După o pauză de aproximativ două luni de zile, pe 3 iunie Air France reia zborurile din București spre aeroportul Paris Charles de Gaulle. Vor fi condiții sporite de igiena pe tot parcursul procesului de check-in, îmbarcare/debarcare și desigur pe durata zborului. De pildă, înainte de îmbarcare, va fi verificată temperatura pasagerilor și vor fi implementate măsuri de distanțare la bordul aeronavelor. Dar ce se întâmplă cu carantina și care sunt condițiile de zbor?
Programul de zbor Air France București – Paris Charles de Gaulle
Programul de zbor include în primă fază un singur zbor pe săptămână, va crește succesiv la trei respectiv cinci zboruri pe săptămână. Începând cu data de 22 iunie, vor fi zboruri zilnice. Desigur, orarul de zbor este cel planificat, pot interveni modificări în funcție de deciziile autorităților și de gradul de ocupare al zborurilor.
În luna iunie, Air France va opera (conform planificărilor, dacă nu intervine ceva) numai 15% din zborurile operate în anii trecuți.
Măsuri de siguranță Air France
- Purtarea măștii este obligatorie în aeroport și la bordul aeronavei.
- Asigurarea distanțării sociale la check-in, îmbarcare și debarcare.
- Verificarea temperaturii pasagerilor la îmbarcare. Compania recomandă sosirea în aeroport cu cel puțin 3 ore înaintea orei programate pentru decolare, pentru a realiza în timp util toate formalitățile de check in, verificare a bagajelor de mână și a documentelor de călătorie.
- Aeroportul Henri Coandă București va asigura montarea a 6 corturi pentru check in și scanarea termică a pasagerilor. Pentru îmbarcare vor fi folosite doar 12 porți, asigurând astfel distanțarea socială a pasagerilor.
- Se va implementa distanțarea fizică la bord, unde este posibil. Atunci când gradul de ocupare a unei aeronave este scăzut, va fi creat cât mai mult spațiu posibil în jurul pasagerului, păstrând scaunele goale.
- Zilnic vor avea loc proceduri de curățare a aeronavelor, cu dezinfectarea tuturor suprafețelor care intră în contact cu pasagerii, cum ar fi cotierele, mesele, ecranele etc. Se dorește introducerea unei proceduri specifice pentru dezinfectarea aeronavelor Air France prin pulverizarea unui produs virucid aprobat cu o durată efectivă de zece zile.
- Pentru a limita interacțiunea între echipaj și pasageri, pe zborurile interne și zborurile scurte în Europa, serviciile de masă și băuturi au fost suspendate. Pe zborurile lung-curier, serviciul în cabină este limitat și vor fi folosite produse ambalate individual.
- Aerul din cabină este reînnoit la fiecare 3 minute. Sistemul de reciclare a aerului la bordul aeronavelor Air France este echipat cu „filtre de aer cu eficiență ridicată” sau filtre HEPA, identice cu cele utilizate în sălile de operație din spitale. Aceste filtre extrag mai mult de 99.99% dintre cele mai mici virusuri, asigurând astfel că aerul din cabină respectă standardele de calitate. Virusurile de tip coronavirus, cu dimensiuni cuprinse între 0,08 și 0,16 micrometri, sunt filtrate prin filtrele HEPA.
- Mai multe informații veți regăsi pe websiteul Air France, unde s-au pus în vânzare și biletele.
Aici vedeți un video cu măsurile de siguranță Air France, vedeți cum sunt implementate:
Carantină, zboruri suspendate
Precum știm, în momentul de față sunt suspendate zborurile spre Franța, la fel ca și spre alte destinații. Măsura este în vigoare până la data de 15 iunie. Precum am văzut, se poate schimba situația foarte rapid, adică să se ridice interdicția de azi pe mâine. Faptul că mai mulți operatori plănuiesc reluarea zborurilor îmi indică faptul că sunt discuții la nivel înalt și că este posibil acest scenariu – să putem zbura spre Paris începând cu data de 1 iunie. DAR: asta nu înseamnă că gata, trebuie să ne facem planuri pentru începutul lunii iunie. Suntem pe pământuri mișcătoare și în cazul în care nu există vreo urgență, nu are niciun sens să ne grăbim. Dar dacă avem deja planuri, sau zboruri planificate/amânate, putem să luăm în considerare această opțiune.
Cât privește carantina la întoarcere, deocamdată da, dacă ne întoarcem din Paris vom sta în carantină 14 zile. Însă părerea mea este că această situație se va schimba în perioada următoare. Am văzut că Franța și Spania pledează pentru ca britanicii care vor să își facă vacanțele în țara lor să nu aibă parte de carantină la întoarcerea în Marea Britanie. Foarte mulți britanici susțin asta. Ce treabă are asta cu noi?
Păi am văzut clar că noi urmăm tendințele internaționale și că politica la noi a fost destul de prudentă. Vom urma tendința celorlalți, poate nu vom fi cap de afiș la ridicat restricțiile, dar nu vom fi nici ultimii. S-a analizat ceva mult, suspansul a durat până în ultima clipă, dar s-au luat măsuri rapid, adică s-au implementat rapid de pe azi pe mâine. Nu se știe cum va fi evoluția virusului, dar dacă se va urma tendința actuală, va fi extraordinar, pentru că scade numărul de cazuri peste tot. Plus că acum se știu mai multe lucruri despre prevenție decât la început.
Ideal ar fi să dispară acest virus, adică să ne adaptăm rapid la el, să nu mai fie atât de agresiv și dacă va fi așa să fie primit! Dar până atunci, soluția cea mai bună și realistă este să se realizeze teste rapide care să nu dea erori. Se lucrează în toată lumea la asta și cu cât o să fie realizate mai repede și cu cât vor fi mai rapid puse în funcțiune peste tot cu atât mai bine. Se poate elimina carantina. Știu că mulți vor spune: nu dorim să fim testați. Fiecare are dreptul să ia cea mai bună decizie consideră pentru el. Nu comentez acest aspect, depinde de fiecare.
Pentru a fi la curent cu situația dintr-o țară, este recomandat să verificăm mereu pe siteul MAE la condiții de călătorie x țară. Așa căutam pe google și găsim direct linkul cu informația, aici despre Franța acum. Și totodată și pe websiteul Ambasadei țării respective în România și a ambasadei noastre în respectiva țară (dacă există, ambasadă sau consulat).
În concluzie, din aproape în aproape vom acționa. Cred că în perioada următoare ne vom învăța să rezervăm mai degrabă last minute decât early booking, vom învăța să fim mai flexibili, ne vom adapta, pe scurt. Însă dacă dorim să facem o vacanță în Franța anul acesta, probabil că într-o lună, două putem să facem lucrul acesta fără să ne temem de carantină. Dacă nu intervine iar ceva neprevăzut. Însă nu ne putem trăi viața cu drobul deasupra capului, ne luăm măsuri de siguranță și mergem mai departe.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.