Cheltuieli neprevăzute în vacanţe

Jurnal de călătorie Jurnal de Vacanţă Sfaturi de călătorie

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg…. nu este doar o vărbă în vânt. Dacă stau să analizez cam aşa este treaba: afli de la prieteni, net cam cât au plătit-costat diverse. Faci buget, cazare, transport, mese, cadouri pentru acasă, shopping, etc,dar…. în general nimeni nu vorbeşte despre cheltuielile neprevăzute, de mici accidente, lucruri care se strică, ocoluri, doamne fereşte o problemă de sănătate, etc. Și mereu se întâmplă cât ceva, dacă nu în timpul excursiei, înainte sau imediat după. Sunt bani care trebuie pierduți, într-un mod sau altul.
Analizând situația cu o prietenă, mi-a confirmat pe deplin că într-adevăr, mereu este câte ceva: ori avion pierdut, ori taxe neprevăzute la aeroport, ori cameră foto spălată acasă cu tot cu o jachetă. Ea a denumit acest lucru tribut, tributul respectivei locații.

Ce a fost neprevăzut la mine în vacanța din Asia de Sud-Est? Multe, care mi-au dat bugetul peste cap, de fapt am ajuns la cel mai rău scenariu din cele 3 planificate înainte de concediu. De ce? Nu neapărat accidente, dar peste tot câte o cheltuială mai mare decât m-aș fi așteptat. Dar asta este Asia, se scumpește încontinuu și una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învâțat: să pun ceva peste, numai pentru aceste lucruri neprevăzute.

Malaezia cu totul a fost mai scumpă decât m-aş fi aşteptat sau citit pe net, asta este părerea generală a tuturor acelora care au vizitat această ţară de curând. Nu este exagerat de scumpă, dar nu este nici ca Indonezia de exemplu. Infrastructura este excelentă dar costă şi aşa mai departe. Uitaţi poveştile de pe net cu autobuze cu 2 lei, nici în Indonezia asta nu se mai aplică, cel puţin nu pe rutele turistice sau la marile obiective, acolo este jecmăneală pe faţă. Dar totul este mai scump.

Melaka2 190
Terminal de autobuz din Kuala Lumur, unul dintre multele modernizate

Little India Melakka 174

La aparatură am stat bine: doar o lentilă stricată, pe care a trebuit să o înlocuiesc: Lentilă pentru aparatul foto Nikon 1 Mirorless, negociat la 50 de euro aproximativ în Kuala Lumpur în Mall. Măcar am în garanţie lentila care s-a defectat, 10-30. Aveam o lentilă 30 -110 dar aceasta este potrivită numai pentru obiective foarte îndepărtate, zoom-ul este prea puternic și nu puteam toată vacanţa să o stric din atâta lucru. Având în vedere că am foarte mulți cunoscuți care s-au întors din vacanțe fără aparate foto sau camere, sau cu telefoanele sparte, etc, zic că paguba de 50 de euro este mai mult decât acceptabilă.

20140808_184049

Creme de protecţie ţânţari: am consumat o grămadă, una la câteva zile, la două luni vă dați seama că am ajuns la o sumă considerabilă.

Taxe mărite. Indonezia: 35 în loc de 25 de dolari taxa de viză, se schimbase în ultima lună. 200 000 de rupii (13 euro taxă de aeroport de ieşire, asta este chiar jaf să te scuture bine unde s-a mai auzit aşa ceva, taxă de aeroport de ieşire. Şi nu, nu este vorba de cea inclusă în biletul de avion, toată lumea trebuie să plătească această taxă.

Nu te aştepţi, dar intrările la obiectivele turistice mai ales în ţările foarte sărace sunt mari: 30 dolari Borobudur şi Prambanan împreună, separat mai mult, 15-20 euro intrare la Bromo în parcul naţional, 100 000 la Ijen, etc. Mai pe scurt, peste tot plăteşti.

În Bangkok la Wat Pho era un mare afiș că începând cu anul 2015 taxa de intrare pentru turiștii străini se dublează.

tot 338

Am renunțat la un zbor Yogyakarta – Denpasar și am ajuns cu feribotul în Bali, o săptămână și jumătate mai târziu decât aamă gândisem inițial, ceea ce a fost o idee excelentă :).

Accidente: Doamne fereşte vreun accident grav, care se întâmplă des și cunosc oameni care au pățit asta, în general cu scuterul eu am avut unul şi am scăpat foarte ieftin: 200 000 de rupii reparația că am întâlnit oameni cinstiți, gazdele din Bangywangy. Dar asta a dus la luarea unei mașini cu șofer pentru a ajunge la Ijen, ceea ce nu a fost o idee rea, de fapt cea mai bună soluție dar a crescut bugetul față de ce mă așteptam…

Dar mereu apar, mereu apare ceva în vacanţă. Care sunt cele mai comune:

– Răceală, sau alte probleme de sănătate: medicamente
– Accident mic de scuter, sau mai mae, în general nu sunt închiriate cu asigurare completă
– Cameră-telefon, geantă furată.
– Încărcat la nota de plată
– Transport prea scump
– O valiză stricată şi asigurarea nu acoperă tot
– Ceva spart în valiză: uleiuri, parfumuri, care au stricat m ai multe lucruri din bagaj

Cireașa de pe tort: o familie de cehi pe care i-am cunoscut în Karimunjawa și care acum un an au fost în China 3 săptămâni dar în munți. Au cumpărat de toate: corturi, echipamente, conserve, lanterne, tot ce ar fi avut nevoie. La destinație nu au ajuns inițial, iar când au ajuns nu a ajuns tot. Au cumpărat bineînțeles totul din nou și au avut nu aceeași calitate dar s-au descurcat. Asta da neprevăzut! Dar am auzit și altele mai costisitoare.

Căutând în trecutul meu turistic, se pare că am fost până acum super norocoasă, iar ceea neprevăzutele au fost de grupa mică, adică am stat două luni singură în Asia de Sud-Est și nu am pierdut un pix.

Da, am cheltuit pe ici colo mai mult decât aș fi crezut pentru că este Asia și nu mai fusesem niciodată, pe cont propriu este altfel decât la o vacanță aranjată, unde totul aproape este prevăzut. Și eram pregătită, numai că speram să nu ajung la cel mai rău scenariu, ci la cel mai bun, bazat pe ce auzisem, dar nu, câinii nu aleargă cu covrigi în coadă, bine că m-am informat din mai multe surse.

Și da, am omorât un copac de papaya cu scuterul, dar ăsta a fost un noroc mare, că s-a întâmplat în fața pensiunii că altfel ar fi fost mai rău, doar o trezire la realitate fără urmări. Mă credeam prea invincibilă după ce mersesem la Bromo și a fost nevoie să mi se taie un pic din nas, dar toată pățania nu m-a costat decât 13 euro și orgoliul un pic șifonat.

Dar în general se întâmplă diverse, de aceea cred că pentru orice vacanţă un buget de 30% peste ce a fost planificat, doar pentru neprevăzut este neapărat. Și mai ales să știm că avem la ce apela pentru un neprevăzut urât.
Voi ce părere aveți? Ce cheltuieli neprevăzute/mici accidente, vestimentare sau de altă natură ați avut în vacanțe?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *