Deva obiective excursie 1

Excursie la Deva: atracții și mini ghid de vizitare

România Transilvania

Am fost de curând în Deva și m-a cucerit. Atât orașul, cât și multitudinea de lucruri pe care le poți face dacă ai ca bază Deva într-o excursie mai lungă sau mai scurtă. Deva a fost un oraș boem, un loc al hanurilor, birturilor și al petrecerilor. Iar de câțiva ani, orașul înflorește, iar călătorii pot ”trage” la unul dinte hanurile cochete din oraș sau din împrejurimi.

Datorită atracțiilor, a locurilor frumoase care se pot vizita împrejur și a ofertei de cazare și de luat masa, experiența de călător prin Deva este la fel de frumoasă ca cea din orice alt oraș turistic de oriunde. Cu siguranță se pot găsi defecte, iar un lucru comun tuturor locurilor, însă pe mine m-a fermecat cum arată acum.

În trecut, asociam orașul Deva cu munca. Am fost de câteva ori în perioada în care lucram în Multinațională, dar traseul meu acolo era: condus București-Deva-magazin-hotel-magazin-restaurant (rar) și iar hotel-magazin-condus spre București. Și mare mi-a fost surpriza așa cum vă spuneam, când am ajuns aici ca turist: este un oraș minunat!

Mi-a plăcut tot orașul!

Mi-au plăcut cu precădere străzile cochete, clădirile istorice, piețele, parcul dar și cafenelele și restaurantele cu preparate delicioase și atât de boeme. Și bulevardele largi. Da, loc de îmbunătățire există ca peste tot însă am un filtru la purtător, care îmi permite să văd lucrurile frumoase. Nu știu dacă s-a activat în Deva sau într-adevăr orașul a înflorit în ultimii ani și chiar este 100% frumos, așa cum mi-a lăsat mie impresia.

Deoarece eram în atmosfera de sărbătoare, am luat un pahar mare de vin fiert (3 lei) de la un mic magazin de lângă Statuia lui Decebal călare – din Piața Victoriei și am purces la drum pe străduțe.

Deva: într-o zi vedem orașul, chiar și cetatea

Deva este un oraș micuț. Da, într-o zi plină ajungem și sus la cetate (chiar pe jos), vizităm toate atracțiile și piețele și avem timp și să ne oprim ici-colo la o cafea și să luăm masa de prânz la o terasă frumoasă.

Și putem să plecăm în fiecare zi în diferite excursii împrejur. Îmi place ideea de a avea un oraș ca bază de explorare a unei regiuni pentru că în fiecare seară ies în oraș! Cu atât mai mult îmi place când în 10 minute ajung în centrul istoric și acolo pot alege în fiecare seară alt restaurant.

Sunt beneficii și dacă alegem o pensiune mai izolată, desigur. Fiecare loc are farmecul lui, plusuri și minusuri. Însă îmi plac mult și orașele, mai ales cele cochete, așa cum este Deva acum.

Așa că am structurat articolul în felul următor:

– Atracții Deva

– Atracții împrejur (câteva, cu siguranță sunt multe multe altele)

– Locuri de cazare Deva și în apropiere

– Locuri de luat masa testate.

Atracții Deva

Cetatea din Deva: drumeție sau telecabină

Iubesc drumețiile. Dacă aș sta în Deva o perioadă, probabil că mi-aș începe fiecare zi cu o drumeție până sus la cetate. Sunt trei trasee, se pot parcurge între 30 și 45 de minute. Cu siguranță apusul aici este spectaculos și cum nu mă satur să mă plimb pe aceeași plajă luni la rândul (acum stau în Eforie Nord), nu m-aș plictisi nici din a admira orașul de sus, chit că este zi sau noapte.

Se poate ajunge sus și cu telecabina, prețul este de 20 de lei pentru adulți, 10 lei pentru copii, elevi studenți și gratuit pentru copii sub 3 ani și pentru persoanele cu dizabilități, însoțitori și pentru veteranii de război. Vedeți informații la zi despre telecabină și despre orele de vizitare, ba chiar și despre traseele până sus pe pagina de Facebook Telecabina Deva – este actualizată des și oamenii care administrează pagina comunică foarte clar și eficient, sper să continue așa.

Cetatea medievală a Devei datează de la mijlocul secolului al XII-lea, fiind construită în vârful unui con vulcanic cu altitudinea de 378 de metri. Este posibil ca în trecut să fi fost aici și o cetate dacică, zona fiind locuită cu mult înainte de a se construi cetatea actuală (refăcută și ea de câteva ori de-a lungul veacurilor).

A păzit mândră ieșirea și intrarea din Transilvania pe malul Mureșului secole de-a rândul, până ce a fost ocupată de otomani în anul 1657, fiind cucerită în 1704 de către curuți. Cetatea a fost distrusă în mare parte în anul 1849 când magazia cu praf de pușcă a explodat. Istoria cetății este fascinantă, cu multe evenimente remarcabile și puteți citi aici evenimentele marcante.

Puteți vizita și: muzeul Cetatea Devei, un muzeu de arheologie.

Tot în cetate se află și Celula lui Danid Ferenc (1520-1579), întemeietorul Bisericii Unitariene.Știați că: este posibil să existe un tunel subteran care leagă cetatea Devei de Castelul din Hunedoara?

Deva obiective excursie 3
Cetatea Devei
Deva obiective excursie4
Drumul spre cetatea Devei: o parte din drum…

Centrul istoric al Devei

Este uimitor. Mic, dar absolut fermecător și foarte boem. O parte este pietonală, însă toată regiunea centrală este ușor de parcurs la pas.

În centru sunt multe clădiri care sunt monumente istorice. Teatrul de Revistă, Școala generală „Regina Maria”, Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Județean, Colegiul Național Decebal, Primăria, Liceul Pedagogic, Prefectura.

Casina Română, azi Restaurantul Casina, dar și Cercul militar din Deva, judetul Hunedoara, Biserica reformată, Parva Curia (Fundația Județeană a Tineretului), Turnul vechii biserici ortodoxe – acesta este în spatele pieții Victoria. Tot în centrul vechi, la aproximativ 200 de metri de Primărie, pe o străduță adiacentă se află o casă care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu. Casa a fost naționalizată în anul 1968.

Nu ratați nici Aleea Gimnastelor, unde puteți admira cele 15 sculpturi din bronz reprezentând 11 gimnaste și 4 antrenori care au făcut istorie în gimnastică. pe strada Valeriu Braniște.

Mi-ar plăcea ca cineva să facă un tur pietonal al orașului, din cele în care se spun povești despre diferite clădiri emblematice. și cu opriri de degustare și povești – un tur de explorare și culinar. Este o idee, în Constanța există un astfel de tur (fără partea culinară), Diana Slav a inițiat în Constanța, după care au apărut mai multe companii care au preluat și ele ideea. Care de altfel este veche în orașe de pe tot Mapamondul. Ar fi timpul să apară acest fel de tururi și la noi. Este plăcut să explorezi un oraș la pas, alături de mulți alți călători și de un povestitor pasionat. Diana este și asta face diferența.

Tot în centrul vechi sunt o mulțime de cafenele și de restaurante. Clima este plăcută în Deva, orașul fiind situat într-o depresiune, fiind ferit de curenți. Are cea mai temperată climă din întreg Ardealul astfel încât putem sta mai mult afară fără să simțim disconfortul termic la fel de mult ca în alte orașe.

Citiți acest articol foarte interesant, despre birturile din Deva, cele de demult:

https://orasuldeva.ro/orasuldeva/index.php/birturi-din-vechime

Deva obiective excursie 9
Statuia Împăratului Traian Deva, Piața Unirii
Deva obiective excursie 8
Centrul vechi Deva
Deva obiective excursie 16
Frumos prin centrul vechi din Deva
Deva obiective excursie 15
Si aproape de peste tot din oraș, se ede cetatea

Parcul cetății Deva

Parcul cetății se află unde altundeva decât… la poalele cetății. Este foarte cochet, plin cu statui și cu panouri din care putem afla diferite informații despre istoria orașului și a cetății.

La intrarea în parc, dinspre strada Avram Iancu se află statuia pedestra a regelui Decebal, realizată de sculptorul Radu Moga Mânzat (1905-1950). Sculptura a fost dezvelită pe data de 6 august 1937 și pe soclu sunt montate patru basoreliefuri din bronz: lupoaica cu Romulus și Remus, portretele lui Avram Iancu și Horea, Cloșca și Crișan, versuri ale poetului George Coșbuc și o scenă de luptă după columna lui Traian (aceasta din urmă realizată de sculptorul Nicolae Adam în 1944, înlocuind basorelieful original, care reprezenta conturul României mari).

Palatul Magna Curia (sau Bethlem) este chiar la poalele Dealului Cetății.  Construit în secolul VI, palatul este cea mai veche clădire istorică din oraș și și adăpostește Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane  site-ul oficial.

În fața palatului Magna Curia se află și Monumentul lui Horea, Closca si Crisan.

Tot în acest parc se află și statuia lui Mihai Eminescu dar și casa doctorului Petru Groza, proiectata de Horia Creangă. Este o casă foarte, foarte frumoasă.

Deva obiective excursie 5
Parcul cetatii Deva statuia pedestră a regelui Decebal

Deva obiective excursie 12

Piața Victoriei și statuia ecvestră a lui Decebal

Zona se mai numește popular și ”la cal”. Statuia ecvestră a lui Decebal a fost realizată de către sculptorul Ion Jalea (1887-1983) care a sculptat cu o singură mână, cea dreaptă. Mâna stângă a pierdut-o pe front. Statuia a fost dezvelită în 1976 și este din bronz. Remarcabil faptul că Decebal poartă cizme, deși nu existau cizme pe vremea lui, însă așa au fost cerințele vremii.
Tot în Piața Victoriei se află și o fântână arteziană, care are seara program muzical (au mai fost întreruperi).
Am stat un pic în piață cu un pahar de vin fiert luat de la un mic magazin din apropiere.
Deva obiective excursie 17
Statuia ecvestră a regelui Decebal în Piața Victoriei Deva

Lăcașe de cult în Deva

Am menționat și în capitolele precedente câteva lăcașe de cult. Însă în Deva sunt multe, printre care:

Catedrala Ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae – construită între anii 1861-1873, forma actuală datând din perioada interbelică, când a fost renovată.

Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului – cea mai mare din Municipiul Deva, o construcție nouă, inaugurată în anul 2020.

Sinagoga – construită începând cu anul 1897.

Biserica Catolică Sfântul Anton – construită între anii 1936-1940.

Biserica Ortodoxă Buna Vestire – construită între anii 1936-1939.

Biserica ortodoxă Sfântul Vasile cel Mare – inaugurată în anul 2004.

Biserica reformata-calvina, din Piaţa Felszeg.

Manastirea Franciscana cu hramul Sfânta Maria construită între anii  1669 si 1752. Este situată la margine de oraș, pe versantul sudic al muntelul Szarmany, la o altitudine de 808 metri. Ca reper, este în zona magazinului Carrefour.

Mănăstirea este construită în stilul mănăstirilor Franciscane din Transilvania, în formă de patrulater. Are alipită biserica în stil baroc. De-a lungul timpului mănăstirea a fost afectată de incendii și de cutremure, Mănăstirea fiind refăcută în repetate rânduri. Din 1951, a fost abandonată, iar funcționarea ei interzisă din ordinului franciscanilor.

Însă în anul 1992 a fost înființată de către preotul franciscan Böjte Csaba Fundaţia „Sfântul Francisc”. Aici sunt îngrijiți copii care nu pot fi crescuți de părinții lor. Instituția dispune de o şcoală, grădiniţă, cabinet medical, cantină şi o casă de oaspeţi. Mănăstirea este situată la margine de oraș, în apropiere de magazinul Carrefour.

Foarte multe clădiri publice din Deva, inclusiv majoritatea Bisericilor au fost iluminate nocturn din fonduri alocate de la bugetul local.

Deva obiective excursie 2
O plimbare prin Deva
Deva obiective excursie 10
Biserica reformată calvină Deva

M-am plimbat prin tot orașul și sunt multe străzi pe care descoperim cu uimire și bucurie clădiri frumoase, întreținute foarte bine și cu siguranță fiecare cu povestea sa!

Aerodromul Deva

Deva are și un aerodrom și se pot face cursuri de parașutism, planorism, chiar de zbor. Sunt și cursuri gratuite pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15-23 de ani. Au o pagină de Facebook unde postează informații utile pentru pasionați, probabil că se pot face și salturi cu parașuta pentru agrement. Am actualizat articolul cu această informație, pe care nu am aprofundat-o, dar dacă sunteți pasionați, este important să știți că sunt anumite posibilități. La vizita următoare din Deva, poate voi merge să văd ce și cum merg lucrurile la aerodrom.

Atracții în apropierea Devei

Hunedoara, la Castelul Corvinilor

Sunt numai 18 de kilometri între Deva și Hunedoara, așa că în mai puțin de jumătate de zi putem vizita Castelul în tihnă. Nu pe fugă, ci alocând ceva timp și pentru relaxare în grădina castelului, unde sunt de altfel și tot felul de gherete de unde putem cumpăra tot felul de bunătăți. De la gogoși și alte dulciuri la gulaș și alte preparate ideale pentru un prânz consistent.

Castelul huniazilor hunedoara

Nu ratați Class Yugo: pe strada principală, înainte de a merge spre castel: o patiserie/cofetărie cu produse bune, bune de tot și renumită în toată zona.

Parcul Dentrologic Simeria

Situat la aproximativ 10 kilometri distanță de Deva. Nu am ajuns încă acolo, dar am auzit numai lucruri bune despre acest loc minunat, îl voi vizita la următoarea călătorie în zonă.

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

La 57 de km de Deva și 40 de Hunedoara.

Sarmizegetusa Regia

Este situată la 40 de kilometri de Ulpia Traiana. În ambele se ajunge prin Hațeg – Ulpia Traiana este la vest și Regia la est de acest oraș. Se pot vizita într-o zi atât Castelul Corvinilor, cât și Sarmisegetusa Regia și Sarmisegetusa Ulpia Traiana. Sau se poate face altfel taseul, deoarece în zonă sunt și alte locuri minunate. Am observat că dacă mă sui în mașină și pornesc la drum, descopăr o mulțime de locuri unde doresc să zăbovesc mai mult timp.

Mănăstirea Prislop

Lacul Cinciș

Situat la 15 km de Hunedoara, este un loc foarte apreciat de către localnici care îl numesc ”marea hunedorenilor” și nu numai. Menționez aici acest loc, deși practic se poate face aici o vacanță, sau o ședere separată de câteva zile pentru relaxare. Însă puteți alege să vă cazați în această regiune și să vizitați Deva și alte obiective pornind de aici. Sunt câteva pensiuni interesante, cu priveliște foarte frumoasă:

Motelul Cinciș și Pensiunea Belvedere, care are și o plajă proprie amenajată cu nisip, piscină și pare a fi curată.

Cazare în Deva și împrejurimi:

În Deva sunt disponibile atât apartamente în regim hotelier cât și câteva pensiuni și hoteluri foarte, foarte frumoase. Vedeți aici o listă mare de opțiuni de cazare.

Hanul lui Moș Opincă – în Deva, un loc de poveste. Restaurantul este și el foarte apreciat precum și ospitalitatea gazdelor.

Castelul Lupilor – la mică distanță de Deva, nu l-am vizitat, am citit însă numai impresii bune despre acest loc.

Conacul Archia – la puțină distanță de Deva, însă în anumite perioade se găsesc foarte greu locuri aici. Când aveam evenimente nu am reușit vreodată să fiu cazată aici, am stat mai mult în Hunedoara.

Baruri și Restaurante în Deva

Sunt multe. Din perioada petrecută în deplasări cu munca nu mai țin minte mare lucru că eram cu gândul tot la muncă, în schimb acum (ianuarie 2021) am verificat câteva.

Am mai mers și la o cafenea cu terasă la Mall de câteva ori, că am dorit să stau afară, dar era deschis și în interior. Cafea bună, atmosferă relaxată și erau și radiatoare afară, a fost foarte plăcut nu era oricum ger, ci foarte plăcut și ziua și pe seară.

Am luat masa la  Cocoșul de Aur (în apropiere de Biserica Reformată Calvină și la 5 minute de mers pe jos de Piața Victoriei) și la Restaurantul Coloseum, chiar lângă parcul orașului, sau parcul cetății. Ambele locuri au fost excelente, cu mâncare delicioasă – ciorbe, fripturi, salate bune de tot, porții mari, curățenie și oameni plăcuți. A și prețuri mai mici decât cele cu care sunt obișnuită pe la noi prin Constanța. La fel, Pizzeria Al Forno este un loc de trecut pe listă și Carul cu Bere și Grizzly. Oriunde te oprești în centrul vechi și nu numai, cred că este în regulă. Am citit acum că mulți oameni recomandă și restaurantul Bord13. De luat în calcul!

Deva obiective excursie

În Deva un călător are multiple modalități de a se organiza. Dacă cineva dorește să închirieze un apartament în regim hotelier și să se ocupe în mare parte personal de pregătirea mesei, nimic mai simplu: în Deva sunt câteva supermarketuri mari, precum Auchan și Carrefour. Sunt și multe magazine mai mici. Dar sunt și multe restaurante cu terasă, unde putem sta distanțați.

Notă: unele linkuri din acest articol sunt afiliate cele Booking). De exemplu, dacă le folosiți ca punct de plecare spre orice rezervare Booking,, nu veți plăti niciun preț suplimentar, dar eu voi lua un mic comision din cel primit oricum de Booking. Pentru realizarea articolului am călătorit independent, fără nicio colaborare și ca de fiecare dată, opiniile mele sunt personale.

2 thoughts on “Excursie la Deva: atracții și mini ghid de vizitare

  1. Un articol foarte frumos despre orasul copilariei mele! doar as dori sa semnalez ca am gasit o mica eroare: ,, Sunt numai 51 de kilometri între Deva și Hunedoara ”, de fapt sunt doar 16km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.