traseu fira oia santorini

Fira-Oia – cel mai spectaculos traseu de drumeție din Santorini

Grecia Santorini

În Santorini sunt câteva trasee de drumeție, dar cel mai spectaculos este cel care duce spre Oia. Asta pentru că oferă priveliști spectaculoase asupra Calderei, dar totodată îți dezvăluie și o parte din secretele din Santorini. Ca de exemplu faptul că unele dintre hotelurile care în pliantele de promovare promit intimitate cu vedere la minunata lagună circulară sunt de fapt la drumul mare.

Traseul de drumeție trece fix pe lângă piscinele și jacuzzi-urile private. Te doare capul câte vezi pe aici: toplessuri, scene intime, cupluri cu șampanie încercând să ignore trecătorii și să se bucure de ce au sperat atunci când au plătit sume fabuloase pe acel suite privat. Însă dacă vă plac drumețiile, cu siguranță veți aprecia posibilitatea de a face mișcare, vederile frumoase și la sfârșit un apus de senzație, privat, în natură.

Drumeție Fira-Oia 12 kilometri de frumusețe

Prima parte a traseului: Fira-Imerovigli

Fira-Imerovigli este un traseu ușor pe care oricine care vizitează Santorini trebuie să îl facă. Dacă nu știți, Fira capitala insulei Santorini, este conectată de încă două sate frumoase, Firostefani (coroana Firei) și Imerovigli, satul aflat la cea mai mare altitudine dintre cele trei.

Atât Fira, cât și Firostefani și Imerovigli sunt cocoțate sus pe faleza Calderei din Santorini, la câteva sute de metri deasupra nivelului mării. Faleza este abrupta, dramatică, iar satele suspendate parcă, deasupra abisului. Sunt trei, dar nu sunt delimitate decât administrativ, pentru că pășind din unul în altul, ești parcă în aceeași așezare. Nu sunt zone libere, pustii între ele. Clădirile albe perfecte, străduțele înguste, magazinele, restaurantele curg lin începând din Fira până la ultima construcție din Imerovigli.

Traseul Fira-Imerovigli este foarte populat, aglomerat, sunt cohorte de oameni într-un nelipsit du-te vino, toți parcă făcâd poze non stop. Alături de ei, grupuri organizate, mulți în excursii de o zi de pe navele de croazieră, căldură, peisajele sunt frumoase, dar vă recomand să mergeți în lunile estivale după ora 16:00. Și să vă alocați timp suficient încât să vă plimbați și pe aleile mai puțin populate, pentru a simți cu adevărat acest loc.

traseu fira oia santorini 23

traseu fira oia santorini 24

traseu fira oia santorini 10

traseu fira oia santorini 2

traseu fira oia santorini 11

traseu fira oia santorini 12

traseu fira oia santorini 21
Fira, drumul de sub teleferic
traseu fira oia santorini 13
Imerovigli

traseu fira oia santorini 35

traseu fira oia santorini 22

La un moment dat traseul este întrerupt pe o scurtă porțiune în Firostefani, câțiva metri, asta înseamnă un mini ocol 

Iar ce este cu adevărat delicios urmează… pentru cei cu dor de aventură!

În Imerovigli puteți face un traseu absolut fermecător, cel spre Skaros Rock. Este liniște, frumusețe pură, puțină mișcare, numai bună pentru o porție de endorfine, a căror producere este stimulată de activitatea fizică, dar și de plăcerea pură de a fi într-un loc atât de special.

Drumetie la Skaros fortareata din Santorini: cel mai frumos balcon din Thira

Traseu Imerovigli-Oia: balsam pentru suflet

Lăsând în urmă Imerovigli, traseul continuă spre Oia. Cărarea este abruptă pe alocuri, dar nu de speriat, am făcut drumul în papuci, nu cea mai bună idee, dar posibil. Traseul este în parte cu nisip negru, în parte cu nisip și pietre și o parte chiar pe șosea. În unele porțiuni cărarea este îngustă, în altele lată de câțiva metri.

În prima parte a drumului veți trece pe lângă câteva hoteluri. Ele aparțin de Imerovigli, dar nu sunt pe partea aglomerată, ci răsfirate pe faleză. Spre deosebire de hotelurile cu vedere din Imerovigli, aici se poate ajunge la recepție direct cu mașina. Sunt câteva piscine frumoase, aparținând unor hoteluri de 5 stele, dar chiar pe traseu, astfel încât cei care stau la piscină sunt expuși cu totul vederii tuturor trecătorilor.

traseu fira oia santorini 19

traseu fira oia santorini 20

traseu fira oia santorini 18

traseu fira oia santorini 9

traseu fira oia santorini 8

traseu fira oia santorini 7

Am văzut și o nuntă!

Desigur, Santorini este cadrul ideal pentru o nuntă. Sau fotografii de nuntă. Foarte multe cupluri vin cu ținuta de nuntă în Santorini, pentru a face ședințe foto, dar de data aceasta era o nuntă cu destul de mulți participqanți, șase domnișoare de onoare îmbrăcate în rochii sofisticate, de gală și doi miri foarte atrăgători.

După ce trecem de ultimele hoteluri din această zonă, traseul este numai în natură, cu câteva mici excepții: pe drum sunt câteva biserici minunate, cu vedere spectaculoasă. Și un bar sau două cu suc, acolo unde cărarea de drumeție se întretaie cu șoseaua. Este o idee bună să ne revigorăm cu un suc de portocale proaspăt stoarse.

 

traseu fira oia santorini 5

traseu fira oia santorini 4

În Santorini, dar parcă la ani lumină de gălăgia din satele faimoase, pe care totuși le vezi în depărtare

Mergând pe acest traseu ai parte de solitudine. De acele momente în care ești tu cu tine, sau cu companionii de drum și te contopești parcă total cu natura. Vezi mereu marea în două părți ale drumului, deoarece ești sus pe culme. Este minunat!

La un moment dat pe ultima parte a traseului m-am tot intersectat cu un ghid și un turist, i-am ajuns din urmă, m-am oprit la un suc, iar i-am ajuns din urmă etc. Se fac în Santorini și tururi ghidate de trekking, iar unii turiști le preferă. Este frumos să mergem cu un ghid, mai aflăm una, alta, dar traseul este bine marcat, se vede și pe Google Maps și este perfect sigur de făcut și pe cont propriu.

Însă bucuria mare de a mă întâlni cu oamenii aceștia a fost că mi-au făcut și mie câteva poze! M-am schimbat desigur într-o rochiță, am privit apusul la Panagia, una dintre bisericuțele cu acest nume, dar cea din care vezi toată Oia la poalele dealului, apusul fiind într-adevăr spectaculos aici. Adică și aici, în Santorini oarecum totul se mănâncă cu apusul de soare.

traseu fira oia santorini 9

traseu fira oia santorini 16

traseu fira oia santorini 15

traseu fira oia santorini 14

traseu fira oia santorini 17

traseu fira oia santorini 20

traseu fira oia santorini 3

traseu fira oia santorini 30

traseu fira oia santorini 34

traseu fira oia santorini 33
Cu pletele in vant, da, in Santorini vantul bate cu putee aproape mereu

traseu fira oia santorini 31

traseu fira oia santorini 27

traseu fira oia santorini 29
traseu fira oia santorini

traseu fira oia santorini 36

Satul Oia chiar este o minune

După ce am admirat apusul, am coborât spre Oia, cel mai frumos sat din Santorini. M-am mai plimbat un pic pe străduțe, foarte puțin că eram cam murdară pe picioare și pe acolo toți oamenii ”posh” gătiți de petrecut seara în oraș, eu ca venită de pe munte. Am luat autocarul public Fira-Oia și am mers acasă. Ce este amuzant: fiind exact după apus, autobuzul era foarte aglomerat, mai ales că nu l-am luat de la capăt, ci din una dintre stațiile de pe parcurs. Se stătea pe scări. Văzând însă că era loc în față pe culoar, am cerut voie, am trecut și surpriză: un loc chiar în față! Și după ce am vorbit mult în engleză cu colega de banchetă, am aflat că suntem amândouă românce! Ea stabilită de 20 de ani în Claifornia, dar am continuat discuția bucuroase în limba maternă.

traseu fira oia santorini 28

traseu fira oia santorini 26

traseu fira oia santorini 25

Cum vă pregătiți de drumeția pe traseul Fira-Oia

Treaseul este lung de 12 kilometri, în trei-patru ore se poate parcurge lejer distanța, dacă nu vă opriți des.

Avem nevoie de încălțări comode, haine lejere, apă, cremă cu factor de protecție.

Nu sunt multe toalete pe drum, așa că ori vă opriți la un hotel sau la un bar și cereți voie sau consumați ceva și mergeți la baie, ori mergeți în natură (fără să lăsați în urmă hârtii). Sunt câteva gherete cu sucuri, apă, bere în zonele mai izolate, dar nu au toalete.

O idee bună este ca într-o zi să mergeți prin Fira (o să vă spun ce mai puteți face aici în alte articole), o zi Fira-Firostefani-Imerovigli și Skaros Rock și în altă zi Imerovigli-Oia.

Dinspre Fira spre Imerovigli drumul urcă, Imerovigli fiind cel mai înalt dintre cele trei sate. Puteți face însă traseul și invers. Totodată, traseul dinspre Imerovigli spre Oia este mai ușor decât invers.

Călătorii și drumeții frumoase!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *