Plaja Loggas cel mai frumos apus din insula Corfu 7

1 film și 3 seriale ”altfel”, cu teme care ne pun pe gânduri Netflix și HBO GO

Filme de vacanta

Anul trecut au apărut câteva seriale și filme ”altfel”. Care ne pun în fața unor adevăruri pe care încă nu dorim să le privim în față. Însă ne amăgim cu multe lucruri. Și până ce nu ieșim din perioada de negare nu putem rezolva nimic.

Trăim într-o bulă în care promovăm numai valori frumoase, înalte, dar de fapt cum stau lucrurile? Societatea actuală reflectă valorile înalte după care ne ghidăm așa la vedere? Oare chiar există puterea colectivă de a manifesta ceva? Oare în vremuri de restriște lăsăm egoismul deoparte? Oare una oare alta.

Anumite seriale au diferite mesaje care se subînțaleg dacă dorim să ne uităm cu atenție. Un fel de semnale de alarmă. Și altele atrag atenția tot la un ”călcâi a lui Ahile”. Haideți să vedem despre ce este vorba.

Am mai scris despre seriale frumoase sau foarte interesante de călătorie. Aceste ”ciorne” pe care le-am fragmentat în mai multe articole le aveam de mult timp, însă nu le-am găsit locul în ultimul articol.

Deosebit: nu mai apare niciun salvator, nu este nici dezastru total. Finalul este în fir de păr. Ideea este simplă: toate posibilitățile sunt deschise și depinde numai de noi, dacă ne schimbăm valorile, ca și societate, cu totul. Dacă nu… vedem cam unde poate duce totul.

Zoo și Travelers, două seriale superbe, însă care ne pun pe gânduri: nu vine nimeni niciun salvator să facă totul să fie bine și oamenii simt că vor un final, că nu vine salvarea. Nu vedem finalul acela cu care ne-am obișnuit: vine cineva și ne salvează, fără să facem noi personal ceva. Se ocupă altcineva. Vedem asta de mii de ani inoculat.

Nu am evident nimic împotriva gânditului pozitiv, însă ideea asta că vine cineva (oricine) avem un erou sau mai mulți și noi trebuie doar să fim și se ocupă alții.

Ei bine, la Zoo și la Travelers nu vine nicio salvare. Nu este nici un final apoteotic pentru că… viitorul nu este stabilit, sunt multe posibilități și totul depinde de alegerile pe care le facem. În fiecare moment, putem face mai rău sau mai bine, atât la nivel individual cât și colectiv. 

Mai apare o temă: sterilizarea populației. În trei dintre producțiile despre care scriu în acest articol. De fiecare dată nedorită (deci lăsăm conspirațiile deoparte). Dilema morală: în al 12-lea ceas, ce facem? Justificăm sacrificiul unora, așa cum au făcut naziștii, sau alții în istorie?

Când s-au găsit motive să se intervină artificial în anumite lucruri pentru că…. să vedem la fiecare serial și în rest depinde de fiecare ce dorește să gândească pe subiect. Arunc bila aceasta pentru a ne face fiecare un proces de conștiință. La nivel personal, fără să dorim să demonstrăm nimănui ce am face noi ideal, cum ar fi bine. Să ne întrebăm: noi am găsi justificări pentru abuz? Și credem că asta va aduce vreun rezultat bun?

1. Zoo – Netflix, 3 sezoane. Producătorii au anunțat că nu va fi continuat

Zoo ste un serial pe care fie îl iubești fie îl urăști. Este un serial frumos deoarece s-a filmat în diferite rezervații naționale, apar multe animale și este mult dinamism. Ideea pornește de la faptul că animalele s-au săturat să fie exploatate de către om și au dezvoltat o conștiință comună. Ulterior încep să atace oamenii. Și nu doar animalele, ci și gâzele, păsările, toate celelalte ființe de pe Pământ. O echipă de oameni care întâmplător ajung împreună (savanți, soldați, biologi) se luptă pentru salvarea omenirii. Doresc să găsească un leac.

Însă eforturile le sunt zădărnicite de alți savanți care sunt de partea animalelor și care au dezvoltat hibrizi. Animale cu mult mai puternice, pe care le controleză. Vedem însă că dușmanii principali nu sunt de fapt aceștia, ci lipsa de solidaritate a oamenilor, lipsa de încredere dintre guverne, egoismul uman.

La un moment dat, în loc să elibereze un gaz care putea să omoare hibrizii și animalele infectate, cele care atacau oamenii (se luaseră gene pentru ca fiecare animal de pe Pământ să poată fi readus la viață) acest gaz a sterilizat toată populația umană.

Pentru că… cei de la conducere au luat decizia greșită, sub imperiul panicii și a setei de răzbunare. Pe animale. Și au ascultat de cine nu trebuie, căzând în capcană. Pentru că nu au ascultat ”nebunii” care spuneau adevărul incomod, ci pe cei care i-au mințit frumos, ducându-i să își sape singuri groapa. În care a căzut toată umanitatea. 

Pentru binele universal, copii sunt sechestrați

Și aici vedem două scene interesante. Prima: mulți copii au fost răpiți și tratați cu diferite droguri, de către o organizație guvernamentală. În numele binelui universal. Însă vedem că de fapt niciun abuz nu aduce vreodată ceva bun și lucrurile sunt sabotate chiar din interior, pentru dorința de putere. Desigur, oamenii care fac lucruri de acest fel (să răpească copii și să nu le permită părinților accesul la ei) nu pot acționa în alte probleme corect și se sapă unii pe alții.

Singura femeie fertilă este răpită și se dorește să îi fie furat bebelușul imediat ce va vedea lumina zilei

Doi: Singura femeie care rămâne însărcinată (se pare că îi dăduse tatăl său, savantul care a creat hibrizii) un tratament, o imunizase. În loc să fie protejată din toate părțile, este răpită și oameni foarte bogați se pregătesc să liciteze pentru copil. Deci chiar și în al 12-lea ceas, tot egoismul și banii dictează. În plus, grupul care se tot zbate să salveze omenirea este vânat de multe guverne, pentru că nu urmează agenda oficială. Agendă care aduce beleaua: sterilizarea populației.

Sezonul trei se termină în plop cumva. Adică deznodământul poate fi oricare. Și tot internetul (fanii serialului) doresc un sezon 4. De fapt mi se pare că mesajul este foarte clar. În momente de cumpănă, numai solidaritatea, renunțarea la interesele personale legate de bani și supremație a unor indivizi, numai asta o să ne salveze. Cooperarea și să tragem cu toții la aceeași căruță. Schimbarea. Fără manipulări și interese personale că de aici vin diferite justificări pentru abuzuri care se întorc ca un bumerang și distrug tot. De fapt cred că mulți doreau să apară un erou care să îi salveze pe toți și să știm că s-a terminat cu bine. magistral, creatorii serialului nu au făcut asta.

Dacă nu ne schimbăm, în viitorul mai îndepărtat sau mai apropiat va apărea o criză majoră și numai de schimbarea noastră va depinde totul. Superman, Batman etc sunt personaje de ficțiune. Lumea este condusă de interese economice și dacă la moment de criză nu se va renunța la asta, viitorul nu va fi roz. Nu este nicio paralelă cu pandemia actuală, însă la un moment poate vom întâlni ceva cu potențial devastator. Noi sau sau generațiile viitoare. Însă când citești că sunt oameni de știință care au anunțat că în 5-10 ani vor readuce la viață dinozaurii (da, este reală știrea), te gândești și că unii ar putea să treacă de partea animalelor.

Ce manifestă colectiv o mare parte a populației care trăiește azi pe Terra?

Totodată, dacă ne uităm la comentariile trailerului de pe youtube de exemplu, că foarte, foarte mulți oameni țin cu animalele. Ce ne spune asta? Filmul este pe piață de ceva timp. Dcă este adevărat că manifestăm ceea ce gândim puternic la nivel colectiv, nu este posibil ca și actuala pandemie (în care am tot văzut cum în multe părți viața sălbatică își revine în drepturi) a fost un pic cauzată de tot ceea ce gândesc toți cei care nu sunt de acord cu exterminarea vieții sălbatice de pe Planetă?

Sau chiar de către Divinitate? Până la urmă, știm cu toții povestea despre Potop, când oamenii o luaseră razna și Creatorul a hotărât să salveze câte o pereche din fiecare specie. Nu doar oamenii. De fapt, nu prea dorea să salveze oamenii, dar a căzut la pace în ultimul moment. Dacă salvarea aceasta o așteptăm, enjoy! Iar cei care cred numai în știință, ei bine, vedem ce ne spun oamenii de știință de mulți ani de zile… este necesară o schimbare majoră.

2. Travelers – Netflix, trei sezoane. Producătorii au anunțat că nu va fi continuat 

Travelers este un serial canadian foarte interesant, cu un ”rating” uriaș pe IMDB, 8.1. Se pare că la un moment dat în viitor Omenirea a ajuns la ceas de cumpănă, oamenii trăiesc în niște domuri, fără natură, fără animale, cu multe lipsuri și mâncare reciclată. Însă tehnologic omenirea a avansat fantastic. Pot vindeca orice boală (dacă ajung la timp) și pot trimite oameni în trecut. De fapt conștiința lor. Îi ”reîntrupează” în oameni care sunt aproape de momentul morții (după cronologia pe care o aveau). Se pare că în secolul 21 a început tot răul și echipa dorște să rezolve unele probleme, care au dus la distrugere nucleară.

Serialul este foarte dinamic, deloc plictisitor. Cei din viitor au o conștiință artificială, pentru că au ajuns la concluzia că oamenii nu iau cele mai bune decizii, ci acționează subiectiv și egoist. Serialul este plin de acțiune, iar cei din viitor, care au luat locul ”gazdelor”, trebuie să se integreze în viața acestora. Descoperă că pe parcurs preiau și sentimente ale gazdei.

Și le este din ce în ce mai dificil să își păstreze motivarea. Totodată,  o facțiune din viitor încearcă să le zădărnicească planurile. Serialul se termină cu distrugerea, nu au reușit să împiedice nimic. Însă: coordonatorul grupului a reușit să se proiecteze în trecut, când totul era pierdut și să îl anunțe pe ”Director”, conștiința artificială că programul a eșuat. Serialul se termină cu  Travelers 1.0 – failed. Load: Travelers 2.0.

Conștiința artificială vedea viitorurile posibile din fiecare acțiune însă la un moment dat se întrerupsese conexiunea, reușise facțiunea, așa că era vital să fie înștiințat înainte de momentul în car începea programul. Și gata. La fel ca la Zoo, oamenii doreau noi sezoane. Doreau de fapt să vadă atât încă un sezon (serialul chiar est foarte dinamic, este fantastic de bun), dar mult să vadă că poate la Travelers nu știu cât 0 se va termina totul cu bine. 

Nu se poate pentru că tocmai aceasta este lecția: că trebuie să ne schimbăm. Tot din acțiuni egoiste s-a ajuns la ratarea programului. Ce puteau face? Travelers 2.0, 3.0 etc? Să vedem cum eșuăm de 1000 de ori din aceleași motive? Morala este destul de clară: cu valorile actuale tot aici vom ajunge. Nu mai este timpul să sperăm că printr-o minune se rezolvă tot. Văd că din ce în ce mai multe seriale au acest mesaj.

3. Film Only, 2019, cu Frieda Pinto. L-am văzut acum câteva luni pe Netflix (când am scris ciorna acestui articol), văd că nu mai este disponibil 

Acest film m-a zguduit. Am empatizat total cu eroina, am plâns și la final, am simțit eliberarea, acceptarea, pacea, ușurarea. Cred că fiecare trebuie să vadă acest film.

Only este iar un film interesant. În primul rând, ca și celelalte două, este foarte antrenant. Extraterești au reușit să sterilizeze toate femeile. Însă au fost expuse numai cele care se aflau în aer liber. Au fost multe care au evitat contaminarea, însă cu un preț mare. Au ajuns să trăiască în medii sterile, ferite de partenerii lor, ascunse, pentru că guvernele ”arestau” toate femeile neafectate și le țineau într-o închisoare în care deveneau obiect de studiu și testare și mașini de făcut copii.

Oare dacă ne-am confrunta cu așa ceva, la fel ar fi tratate femeile? Da, dacă vom face orice abuzuri pentru ”binele majorității” și nu luăm în considerare bunăstarea tuturor minorităților. Deci în societatea de azi, femeile ar deveni victime.

În film, victimele au preferat (cele care au reușit să scape de autorități) să moară, infectându-se voluntar când nu au mai putut suporta să trăiască în condițiile construite: închisoare voită pentru a nu fi în închisoarea de stat. Ba chiar erau privite de masculii fără copii ca egoiste, că nu se sacrifică pentru binele lor.

Eroina principală alege deliberat să se infecteze, ulterior făcând o excursie la o cascadă la care tot visa, în timpul rămas. A reușit să ajungă la cascadă, deși a fost urmărită (alături de partener) de câțiva ”vânători de recompense” pentru femeile prinse. Care inclusiv doreau să o ducă așa, bolnavă, negându-i dorința de a avea două ultime zile liniștite, pentru că ”două zile se putea experimenta ceva pe ea” ceva util pentru ”binele celorlalți”. Ne întrebăm la sfârșit: merită umanitatea să fie salvată așa?

Este un film foarte frumos și chiar optimist. Pentru că eroina principală a plecat liniștită, împăcată, în termenii ei. Este un film foarte frumos, zguduitor, care mi-a răscolit o mulțime de emoții așa cum spuneam.

4. The Handsmaide Tale, HBO GO: patru sezoane, va urma, ”rating” 8.5 pe IMDB!

Un serial fenomen! Chiar dacă mi-a răscolit fricile, temerile, este un serial care merită văzut. Pentru că asta înseamnă să trăim: să simțim. Toate emoțiile. Povestea slujitoarei este un serial realizat după un roman distopic, scris de Margaret Atwood.

De data aceasta lucrurile se termină cu bine, pentru că… evident, când este vorba despre tiranie, aceasta nu durează niciodată prea mult. Niciun regim de acest fel, total închis, nu a durat la nesfârșit. Desigur că sunt anumite lucruri care fac ca un anume model social să reziste o perioadă anume, însă când lucrurile sunt împinse mult prea departe, nu se poate.

vedem că oamenii efectiv nu mai au teamă de nimic și fac acte total necugetate. Serialul arată subjugarea femeii într-o societate patriarhală. Femeile care la început au dorit acest lucru și au sprijinit ideile, s-au trezit repede că nu au făcut cea mai bună alegere și că și-au semănat total nefericirea, cu cele mai ”bune” intenții. Adică să salveze omenirea. Pentru că dași aici sterilitatea era în floare. Dar nu totală, era însă o raritate ca o femeie să fie fertilă. Și în loc ca acestea să fie apărate etc, au fost abuzate. Transformate în sclave care trebuie să poarte copii ”stăpânilor”. Cu ritualuri, cu diferite lucruri, toate în numele religiei și a binelui suprem.

Desigur că la fel ca peste tot și oricând în istorie, unii erau mai egali decât alții. Și vedem ce am văzut de altfel și în trecut: că acuzatorii nu au viață lungă. Mulți comandanți au sfârșit uciși de slujitoare, sau de alți colegi, pentru lupte interne de putere, cum se întâmplă.

ÎN SUA s-a instalat un regim totalitar, patriarhal. Țara se numea Gilead. Nu a avut picioare lungi, dar toată lupta pentru eliberare este fantastică. Nu vreau să vă spun prea mult, dar se exploatează ideea: cum s-a ajuns aici? Oamenii au tăcut când au fost uciși membrii Senatului, când s-a impus una sau alta. Chiar când femeile nu mai aveau dreptul să aibă card de credit, sau o slujbă. Și s-au trezit într-o societate care era un vis urât. Este minunat serialul, ne provoacă să ne gândim la foarte multe lucruri.

Și vedem că și în cele mai negre condiții, oamenii găsesc motive să supraviețuiască. Sau să riște tot pe o carte. Totul este intens, inclusiv dragostea. Când ceva este interzis… cu atât mai mult savurăm acel lucru și riscăm totul pentru el. Vedem viața cu scop, o luptă pentru eliberare, pentru supraviețuire, pentru fericire. Sau pentru fericirea altora. Vedem că în anumite condiții sunt oameni care se eliberează, care riscă tot, indiferent de consecințe.

Vor fi continuări, din păcate filmările au fost oprite pe fondul Pandemiei. Însă la un moment dat se vor relua. Însă puteți citi și romanele. Chiar în limba română, ”Povestea slujitoarei” este la reducere acum! Noua serie se va realiza după romanul ”Testamentele” – povestea după Gileard.

Gânduri?

Ce părere aveți despre aceste producții? Mă refer nu la ce am speculat eu, ci la întrebările puse. Ce anume vi s-ar părea corect? Ce ați susține? Din ce motiv? V-ați convinge că este rațional, deși de fapt este impulsul fricii + ceva egoism? Nu sunt aici să îi spun nimănui ceva rău, pentru că asta este ideea: suntem oameni și facem foarte multe greșeli. Să sărim pe unul și pe altul nu are niciun sens și niciun rezultat. Ideea este noi, singuri, să ne punem întrebări, să ne găsim locul, busola, să facem alegerile care ne aduc pacea.

Acesta este motivul pentru care am scris, pentru a ne pune fiecare anumite întrebări. Că în rest, vom vedea ce va fi și fie că vrem sau nu, suntem cu toții în asta împreună și singurul mod prin care putem să fim fericiți este să ne cunoaștem bine, să ne acceptăm cu defecte și slăbiciuni și chiar să înțelegem că de cele mai multe ori, slăbiciunile sunt cele care ne dau valoarea, pentru că sunt și calități în același timp, dacă știm cum să le dominăm, să nu le lăsăm să ne definească.

Cu toții învățăm, evoluăm și lo lecție vitală pentru fiecare dintre noi este să învățăm în primul rând să fim toleranți. Este ușor să o facem cu cei care ne împărtășesc ideile, provocarea este să o facem cu cei care nu. Înțeleg lucrurile acestea foarte bine pentru că și eu am multe provocări, sau am avut. Mai dau în străchini, dar nu mă las: încerc în continuare. Toleranța aceasta trebuie să o manifestăm și cu persoana noastră, să ne iubim chiar dacă descoperim că avem și gânduri, impulsuri care nu sunt ideale. Contează ce facem, cât de mult luptăm să facem din … bici , să ne transformăm slăbiciunile în atuuri, pentru că de multe ori de la ele ne luăm forța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *