Zbor Air Serbia

Zbor Air Serbia Belgrad, Aeroportul Nikola Tesla, servicii, lounge-uri, bagaje, catering

Noutăți Serbia

Am zburat de curând cu Air Serbia pentru prima oară, un zbor scurt, București-Belgrad și retur, de numai o oră și 20 de minute pe sens. Fiind o companie de linie oferă diferite beneficii privind limita de bagaj și multe servicii ușor accesibile chiar dacă nu ai card de membru.

În acest articol am trecut în revistă zborul, detalii despre bagaje, check-in, lounge-uri, aeroportul din Belgrad, flota companiei.

M-a interesat ruta în mod special datorită conexiunilor către alte destinații din Italia, Malta, Statele Unite sau Asia de Sud-Est. Au diferite promoții periodice, dar în general un raport bun calitate-preț.

De exemplu am găsit disponibilitate pentru zboruri spre Malta în perioada sărbătorilor de iarnă cu prețuri de la 168 euro dus-întors. Nu este zbor direct, ci cu conexiune în Belgrad. Însă în această perioadă zborurile spre Malta sunt de la 300 de euro în sus, asta dacă se găsesc bilete. Sau chiar și 600 de euro, așa că probabil unele persoane preferă un zbor cu escală pentru a face o mare reducere la costul biletului.

Fiind o companie de linie, zborul cu escală este zbor cu escală. Adică dacă cumva întârzie un zbor, compania oferă bilet la următorul. Nu sunt două bilete separate, precum la companiile low-cost.

Rezervare, plată

Biletele se pot rezerva ușor online. Există și o secțiune pentru România, deocamdată în limba engleză. Se poate face selecția în partea dreaptă sus. După efectuarea plății online, se primește biletul de avion pe mail, electronic. Există și o aplicație Air Serbia pentru telefon, însă în general evit să descarc prea multe, o fac numai dacă este absolut necesar. Nu este în acest caz.

Pentru București-Belgrad: 119 euro dus întors și București-Malta 168 euro, pentru varianta light adică numai cu bagaje de mână. Diferența este de 40 euro dus/întors pentru opțiunea cu bagaj de cală.

Se pot cumpăra bilete Air Serbia și din Cluj-Napoca sau alte orașe, pe CODE SHARE Tarom. Adică sunt zboruri cu Tarom, o companie parteneră Air Serbia. Air Serbia zboară cu avioanele proprii numai din București deocamdată. Așa că se zboară Cluj sau iași etc cu Tarom până la București, ulterior cu Air Serbia, dar biletul este emis până la destinația finală.

Zbor Air Serbia
Zbor Air Serbia pe ruta Bucuresti-Malta și retur, cu escală la belgrad
Zbor Air Serbia
ZBoruri Air Serbia, București-Belgrad și retur

Check-in Air Serbia

Gratuit în aeroport. Se poate face și online pentru a alege un loc preferențial, pentru care veți plăti o taxă de la 2 euro în sus. Nu aș opta pentru acest lucru deoarece aeronavele au destul spațiu, suficient pentru majoritatea persoanelor. Ceic are sunt în grup, pe aceeași rezervare au locuri apropiate oricum.

De multe ori, la fel ca la aproape toate companiile, se poate face check in-ul la mai multe birouri. În general companiile deschid acum mai multe oficii de check-in, unde se fac formalitățile pentru toate destinațiile. Stăm la coada unică , dăm actul de identitate când ajungem la ghișeu și spunem destinația. Atât.

Bagaje Air Serbia

Bagaje de mână

Fiecare pasager poate avea două bagaje de mână: unul de maxim 55*40*23 cm și opt kilograme și un rucsac mic, sau o geantă de laptop, geantă de mână măricică sau alt bagaj. Am avut trei dar niciunul foarte mare, iar al treilea era o geantă cross-body mică spre medie. Am observat că pot trece peste tot cu acest tip de geantă, peste limita admisă, chiar și la companiile low-cost.

Compania oferă posibilitatea de a cumpăra bilet ”light” adică să poți călători numai cu bagajul de mână (adică două bagaje de fapt):

Zbor Air Serbia
Planuri tarifare Air Serbia

Bagaje de cală

23 de kilograme cel standard, pentru care se plătește o taxă de aproximativ 20 de euro pe sens. Fiecare călător alege varianta în momentul în care face rezervarea. Se pot achiziționa și mai multe bagaje de cală, dar o soluție foarte bună dacă se călătorește în cuplu este să se ia numai un bagaj de cală, dacă nu aveți nevoie de foarte multe lucruri, sau nu doriți să efectuați multe cumpărături la destinație.

Pentru SUA, la clasa economică se pot aduce două bagaje de 23 de kilograme, pentru zboruri în Europa, numai unul.

Mai multe informații despre bagaje în secțiunea dedicată de pe siteul companiei, aici. 

Zbor Air Serbia
Bagaje pentru zboruri spre SUA

Catering la bord Air Serbia

Cateringul la bord diferă în funcție de rute și de biletul achiziționat. Pentru rutele scurte clasa economică se oferă câte o sticlă mică de apă și o gustare mică. Probabil pentru rutele mai lungi se oferă lucrurile acestea de două ori. Se pot comanda și la bord diferite produse din revistele de bord, în funcție de rute: pentru cele scurte oferta este mai mică, la rutele mai lungi sunt produse mai consistente.

Ei spun că pentru varianta ”light” – bagaje de mână nu oferă ”refreshments” dar toți din avion au primit, nu cred că aveau toți bagaj de cală, deoarece au fost puține pe bandă.

Zbor Air Serbia
Zbor Air Serbia Belgrad catering la bord, gratuit. Aveam și eu o sticlă cu apă și o cutie cu cipsuri

Pentru clasa business este un catering separat.

Referitor la catering, în capitolul dedicat aeroportului Nikola Tesla, Belgrad, am scris și despre lounge-urile Air Serbia, la care pasagerii au acces în funcție de tipul de bilet, sau contra cost. Sunt însă în Belgrad și lounge-uri unde puteți intra cu Mastercard Gold. 

Însă încă dinainte de pandemie îmi iau la mine alune, cipsuri, beef jerky, fructe uscate sau proaspete, sau diferite alte produse. Sau îmi iau ceva înainte din Duty Free. Important să știm că în anumite destinații nu putem aduce produse proaspete, organice, ci numai uscate și ambalate (Australia, SUA). Trebuie să verificăm acest aspect. însă în Europa nu avem această problemă și nicăieri cu produse ambalate uscate, nu proaspete.

Și apă din Duty-Free. Nu zbor fără să îmi aduc și apă la mine. Dacă primesc bine, dacă nu, nu stau să mă deshidratez. Și oricum de obicei beau mult mai multă apă decât mi se oferă la bord.

Nu aș sta în baza a ce mi se dă lîn avion. Am văzut că sunt multe persoane care își aduc propriile produse chiar dacă zboară la clasa Business. Cine zboară frecvent știe că trebuie să fie pregătit, mai ales dacă are anumite preferințe, sau dacă zboară cu copii.

Acestea fiind spuse Air Serbia oferă apă și gustare, așa cum v-am spus și mai au și varianta de a cumpăra diferite produse de la bord, inclusiv apă. Au și oferte bune cu două băuturi alcoolice plus gustare, sau cafea plus gustare. 

Rute și conexiuni Air Serbia

Aici puteți vedea rutele operate de Air Serbia, de curând au introdus multe spre Italia, dar și spre diferite destinații din SUA; Rusia, Asia de Sud-Est etc.

Au și promoții periodice, iar cei care se abonează la newsletterul firmei pot beneficia de ele.

Flota companiei Air Serbia

Noi am zburat cu un ATR 72-600, fiind un zbor scurt. Se alocă aeronavele și în funcție de numărul de pasageri. Îmi plac zborurile cu ATR deoarece sunt puțini pasageri (chiar dacă avioanele sunt pline) astfel încât îmbarcarea/debarcarea durează puțin, spațiile sunt generoase, nu există loc la mijloc.

Compania dispune de 13 aeronave Airbus: A330-200, A320, A319 și de șase ATR-uri: ATR 72-600, ATR 72-500 și ATR 72-200. În afară de zborurile comerciale, compania mai operează și zboruri în regim charter, cu diferiți parteneri.

Zborul nostru a fost plăcut, aterizările foarte plăcute, ușoare, atmosfera la bord calmă, fără hărmălaie. Eleganță, servicii bune și liniște! Și nu am avut întârzieri! La plecare ne-a îmbarcat cu 10 minute întârziere, dar am zburat repede. Și bagajele au ajuns repede și la dus și la retur, a fost perfect.

Zbor Air Serbia
Air Serbia
ATR Air Serbia
Zbor Air Serbia Belgrad – avionul nostru

Aeroportul Nikola Tesla Belgrad

Aeroportul este în curs de modernizare, lucrările fiind aproape finalizate. Însă acestea în exterior, în interior totul din câte pare este finalizat. Coridoarele sunt largi, spații vaste peste tot. Nu este un aeroport în stea, astfel încât uneori aveți nevoie de ceva timp pentru a ajunge dintr-un loc în altul, dar tranzitul este în general facil.

Am mers la check in cu două ore înainte de zbor și am avut timp să trecem și să mai stăm o oră și la lounge-ul Air Serbia, înainte de a ajunge la poartă cu aproximativ 10-15 minute înainte de a începe îmbarcarea. Ba m-am mai agățat și de ceva din Duty-Free între timp.

Pe pagina de web dedicată aeroportului  puteți vedea serviciile oferite, dar și orarul curselor și alte informații utile, de exemplu conexiunile cu orașul.

Zbor Air Serbia

Chiar la debarcare, în zona de bagaje există un birou de informații al Oficiului de Turism. Se pot lua diferite pliante, harta cu orașul Belgrad, se pot solicita informații. Sunt multe oficii de informare turistică în Serbia peste tot, dar m-a impresionat că au chiar și în zona de așteptare a bagajelor

Zbor Air Serbia
Punct de informare pentru turiști, în zona de așteptare bagaje

Lounge-uri 

Sunt câteva Lounge-uri la aeroportul Nikola Tesla din Belgrad:

VIP Lounge – pentru conferințe, întâlniri, diferite evenimente. Este o zonă de 500 mp.

Business Lounge – aici au acces pasagerii Business Class sau alte clase dacă au prioritate – Priority Pass, diferite delegații și persoanele care dețin un card MasterCard Gold, MasterCard Platinum sau TAV.

Aici informații, în secțiunea dedicată de pe siteul aeroportului Nikolae Tesla. 

Lounge-ul Air Serbia din aeroportul Nikola Tesla, Belgrad

Zbor Air Serbia
Zbor Air Serbia Belgrad – Premium Lounge Air Serbia

Lounge-ul Air Serbia din aeroportul din Belgrad este luminos, elegant, nu foarte mare, dar nici aglomerat. Au un bar cu diferite preparate – am optat pentru Aperol Spritz*2 – foarte bun și un bufet cu gustări reci, gustări calde, salate, supă și câteva iaurturi. Presupun că în funcție de oră sunt disponibile alte preparate, noi am ajuns la prânz.

Au și camere pentru rugăciune (femei, bărbați) pentru toate credințele – pot fi folosite de oricine dorește, nu sunt dedicate unei credințe anume, doar că se respectă ceea ce se practică multe credințe, unde femeile se roagă în zone separate de bărbați.

Loungeul este deschis între orele 4:00 sau 05:00 dimineața (în funcție de zi) până la 20:00. Pasagerii Business Class, Corporate, Economy Comfort (cu anumite condiții) pot intra gratuit. Se poate intra și cu mile Etihad Airways, sau alte opțiuni, în funcție de rezervarea voastră.

Cei care nu au incorporat accesul, pot să intre contra unei taxe: 18 euro pentru o oră, 35 pentru până la trei ore și alte opțiuni.

Pasagerii Air Serbia Business Class sau Ethihad Platinum Guests pot merge și în Lounge-uri din majoritatea aeroporturilor unde opereaza Air Serbia zboruri, toate informațiile sunt incluse în secțiunea website dedicată, am pus link mai jos.

Aici vedeți toate detaliile despre lounge-urile Air Serbia.

Mi-a plăcut locul, mai ales că în aeroport este wifi și merge bine, sunt suficiente prize peste tot să îți încarci aparatura, una peste alta un loc plăcut.

Bonus zbor spre Belgrad: se survolează tot orașul, la mică altitudine, priveliștile sunt extraordinare. Îmi place să mă uit și să identific pe unde am pășit, cât am mers cu vaporașul pe râurile Sava și Dunăre, amintiri plăcute.

1 thought on “Zbor Air Serbia Belgrad, Aeroportul Nikola Tesla, servicii, lounge-uri, bagaje, catering

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.