Nisip Sardinia

Dacă iei acasă nisip din Sardinia, poți fi amendat între 500-3000 de euro sau merge la pușcărie

Noutăți

Un turist francez care dorea să plece spre casă cu 2 kilograme de nisip din Sardinia, a fost depistat în aeroport, i s-a confiscat ”suvenirul” și a primit o amendă de 1000 de euro. Cazul nu este singular, capturile sunt la ordinea zilei și nu numai la punctele de ieșire de pe insulă. Pentru că în Sardinia, nisipul este protejat prin lege și se poate face și pușcărie pentru încălcarea reglementărilor.

Actualizare: în prima săptămână din luna septembrie 2021, un cetățean român cu rezidența în Ferrara, precum și un cetățean elvețian și unul olandez au fost prinși cu nisip și pietricele în bagaje. Au fost amendați cu sume de până la 3000 de euro. Cetățeanul român plănuia să vândă ”captura” pe internet, conform știrilor din diasporă. Citiți aici comunicatul în limba română. 

Nisipul din Sardinia este protejat, iar pedepsele pentru încălcarea legii se soldează cu amenzi între 500-3000 de euro, sau chiar cu închisoare, în funcție de cât de mare este captura dar și de zona din care a fost luată. Legea care reglementează acest aspect datează din anul 2017, este o lege regională și a fost instaurată pentru că… prea mulți turiști luau scoici, cochilii și nisip de pe insulă. Iar localnicii doresc să păstreze frumusețea și pentru generațiile viitoare.

Tot nisipul din Sardinia este protejat, însă cele mai vizate sunt plajele cu nisip colorat, roz, sau alb strălucitor. Controalele au devenit foarte riguroase și aproape zilnic se fac capturi

Nu numai polițiștii, sau agenții de pază din aeroporturi/porturi se ocupă de lucrul acesta,. ci și localnicii, sau alți turiști, care alertează autoritățile când observă că cineva adună nisip.

Cazul acestui francez care a fost prins în aeroportul Cagliari Elmas luna aceasta nu este unic. Sunt mulți turiști amendați, de diferite naționalități, ba chiar și italieni.

Însă alt caz despre care s-a scris în mass-media internațională a fost al unui cuplu de francezi, care anul trecut au încercat să  40 de kilograme de nisip. Au fost prinși în portul ”Porto Torres”, în urma unui control de rutină al polițiștilor care verificau mașinile care așteptau îmbarcarea spre Toulon.

Conform CNN, au fost deferiți justiției pentru furt calificat, pe lângă amenda de 3000 de euro (maximă) riscând și între un an și șase de închisoare. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei, cum s-a terminat procesul, dar dacă vă interesează, mă ocup să aflu (sper să și reușesc). De fapt, cred că oricum o să încerc să aflu 😀

Toți turiștii care sunt prinși susțin că nu știau despre faptul că este interzis să ia nisip, deși pe plaje sunt puse anunțuri și mulți au recunoscut că le-au văzut. Însă știm cum este: faptul că nu cunoaștem legile nu ne scutește de aplicarea legii, așa că morala poveștii este că trebuie să cunoaștem ce putem și ce nu putem face.

Pagina de Facebook „Sardegna Rubata e Depredata” – Sardinia furată și jefuită postează foarte des informații despre acest fenomen și au peste 36 000 de urmăritori, foarte activi. Sunt și ei foarte activi de altfel. Le-am scris un mesaj, întrebând dacă pot lua o poză cu o captură de pe pagina lor pentru acest articol și mi-au răspuns imediat, deși am trimis mesaj pe la ora 2 noaptea! Mă așteptam să vadă dimineața! Mi-au spus că să iau câte vreau 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.