instructori din toată lumea vine să învețe de la Mantak Chia diferite tehnici. Dar totodată sunt și mulți turiști obișnuiți, nu doar profesori, însă da, poți veni la unul dintre resorturile din Chiang Mai doar pentru o cură de detox și wellness.

Dacă plănuiești să vezi mai multe locuri din Thailanda, într-o vizită de 12-14 zile de exemplu, recomand maxim trei zile pline în Chiang Mai. La care să se adauge câteva zile în Bangkok și restul în Krabi, Golful Phang Nga etc.

De ce? Păi Chiang Mai este foarte frumos și sunt multe lucruri de făcut, așa cum spuneam, însă personal nu aș da o zi plimbat prin apele turcoaz și plajele mirifice ale Thailandei pentru a sta mai multe zile la munte. Poate pentru că mă atrag mai mult plajele, desigur, deci părererea mea este subiectivă.

Prețuri

În Chiang Mai totul este mai ieftin decât pe litoral. Tuk-tuk-urile, mesele în oraș, pe stradă, totul este cam cu 30% mai ieftin.

Qatar Airways are zboruri directe către Chiang Mai. În mai puțin de șase ore, ajungeți din Doha în Chiang Mai. Iar din București, puteți ajunge chiar și în 12 ore în Chiang Mai, incluzând escala de 2 ore din Doha.

Citește și:

La cumparaturi in Thailanda: 10 suveniruri din Chiang Mai

Zbor București Chiang Mai Qatar Airways Business Class – recenzie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *