agios stefanos corfu kassiopi plaje 15

Samothraki: păreri personale și comunicatul de presă al Asociației Antreprenorilor și Meșteșugarilor Samothraki

Noutăți

Am urmărit problema din Samothraki cu mare interes, dorind să înțeleg ce/de ce/cum s-a ajuns la situația prezentată de mass-media. Atunci când am primit comunicatul Asociației Antreprenorilor și Meșteșugarilor Samothraki aveam cam aceeași imagine despre cele întâmplate, precum a fost descrisă, dar desigur părerea mea este mai incisivă. Astfel, un feribot defect (inițial) și vânturile puternice au făcut ca un număr de aproximativ 1500 de turiști (bulgari, români, francezi, greci etc) să fie blocați pe insula Samothraki mai mult de trei zile. De aici ce a urmat:

Pe perioada în care a fost întrerupt transportul între Alexandroupolis de Samothraki:

Mulți turiști au luat situația așa cum este: au prelungit nevoit vacanța, au cheltuit niște bani în plus, nu le convine situația (normal) dar merg mai departe. Sunt ”n” situații în care rămânem cu o gară în buget, să stai câteva zile în plus într-o insulă de vacanță nu este capătul lumii.

Mulți turiști nu au avut bani de rezervă, nu au dorit/putut să ceară cuiva de acasă: de neconceput. Mai ales dacă mergi cu copii, nu se poate să pleci fără rezervă. Știu că mulți fac așa, dar dacă se întâmplă orice altceva (urgență medicală, se strică mașina, calamitate naturlă etc) cum se vor descurca? Știu, că am văzut cazuri: se ajunge tot la bani împrumutați de undeva de acasă. Nu se poate să pleci fără bani la drum, mai ales cu mașina. Dar știu că mulți așa fac, din păcate. În general, putem învăța din asta, că mereu trebuie să avem o rezervă.

Autoritățile au asigurat celor care au vrut să aștepte în port o masă caldă pe zi, dar și locuri de cazare gratuite în camping. Însă tot din declarațiile unora de la fața locului am aflat că nu au dorit să meargă în camping pentru că nu doreau să piardă rândul la coada de feribot. Este și aceasta o alegere, dar în situația dată, ori alegi să stai la coadă, ori alegi să dormi în camping, dacă nu dorești să plătești un hotel. Am înțeles că hotelurile de lângă port erau pline, dar altele de pe insulă nu. Este da, o situație de criză, dar atunci când suntem într-o astfel de situație, alegem răul cel mai mic și ni-l asumăm.

A fost mare îmbulzeală la îmbarcarea pe primele feriboturi, cu țipete, isterii – este mare îmbulzeală și la urcarea/coborârea din avion, la coadă la supermarket, unde mulți se împing în tine deși nu rezolvă nimic, efectiv cred că este în natura unora să se îmbulzească. Erau oameni fără bilete care blocau accesul celor cu bilete, care forțau intrarea. Foarte urât și nu, nu cred că erau numai români care făceau asta. Totuși, s-a gestionat situația corect, pentru că nu au fost răniți, nu au fost oameni călcați în picioare. Nu au fost cazuri de spitalizare, deci de fapt chiar și îmbulzeala asta nu a avut efecte nedorite, în afară de stres, nervi, gălăgie. Dar nu a ajuns nimeni la spital. Un lucru foarte, foarte important. Am văzut mai multă îmbulzeală la deschiderile de supermarket din anii trecuți. La prima deschidere real,- s-au dat vouchere de 100 și de 150 de lei pentru primii 100 de clienți, nu vreau să îmi amintesc ce bătăi și călcări în picioare au fost atunci. Sau ce vedem când se scot moaștele la Iași.

Dacă ne uităm la fapte, de fapt nimeni nu și-a pierdut viața, nu a rămas flămând, nu a fost rănit. Este mare lucru! Nu putem să numim ceea ce s-a întâmplat o tragedie. Tragedii sunt altele și din păcate se întâmplă zilnic undeva, pe planetă. Dacă ar fi să fiu într-o situație neplăcută, prima alegere ar fi să fiu blocată câteva zile pe o insulă în Grecia! O insulă cu oameni ospitalieri, cu frumuseți naturale, cu de toate.

Da, a fost prezentat cazul unui român care ”a cerut socoteală polițiștilor” și ”a lovit cu cotul din greșeală un polițist”. După care ar fi fost ”bătut de polițiști”. Nu cred o iotă din relatarea aceasta. În primul rând, singura problemă a omului după incident este că ”îl doare maxilarul” dar fără nicio urmă evidentă. Atât. Îl doare maxilarul. Păi dacă îl băteau într-adevăr polițiștii, era sânge, era ceva grav, nu ce am văzut în imagini, adică nimic. Cu siguranță dacă era ceva de arătat, o vânătaie, ceva, o făcea, așa nu vedem decât o poză cu el care își ține maxilarul și spune că îl doare, dar nimic altceva. Nu se poate să ”fii bătut” de polițiști sau de oricine altcineva și să nu fie nimic, nicio urmă, să pleci pe propriile picioare. Aaa, că afirmă dureri etc asta nu este nimic, poate dorea numai să scape de eventuale acțiuni ale polițiștilor împotriva lui. Pentru că nu cred că doar ”le-a cerut socoteală” ci că a făcut isterii și nici nu cred că ”din greșeală” a lovit un polițist. Cred că de fapt ar trebui să fie recunoscător, dacă ar fi fost prin Israel și ar fi cerut socoteală și/sau lovit din greșeală cu cotul un polișist, înfunda pușcăria ceva timp și pe bună dreptate. Oamenii aceia aveau o situație tensionată de rezolvat, trebuie să fie lăsați să își facă treaba, ce rezolvi dacă țipi la polițiști sau îi agresezi? Nimic. Foarte urât și urât că s-a prezentat în media într-un fel în care sugerează că omul a fost o victimă. Nu este. Nu a pățit nimic. Acesta este un non subiect care arată doar ”cum să nu” procedezi într-o situație. Dimpotrivă, polițiștii au fost foarte cumsecade în situația dată.

Incendii: desigur, când auzi incendiu te sperii. Însă incendiul a fost la 3,5 km de port și din relatările celor din port au fost anunțați că s-a stins de fapt într-o oră, acolo, la kilometri de port. Acesta într-adevăr noroc. Și ajutor. Cu adevărat catastrofic era să se întindă acest incendiu și să afecteze oamenii blocați. Parcă ne amintim că s-a întâmplat asta la noi acasă și a fost un infern. Ei bine, nu s-a întâmplat asta acolo, cred că toți cei blocați în port trebuie să se gândească un moment că au fost norocoși că singura problemă a fost îmbulzeala și dormitul în port (din dorința de a pleca mai repede, nu pentru că nu era o altă soluție).

 ”Nedrept dom’ne” că biletele la primul feribot au fost cumpărate de agențiile de turism pentru clienții lor și cei veniți independent nu au prins bilete pe primul ferry. Cum? Păi orice are un preț. Normal că atunci când călătorești independent ai plusuri, dar în anumite situații desigur că ești pe cont propriu. Normal că agențiile își protejează clienții. Nu vrei să mergi cu agenție? Perfect! Însă trebuie să ai un plan de rezervă, să îți asumi că în unele situații trebuie să aștepți mai mult. Nu este nedrept, este realitatea, nu poți avea una fără alta, orice situație are beneficii și minusuri. Toți călătorii idnependenți au parte și de bune și de rele, vin la pachet. Agențiile aveau ”know-how-ul” au știut cum să procedeze și pentru asta plătesc unii o agenție.

Folosirea cuvântului ”sechestrat” este absurdă: nimeni nu a fost privat de libertate. Nimeni nu a fost ”sechestrat” acolo și dacă cineva insistă, să se gândească măcar o clipă dacă ar dori să simtă pe pielea proprie cam ce înseamnă să fii într-adevăr sechestrat. Nu îi doresc nimănui lucrul acesta. Faptul că au rămas câteva zile în plus în Samothraki nu este prin comparație decât o joacă de copii. Haideți să nu mai folosim degeaba cuvinte mult prea mari. Nu a fost nicio victimă umană în Samothraki.

Și deși unii acuză că nu s-a gestionat bine situația, de fapt s-a gestionat cât de bine s-a putut: incendiul a fost stins rapid (efort din partea localnicilor și a autorităților), s-a păstrat ordinea, pe cât posibil, fiind dat că oamenii s-au îmbulzit, dar nu au fost altercații care să ducă la spitalizări sau la pierderi de vieți, de fapt cred că a fost mult efort din partea celor de acolo să facă tot ce au făcut, inclusiv o masă caldă pe zi pentru toți cei blocați care au dorit să ia masa respectivă: o fii ușor să gătești pentru sute de oameni? Nu cred.

Ca o concluzie personală, nu a fost o situație de viață și de moarte. Se dau unor lucruri o importanță cu mult mai mare decât este, se face o tragedie din ceva care nu există. Tragedie este să îți pierzi viața, să îi pierzi pe cei dragi, să ai un accident grav, din care rămâi marcat (fizic) pe viață. Și multe altele. Sunt multe calamități și atentate în zilele noastre, adevărate tragedii, sunt mii de oameni care mor de foame zilnic, copii care suferă inimaginabil din cauza războaielor. Tragedie nu este că ai rămas câteva zile în plus într-o insulă. Da, poate fi o mare neplăcere, sau un mare inconvenient, dar nu o tragedie.

Au fost cazări gratuite, unele localuri au dat mese gratuite, pentru cei care nu au avut rezerve de bani. Mass-media a creat o criză mai mare decât în realitate. Repet, nu a fost o situație de viață și de moarte, nu a fost o calamitate naturală, în care mulți își pierd viața, nu a fost ceva atât de grav. Ci doar neplăcut. Dar depinde și de cum privești situația.

Pentru a evita ca în orice vacanță să ajungem într-o situație de acest gen, trebuie să ne luăm mereu măsuri de precauție, să avem un plan B și să avem atitudinea potrivită: sunt norocos să că sunt sănătos, să nu pun asta în pericol printr-un stres uriaș, mulți nervi, făcuți din ceva care nu merită. Pentru că cea mai mare problemă pe care am văzut-o, a fost că din dorința de a prinde primul feribot, sau a pleca cât mai repede, mulți au ales să stea în port zi și noapte.

Și dacă ar fi să fiu oriunde blocată, aș prefera într-o insulă din Grecia: oamenii se pare că au sărit în ajutor, au făcut cât au putut, mulți turiști care au decis să se întoarcă la cazare au fost bine mersi (am văzut interviuri cu unii care au avut bani să se mai cazeze în continuare și erau destul de relaxati, sau supărați că au stat mai mult și le-a dat bugetul peste cap dar cam atât). Nu au fost jafuri asupra celor care au așteptat în port și niciun fel de agresiune. A fost siguranță, de fapt. Da, îmbulzeală, neplăcut, dar cam atât. Sper ca și cei implicați în îmbulzeală să vadă privind în trecut că au fost norocoși că asta a fost cea mai mare problemă.

Și acum, uitați ce spune Comunicatul de Presă primit de la EOT:

Comunicat de Presa
Referitor la problema cu feribotul din Samothraki și izolarea insulei timp de trei zile, Asociația Antreprenorilor și Meșteșugarilor Samothraki anunță următoarele:

La apogeul sezonului turistic din acest an, s-a produs nefericitul incident de avarie a două nave, SAOS II și SAONISSOS. Guvernul grec, luand in considerare amploarea situatiei, a reacționat imediat și a trimis bacul de pasageri AZZORES pentru a deservi linia de ferry ce conecteaza Alexandroupolis de Samothraki. Din păcate, din cauza infrastructurii portuare deosebite și a condițiilor meteorologice de pe insulă, nu a fost posibilă operarea rutelor.

Toate cele de mai sus, combinate cu faptul că a existat o interdicție de trei zile pentru navele de mici dimensiuni, de a naviga,  din cauza vânturilor puternice din zonă, a dus la izolarea a peste o mie de persoane în portul Samothraki și a creat o situație complet neplăcută atat  pentru vizitatori, precum și pentru antreprenorii de pe insulă.

Pentru a aborda această situație, guvernul elen a trimis imediat nava ANDROSJET, iar miercuri, 14 august, s-au introdus si navele Zefyros și Anax pentru a deservi pasagerii și vehiculele din portul Alexandroupolis și Samothraki.

Atât autoritățile portuare, cât și municipalitatea Samothraki au fost din primul moment alături de vizitatorii insulei și au avut grijă să se asigure că prioritatea este acordată persoanelor cu probleme de sănătate, persoanelor în vârstă și familiilor cu copii mici. Nu a existat niciun tratament discriminatoriu pentru turiști, dar s-au depus toate eforturile pentru normalizarea situației în funcție de capacitatea navelor de a transporta pasagerii și vehiculele, astfel încât toți turiștii să se poată întoarce la destinațiile lor cât mai curând posibil. Deja, problema a fost rezolvată și rutele se desfășoară fără probleme si fără intarzieri.

În special, pentru vizitatorii români, cărora Samothraki lasă întotdeauna o impresie pozitiva, au existat îngrijiri și asistență speciale din partea tuturor profesioniștilor. Nefericitul incident din portul Kamariotissa a dus la reținerea preventiva a celor implicati de catre ofițerii corpului portuar.
Noi, antreprenorii din Samothraki invităm turiștii români să viziteze Samothraki și sa ne ofere posibilitatea de a demonstra ospitalitatea noastră, bucurându-se de frumusețea insulei, la prețuri deosebit de avantajoase pentru restul sezonului turistic din acest an și al sezonului viitor.

Autoritatile Elene au fost in contact cu Ambasada Romaniei la Atena pana la concluzionarea situatiei aparute in Insula Samothraki. In acest sens, atasat regasiti comunicatul de presa emis de catre Ambasada Romaniei la Atena si scrisoarea de multumire adresata de catre M.A.E. Romania, Ministrului de Turism al Greciei Domnul Haris Theocharis

Aici puteți vedea și scrisoarea de mulțumire din partea oficialităților din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.